Ecografie tiroida: ce presupune, cand se recomanda

29. 2. 2024 · 7 minute de citit

Glanda tiroida este importanta pentru reglarea a numeroase procese metabolice si pentru starea generala de bine a organismului. Monitorizarea periodica a functiei glandei tiroide este recomandata pentru a se putea identifica precoce orice disfunctie care, altminteri, ar putea avea un impact negativ puternic asupra organismului. Iata care este rolul ecografiei tiroidiene in acest proces, cand este aceasta recomandata, cum se efectueaza si ce poate identifica!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ecografie tiroida: ce presupune, cand se recomanda

Ce este ecografia tiroidiana si ce presupune aceasta?

Ecografia tiroidiana este o procedura neinvaziva care foloseste unde sonore pentru a genera imagini ale glandei tiroide. Glanda tiroida, de dimensiuni reduse si cu forma asemanatoare unui fluture, este situata in partea frontala a gatului. Prin intermediul ecografiei, medicul poate evalua dimensiunea, forma acesteia si poate identifica posibile anomalii, precum nodulii sau chisturile.

Aceasta procedura medicala este esentiala in diagnosticarea sau monitorizarea diverselor afectiuni ale tiroidei. Printre acestea se numara hipertiroidismul, hipotiroidismul, tiroidita sau cancerul tiroidian. In cazul in care se detecteaza un nodul tiroidian, ecografia poate fi folosita pentru a ghida biopsia cu ac fin [1].

Procedura incepe cu pacientul asezat confortabil, cu gatul expus. Pentru a facilita transmiterea undelor sonore, medicul aplica un gel special pe gatul pacientului. Apoi, un dispozitiv numit transductor, care emite unde sonore, este plasat pe gat. Ultrasunetele se reflecta inapoi catre transductor, care le transmite unui computer. Acesta le transforma in imagini, care sunt afisate pe un monitor.

Ecografia tiroidiana este o metoda sigura si nedureroasa de examinare. Spre deosebire de alte metode de imagistica, precum radiografia sau tomografia computerizata, ecografia nu implica expunere la radiatii. De asemenea, nu necesita pregatire speciala in avans, ceea ce o face o alegere excelenta pentru diagnosticarea si monitorizarea problemelor tiroidiene [2].

Pregatirea pacientului pentru ecografia tiroidiana

Pregatirea pacientului pentru o ecografie tiroidiana este un proces simplu, dar esential.Este de dorit ca pacientul sa isi informeze medicul despre orice tip de medicament pe care il ia, precum si despre orice afectiuni medicale preexistente. Acest lucru ii permite medicului sa ia toate masurile necesare pentru a asigura siguranta si confortul pacientului in timpul procedurii [3]. 

In ceea ce priveste pregatirea fizica directa pentru procedura, nu sunt necesare masuri speciale. Spre deosebire de alte tipuri de ecografii, ecografia tiroidiana nu necesita ca pacientul sa tina post sau sa se abtina de la anumite bauturi inainte de procedura.

Pacientilor li se recomanda sa poarte haine lejere si confortabile. In plus, este posibil ca pacientilor sa li se ceara sa isi elimine bijuteriile si alte obiecte de pe gat si piept pentru a permite accesul facil la zona tiroidiana.

Cum se realizeaza o ecografie tiroidiana?

Pacientul este asezat pe o masa, culcat pe spate, cu gatul in extensie si barbia ridicata pentru a permite accesul la zona tiroidiana. Medicul aplica un gel pe gatul pacientului pentru a permite transductorului sa alunece mai usor pe piele. Acest gel ajuta la transmiterea ultrasunetelor de la transductor la piele si inapoi, furnizand imagini clare ale tiroidei.

Transductorul, o componenta cruciala a ecografului, emite unde sonore de inalta frecventa care trec prin piele si tesuturi. Ecoul acestor unde este captat inapoi de sonda si transformat intr-o imagine a tiroidei pe un ecran. Sondele pot varia in functie de frecventa undelor sonore pe care le emit, iar aceasta poate influenta adancimea la care ultrasunetele pot patrunde in tesuturi si claritatea imaginilor obtinute [4].

Durata unei ecografii tiroidiene variaza, dar majoritatea dureaza intre 20 si 30 de minute. Este o procedura nedureroasa si, de obicei, confortabila pentru pacient. Unele persoane pot simti un usor disconfort din cauza presiunii exercitate de transductor pe gat, dar aceasta este de obicei minima si de scurta durata.

In timpul interpretarii imaginilor ecografice, medicul cauta anumite caracteristici care pot indica o problema de sanatate. Acestea pot include noduli tiroidieni, inflamatii, chisturi sau alte anomalii. Nodulii tiroidieni sunt destul de comuni, aproximativ 50% dintre adulti avand cel putin unul. Cu toate acestea, majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni si nu cauzeaza probleme de sanatate [1].

Cand se recomanda ecografia tiroidiana?

Ecografia tiroidiana este o investigatie medicala recomandata in diverse situatii, in functie de simptomele prezentate de pacient, antecedentele sale medicale sau ca masura de screening pentru anumite grupe de risc.

Indicatiile medicale pentru ecografia tiroidiana pot fi variate. Pacientii care prezinta o formatiune vizibila sau palpabila la nivelul gatului, durere in zona tiroidiana sau simptome specifice de hipertiroidism sau hipotiroidism ar putea fi indrumati sa efectueze o ecografie tiroidiana. De asemenea, daca exista un istoric familial de boli tiroidiene, medicii pot recomanda o astfel de investigatie pentru a detecta eventualele afectiuni in stadii incipiente [5].

Ecografia tiroidiana poate fi, de asemenea, recomandata ca masura de screening. Pacientii cu istoric familial de boli tiroidiene, cei care au fost expusi la radiatii in zona gatului sau pacientii cu anumite afectiuni genetice ar putea fi sfatuiti sa efectueze o ecografie tiroidiana.

In cazul pacientilor care au o afectiune tiroidiana deja diagnosticata, ecografia tiroidiana este adesea recomandata pentru a supraveghea evolutia bolii. Aceasta poate include monitorizarea dimensiunii nodulilor tiroidieni identificati, evaluarea raspunsului la tratament sau supravegherea dupa tratamentul cu iod radioactiv sau dupa interventia chirurgicala.

Un alt motiv pentru care se recomanda ecografia tiroidiana este evaluarea nodulilor tiroidieni descoperiti incidental, in timpul unei ecografii realizate pentru o alta problema medicala sau in timpul unei examinari fizice de rutina. Ecografia poate ajuta la determinarea dimensiunii, formei, pozitiei si altor caracteristici ale nodulilor, care pot ajuta la stabilirea strategiei de tratament ulterioara [2].

Interpretarea rezultatelor unei ecografii tiroidiene

Interpretarea rezultatelor unei ecografii tiroidiene incepe cu intelegerea terminologiei specifice. Dimensiunile normale ale tiroidei variaza, dar in general, pentru adulti, lungimea fiecarui lob tiroidian este de 4-6 cm, latimea este de 1,5-2 cm, iar grosimea este de 1-1,5 cm. Nodulii tiroidieni sunt mici formatiuni solide sau pline cu lichid si pot aparea in oricare dintre cei doi lobi ai glandei tiroide. Goitrul (gusa) reprezinta marirea vizibila a glandei tiroide, care poate fi cauzata de diferiti factori, inclusiv de o alimentatie saraca in iod.

Pasul urmator in interpretarea rezultatelor ecografiei tiroidiene este analizarea efectiva a imaginilor. In acest proces, medicul va evalua dimensiunile glandei tiroide si va cauta prezenta nodulilor sau a altor anomalii [4]. 

In ceea ce priveste semnificatia clinica a rezultatelor, prezenta nodulilor sau marirea glandei tiroide nu inseamna automat ca pacientul are o problema de sanatate grava. Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni si nu necesita tratament. Cu toate acestea, daca nodulii sunt suficient de mari incat sa provoace simptome sau daca sunt suspectati de a fi maligni, pot fi necesare investigatii suplimentare sau tratament.

In functie de rezultatele ecografiei, exista diferite optiuni de tratament pentru afectiunile tiroidiene. Daca nodulii sunt benigni si nu provoaca simptome, adesea nu este necesar niciun tratament, ci doar monitorizare regulata. In caz contrar, tratamentul poate include terapie cu hormoni tiroidieni, interventie chirurgicala sau terapie cu iod radioactiv.

Ecografia tiroidiana este o procedura neinvaziva, rapida si nedureroasa, care ofera informatii valoroase despre starea glandei tiroide. Este recomandata in cazul simptomelor specifice, dar si pentru monitorizarea anumitor afectiuni. Rezultatele sunt interpretate de un medic specialist si pot contribui la stabilirea unui diagnostic precis.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse

  1. Chaudhary, Vikas, and Shahina Bano. “Thyroid Ultrasound.” Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, vol. 17, no. 2, 2013, p. 219, https://doi.org/10.4103/2230-8210.109667, accesat la 28.02.2024;
  2. “How to Prepare for a Thyroid Ultrasound.” UCSF Radiology, 14 July 2022, radiology.ucsf.edu/patient-care/prepare/thyroid-US, accesat la 28.02.2024;
  3. Radiology (ACR), Radiological Society of North America (RSNA) and American College of. “Ultrasound - Thyroid.” Radiologyinfo.orgwww.radiologyinfo.org/en/info/us-thyroid#:~:text=Thyroid%20ultrasound%20uses%20sound%20waves, accesat la 28.02.2024;
  4. Stang, Debra. “Thyroid Ultrasound.” Healthline, Healthline Media, 2016, www.healthline.com/health/thyroid-ultrasound, accesat la 28.02.2024;
  5. “Thyroid Ultrasound Information | Mount Sinai - New York.” Mount Sinai Health Systemwww.mountsinai.org/health-library/tests/thyroid-ultrasound, accesat la 28.02.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor