Durerea de rinichi: cauze, simptome si tratament

4. 1. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Durerea de rinichi: cauze, simptome si tratament

„Unde se simte durerea de rinichi?”, iata una dintre intrebarile frecvente ale persoanelor care se confrunta cu durerile de spate. In cele ce urmeaza va prezentam cauze, simptome si formule de tratament de aplicat in cazul durerii de rinichi.

Cum se manifesta durerea de rinichi

Functia rinichilor este de a elimina excesul de lichid si reziduurile din organism.
Rinichii sunt organe pereche de forma unor boabe de fasole si de marimea unui pumn, situate in zona lombara superioara in spatele muschilor spatelui, sub coaste, atat pe partea stanga, cat si pe partea dreapta a corpului.

Oamenii confunda de multe ori durerile de rinichi cu durerile de spate.
Spre deosebire de durerile de spate, care apar de obicei in partea inferioara a spatelui, durerea de rinichi este mai profunda si se simte in partile laterale sau in mijlocul pana la partea superioara a spatelui, cel mai adesea sub coaste, la dreapta sau la stanga coloanei vertebrale. Durerea poate radia si in alte zone, cum ar fi in fata, spre abdomen, in zona inghinala sau spre testicule, pe picior.

Cauzele comune ale durerii de rinichi le reprezinta in principal infectiile tractului urinar, infectiile renale si pietrele la rinichi. Cu toate acestea, exista multe alte cauze ale durerii renale, inclusiv traumatismele.

Atentie! Daca o femeie este insarcinata si are dureri renale, trebuie sa se adreseze medicului.

Alte simptome care pot insoti durerea de rinichi

Consultati medicul daca suferiti de dureri persistente in zona rinichilor si daca aveti dureri de spate impreuna cu oricare dintre urmatoarele simptome:

  • durere in abdomenul inferior;
  • durere in zona inghinala;
  • greata si varsaturi;
  • urina tulbure;
  • sange in urina;
  • gust metalic in gura;
  • urina urat mirositoare;
  • nevoie de a urina frecvent;
  • febra;
  • frisoane;
  • urinare dureroasa;
  • aparitia de material solid (pietre la rinichi) in urina;
  • diaree;
  • oboseala persistenta.

Posibile cauze ale durerii de rinichi

Deoarece rinichii filtreaza sangele, formeaza urina si il transmit din organism prin tuburi numite uretere, problemele din oricare dintre aceste zone ar putea duce la aparitia durerii. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale durerii renale includ:

  • Pietre la rinichi - Pietrele la rinichi se formeaza din acumularea de minerale sau reziduuri chimice in interiorul corpului. Pietrele pot fi la fel de mici ca un bob de nisip sau mai mari decat o perla. Daca sunt mici, ele pot fi usor eliminate de organism. Cu toate acestea, pietrele mai mari se pot bloca in tractul urinar si pot impiedica trecerea urinei. In ambele cazuri, se poate declansa o durere intensa.
  • Infectie urinara - O infectie de-a lungul tractului urinar cauzata de bacterii dupa urinare. Simptomele pot include febra, urinare dureroasa, urina tulbure si oboseala generala.
  • Pielonefrita - O infectie la rinichi apare atunci cand bacteriile dintr-o infectie a vezicii urinare s-au extins la rinichi. Persoanele cu diabet zaharat sau care au un blocaj pe tractul urinar sunt mai susceptibile de a suferi de infectie la rinichi. In cazurile cronice, unele probleme ale tractului urinar determina urina sa se intoarca inapoi de la vezica pana la rinichi, provocand infectii repetate si leziuni renale permanente.
  • Boala renala polichistica - O afectiune ereditara in care chisturi umplute cu lichid se dezvolta in interiorul rinichilor. Pe masura ce chisturile se extind, rinichii se maresc si isi pot pierde in cele din urma capacitatea de a functiona.
  • Traume - Orice impact puternic asupra zonei renale in urma practicarii sporturile de contact sau pe fondul unui accident poate provoca leziuni fizice ale rinichilor. Astfel de incidente pot provoca si o perturbare a fluxului sanguin normal la rinichi. Insuficienta renala acuta poate rezulta in urma unor traumatisme renale.
  • Cancer renal - Carcinomul afecteaza persoanele de cele mai multe ori persoane de peste 65 de ani. Simptomele includ sange in urina, o durere persistenta in spate sau lateral chiar sub coaste.

Investigatii necesare pentru diagnosticarea durerii de rinichi

Tratamentul in cazul durerii de rinichi depinde de afectiunea care o cauzeaza. Pentru a identifica o cauza, sunt disponibile o serie de instrumente pentru a ajuta medicul sa stabileasca un diagnostic:

  • Sumar de urina - pentru prezenta de sange;
  • Analize de sange - excesul de celule albe din sange, care ar indica o infectie, proteine, si anumite substante chimice care sunt legate de diverse tulburari renale;
  • Teste imagistice - Ecografia sau o scanare CT (tomografie computerizata) ofera o imagine a structurii fizice a rinichilor si a tractului urinar, indica prezenta unor pietre si ajuta la determinarea daca fluxul sanguin.

Posibile complicatii ale durerii de rinichi

Printre complicatiile posibile se numara:

  • Insuficienta renala - Acest lucru poate duce la boli cronice de rinichi, hipertensiune arteriala si insuficienta renala.
  • Septicemie - Rinichii filtreaza reziduurile din sange si transmit sangele filtrat in organism. Infectiile renale poate provoca bacteriile sa se raspandeasca prin fluxul sanguin.
  • Complicatii in timpul sarcinii - Femeile care dezvolta o infectie renala in timpul sarcinii pot avea un risc crescut de a naste copii cu greutate mica la nastere.

Tratament pentru durerea de rinichi

Tratamentul durerii de rinichi depinde de cauza care sta la baza durerii.

Analgezice

Infectiile renale si pietrele la rinichi care provoaca durere sunt adesea tratate cu agenti ce trateaza durerea, dar nu si cauzele care stau la baza durerii. Medicul poate recomanda si alte medicamente pentru sistemul genito-urinar.

Antibiotice

Infectii precum infectiile tractului urinar si pielonefrita necesita, de obicei, tratamente cu antibiotice, in plus fata de medicamentele pentru durere.

Tratamente naturiste

Remediile naturiste pot fi de ajutor in functie de cauza care a dus la aparitia durerilor. Se recomanda aportul de Calciu si vitamina D. Patrunjelul si sucul de rodie sunt recomandate pentru accelerarea eliminarii pietrelor de la rinichi.
Sucul de merisoare, sucul de sfecla sunt recomandate pentru curatarea tractului urinar. Medicul poate recomanda si alte remedii naturiste pentru sistemul genito-urinar cu ar fi tinctura pentru rinichi, capsule pentru rinichi, capsule de cozi de cirese.

Ceaiuri pentru hidratare

In cazul unei infectii urinare sau a pietrelor la rinichi este indicata hidratarea organismului pentru a elimina cauza care a determinat aparitia afectiunii. Se recomanda: ceai de papadie, ceai de codite de cirese, ceai de patrunjel, apa cu lamaie.

Operatie

Daca pietrele la rinichi blocheaza complet un ureter sau au un diametru de aproximativ 6 mm sau mai mare, acestea pot necesita interventii chirurgicale de specialitate. De obicei, timpul de recuperare este rapid, daca pietrele la rinichi sunt indepartate prin tehnici chirurgicale retrograde. Cu toate acestea, unele probleme renale grave pot necesita interventii chirurgicale mai extinse. Timpul de recuperare pentru aceste interventii chirurgicale variaza de la saptamani la luni.

Dializa

Procedura este indicata persoanelor care sufera de afectiuni renale pentru a elimina apa, toxinele si reziduurile din sange, in cazul unor rinichi care nu mai functioneaza normal.

Ce trebuie sa faci in cazul unei crize acute de rinichi

Simptomele crizei de rinichi apar brusc si nu sunt de obicei precedate de simptome prodromale semnificative. Astfel de crize pot fi fatale si necesita tratament specific cu medicamente care blocheaza enzima de conversie a angiotensinei. Diagnosticarea precoce si introducerea unui tratament adecvat oferă o sansa supravietuire si de imbunatatire a starii. Criza de rinichi cronica si subacuta sunt legate de un risc mic de insuficienta renala acuta. Cu toate acestea, treptat duc la o disfunctie substantiala a acestui organ.
In cazul unei crize acute de rinichi consultati de urgenta medicul specialist.

Cum poti preveni durerea de rinichi

Durerea de rinichi poate fi prevenita cu ajutorul unor masuri de evitare a infectiilor tractului urinar, dupa cum urmeaza:

  • Consumul de lichide, in special apa, cel putin 2 litri pe zi. Fluidele pot ajuta la eliminarea bacteriilor din organism atunci cand urinati.
  • Evitarea administrarii in doze mari si pe perioade lungi a antiinflamatoarelor nesteroidiene.
  • Urinarea la nevoie. Evitati amanarea urinarii atunci cand simtiti nevoia de a urina.
  • Golirea vezicii urinara dupa actul sexual. Urinarea cat mai curand posibil dupa actul sexual ajuta la eliminarea bacteriilor din uretra, reducand riscul de infectie.
  • Igiena locala adecvata. Stergerea din fata in spate dupa urinare si defecare ajuta la prevenirea raspandirii bacteriilor in uretra.
  • Evitarea utilizarii produselor cosmetice iritante in zona genitala. Utilizarea unor produse cum ar fi spray-uri deodorante in zona genitala sau au unor sapunuri iritante este de evitat.
  • Consumul moderat de sare si limitat de carne, lactate si oua, pentru prevenirea pietrelor la rinichi.
  • Consumul de alimente bogate in oxalati, precum sfecla, nuci, spanac.
  • Protejarea organismului de frig si umiditate.
  • Pastrarea unui stil de viata activ.
  • Reducerea stresului.
  • Evitarea consumului de alcool.

Atentie! Prezentarea are un caracter strict orientativ.

Concluzie
Durerea de rinichi poate aparea in contextul unor diferite afectiuni medicale. In cazul in care va confruntati cu dureri de rinichi apelati la serviciile unui medic specialist pentru a intelege cauzele si pentru a beneficia de cea mai adecvata formula de tratament.

Referinte suplimentare:

  1. American Kidney Fund. “Kidney pain.” Kidney Fund, 2021,
    https://www.kidneyfund.org/kidney-disease/kidney-problems/kidney-pain.html, Accesat in 10.12.2021.
  2. Cleveland Clinic. “Kidney pain.” Cleveland Clinic, 2021,
    https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17688-kidney-pain, Accesat in 10.12.2021.
  3. David, Patrick Charles. “Kidney Pain: Symptoms, Treatment, and Causes.” Medicine Net, 2021, https://www.medicinenet.com/kidney_pain/article.htm, Accesat in 10.12.2021.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor