Greutatea in sarcina: informatii si sfaturi utile

9. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
greutate in sarcina

Sarcina este o perioada plina de bucurii, dar si de responsabilitati pentru orice viitoare mama, iar monitorizarea greutatii in aceasta etapa este esentiala. In acest articol vei descoperi importanta acestui aspect, cum sa determini intervalul sanatos de castig in greutate in functie de indicele de masa corporala si factorii care influenteaza evolutia greutatii in sarcina. 

Importanta monitorizarii greutatii in timpul sarcinii

Mentinerea unei greutati sanatoase in timpul sarcinii este esentiala pentru a sustine dezvoltarea optima a fatului. Un castig in greutate adecvat in timpul sarcinii poate reduce riscul de nastere prematura, nastere prin cezariana si complicatii la nastere. De exemplu, castigul excesiv de greutate poate creste riscul de diabet gestational, hipertensiune arteriala si preeclampsie, in timp ce greutatea insuficienta poate duce la nastere prematura sau la un copil cu greutate mica la nastere [2].

Monitorizarea greutatii in timpul sarcinii poate ajuta, de asemenea, la adaptarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare. Monitorizarea greutatii in timpul sarcinii poate oferi oportunitatea de a ajusta planul alimentar si nivelul de activitate fizica, astfel incat mama si copilul sa primeasca nutrientii necesari, iar greutatea sa se incadreze in intervalul sanatos recomandat de medic.

In plus, o monitorizare atenta a greutatii in timpul sarcinii poate ajuta la o recuperare mai rapida dupa nastere, facilitand pierderea kilogramelor acumulate si revenirea la o greutate sanatoasa intr-un timp mai scurt [1].

Cum sa determini intervalul sanatos de castig in greutate in functie de indicele de masa corporala

Utilizarea indicelui de masa corporala (IMC) inainte de sarcina este esentiala pentru a determina intervalul sanatos de castig in greutate in timpul sarcinii. IMC-ul este un instrument care poate fi folosit pentru a estima greutatea ideala in functie de inaltimea si greutatea mamei inainte de sarcina. Este important sa stii valoarea IMC-ului tau inainte de a ramane insarcinata pentru a avea o baza de pornire in monitorizarea greutatii in sarcina.

In functie de valoarea IMC inainte de sarcina, se pot stabili categorii de greutate si recomandari pentru castigul in greutate in timpul sarcinii. De exemplu, pentru femeile cu un IMC sub 18.5 (subponderale), se recomanda un castig in greutate de 12.5 - 18 kg, in timp ce pentru femeile cu un IMC intre 18.5 si 24.9 (greutate normala), se recomanda un castig in greutate de 11.5 - 16 kg [3]. 

Consulta-ti medicul obstetrician pentru a discuta despre evolutia greutatii si pentru a primi sfaturi personalizate. Adopta o alimentatie echilibrata si sanatoasa, evita alimentele nesanatoase si discuta cu medicul despre suplimentele nutritive adecvate pentru tine si bebelusul tau. De asemenea, fa exercitii fizice moderate, adaptate nevoilor tale in timpul sarcinii [4].

Factori care influenteaza evolutia greutatii in sarcina

Factorii care influenteaza evolutia greutatii in sarcina sunt numerosi si variati. Alimentatia este esentiala in mentinerea unei greutati adecvate in timpul sarcinii. O dieta echilibrata si nutritiva ar trebui sa includa alimente bogate in proteine, fibre, vitamine si minerale. Studiile au aratat ca o dieta bogata in carbohidrati rafinati si zaharuri poate fi asociata cu un castig in greutate excesiv in timpul sarcinii.

Activitatea fizica moderata si regulata poate contribui la controlul greutatii si la mentinerea sanatatii mamei si a fatului. Exercitiile fizice regulate si adaptate stadiului de sarcina pot reduce riscul de complicatii precum diabetul gestational si preeclampsia. Este important sa se consulte medicul inainte de a incepe orice program de exercitii [2].

Factorii genetici pot juca un rol important in evolutia greutatii in timpul sarcinii. Femeile care au avut o mama sau o sora cu un IMC ridicat in timpul sarcinii sunt mai predispuse sa aiba un castig in greutate excesiv. Istoricul familial de obezitate sau de sarcini cu greutate mare la nastere poate determina o evolutie diferita a greutatii in sarcina.

Stresul, anxietatea si depresia pot influenta apetitul si comportamentul alimentar al mamei, ceea ce poate duce la un castig in greutate excesiv sau insuficient in sarcina. Este importanta gestionarea emotiilor si cautarea sprijinului din partea familiei, prietenilor sau a unui specialist [5].

greutate in sarcina factori de risc

Complicatii si riscuri asociate cu un castig in greutate excesiv sau insuficient in sarcina

Complicatiile si riscurile asociate cu un castig in greutate excesiv in sarcina sunt multiple si pot afecta atat mama, cat si fatul.

Cresterea ponderala excesiva poate duce la dezvoltarea diabetului gestational, o afectiune intalnita la 10% dintre femeile gravide si poate creste riscul de nastere prematura si de complicatii la nastere. De asemenea, un castig ponderal excesiv poate creste riscul de preeclampsie, o afectiune care poate avea consecinte grave asupra sanatatii mamei si fatului.

Femeile care au avut un castig in greutate excesiv in timpul sarcinii au avut un risc crescut de a dezvolta obezitate postpartum, ceea ce poate creste riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul si bolile de inima. De asemenea, un castig ponderal excesiv poate duce la dificultati in timpul nasterii, ce pot determina efectuarea unei cezariene sau un travaliu prelungit.

Pe de alta parte, un castig ponderal insuficient poate avea si el consecinte grave asupra sanatatii mamei si fatului. Femeile cu un aport insuficient de nutrienti au un risc crescut de nastere prematura, iar multi dintre acesti bebelusi prezinta retard de crestere intrauterin. De asemenea, un castig ponderal insuficient poate duce la complicatii materne, cum ar fi anemia, oboseala si un sistem imunitar slabit, crescand riscul de infectii si alte complicatii [6].

Monitorizarea castigului ponderal in timpul sarcinii este o parte esentiala a consulturilor lunare efectuate de catre medicul obstetrician. Discuta cu medicul despre aceste aspecte si respecta-i recomandarile, pentru a tine greutatea sub control si a duce la termen o sarcina sanatoasa. 

 

Bibliografie

1. “Gain Weight Safely during Your Pregnancy.” WebMD, WebMD, 27 May 2002, www.webmd.com/baby/guide/healthy-weight-gain, accesat la 5.05.2023;

2. “Managing Your Weight Gain during Pregnancy: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000603.htm, accesat la 5.05.2023;

3. Mayo Clinic. “Pregnancy Weight Gain: What’s Healthy?” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-weight-gain/art-20044360, accesat la 5.05.2023;

4. NHS. “Weight Gain in Pregnancy.” NHS.uk, 3 Dec. 2020, www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/weight-gain/, accesat la 5.05.2023;

5. “Pregnancy Weight Gain.” American Pregnancy Association, 27 Apr. 2020, americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/pregnancy-weight-gain/, accesat la 5.05.2023;

6. “Pregnancy Weight Gain Calculator.” What to Expectwww.whattoexpect.com/pregnancy-weight-gain-calculator, accesat la 5.05.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor