Ceaiul de hibiscus - beneficii, proprietati, contraindicatii

16. 11. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit
Ceaiul de hibiscus

 

Planta ce poarta numele de hibiscus este cunoscuta cu precadere datorita florilor sale de culori superbe, care invioreaza orice gradina. Stiai ca poti face si ceai din aceasta planta, care poate fi cu adevarat benefic pentru sanatate? Iata cateva motive pentru care merita sa incluzi un astfel de ceai in dieta ta, dar si de ce riscuri ar trebui sa tii cont.

Cateva cuvinte despre hibiscus

Hibiscusul (Hibiscus sabdariffa) este o planta cu flori originara din nordul Africii si Asia de Sud-Est, insa aceasta poate fi intalnita si in alte climate tropicale si subtropicale. In numeroase locuri de pe glob, diverse parti ale plantei sunt consumate ca atare sau sunt folosite drept leacuri.

Pentru a prepara ceai de hibiscus, se foloseste caliciul, adica acea parte a plantei care sustine si protejeaza floarea. Caliciul trebuie uscat si apoi infuzat pentru a se obtine bautura, care nu are calorii si nici cafeina si poate fi servita atat calda, cat si rece. Gustul sau poate fi usor neplacut, asa ca ii poti adauga zahar sau miere, insa acestea ii vor creste valoarea nutritionala.

Beneficiile si proprietatile ceaiului de hibiscus

Iata ce utilizari poate avea ceaiul de hibiscus si care sunt beneficiile aduse asupra sanatatii.

Scaderea tensiunii arteriale

Conform unui studiu publicat in anul 2009, consumul de ceai de hibiscus poate contribui la scaderea tensiunii arteriale in cazul persoanelor care au un risc crescut de hipertensiune sau care se confrunta cu o tensiune arteriala usor ridicata.

De asemenea, o meta-analiza a unor studii, publicata in 2015, a descoperit faptul ca, prin consumul acestui ceai, poate scadea tensiunea sistolica si cea diastolica. Insa, sunt necesare mai multe studii pe acest subiect pentru a putea confirma o astfel de ipoteza.

Este important sa mentionam faptul ca efectul ceaiului de hibiscus asupra scaderii tensiunii arteriale este unul destul de mic. In niciun caz acesta nu poate inlocui medicamentele. Persoanele care se confrunta cu astfel de probleme trebuie sa mearga la medic pentru a primi un tratament adecvat.

Scaderea nivelului de colesterol

Efectul ceaiului de hibiscus asupra colesterolului a fost analizat intr-un studiu din anul 2014. Rezultatele sale au aratat cum consumul de ceai sau extract al acestei plantei poate creste nivelul de colesterol “bun” (HDL) si il poate scadea pe cel de colesterol “rau” (LDL), dar si nivelul de trigliceride.

Un alt studiu din 2011 a realizat o comparatie intre efectele ceaiului de hibiscus si ale ceaiului negru asupra colesterolului. Desi, conform rezultatelor, niciunul dintre grupuri nu a prezentat o scadere semnificativa a colesterolului rau, in cazul colesterolului bun s-a observat o crestere ce merita mentionata.

Continut ridicat de antioxidanti

Planta de hibiscus este bogata in antioxidanti precum beta-caroten, vitamina C si antocianina. Alimentele bogate in antioxidanti pot avea beneficii clare in cazul a numeroase afectiuni, deoarece acestia distrug acele molecule periculoase din corp care poarta numele de radicali liberi.

Radicalii liberi produc deteriorarea celulelor si pot contribui la aparitia unor afectiuni precum cancerul, bolile cardiovasculare sau diabetul. In timp ce corpul foloseste antioxidanti pentru a lupta impotriva efectului moleculelor nocive, produsele bogate in aceste substante joaca de asemenea un rol in prevenirea bolilor.

Scaderea in greutate

Extractul de hibiscus poate ajuta la obtinerea unui indice de masa corporala mai mic, dar si a unei greutati mai scazute si a unei cantitati mai mici de grasime corporala. De asemenea, datorita proprietatilor sale benefice in cazul colesterolului, planta ar putea contribui la o incidenta mai mica a obezitatii.

Insa, trebuie sa mentionam ca studiile pe acest subiect au utilizat extractul de hibiscus, o forma mult mai concentrata. Asadar, nu este clar daca si ceaiul de hibiscus ar putea contribui la scaderea in greutate.

Contraindicatiile ceaiului de hibiscus

La fel ca numeroase alte ceaiuri si produse naturiste, ceaiul de hibiscus poate avea si anumite contraindicatii. Inainte de a decide sa consumi aceasta bautura, este recomandat sa stii care sunt acestea si sa iei masurile de precautie necesare.

Consumul unor doze foarte ridicate de ceai de hibiscus ar putea cauza afectarea ficatului, un risc extrem de important, care nu ar trebui trecut cu vederea. De asemenea, exista posibilitatea ca acesta sa interactioneze cu anumite substante prezente in anumite medicamente.

Persoanele care sufera de diabet sau hipertensiune ar trebui sa isi monitorizeze atent glicemia si tensiunea arteriala atunci cand consuma ceai de hibiscus, deoarece nivelul acestora ar putea fi afectat. De asemenea, femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite aceasta bautura.

In principiu, consumul moderat de ceai de hibiscus este sigur. Insa, este recomandat sa discuti cu medicul inainte, in special daca suferi de anumite afectiuni sau te afli sub tratament. Astfel, poti evita orice manifestare neplacuta sau o interactiune nedorita de substante.

Ceaiul de hibiscus este o bautura delicioasa, cu potentiale beneficii pentru sanatate. Insa, nu uita faptul ca acesta nu inlocuieste un tratament recomandat de catre medic, nu are efecte minune si nu poate vindeca afectiuni. Consuma-l cu moderatie si discuta cu un specialist daca suferi de anumite boli.

Surse:

1. Ware, Megan. “Hibiscus Tea: Health Benefits and Risks.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/318120. Published March 19, 2018. Accessed October 9, 2022.

2. McKay, Diane L., et al. “Hibiscus Sabdariffa L. Tea (Tisane) Lowers Blood Pressure in Prehypertensive and Mildly Hypertensive Adults.” The Journal of Nutrition. Academic.oup.com, academic.oup.com/jn/article/140/2/298/4600320. Published December 16, 2009. Accessed October 9, 2022.

3. Serban, Corina, et al. “Effect of Sour Tea (Hibiscus Sabdariffa L.) on Arterial Hypertension: a systematic review and meta-analysis of randomized control trials.” Journal of Hypertension. journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2015/06000/Effect_of_sour_tea__Hibiscus_sabdariffa_L___on.2.aspx. Published June 2015. Accessed October 9, 2022.

4. Kaputk. “7 Benefits of Hibiscus Tea.” Cleveland Clinic, Cleveland Clinic, health.clevelandclinic.org/benefits-of-hibiscus/. Published February 16, 2022. Accessed October 9, 2022.

5. Hopkins, Allison L, et al. “Hibiscus Sabdariffa L. in the Treatment of Hypertension and Hyperlipidemia: A Comprehensive Review of Animal and Human Studies.” Fitoterapia, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3593772/. Published March 2013. Accessed October 9, 2022.

6. Mohagheghi, Abbas, et al. “The Effect of Hibiscus Sabdariffa on Lipid Profile, Creatinine, and Serum Electrolytes: A Randomized Clinical Trial.” International Scholarly Research Notices, Hindawi, www.hindawi.com/journals/isrn/2011/976019/. Published November 7, 2010. Accessed October 9, 2022.

7. Chang HC;Peng CH;Yeh DM;Kao ES;Wang CJ; “Hibiscus Sabdariffa Extract Inhibits Obesity and Fat Accumulation, and Improves Liver Steatosis in Humans.” Food & Function, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/. Published February 19, 2014. Accessed October 9, 2022.