Ghimbirul - beneficii, proprietati, contraindicatii

28. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Ghimbirul

 

Ghimbirul este o planta cu flori originara din sud-estul Asiei. In multe tari se foloseste atat in bucatarie, cat si pentru tratamente traditionale. Este ruda cu turmericul si cardamomul, alte plante pretuite pentru calitatile lor. Rizomul plantei, adica partea care creste sub pamant, se foloseste in bucatarie pentru condimentare. Gustul iute si aroma unica il fac potrivit pentru multe preparate. De aceea, se gaseste pe piata sub diferite forme, de la cea naturala la cea uscata, pudra si suc. Ghimbirul are insa si proprietati medicinale, confirmate de stiinta. Substantele din compozitia sa ajuta in combaterea a numeroase probleme de sanatate. Descopera in continuare care sunt beneficiile ghimbirului, care sunt proprietatile sale si in ce situatii este contraindicat sa-l consumi!

Beneficiile ghimbirului

Are proprietati antimicrobiene

Ghimbirul contine substante care lupta cu germenii, in special cu bacteriile E.coli si shigella, dar si cu bacteriile din cavitatea bucala care produc gingivita si paradontoza. Gingerolul este componenta bioactiva din ghimbir cu cele mai importante beneficii medicinale. Si in acest caz el este principalul responsabil pentru efectul benefic impotriva infectiilor [1,2,9]. 

Calmeaza greata

Ghimbirul calmeaza greata indusa de sarcina, dar si de raul de masina sau de avion. Exista deja suplimente alimentare pentru raul de miscare care contin substante din ghimbir. In cazul sarcinii, studiile arata ca nu este insa eficient impotriva episoadelor de varsaturi [1,5,9]. 

Disclaimer: Nu exista destule suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele alimentare/ceaiurile si alte remedii naturiste pot ameliora raul de miscare. Discuta cu medicul inainte de a folosi un astfel de produs.

Este antiinflamator

Ghimbirul ajuta la tratarea simptomelor osteoartritei si artritei reumatoide [1,2,4]. Industria medicamentoasa il foloseste pentru unguente sau plasturi cu aplicare locala. Actiunea antiinflamatoare a ghimbirului se pastreaza si cand acesta este ingerat. Nu doar cei cu afectiuni ale articulatiilor pot beneficia de efectul sau benefic, ci si cei care au dureri musculare dupa exercitii fizice intense. 

Regleaza glicemia

Cercetarile legate de efectul ghimbirului asupra bolnavilor de diabet sunt destul de noi, dar se pare ca rezultatele sunt imbucuratoare. Un studiu din 2015 arata ca glicemia celor care il consuma regulat se pastreaza la valori reduse. Studiul a fost insa restrans, astfel ca este nevoie de cercetari mai ample, care sa confirme posibilele efecte benefice ale ghimbirului.

Combate indigestia

Indigestia provoaca disconfort si dureri abdominale. Dieta saraca in fibre vegetale si sedentarismul favorizeaza aparitia ei, iar multe persoane au indigestie cronica. Ghimbirul ajuta la reglarea tranzitului intestinal, astfel ca efectul sau asupra digestiei este benefic.

Ajuta la calmarea durerilor menstruale

Dismenoreea este durerea resimtita in timpul menstruatiei. Un remediu traditional pentru tratarea dismenoreei in anumite culturi este pudra de ghimbir. Un studiu din 2009 [8] a demonstrat ca ghimbirul chiar poate calma durerile menstruale. Este nevoie insa de cercetare mai ampla, pentru ca studiul a fost realizat doar pe 150 de pacienti. 

Ajuta la mentinerea colesterolului in limite normale

Hrana are o influenta mare asupra nivelului de colesterol. Un studiu din 2018 a aratat ca ghimbirul scade concentratia de LDL (colesterol rau) din corp. Persoanele au consumat pasta din pudra de ghimbir 3 luni, in doze zilnice de 5 mg [6]. Dozele mari au fost insa greu de suportat de unii subiecti, din cauza gustului puternic. De aceea, pentru unele persoane, consumul prelungit este greu de suportat .

Imbunatateste functionarea creierului 

Stresul oxidativ si inflamatia pot accelera procesul de imbatranire si degradare cerebrala. Ghimbirul previne inflamatiile creierului si ajuta la functionarea memoriei si a altor functii ale creierului [1,3,9].

 

Ghimbirul - bun pentru creier

 

Proprietatile ghimbirului

Ghimbirul contine uleiuri naturale, dintre care cel mai important este gingerolul. Acesta are proprietati antiinflamatorii si antioxidante, utile pentru multe zone si functii ale corpului. Din punct de vedere nutritional, ghimbirul are o compozitie variata. Contine:

  • vitamina B3;
  • vitamina B6;
  • fier;
  • potasiu;
  • vitamina C;
  • magneziu;
  • fosfor;
  • zinc;
  • acid folic;
  • riboflavina;
  • niacina.

1 lingura de ghimbir contine:

  • 4,8 calorii;
  • 1,07 g carbohidrati;
  • 0,12  g fibre;
  • 0,11 g proteine;
  • 0,1 g zahar;
  • 0,05 g grasimi.

 

Proprietatile ghimbirului

 

Contraindicatii ale consumului de ghimbir

Specialistii considera ghimbirul sigur pentru consum, dar dozele mari, de peste 5 g  zilnic, pot produce efecte neplacute ca arsuri in stomac, diaree si disconfort stomacal. Unii specialisti sustin ca femeile insarcinate trebuie sa-l consume cu moderatie, pentru ca poate produce sangerari [4,9]. In ce priveste mamele care alapteaza, nu se cunoaste efectul asupra copilului. 

Ghimbirul trebuie evitat si de persoanele care sufera de afectiuni care produc sangerari, pentru ca incetineste coagularea sangelui. De aceea, pacientii trebuie sa-l evite inainte de efectuarea unor interventii chirurgicale.

Persoanele carora li se administreaza medicamente anticoagulante trebuie sa fie precaute in privinta consumului de ghimbir. Si medicamentele pentru diabet sau hipertensiune arteriala pot interactiona cu ghimbirul [9]. Indiferent ce tratament urmezi, cere sfatul medicului in legatura cu consumul de ghimbir si produse care contin ghimbir.

Ghimbirul este o planta cu multiple beneficii. Indiferent pentru ce vrei sa-l consumi, discuta cu medicul inainte. 

Referinte:

  1. Fletcher, Jenna. “Ginger: Health Benefits and Dietary Tips.” Www.medicalnewstoday.com, 27 Mar. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/265990#benefits.
  2. https://www.facebook.com/WebMD. “Slideshow: Health Benefits of Ginger.” WebMD, 2019, www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-ginger.
  3. Khandouzi, Nafiseh, et al. “The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein A-I and Malondialdehyde in Type 2 Diabetic Patients.” Iranian Journal of Pharmaceutical Research : IJPR, vol. 14, no. 1, 2015, pp. 131–140, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/.
  4. Leech, Joe. “11 Proven Health Benefits of Ginger.” Healthline, 19 Mar. 2021, www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger.
  5. Lindblad, Adrienne J, and Sudha Koppula. “Ginger for Nausea and Vomiting of Pregnancy.” Canadian Family Physician Medecin de Famille Canadien, vol. 62, no. 2, 2016, p. 145, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4755634/.
  6. Murad, Shah, et al. “Effects of Ginger on LDL-C, Total Cholesterol and Body Weight.” Clinical & Medical Biochemistry, vol. 04, no. 02, 2018, 10.4172/2471-2663.1000140.
  7. Nikkhah Bodagh, Mehrnaz, et al. “Ginger in Gastrointestinal Disorders: A Systematic Review of Clinical Trials.” Food Science & Nutrition, vol. 7, no. 1, 5 Nov. 2018, pp. 96–108, 10.1002/fsn3.807.
  8. Ozgoli, Giti, et al. “Comparison of Effects of Ginger, Mefenamic Acid, and Ibuprofen on Pain in Women with Primary Dysmenorrhea.” The Journal of Alternative and Complementary Medicine, vol. 15, no. 2, Feb. 2009, pp. 129–132, 10.1089/acm.2008.0311.
  9. WebMD. “Ginger: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning.” Webmd.com, 2009, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-961/ginger.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor