Indicele de masa corporala: tot ce trebuie sa stii

16. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit

Astazi, la nivel mondial, se estimeaza ca aproximativ 1,5 miliarde de adulti, adica 34% din populatia adulta a lumii, sufera de obezitate. Pana in anul 2030, se estimeaza ca numarul persoanelor supraponderale sau obeze va ajunge la peste trei miliarde, acestea fiind supuse riscurilor de a dezvolta probleme de sanatate, inclusiv afectiuni cronice, cum sunt bolile cardiovasculare si diabetul zaharat. In cele ce urmeaza, vom prezenta informatii esentiale cu privire la Indicele de Masa Corporala (IMC), indicator care poate oferi informatii despre riscurile de aparitie a unor afectiuni.

Ce inseamna Indicele de Masa Corporala pentru sanatatea persoanei?

Indicele de masa corporala sau IMC, cunoscut anterior sub numele de Indicele Quetelet, reprezinta un indicator stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a determina starea de sanatate a unei persoane in functie de grupa sau categoria de greutate in care se incadreaza. Calcularea IMC este una dintre cele mai raspandite metode de analizare a gradului de obezitate.

Formula de calcul a fost inventata in secolul al XIX-lea de Adolphe Quetelet si este utilizata la nivel mondial incepand din anii 1970. Practic, IMC arata daca greutatea unei persoane se afla in limitele normale ale uneia sanatoase, pe baza unui raport matematic intre greutatea si inaltimea fiecarei persoane.
IMC stabileste grupa sau categoria de greutate in care se incadreaza o persoana: in grupa normala de greutate, exces de greutate in raport cu inaltimea sau o carenta de greutate in raport cu inaltimea.

Metoda poate fi utilizata in cazul adultilor cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, dar, nu este potrivita pentru calcularea greutatii la copii, femei insarcinate, sportivi sau persoane in varsta.

Cum se calculeaza Indicele de Masa Corporala?

Formula de calcul a indicelui in sistemul metric este: greutate / inaltime2 (citita in centimetri).
Calculul indicelui are la baza raportul dintre greutate si patratul inaltimii (kg/cm2), deoarece persoanele mai inalte au o masa corporala mai mare si tind sa cantareasca mai mult decat cele mai mici de inaltime.
De exemplu, daca o persoana adulta cantareste 65 kg si 1.75 m inaltime, atunci IMC este 21, 2 si se incadreaza in parametrii normali: 65 (kg) / (175 x175) = 21.2
 
Puteti consulta tabelul de mai jos pentru a calcula Indicele personal de Masa Corporala si pentru a stabili grupa de greutate in care va incadrati sau puteti apela la sprijinul unui medic sau al unui nutritionist.
 
Grupele de greutate pentru persoanele adulte si riscurile de afectiuni asociate in functie de valoarea IMC sunt urmatoarele:
 

Grupa de greutateRezultat IMCStarea de sanatate a persoanei
SubponderalSub 18,5 imunitate scazuta;
probleme hormonale;
malnutritie;
reactii adverse la anumite tratamente medicale;
poate indica probleme grave de sanatate.
Greutate normalaintervalul 18.5-24.9risc scazut de apartie a unor boli, stare normala de sanatate.
Exces de greutate/ supraponderal25.0-29.9
  • risc crescut de aparitie a unor afectiuni precum:
    diabet zaharat ;
  • boli cardiovasculare;
  • hipertensiune arteriala.
Obezitate30.0+
 
risc ridicat de aparitie a unor afectiuni severe
Obezitate grupa I30.034.9
 

risc ridicat de declansare a unor afectiuni severe precum:
boli cardiovasculare;
diabet zaharat;
hipertensiune;
boli ale vezicii biliare;
diferite tipuri de cancer, precum cancerul de san;

postmenopauza, in cazul femeilor.

Obezitate grupa II35.039.9risc foarte ridicat pentru probleme extrem de grave de sanatate care pot conduce chiar la deces.
Obezitate grupa III - morbida40 +riscuri extrem de ridicate de dezvoltare a unor afectiuni specifice excesului de greutate, putand determina decesul prematur.

 
Atentie! Daca valoarea IMC-ului dumneavoastra se incadreaza in afara intervalului de greutate sanatoasa, ar trebui sa luati in considerare masuri de natura medicala si de nutritie, sa urmati un regim de viata adecvat pentru a atinge valori normale ale indicelui.
Limitele de calcul si aplicabilitate ale Indicelui Masei Corporale la adulti sunt urmatoarele:

  • nu determina procentul de grasime corporala, a masei osoase sau musculare;
  • poate supraestima masa corporala la sportivi si in cazul altor persoane cu masa musculara crescuta;
  • poate subestima masa corporala la persoanele varstnice si in cazul altor persoane care au pierdut masa musculara.

Indicele de Masa Corporala la copii si adolescenti

Aflati mereu in crestere, copiii au o masa corporala cu valori diferite la varste diferite, dar care poate indica o greutate normala sau probleme de obezitate infantila. De asemenea, exista diferente de masa corporala la aceeasi grupa de varsta intre fetite si baieti. Astfel, la copii si adolescenti, Indicele de Masa Corporala este diferit de cel aplicat in cazul adultilor, deoarece acesta variaza in functie de varsta si gen.
In 2006, Organizatia Mondiala a Sanatatii a elaborat diferite standarde internationale de masurarea a cresterii masei corporale pentru copii de la nastere pana la varsta de cinci ani, iar, in 2007, a extins aceste standarde cu diagrame de crestere a masei corporale pentru copiii cu varste cuprinse intre cinci si nouasprezece ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii a elaborat Indiciele de Masa Corporala la copii diferentiat, in functie de varsta si gen.

Indicele de Masa Corporala IMC vs Circumferinta taliei

Adipozitatea abdominala sau grasimea care se acumuleaza in jurul taliei si a abdomenului poate fi mai periculoasa pentru sanatatea persoanei decat grasimea care se acumuleaza in jurul soldurilor si a coapselor. Desi, unii cercetatori considera ca masuratori ale circumferintei taliei pot conduce la rezultate mai precise cu privire la greutatea normala a unei persoanei si asupra conditiei acesteia de sanatate, totusi IMC ramane un indicator mai usor de masurat, cu o lunga istorie de utilizare verificata la nivel mondial si cu eficienta demonstrata in estimarea riscului de aparitie a unor afectiuni cronice specifice.

Factorii de risc asociati obezitatii, observati cu ajutorul IMC

Principalii factori de risc pentru sanatatea persoanei asociati cu obezitatea si care pot conduce la declansarea unor afectiuni specifice, precum cele cardiovasculare, sunt:

  • hipertensiunea arteriala;
  • colesterol LDL ridicatcolesterol rau;
  • colesterol HDL scazutcolesterol bun;
  • trigliceride ridicate;
  • glucoza din sange ridicatazahar;
  • antecedente familiale de boli cardiace premature;
  • sedentarismul;
  • obiceiurile de viata nesanatoase;
  • consumul de tutun.

Atentie! O scadere in greutate, chiar de 5-10 % din greutatea actuala, poate diminua considerabil riscul de a dezvolta afectiuni asociate obezitatii.

Cum poate fi folosit Indicele de Masa Corporala in regimul de slabit?

Indicele de Masa Corporala poate fi utilizat pentru:

  • evaluarea excesului de greutate;
  • estimarea riscului relativ de boala, in comparatie cu greutatea normala.

Scopul initial al unui regim de slabit, in cazul in care IMC indica semne de obezitate, ar trebui sa fie acela de a reduce greutatea corporala cu aproximativ zece la suta de la momentul masuratorii initiale. Pierderea in greutate ar trebui sa fie stabila la aproximativ o jumatate de kilogram pe saptamana, pentru o perioada de sase luni, cu ajutorul unei diete sarace in calorii.

Atentie! Este recomandat sa urmati diete alimentare sub supravegherea unor specialisti in nutritie si medici de specialitate, in cazul in care suferiti de boli cronice.
Scaderea in greutate poate fi benefica:

  • pentru a reduce tensiunea arteriala crescuta, in cazul persoanelor supraponderale sau obeze afectate de hipertensiune arteriala;
  • pentru a reduce un nivel ridicat de colesterol total, LDL, trigliceride;
  • pentru a ridica un nivel scazut de HDL-colesterol, la persoanele supraponderale si obeze cu dislipidemie;
  • pentru scaderea nivelului crescut de glucoza din sange, la persoanele supraponderale si obeze cu diabet zaharat de tip 2.

Pentru asigurarea unei scaderi in greutate sanatoase, este important ca o persoana:

  • sa-si modifice stilul de viata;
  • sa-si stabileasca un program alimentar prin care sa reduca aportul de calorii din alimente, mai ales, din cele procesate industrial si bauturi;
  • sa urmeze un plan de alimentatie sanatoasa bogata in fructe, legume proaspete;
  • sa controleze orarul si portiile de mancare de la fiecare masa.

Sportul si exercitiile fizice zilnice, impreuna cu dieta alimentara, pot ajuta la scaderea in greutate si la mentinerea unei greutati dorite, pentru mult timp. Se recomanda mentinerea unui regim de viata activ de aproximativ 150 la 300 de minute (doua ore si jumatate la cinci ore) pe saptamana de activitate de intensitate moderata de 30-45 min pe zi, cum ar fi mersul pe jos in ritm alert, exercitii fizice usoare etc.
Activitatea fizica ar trebui sa faca parte din regimul de slabit si programul de control al greutatii, deoarece:

  • poate contribui la pierderea in greutate la adulti supraponderali si obezi;
  • poate reduce grasimea abdominala;
  • poate creste capacitatea de functionare a aparatului cardio-respirator;
  • poate ajuta cu mentinerea in greutate.

Concluzii

Indicele de Masa Corporala reprezinta o formula verificata si eficienta de masurare a greutatii si de evaluare rapida a riscurilor de sanatate asociate la adulti. In cazul in care o persoana inregistreaza valori anormale ale Indicelui de Masa Corporala, este indicat sa consulte un medic si un nutritionist, pentru a stabili o formula adecvata de remediere a starii de sanatate.
In cazul in care nu va confruntati cu probleme de sanatate si valoarea IMC se afla in parametrii normali, protejati-va sanatatea prin urmarea unui stil de viata si a unei diete  echilibrate, cu produse nutritive.
 
Surse:
Harvard School of Public Health. Why Use BMI? in HSPH Harvard, 2020
https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-definition/obesity-definition-full-story/. Accesat in 12.01.2021.
James, W. Philip T., Jackson-Leach R., Cliona Ni Mhurchu, Eleni Kalamara, Maryam Shayeghi, Neville J. Rigby, Chizuru Nishida and Anthony Rodgers . Chapter 8, Overweight and obesity (high body mass index). In: Ezzati M, Lopez AD, Rodgers A, Murray CJL, eds. Comparative quantification of health risks: Global and regional burden of disease attributable to selected major risk factors. Geneva: World Health Organization, 2004.
World Heath Organization. BMI-for-age. in WHO, 2020
https://www.who.int/toolkits/child-growth-standards/standards/body-mass-index-for-age-bmi-for-age. Accesat in 12.01.2021.
U.S. Department of Health & Human Services. National Heart Lung and Blood Institute. Calculate Your Body Mass Index. in National Heart Lung and Blood Institute: https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/BMI/bmi-m.htm.
Accesat in 12.01.2021.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor