Afectiunile respiratorii: tipuri, cauze, tratament si prevenire
Afectiunile respiratorii sunt foarte frecvente in sezonul rece, iar in unele cazuri aceste infectii pot avea o forma severa sau se pot dovedi fatale. In acest articol iti spunem tot ce trebuie sa stii despre aceste afectiuni: ce sunt, cum se transmit, cate tipuri de afectiuni respiratorii exista si care sunt cele mai intalnite, cum se stabileste diagnosticul si tratamentul si cum se poate face preventia.
Anatomia sistemului respirator
Sistemul respirator este format din organele care ajuta la efectuarea schimbului gazos dintre organism si mediu, alimentand cu oxigen celulele (in lipsa acestuia, viata ar fi imposibila) si eliminand dioxidul de carbon, care rezulta din oxidari. Sistemul respirator este format din:
- cai respiratorii: superioare (cavitatea nazala, faringele) si inferioare (laringele, traheea, bronhiile principale);
- plamani: la nivelul acestora, tuburile bronsice se impart in bronhiole. Vasele mici de sange se numesc capilare si prin ele se realizeaza transferul de oxigen si dioxid de carbon.
Ce sunt infectiile respiratorii si pe cine afecteaza?
Afectiunile respiratorii pot afecta sinusurile, gatul, caile respiratorii si plamanii. Pot fi cauzate atat de virusuri, cat si de bacterii. Aceste tipuri de infectie se intalnesc in sezoanele de tranzitie, mai ales in perioada rece a anului.
Exista doua categorii de infectii de tract respirator:
- infectii de tract respirator superior: acestea ataca nasul, sinusurile si gatul;
- infectii de tract respirator inferior: acestea ataca caile respiratorii si plamanii.
Copiii sunt mai predispusi la afectiunile de tract respirator superior in comparatie cu adultii, deoarece sistemul lor imunitar este insuficient dezvoltat. Afectiunile respiratorii se pot agrava intr-un timp foarte scurt la copii, persoane in varsta sau persoane cu sistemul imunitar afectat, iar in acest caz pacientii au nevoie de tratament.
Cum se transmit infectiile respiratorii?
Infectiile de tract respirator se pot transmite prin mai multe metode:
- prin intermediul micilor particule de fluid patogen ce se transmit pe cale aeriana prin tuse sau stranut (virusuri);
- prin contact indirect: o persoana infectata poate transmite infectia prin diferite secretii corporale, precum cea oculara sau nazala;
- prin atingerea suprafețelor infectate (tastatura, clanta unei usi, bara dintr-un mijloc de transport).
Tipuri de afectiuni respiratorii
Afectiunile respiratorii reduc capacitatea respiratorie si pot fi cronice sau infectioase. Bolile pulmonare cronice pot fi obstructive sau restrictive. Persoanele cu plamanii afectati si cu sisteme imunitare slabite sunt mai vulnerabile la afectiuni respiratorii infectioase.
Boli pulmonare obstructive
Sunt afectiuni care presupun cai respiratorii blocate sau ingustate.
Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)
BPOC este un termen umbrela folosit pentru a descrie 2 tipuri de afectiuni:
- emfizem: se dezvolta atunci cand alveolele se deterioreaza si devin mai putin elastice, ceea ce duce la o lipsa de aer (hipoxie);
- bronsita cronica: este o inflamatie a pasajelor bronsice, caile respiratorii care conecteaza traheea la plamani. Inflamatia poate complica respiratia si poate duce la o supraproductie de mucus.
Simptomele BPOC variaza in functie de afectiune. Manifestarile comune pot include:
- tuse frecventa cu producere de mucus;
- respiratie suieratoare;
- pierdere in greutate;
- slabiciune;
- umflarea picioarelor si mainilor;
- cianoza (tenta albastra la nivelul unghiilor si buzelor) (2).
Astmul
Astmul se mai numeste si boala cailor respiratorii reactive si implica inflamatia cailor respiratorii ca urmare a unor factori declansatori precum polenul, puful, conditiile meteo, stresul sau fumul. Este o boala care poate disparea si reaparea sau poate persista vreme indelungata.
Fibroza chistica
Este o afectiune genetica ce afecteaza celulele care produc mucus, transpiratie sau enzime. Fluidele produse de organism au, in general, o consistenta lichida, dar la persoanele cu fibroza chistica aceste secretii devin lipicioase si nu mai actioneaza ca un lubrifiant, blocand pasajele de trecere si favorizand dezvoltarea infectiilor. Complicatiile fibrozei chistice includ infectiile, inflamatiile si insuficienta respiratorie.
Fibroza chistica se manifesta prin:
- tuse cu mucus sau sange;
- respiratie suieratoare;
- dificultate respiratorie;
- crestere lenta in copilarie;
- constipatie (2).
Boli pulmonare restrictive
Bolile pulmonare restrictive sunt afectiuni care reduc volumul de aer al plamanilor, astfel incat acestia isi pierd elasticitatea si capacitatea de a se extinde.
- Fibroza pulmonara: este o boala pulmonara interstitiala care provoaca cicatrici sau fibroze la nivelul plamanilor. Cel mai frecvent tip de fibroza pulmonara este fibroza pulmonara idiopatica (fara cauza cunoscuta).
- Sarcoidoza: provoaca formarea granuloamelor (nodulilor) la plamani. Cauza sarcoidozei este necunoscuta, se crede ca poate fi vorba de factori genetici si de mediu. Tratamentul include: chimioterapie, corticosteroizi (3).
- Cancer pulmonar: tumorile pot bloca caile respiratorii sau lichidul se poate colecta in jurul plamanilor ceea ce face dificila respiratia. Cancerul pulmonar poate provoca inflamatii in sistemul respirator. Fumatul (inclusiv fumatul pasiv) este cel mai important factor de risc pentru cancerul pulmonar (2). Simptomele acestui tip de cancer sunt: dureri in piept, tuse cronica, dificultate respiratorie, pierdere in greutate, oboseala, dificultate la inghitire.
Boli pulmonare infectioase
Afectiunile pulmonare infectioase sunt temporare, dar unele infectii pot deveni cronice si se pot repeta frecvent:
- Pneumonia: este o infectie pulmonara. Sunt mai multe tipuri de pneumonie: virale, bacteriene, fungice. Persoanele cu afectiuni respiratorii cronice sunt mai vulnerabile sa dezvolte pneumonie. Simptomele difera in functie de tip si de severitatea bolii, iar in unele cazuri necesita spitalizare: febra, frisoane, tuse cu flegma, dureri in piept la tuse sau respiratie, greata, varsaturi, diaree.
- Tuberculoza: este o infectie bacteriana care afecteaza plamanii si alte parti ale corpului. Factorii de risc ai tuberculozei sunt: fumatul, mediul, afectiunile autoimune sau factorii genetici.
Simptomele afectiunilor respiratorii
Simptomele afectiunilor respiratorii variaza in functie de tipul de afectiune respiratorie, dar unele simptome sunt comune pentru mai multe afectiuni:
- dificultati respiratorii;
- tuse persistenta (poate fi tuse umeda sau tuse uscata);
- presiune sau dureri la nivelul pieptului;
- respiratie suieratoare;
- raguseala;
- infectii respiratorii recurente;
- oboseala.
Cauzele afectiunilor respiratorii
Cauza principala a afectiunilor respiratorii o constituie infectia virala, bacteriana, fungica, dar exista si factori de risc importanti:
- varsta: este principalul factor de risc, copiii si persoanele in varsta fiind mai predispuse sa dezvolte o infectie respiratorie;
- afectiuni care vulnerabilizeaza sistemul imunitar: in acest fel se pot dezvolta infectii;
- fumatul;
- expunerea la factori nocivi (mediu toxic).
Cand se recomanda consult medical?
Vizita la medicul de familie se recomanda daca:
- stare de rau persista;
- simptomele semnaleaza o eventuala pneumonie: tuse cu expectoratie insotita de firicele de sange in mucus si flegma;
- existenta unor afectiuni ale inimii, ficatului, plamanilor sau rinichilor;
- existenta unor afectiuni ale sistemului nervos (scleroza multipla);
- diagnostic de fibroza chistica;
- sistem imunitar slabit;
- existenta unor afectiuni cronice ale plamanilor, precum astm sau BPOC.
Se recomanda vizita la medicul de familie persoanelor cu varsta de peste 65 de ani care intrunesc cel putin doua astfel de criterii. Totodata, se recomanda consultul medical persoanelor de peste 80 de ani care se inscriu in cel putin una din categoriile urmatoare:
- internare in spital in ultimul an;
- diabet;
- insuficienta cardiaca;
- tratament cu steroizi glucocorticoid.
Diagnosticul afectiunilor respiratorii
Stabilirea diagnosticului este importanta pentru tratarea adecvata a bolilor respiratorii. Medicul face pacientului un examen fizic si trece in revista istoricul familial si medical. De asemenea, este posibil sa recomande pacientului si alte teste inainte de a stabili diagnosticul:
- radiografie toracica: poate evidentia afectiunile pulmonare;
- tomografie computerizata: ajuta mai ales la identificarea fibrozei plamanilor;
- teste ale functiei pulmonare (spirometria): masoara volumul si capacitatea pulmonara, schimbul de gaze;
- pulsoximetria: este un test rapid, neinvaziv care masoara saturatia de oxigen;
- bronhoscopia: cu ajutorul unui bronhoscop (tub flexibil conectat la o camera video) se pot diagnostica tulburarile pulmonare.
Tratamentul afectiunilor respiratorii
In functie de starea respiratorie, tratamentul poate include:
- inhalatoare, nebulizatoare;
- corticosteroizi inhalatori;
- medicamente orale;
- medicamente intravenoase.
Este esential ca persoanele cu afectiuni respiratorii sa renunte la fumat. Fumatorii pe termen lung ar putea avea nevoie de medicamente si consiliere pentru a renunta la fumat.
In cazurile severe, tratamentul poate include:
- oxigen suplimentar: pentru a furniza oxigen suficient organismului si pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor;
- bronhoscopie interventionala: in cazurile in care afectiunea respiratorie este intr-un stadiu avansat, medicul pneumolog poate recomanda bronhoscopia interventionala, pentru a permite un tratament minim invaziv pentru afectiuni respiratorii;
- transplant pulmonar: este o optiune pentru pacientii cu afectiuni severe, progresive (1).
Metode de preventie a infectiilor respiratorii
Cel mai eficient mijloc de preventie a afectiunilor respiratorii ramane igiena personala, precum spalarea mainilor cu sapun si apa din abundenta.
Alte recomandari:
- folosirea batistei sau a unui servetel de unica folosinta in cazul stranutului. Simptomele nu se vor remite, dar astfel se poate preveni raspandirea infectiei;
- evitarea atingerii fetei, in special ochii si gura, pentru a preveni introducerea germenilor in organism;
- evitarea colectivitatii (serviciu, gradinita, scoala, spatii inchise supraaglomerate;
- cresterea aportului de vitamine in alimentatie (in special vitamina C), necesar fortificarii sistemului imunitar;
- eliminarea consumului de nicotina si alcool;
- administrarea produselor apicole (in cazul tolerantei digestive si cand nu exista alergii la aceste produse).
Ca metoda preventiva se poate avea in vedere vaccinarea impotriva gripei persoanelor in varsta, celor cu imunitate deprimata (diftero-tetano-pertussis, HIV etc.), copiilor peste doi ani si celor cu diverse comorbiditati. Pentru intrebari sau simptome legate de functia respiratorie, vizita la medicul de familie este necesara si obligatorie.
Disclaimer
Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, ta rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- US News Health, A patients guide to respiratory disease: https://health.usnews.com/conditions/respiratory-disease
- Verywellhealth, The 8 most common types of respiratory disease: https://www.verywellhealth.com/respiratory-diseases-5206842
- Cleveland Clinic, Rare lung diseases:https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21684-rare-lung-diseases