Durerea toracica: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

27. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

 

Durerea toracica

Durerea toracica se poate manifesta atat sub forma unui simptom puternic, care marcheaza o afectiune grava, cat si a unui disconfort mai putin pronuntat. Desi nu reprezinta intotdeauna o urgenta medicala, acest tip de durere nu trebuie ignorata, fiind recomandate o serie de investigatii pentru a identifica exact cauza acesteia.

Ce este durerea toracica?

Durerea toracica se manifesta, dupa cum o spune si numele, la nivelul pieptului si a cutiei toracice (durerea toracica anterioara), insa se poate resimti si la nivelul spatelui, in zona coloanei toracale (durerea toracica posterioara). Aceasta este in general cauzata de probleme ale organelor din aceasta regiune a corpului, insa pot fi implicati si alti factori.

Cauzele durerii toracice

In general, majoritatea persoanelor tind sa asocieze durerile din aceasta zona a corpului cu problemele de inima. Desi durerile toracice anterioare pot, intr-adevar, sa apara din cauza unor astfel de afectiuni, ele pot fi si rezultatul unor probleme ale altor organe din aceasta regiune, cat si a celor din zona abdominala.

In cazul durerilor toracice posterioare, este vorba de obicei de o afectiune a coloanei vertebrale sau de probleme musculare. Pe langa acestea, exista si alte cauze ce pot determina astfel de manifestari.

Afectiuni cardiace

Principala cauza cardiaca asociata cu acest tip de dureri este infarctul miocardic, provocand simptome specifice de o intensitate puternica. Angina pectorala este o alta problema comuna, acest termen descriind practic durerea provocata de blocarea vaselor de sange care iriga inima. 

Alte afectiuni ce pot duce la aparitia durerilor de acest tip includ cardiomiopatia, miocardita, pericardita sau disectia aortica. Aceasta din urma reprezinta, de asemenea, o urgenta medicala, deoarece are loc ruperea vasului principal care transporta sange catre inima.

Afectiuni pulmonare

O alta cauza destul de comuna a durerii toracice este reprezentata de o serie de afectiuni ale plamanilor. Acestea includ pneumonia, bronsita de natura virala, pleurezia, embolia pulmonara, pneumotorax sau tumori prezente la nivelul plamanilor.

Afectiuni digestive

Desi multe organe ale sistemului digestiv nu sunt localizate la nivelul toracelui, acestea pot determina aparitia durerilor in aceasta zona. Arsurile gastrice sunt deseori asociate cu astfel de simptome, dar si afectiuni precum ulcerul gastric si refluxul gastrointestinal. Afectiunile pancreasului sau ale vezicii biliare sunt si ele incluse in aceasta categorie.

Dintre organele localizate la nivelul toracelui, esofagul poate fi afectat de diverse probleme care cauzeaza dificultati de inghitire. Drept rezultat, pot aparea durerile toracice.

Afectiuni ale oaselor si muschilor

Durerea toracica posterioara poate fi cauzata de o pozitie incorecta a spatelui, ea fiind destul de raspandita la persoanele care isi petrec mult timp asezate. Insa, ea poate aparea si in urma unor afectiuni ale coloanei vertebrale, precum fracturile. Mialgiile (durerile de muschi) se numara, de asemenea, printre cauze.

Insa, si durerea toracica anterioara poate avea cauze de aceasta natura. Fracturile la nivelul coastelor pot provoca un disconfort pronuntat, dar si o afectiune numita costocondrita. Aceasta presupune aparitia unei inflamatii la nivelul cartilajului care face legatura dintre coaste si stern.

Alte cauze

In afara de categoriile de afectiuni mai sus mentionate, exista si alte cauze care nu afecteaza organe din zona toracelui sau din jurul sau care pot provoca astfel de dureri. O astfel de cauza este reprezentata de atacurile de panica. Acestea duc la aparitia durerilor in piept ce pot fi confundate cu cele provocate de un atac de cord.

O alta cauza aparte a durerilor de acest fel este si Zona zoster. Aceasta infectie produce eruptii cutanate dureroase insa, inainte ca acestea sa devina vizibile, pacientii pot resimti dureri atat in zona spatelui, cat si a pieptului.

Simptomele durerii toracice

Este important ca pacientii sa poata diferentia intre simptomele provocate de afectiunile cardiace si cele asociate cu alte cauze. Printre problemele de inima ce produc dureri se numara si afectiuni cu adevarat grave, care necesita o ingrijire imediata. In caz contrar, poate avea loc decesul pacientului.

Simptome asociate cu problemele cardiace

Durerea toracica specifica infarctului miocardic, dar si anginei pectorale poate fi atat constanta, dar si brusca si puternica, resimtita sub forma de intepaturi si de “gheara in piept”. Aceasta este prezenta in zona sternului, insa poate iradia si catre bratul stang, gat, spate si maxilarul inferior. Durerea este insotita de greata si respiratie greoaie.

Daca este vorba de angina pectorala, durerea apare in general dupa un efort fizic sustinut si se amelioreaza in stare de repaus. Ea poate fi asociata si cu emotiile puternice si stresul. In schimb, in cazul infarctului miocardic, durerea nu se amelioreaza si poate fi insotita de transpiratii reci.

Alte simptome

Atunci cand resimt o durere in piept, multe persoane tind sa se sperie si sa interpreteze acest semn drept o problema cardiaca. Insa, daca apar si urmatoarele simptome, este vorba de fapt de cauze diferite: febra, tuse, frisoane, dureri pronuntate la inspiratie sau in timpul miscarilor (de exemplu, atunci cand schimbi pozitia spatelui), stari de anxietate, hiperventilatie, dificultati si intensificarea durerilor la inghitire, gust amar, acru sau metalic in gura.

Diagnosticul durerii toracice

Asa cum am mentionat, acest tip de durere poate fi un simptom al unor afectiuni extrem de grave, asa ca medicii vor realiza in prima faza investigatii pentru a confirma sau infirma un astfel de diagnostic. Investigatiile includ electrocardiograma si ecocardiograma, teste de stres pentru a vedea cum reactioneaza inima in urma efortului, sau o angiograma, care poate ajuta la depistarea vaselor de sange blocate.

Medicii pot recomanda si realizarea unei radiografii sau a unui RMN, atat pentru a verifica starea inimii si a plamanilor, pentru a depista eventuale cheaguri de sange, dar si pentru a putea diagnostica o eventuala problema a coloanei vertebrale.

Tratamentul durerii toracice

Tratamentul recomandat de catre medic difera in functie de cauza exacta a aparitiei durerii. Acesta poate include medicamente speciale pentru afectiunile cardiologice sau pentru afectiunile digestive, care sa ajute in cazul arsurilor la stomac. In functie de natura exacta a simptomelor, se pot recomanda si medicamente impotriva durerii.

In cazul afectiunilor osoase, kinetoterapia si exercitiile fizice ar putea contribui la ameliorarea durerilor. Medicul ar putea sugera si purtarea unor orteze sau a unor centuri speciale.

Daca afectiunea este mai severa, ar putea fi nevoie de o interventie chirurgicala. In cazul problemelor cardiace, ar putea fi nevoie de operatie pentru a debloca arterele sau pentru a le reface, in cazul in care sunt deteriorate.

Prevenirea durerii toracice

Desi acest tip de durere poate fi mai dificil de prevenit in anumite cazuri, poti lua masuri pentru a limita sansele de aparitie a afectiunilor asociate cu aceasta. Opteaza pentru un stil de viata echilibrat, axat pe o alimentatie sanatoasa, fara excese de grasimi si zahar. Incearca sa fii cat mai activ si sa faci miscare zilnic.

Daca iti petreci mult timp la birou, asigura-te ca mentii o pozitie corecta pe scaun. Spatele trebuie sa fie drept, lipit de spatar. O data la o ora sau 30 de minute, ridica-te si fa cateva exercitii simple.

Daca ai de obicei probleme cu anxietatea si suferi atacuri de panica, vezi ce tehnici de relaxare te pot ajuta sa te calmezi. Incearca exercitii de respiratie, dar si meditatia sau alte activitati care sa iti distraga atentia si asupra carora sa te concentrezi in momentele dificile.

Durerea toracica poate fi un simptom a numeroase afectiuni si nu marcheaza intotdeauna o urgenta medicala. Insa, aceasta nu va trebui neglijata. Indiferent de severitatea simptomelor resimtite, mergi la medic si afla ce masuri poti lua pentru a ameliora disconfortul si a actiona asupra cauzelor durerii.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor