Durerea de sfarc: de ce apare si optiuni de tratament

12. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Durerea de sfarc

 

Durerea de sfarc este un simptom asociat cu un grad destul de ridicat de disconfort, insa, de cele mai multe ori, nu marcheaza o afectiune grava. In anumite situatii, o astfel de durere poate chiar sa fie un fenomen perfect normal. Daca si tu te confrunti cu asemenea manifestari, este important sa stii cand ar trebui sa te prezinti la medic. Descopera mai multe despre acest tip de durere!

Durerea de sfarc - cum se poate manifesta?

In afara disconfortului propriu-zis sau a sensibilitatii, este posibil sa apara si alte simptome, precum mancarimi, roseata si schimbari in textura pielii din jurul sfarcului. Fiecare persoana resimte diferit acest simptom, de exemplu sub forma unei sensibilitati accentuate, a unei dureri care pulseaza, a unei dureri surde, sau sub forma de arsura sau inflamare.

De ce apare durerea de sfarc?

Cauzele acestui fenomen pot fi variate si includ atat schimbari normale prin care trece corpul, cat si afectiuni mai mult sau mai putin grave.

Schimbarile hormonale

Schimbarile hormonale care au loc in timpul menstruatiei pot fi asociate cu sani sensibili si dureri de sfarc. De cele mai multe ori, aceste simptome apar in zilele de dinaintea inceperii menstruatiei, deoarece estrogenul si progesteronul produc umflarea tesutului mamar.

De asemenea, si menopauza sau inceputul pubertatii sunt asociate cu fluctuatii de hormoni, astfel cauzand manifestari precum durerea de sfarc. Si metodele contraceptive hormonale pot provoca astfel de schimbari. Este posibil ca sensibilitatea sanilor si a sfarcurilor sa fie prezenta si in timpul ovulatiei, desi este mai des intalnita inainte de inceperea menstruatiei.

Sarcina

Durerea de sfarc este foarte comuna in timpul sarcinii, deoarece sanii cresc si pot deveni durerosi. Sfarcurile si areola capata o culoare mai inchisa, devin mai sensibile si isi pot face aparitia mici umflaturi in jurul lor.

Alaptarea

Durerea asociata cu alaptarea apare din cauza pozitiei la san a copilului, prin care sfarcul se atinge de gingiile si cerul gurii bebelusului. Aceasta pozitie poate afecta circulatia sangelui catre sfarc si, astfel, pot aparea dureri puternice. Si momentul aparitiei primilor dinti poate fi asociat cu disconfortul pronuntat si durerea in timpul alaptarii.

Folosirea unei pompe pentru san poate, de asemenea, sa fie de vina, in cazul in care aceasta are prea multa presiune sau nu are dimensiunea potrivita. Disconfortul poate fi redus prin ajustarea corespunzatoare a pompei sau alegerea unor accesorii cu o marime optima, care sa se potriveasca sanului.

Frecarea

Frecarea este, probabil, cea mai comuna cauza a durerilor de sfarc. Aceasta poate avea loc atunci cand sfarcurile se ating de imbracaminte sau de un sutien de o marime nepotrivita, de obicei in timpul unor activitati sportive. Din cauza frecarii, pe langa disconfort, sfarcurile se pot inrosi, crapa si usca.

Infectiile

Sfarcurile care au fost deja afectate de frecare si sunt crapate sau sangereaza sunt mult mai predispuse la infectii. Acest risc creste si din cauza lactatiei si a alaptarii. Asadar, cauzele durerilor pot fi asociate cu urmatoarele infectii:

  • Candida mamara apare in urma leziunilor suferite de catre tesutul din jurul sfarcurilor, dupa un tratament cu antibiotice sau daca persoana este predispusa la infectii fungice;
  • Alte infectii fungice ale mameloanelor care provoaca senzatii de arsuri si durere care nu dispar, sfarcurile capata o nuanta rozalie, iar areola este mai rosiatica sau se cojeste;
  • Mastita poate aparea dupa nastere daca laptele ramane blocat intr-unul dintre canalele mamare. Astfel, incep sa se dezvolte bacterii in interiorul sau, care se raspandesc, iar sanul si sfarcul se inrosesc si se inflameaza. Mastita trebuie tratata cu antibiotice, pentru a preveni formarea unui abces. Daca apar manifestari precum febra, frisoane, san cald la atingere, roseata si umflaturi, ia imediat legatura cu un medic;
  • Foliculita apare daca foliculii de par din jurul sfarcurilor se blocheaza si se infecteaza.

Leziunile

Posibilele leziuni suferite la nivelul sfarcurilor in timpul actului sexual sau a altor activitati pot cauza durere si iritatii. Insa, acest tip de durere este temporar si se amelioreaza cu timpul, pe masura ce leziunile se vindeca.

Reactiile alergice sau dermatita atopica

Durerea insotita de descuamarea pielii din jurul sfarcurilor, de mancarimi sau de aparitia veziculelor poate fi un semn al unei reactii alergice sau a dermatitei atopice (eczema). Exista mai multe tipuri de produse care pot irita sfarcurile sau pot provoca o eruptie asociata cu o afectiune existenta, precum dermatita atopica: lotiuni de corp, detergenti, sapunuri, balsamuri de rufe, parfumuri sau diferite materiale textile.

Cancerul si boala Paget

Durerea de sfarc si alte simptome pot semnala prezenta cancerului de san, desi astfel de tumori nu provoaca de obicei acest tip de durere. Cancerul este asociat cu durere localizata la un singur san si un singur sfarc.

Boala Paget este o forma rara de cancer a sfarcului care apare de obicei pe langa alte tumori prezente in acelasi san. Persoanele care sufera de aceasta afectiune pot avea si alte simptome, precum sfarc aplatizat sau intors catre interior, scurgeri galbui sau cu sange, senzatii de mancarime, piele rosie si descuamata in jurul areolei.

Tratamentul durerii de sfarc

Tratamentul potrivit difera in functie de cauza durerii. De multe ori, aceasta poate trece de la sine, pe masura ce sfarcurile se vindeca, insa este recomandat sa iei totusi legatura cu un medic, care iti va putea recomanda diferite metode prin care sa sustii refacerea tesuturilor.

In cazurile hormonale, ti-ar putea fi recomandate medicamente antiinflamatoare impotriva durerii. Daca este vorba de o alergie, ai putea folosi unguente speciale sau, daca este nevoie, medicamente antialergice. Daca durerea provine de la frecarea cu materiale, alege haine de marime potrivita sau incearca alte tesaturi. Medicul poate recomanda si aplicarea unor bandaje speciale pe sani in timpul exercitiilor fizice.

Daca durerea este cauzata de alaptare, un specialist te va putea ajuta sa gasesti pozitia potrivita in care sa il asezi pe cel mic si sa ajustezi pompa de san astfel incat sa nu cauzeze disconfort. Alte metode de calmare pot include folosirea unor unguente, aplicarea de comprese sau purtarea unui sutien special care sa ofere suport. Daca apar infectiile, ar putea fi nevoie de un tratament cu antibiotice.

Tratamentul pentru cancer poate implica radioterapie, chimioterapie, indepartarea chirurgicala a tumorilor sau masectomia. Chiar daca simptomele sunt minore si sansele sunt sa nu suferi de o boala grava, este recomandat sa mergi la medic pentru un control, iar acesta iti va recomanda cel mai bun tratament.

Durerea de sfarc este un fenomen des intalnit, fiind asociat de cele mai multe ori cu schimbarile hormonale. Insa, daca este insotit si de alte manifestari, ar putea fi un semn al unei afectiuni mai serioase. Oricand resimti vreun disconfort sau starea ta este afectata, ia legatura cu un medic pentru a primi cele mai bune sfaturi de ingrijire! Acesta este un articol cu rol informativ si nu prezinta o metoda de autodiagnistic.

Surse:

1. “Sore Nipples: Pain, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23164-sore-nipples. Published May 31, 2022. Accessed September 30, 2022.

2. Johnson, Jon. “Why Do My Nipples Hurt? 8 Causes of Nipple Pain.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/320436. Published November 12, 2018. Accessed September 30, 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor