Calculator al indicelui de masa corporala (IMC)

13. 2. 2024 · 5 minute de citit

Descopera cum functioneaza si de ce este util calculatorul indicelui de masa corporala (IMC). Calculeaza rapid IMC-ul tau introducand greutatea si inaltimea, apoi afla cum sa interpretezi rezultatele si care sunt riscurile asociate diverselor categorii de IMC.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Calculator al indicelui de masa corporala (IMC)

Calculator IMC (indice de masa corporala)

IMC este prescurtarea de la indicele de masa corporala (sau in engleza BMI), o metoda de calcul care in baza inaltimii si greutatii unei persoane poate indica riscul de obezitate al acesteia. Acest indice reprezinta un instrument la indemana oricui, care indica daca o persoana este subponderala, are greutatea normala sau este supraponderala, in functie de inaltimea pe care o are. In cazul in care IMC-ul depaseste o anumita valoare, se considera ca riscurile pentru sanatate cresc semnificativ. IMC se stabileste in cifre. Valorile indicelui de masa corporala sunt independente de varsta si sex.
cm
kg
Rezultatele tale vor aparea aici

Ce este si cum functioneaza calculatorul indicelui de masa corporala

Indicele de masa corporala ofera informatii despre greutatea corporala (prea mica, normala, prea mare). Tot ce ai de facut este sa specifici in casutele calculatorului inaltimea ta in metri (m) si greutatea in kilograme (kg), iar apoi sa apesi pe butonul de calcul. Vei obtine, astfel, indicele de masa corporala.

Metoda de calcul a indicelui de masa corporala presupune utilizarea unei formule care foloseste greutatea persoanei (exprimata in kilograme). Aceasta este impartita la patratul inaltimii (exprimata in metri). Pentru ca inaltimea este mai des exprimata in centimetri, imparte inaltimea in centimetri la 100, pentru a afla inaltimea in metri. 

Formula de calcul este aceasta:

IMC = greutatea corporala (kg) / (inaltimea in m)2

De exemplu, daca ai 68 kg si o inaltime de 1,62 m IBM se calculeaza astfel:

IMC = 68 kg / (1,62m)2

IMC = 25.9

De ce este utila calcularea IMC-ului si ce informatii ne poate oferi acesta?

Exista si alte metode prin care se poate evalua daca o persoana este sau nu supraponderala. Printre acestea se numara si indicele de grasime corporala. Masurarea grasimii corporale cu ajutorul indicelui de grasime corporala ofera o imagine mai clara asupra riscurilor legate de sanatate. Nici indicele de grasime corporala nu este un instrument foarte precis, este insa o evaluare care poate fi corelata cu alti factori (istoricul medical de exemplu). 

Iata cum este interpretat rezultatul indicelui de masa corporala:

  • supraponderabilitate avansata: IMC mai mic de 16,0 (riscul asupra sanatatii este mare);
  • supraponderabilitate medie: IMC intre 16,0 - 16,9 (riscul asupra sanatatii este mediu);
  • subponderabilitate usoara: IMC sub 18,5 (riscul asupra sanatatii este mediu);
  • normoponderabilitate: IMC intre 18,5 - 24,9 (riscul asupra sanatatii este scazut);
  • supraponderabilitate: IMC intre 25,0 - 29,9 (riscul asupra sanatatii este mediu);
  • obezitate grad I: IMC intre 30,0 -34,9 (riscul asupra sanatatii este ridicat);
  • obezitate grad II: IMC intre 35,0 - 39,9 (riscul asupra sanatatii este ridicat);
  • obezitate grad III (obezitate morbida): IMC peste 40,0 (riscul asupra sanatatii este ridicat).

IMC sub 18,5

In cazul atletilor, acest rezultat arata o cantitate redusa de grasime corporala. In cazul persoanelor care nu practica sport in mod obisnuit, aceasta valoare indica faptul ca organismul nu are suficienta grasime si nici masa musculara, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar este slabit si nu ar putea face fata unei eventuale imbolnaviri. In aceste cazuri se recomanda o dieta echilibrata si sanatoasa, pentru ca greutatea sa ajunga la nivel normal. De asemenea, se recomanda si exercitii fizice, pentru cresterea masei musculare.

IMC intre 18,5 - 24,9

Aceste persoane sunt considerate normoponderale, se considera ca au o cantitate suficienta de grasime si de masa musculara, iar sistemul imunitar poate face fata unor eventuale imbolnaviri.

IMC intre 25,0 - 30,0

Un asemenea IMC face trecerea spre supraponderabilitate. In cele mai multe cazuri este recomandata mai multa miscare, impreuna cu o dieta sanatoasa si echilibrata, scopul fiind acela de a reveni la o greutate normala.

IMC mai mare de 30,0

Acest IMC indica obezitatea, in diferite grade. Acest lucru inseamna ca persoana este expusa unor afectiuni grave (hipertensiune, diabet, cancer). Se recomanda consult medical pentru prescrierea unui regim alimentar adecvat, suplimente alimentare, dar si renuntarea la sedentarism.

Intrebari frecvente

Cat de exacte sunt datele oferite de calculatorul de IMC?
Supraponderal - care sunt gradele de obezitate si pericolele acesteia?
Subponderal - pericolele unei greutati prea mici
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor