Eclampsie: cauze, simptome, tratament

30. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Eclampsie

 

Eclampsia este o complicatie a preeclampsiei, o conditie medicala severa, caracterizata prin aparitia unor convulsii in timpul sarcinii, pe fondul hipertensiunii arteriale. Eclampsia poate sa apara si la femeile care nu au inregistrat afectiuni cu convulsii anterior sarcinii. Simptomele sunt intense si grave, ingrijirile medicale de specialitate sunt necesare pentru ca mama si copilul sa nu sufere complicatii. 

Eclampsia declanseaza convulsii care apar in sarcina, dar care pot sa fie sesizate si la cateva zile dupa nastere. Crizele pot fi evitate daca mergi la medic si esti diagnosticata la timp. Specialistul poate prescrie un tratament medicamentos sau poate opta pentru alte variante, te poate tine sub supraveghere si monitorizare in spital, pana cand sarcina ajunge la termen. 

Ce este eclampsia?

Eclampsia este o conditie rar intalnita, dar severa, ce deriva din preeclampsie, o afectiune caracterizata de hipertensiune arteriala si de cantitati anormale de proteine in urina. 

Preeclampsia este o afectiune grava in sarcina, premergatoare eclampsiei. Simptomele de preeclampsie se manifesta in unele sarcini, insa afectiunea poate sa ramana nedetectata daca nu evolueaza si nu se dezvolta eclampsia. In eclampsie te vei confrunta cu consulvii, adica episoade de tremuraturi, confuzie, dezorientare, chiar si cu lesin, ca urmare a activitatii anormale a creierului. 

De regula, eclampsia nu apare la toate femeile diagnosticate cu preeclampsie. Eclampsia este o urgenta medicala ce poate determina complicatii in sarcina. (1)

Eclampsia se poate manifesta in trimestrul 3 de sarcina, in timpul travaliului, dar si la cateva zile dupa nastere. (2)

Cat de grava este eclampsia?

Desi eclampsia este considerata a fi o complicatie a preeclampsiei, sunt si situatii in care apare fara legatura cu afectiunea medicala. Eclampsia este grava, deoarece poate creste riscul de accident vascular cerebral, coma sau deces. 

Medicul va face tot posibilul pentru ca o gravida diagnosticata cu preeclampsie sa nu ajunga la eclampsie. 

Cauzele aparitiei eclampsiei

Cauza exacta pentru aparitia eclampsiei nu este pe deplin cunoscuta. Se stie ca aceasta deriva din preeclampsie, pe fondul tensiunii arteriale crescute, ceea ce exercita o presiune mare pe vasele de sange. Umflarea vaselor de sange de la nivelul creierului determina aparitia convulsiilor. 

De aceea, studiile care sunt realizate in prezent sunt indreptate catre identificarea factorilor de risc pentru eclampsie tocmai pentru a preveni aparitia acesteia in dezvoltarea sarcinii. Nu este exclus sa nu poti fi incadrata intr-o grupa de risc si totusi sa dezvolti eclampsie. (1), (3)

Unele studii vorbesc si despre faptul ca formarea si functionarea anormala a placentei poate fi cauza eclampsiei. (4)

Factori de risc in preeclampsie

  • Mostenirea genetica;
  • Antecedente familiale de preeclampsie sau eclampsie;
  • Sarcina multipla;
  • Dieta dezechilibrata;
  • Sedentarism si obezitate;
  • Unele boli: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, unele boli de rinichi;
  • Varsta sub 20 de ani sau peste 35 de ani;
  • Prima sarcina. (1), (3)

Semne si simptome in eclampsie

Unele crize de eclampsie sunt precedate de semne: 

  • dureri de cap intense, severe;
  • probleme respiratorii;
  • greata si/sau varsaturi;
  • urinare frecventa sau dificultati la urinare;
  • dureri abdominale, in special in regiunea dreapta, sus;
  • vedere neclara, incetosata sau pierderea brusca a vederii;
  • umflarea mainilor, fetei sau a gleznelor. (1), (3)

Simptomele specifice eclampsiei sunt:

  • convulsiile;
  • ameteala puternica;
  • agitatia;
  • confuzia;
  • pierderea cunostintei. (3)

 

Eclampsie - tratament

 

Cum se diagnosticheaza eclampsia?

Medicul poate pune un diagnostic al eclampsiei daca te consulta cand ai o criza specifica si esti in faza de convulsii. Totusi, riscul de eclampsie poate fi sesizat si in cadrul analizelor medicale efectuate in sarcina. 

Analizele de laborator de sange si urina, alaturi de teste de creatinina, dar si masurarea tensiunii arteriale ofera informatii importante despre evolutia sarcinii si starea ta de sanatate pe parcursul perioadei de graviditate. (1)

Este deosebit de important ca medicul sa stie istoricul tau medical si familial, tratamentele urmate, medicamentele cu sau fara reteta administrate anterior sarcinii, vitamine prenatale folosite si alte produse prescrise de doctorul de obstetrica-ginecologie care iti urmareste sarcina, pentru a avea o imagine ampla asupra cazului tau. 

Tratamentul acordat in eclampsie

Tratament medicamentos

O criza de eclampsie poate fi tratata, uneori, prin spitalizare, odihna, administrare de medicamente pentru a trata hipertensiunea arteriala, a unor anticonvulsive pentru prevenirea altor crize si chiar corticosteroizi pentru a ajuta la dezvoltarea si intarirea plamanilor fatului. (1)

Inducerea nasterii

Daca sarcina este avansata in momentul in care apar primele manifestari de eclampsie, medicul specialist poate opta ca tratamentul pentru aceasta afectiune sa vizeze nasterea. Travaliul poate fi indus de medic daca fatul are cel putin 37 de saptamani de sarcina. (4)

Femeile cu preeclampsie sau eclampsie pot avea indicatie de spitalizare pe toata perioada sarcinii pentru monitorizare constanta a starii lor si a fatului. 

Sunt si situatii complexe in care nasterea poate veni mai devreme, prin cezariana, pentru ca mama si copilul sa fie in siguranta. In functie de severitatea afectiunii si de problemele cu care te-ai confruntat, este posibil sa ai nevoie de monitorizare si spitalizare si dupa nastere pentru ca tensiunea arteriala crescuta iti poate pune probleme pe tot parcursul vietii, iar la o viitoare sarcina lucrurile se pot complica. Hipertensiunea arteriala trebuie tratata corespunzator, iar controalele medicale regulate sunt solutia si dupa revenirea lucrurilor la normal, odata cu nasterea. (4)

Monitorizarea sarcinii este esentiala, asadar nu sari peste programari, mergi la analizele sugerate de medicul specialist si vorbeste cu acesta despre toate rezultatele investigatiilor si riscurile existente in cazul tau!

Complicatii in eclampsie

Daca ai eclampsie riscul este crescut pentru a te confrunta cu:

  • abruptie placentara;
  • travaliu prematur;
  • probleme de coagulare a sangelui;
  • accident vascular cerebral;
  • stop cardiac;
  • nasterea unui fat mort;
  • deces. (1)

Acest articol este informativ si nu contine suficiente informatii pentru autodiagnosticare. Daca ai unele probleme in sarcina, mergi la controale, respecta indicatiile medicului specialist si suna la numarul unic de urgenta daca ai simptome asemanatoare celor descrise in eclampsie!

Surse de informare:

1. Eclampsia - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24333-eclampsia

2. What Is Eclampsia? - https://www.verywellhealth.com/eclampsia-5114895

3. Everything you need to know about eclampsia - https://www.medicalnewstoday.com/articles/316255

4. Eclampsia - https://www.healthline.com/health/eclampsia

 

  • Dr. Max Acid folic este un supliment alimentar ce contine acid folic 800µg.​
  • Testul de ovulatie este un dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru autotestare.
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor