Costocondrita (Sindromul Tietze): cauze, simptome, tratament

12. 6. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 7 minute de citit
Costocondrita

In acest articol poti afla mai multe detalii despre costocondrita si sindromul Tietze, doua afectiuni care pot provoca dureri in zona pieptului. Vei descoperi cauzele si simptomele acestor afectiuni, metodele de diagnostic si optiunile de tratament disponibile. 

Ce sunt costocondrita si sindromului Tietze?

Costocondrita si sindromul Tietze sunt doua afectiuni care se manifesta prin durere toracica cauzata de inflamatia cartilajelor costale si a articulatiilor costosternale. Desi aceste doua afectiuni pot avea simptome similare, principalul fiind durerea toracica, sindromul Tietze se caracterizeaza prin umflarea si sensibilitatea zonei afectate, umflare care poate persista si dupa ameliorarea disconfortului.

Cartilajele costale si articulatiile costosternale sunt structurile anatomice implicate in costocondrita si sindromul Tietze. Cartilajele costale sunt structuri elastice care conecteaza coastele cu sternul, in timp ce articulatiile costosternale sunt articulatii care leaga coastele de stern. Inflamatia acestor structuri poate cauza durere toracica intensa [1].

Costocondrita este o afectiune comuna, care afecteaza pana la 30% din populatia generala, cu o incidenta mai mare la femei decat la barbati. Sindromul Tietze este mai rar decat costocondrita, cu o prevalenta estimata la mai putin de 1% din populatie [2]. 

Cauzele costocondritei si ale sindromului Tietze

Costocondrita si sindromul Tietze sunt doua afectiuni diferite, cu simptome similare, dar cu cauze diferite. Costocondrita este o inflamatie a cartilajului costal, fara o cauza exacta identificata, in timp ce sindromul Tietze este o tumefiere a cartilajului costal, adesea determinata de un traumatism sau stres fizic. Traumatismele la nivelul pieptului sau stresul fizic intens, cum ar fi ridicarea greutatilor mari sau activitatea fizica intensa, pot declansa sindromul Tietze [3]. 

Infectiile virale, bacteriene sau fungice pot contribui la aparitia costocondritei, prin inflamatia cartilajului costal. Inflamatiile cronice, cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul, pot contribui si ele la aparitia costocondritei. Factorii de risc si predispozitia genetica pot juca, de asemenea, un rol in aparitia acestor afectiuni. Persoanele cu predispozitie genetica sau cu afectiuni preexistente care afecteaza sistemul imunitar, cum ar fi fibromialgia, pot fi mai predispuse la aparitia costocondritei si a sindromului Tietze.

Costocondrita afecteaza mai frecvent femeile, in special pe cele cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani. De asemenea, exista o asociere intre costocondrita si anxietate sau depresie [4].

Simptomele costocondritei si ale sindromului Tietze

Durerea la nivelul pieptului este unul dintre principalele simptome ale costocondritei si sindromului Tietze. Aceasta durere poate fi localizata in jurul articulatiilor costale, in special in zona unde coastele se ataseaza la stern. Simptomele comune ale costocondritei includ: durerea in piept, care poate fi intensa, durerea la atingere sau presiune, durere agravata de miscare sau respiratie profunda, senzatie de arsura sau de presiune in zona afectata.

Sensibilitatea si edemul local sunt simptome ale sindromului Tietze. in cazul sindromului Tietze, umflarea poate fi mai pronuntata si poate fi vizibila la nivelul articulatiilor costale [5]. 

Durerea cauzata de costocondrita si de sindromul Tietze se poate agrava in timpul unor miscari cum ar fi ridicarea bratelor, tusea sau respiratia profunda. Aceste actiuni exercita presiune asupra articulatiilor costale, iar simptomele pot dura saptamani sau luni si se pot inrautati in timp.

Deoarece durerea de piept este un simptom comun al unui atac de cord, este important sa se faca diferenta intre costocondrita si sindromul Tietze si o afectiune cardiovasculara. in cazul costocondritei si sindromului Tietze, durerea este localizata si se intensifica la miscare sau respiratie profunda, spre deosebire de durerea cauzata de un atac de cord, care este adesea mai difuza si insotita de alte simptome, cum ar fi dificultati de respiratie, transpiratie sau ameteli [6].

simptome costocondrita

Metode de diagnostic

Metodele de diagnostic pentru costocondrita si sindromul Tietze includ examinarea fizica, testele de imagistica medicala, testele de sange si electrocardiograma (ECG).

in timpul examinarii fizice, medicul va evalua durerea si inflamatia in zona toracica si va palpa coastele si cartilajul costal pentru a identifica zonele dureroase si inflamate [3]. 

Testele de imagistica medicala, cum ar fi radiografia, ecografia sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), pot ajuta la confirmarea diagnosticului si la excluderea altor probleme, cum ar fi fracturile costale sau afectiunile pulmonare.

Testele de sange pot fi utilizate pentru a verifica prezenta infectiilor sau inflamatiilor care ar putea cauza costocondrita sau sindromul Tietze. De asemenea, aceste teste pot ajuta la excluderea altor afectiuni autoimune, care pot provoca simptome similare.

Deoarece costocondrita si sindromul Tietze pot provoca dureri toracice similare cu cele cauzate de probleme cardiace, medicul poate efectua un ECG pentru a se asigura ca durerea toracica nu este cauzata de o afectiune cardiaca [7].

Optiuni de tratament pentru costocondrita si sindromul Tietze

Tratamentul costocondritei si al sindromului Tietze poate include o varietate de optiuni, depinzand de severitatea si frecventa simptomelor. Unele dintre cele mai comune optiuni de tratament includ administrarea de analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, pentru a reduce durerea si inflamatia. in cazurile severe, medicul poate prescrie medicamente corticosteroide sau relaxante musculare.

Un program de terapie fizica poate fi recomandat pentru a ajuta la intarirea si imbunatatirea flexibilitatii muschilor si articulatiilor toracice. Exercitiile pot include intinderi, incalzirea muschilor si exercitii de respiratie pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor [2].

Tehnicile de gestionare a durerii, cum ar fi aplicarea de comprese calde sau reci, masajul terapeutic, acupunctura sau terapia cu ultrasunete, pot ajuta la reducerea durerii si inflamatiei.

Adoptarea unor obiceiuri sanatoase, cum ar fi mentinerea unei posturi corecte, evitarea eforturilor fizice excesive si gestionarea stresului, poate contribui la prevenirea reaparitiei simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii pacientului [1].

Prevenirea costocondritei si a sindromului Tietze

Adoptarea unui stil de viata sanatos poate contribui semnificativ la prevenirea costocondritei si a sindromului Tietze. Mentinerea unei greutati corporale sanatoase, evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool, precum si practicarea regulata a exercitiilor fizice pot reduce riscul de a dezvolta aceste afectiuni. 

Prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii poate fi, de asemenea, utila in prevenirea costocondritei si a sindromului Tietze. Infectiile respiratorii precum gripa sau bronsita pot provoca inflamatia articulatiilor costale si a cartilajului, ceea ce poate duce la aparitia acestor afectiuni [4]. 

Adoptarea unei posturi corecte in timpul activitatilor zilnice si a somnului poate ajuta la reducerea stresului asupra articulatiilor costale si a cartilajului. Utilizarea mobilierului ergonomic si efectuarea de pauze frecvente pentru a intinde si a relaxa muschii poate contribui la prevenirea durerilor toracice asociate cu costocondrita si sindromul Tietze [5]. 

In concluzie, costocondrita si sindromul Tietze sunt afectiuni inflamatorii care afecteaza articulatiile costale, provocand durere si disconfort. Contacteaza medicul in cazul in care experimentezi acest tip de simptome, pentru a primi recomandari corecte pentru un tratament adecvat.

 

Bibliografie:

1. “Costochondritis.” Www.nhsinform.scotwww.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/muscle-bone-and-joints/conditions/costochondritis#:~:text=Costochondritis%20may%20be%20confused%20with, accesat la 31.05.2023;

2. “Costochondritis & Tietze Syndrome: Symptoms, Treatment, Causes & COVID-19.” MedicineNetwww.medicinenet.com/costochondritis_and_tietze_syndrome/article.htm, accesat la 31.05.2023;

3. “Costochondritis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/costochondritis/symptoms-causes/syc-20371175, accesat la 31.05.2023;

4. Dr Mary Harding. “Costochondritis and Tietze’s Syndrome.” Patient.info, 25 Jan. 2017, patient.info/doctor/costochondritis-and-tietzes-syndrome, accesat la 31.05.2023;

5. “Tietze Syndrome: What to Know.” WebMD, WebMD, 9 Sept. 2016, www.webmd.com/pain-management/tietze-syndrome, accesat la 31.05.2023;

6. Rosenberg, Michael, and Till Conermann. “Tietze Syndrome.” PubMed, StatPearls Publishing, 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564363/, accesat la 31.05.2023;

7. “Tietze Syndrome: Causes, Symptoms and Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/23565-tietze-syndrome, accesat la 31.05.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor