Ce sunt antiinflamatoarele si cum functioneaza acestea?

7. 11. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Reteta medicala

Antiinflamatoarele reprezinta medicamente ce pot fi administrate in multe afectiuni. Cu toate ca se pot achizitiona fara prescriptie medicala, este indicat ca medicul sa fie cel care le recomanda, in functie de caracteristicile afectiunii si ale pacientului. Citeste in continuare pentru a afla cu exactitate ce sunt antiinflamatoarele, de cate tipuri sunt, dar si alte informatii cu caracter general.

Ce sunt antiinflamatoarele?

Acestea au la baza o substanta sau un agent al carui rol este de a contribui la reducerea inflamatiei din organism, ce se manifesta prin umflaturi, dureri si roseata. Rolul unui antiinflamator este de a impiedica actiunea substantelor din corp care duc la aparitia inflamatiei. 

Inflamatia apare din diverse motive. Aceasta este o reactie ce are loc in urma unei leziuni, a actiunii unor stimuli (de pilda, a celor de natura chimica, a factorilor termici sau din cauza unei deteriorari fizice). 

Poate fi si o consecinta a ischemiei, poate aparea si pe fond infectios, in urma unor interactiuni ce au loc intre anticorpi si antigeni, ori ca raspuns in urma unor procese de tip biologic.

Printre medicamentele cu efect antiinflamator se afla cele analgezice, intrucat contribuie la reducerea durerii prin faptul ca diminueaza inflamatia, spre deosebire de opioide, ce stopeaza semnalul durerii, ca acesta sa nu mai ajunga din sistemul nervos central la creier. 

Tipuri de antiinflamatoare

Tipuri de antiinflamatoare

Pentru a putea intelege mai bine care sunt antiinflamatoarele, este important sa precizam de cate tipuri sunt. Exista mai multe antiinflamatoare cu denumiri comerciale, dar si unele alimente cu proprietati ce pot contribui la diminuarea inflamatiei din corp. Medicul iti poate recomanda antiinflamatoarele adecvate afectiunii pe care o ai.

Clasificare antiinflamatoare:

  • Cele de sinteza, care se impart, la randul lor, in steroidiene (steroizi, cunoscuti si precum corticosteroizi) si nesteroidiene (AINS);
  • Cele naturale, de exemplu, unele alimente si plante antiinflamatoare, dar si diverse practici care pot contribui la reducerea inflamatiei din corp.

Antiinflamatoarele se deosebesc de analgezice prin faptul ca reduc inflamatia, iar datorita acestui lucru durerea poate sa scada in intensitate sau sa se elimine, ori sa o previna. Analgezicele, in schimb, sunt administrate in vederea ameliorarii durerii fara a scadea inflamatia.

Antiinflamatoarele steroidiene se utilizeaza, de regula, pe o perioada scurta, pentru afectiuni cu grad inalt de severitate. Daca sunt folosite pe termen lung, pot duce la riscuri crescute de a dezvolta diverse afectiuni. Cele nesteroidiene, desi reduc inflamatia, au consecinte nedorite asupra stomacului, dar si alte efecte secundare.

Cum functioneaza antiinflamatoarele?

Daca si tu te-ai intrebat „Care sunt antiinflamatoare nesteroidiene?”, raspunsul este ca sunt medicamente care actioneaza prin blocarea unor substante ce poarta denumirea de „prostaglandine” si al caror rol este de a amplifica inflamatiile. Acest lucru are loc prin faptul ca determina sensibilizarea terminatiilor nervoase. Antiinflamatoarele nesteroidiene actioneaza si in vederea reducerii febrei.

Antiinflamatoarele contribuie la ameliorarea durerilor de tipul celor de cap, menstruale, artritei si celor musculare, prin faptul ca protejeaza impotriva actiunii a doua enzime (COX-1 si COX-2), care duc la declansarea inflamatiei. 

Cum se utilizeaza corect antiinflamatoarele?

Acestea au modalitati diferite de a se administra, in functie de mai multi factori, precum cantitatea substantelor active si gravitatea afectiunii pacientului. Pentru a se utiliza corect, cel mai indicat este sa se respecte recomandarile medicului sau farmacistului. Pentru informatii detaliate, citeste intotdeauna prospectul.

Antiinflamatoarele se pot administra pe cale orala, sub forma de tablete, capsule, capsule moi, comprimate, pe cale subcutanata, ca injectii, sau cu aplicare topica, de pilda, ca unguente sau creme.

Important de retinut: Administrarea pe termen lung a antiinflamatoarelor fara prescriptie si fara supravegherea medicului pot avea efecte secundare periculoase. Discuta cu un medic inainte de a le folosi, pentru ca acesta sa te indrume spre varianta potrivita pentru tine.

7 afectiuni ce necesita antiinflamatoare

Antiinflamatoarele nesteroidiene se elibereaza fara prescriptie medicala si se recomanda pentru dureri comune sau disconfort local. Iata exemple de afectiuni ce necesita administrarea acestora:

  1. Dureri la nivelul musculaturii si al tendoanelor, ligamentelor, printre care si cele provocate de osteoartrita, poliartrita reumatoida sau inflamatii rezultate in urma activitatii intense cum este, de exemplu, practicarea sportului, activitatile casnice, gradinarit;
  2. Dureri de cap;
  3. Dureri de spate de intensitate redusa sau moderata, precum si rigiditatea de la nivelul gatului, durerea din spondilita anchilozanta;
  4. Disconfort survenit dupa interventiile chirurgicale minore;
  5. Crampele si durerile aparute in perioada menstruatiei;
  6. Accidentari sau lovituri;
  7. Entorse.

7 antiinflamatoare naturale

Antiinflamatoare naturale

Poate ai auzit si tu despre ele si te-ai intrebat „Ce sunt antiinflamatoarele naturale?”. Acestea sunt substante din natura sau solutii printre proprietatile carora se afla si cele care contribuie la diminuarea inflamatiei din organism. Este de preferat ca alimentele sa fie cat mai bio, pentru ca proprietatile sa nu fie diminuate de substante chimice.

Cel mai bun antiinflamator natural este cel recomandat de medicul tau sau de un fitoterapeut avizat. Medicul specialist iti poate solicita analize, pentru a observa daca exista alergii la unele alimente sau pentru a masura diversi parametri din sangele tau, ce releva daca proprietatile unui anumit aliment au o influenta mai crescuta in cazul tau.

Iata o lista cu alte exemple de antiinflamatoare naturale:

  1. Legume si plante ce pot fi introduse in dieta: de exemplu, spanac, broccoli, varză kale, ghimbir, turmeric, fasole neagra, cereale integrale, usturoi, patrunjel;
  2. Peste gras si moluste: ton, sardine, somon, macrou, stridii;
  3. Fructe: capsuni, nucifere, afine, cirese, portocale, capsuni, ananas, mere;
  4. Plante medicinale folosite ca remedii naturiste contra inflamarii, de pilda arnica, salvie, rozmarin, musetel:
  5. Uleiuri: ulei de cocos, ulei de  masline;
    Aplicarea locala a compreselor cu gheata;
  6. Repausul.

Contraindicatii antiinflamatoare

Atunci cand are loc administrarea antiinflamatoarelor, exista contraindicatii precum evitarea alcoolului (pentru a scade riscul de a declansa hemoragie interna la nivelul stomacului), asocierea mai multor tipuri de antiinflamatoare, asocierea antiinflamatoarelor cu medicamente ce au efect anti-coagulare.

Specialistii recomanda sa se evite administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene in cazul copiilor care au sub varsta de 16 ani, precum si persoanelor care au peste 65 de ani. De asemenea, nu sunt indicate nici femeilor insarcinate sau care alapteaza, deoarece nu sunt suficient de multe studii in urma carora sa se observe efectele secundare ale antiinflamatoarelor in cazul acestora.

Unele persoane necesita in mod deosebit aprobarea medicului inainte de a le administra: ele sunt cele care prezinta alergii la substantele din care sunt alcatuite, cele care sufera de astm, cele cardiace. 

Acum, ca ai aflat ce sunt antiinflamatoarele si pentru ce se utilizeaza, iti va fi mai usor sa comunici cu medicul tau. Desi sunt medicamente care se pot elibera si fara prescriptie medicala, sfatul medicului este foarte important. Ia-le dupa cum ti-a recomandat acesta sau citeste cu mare atentie instructiunile precizate pe prospect si nu depasi niciodata cantitatea maxima care este admisa. 

Cere parerea medicului inainte de a le lua, cu atat mai mult daca urmezi si alte tratamente. Doar medicul cunoaste cu exactitate ce tip de antiinflamator ti se potriveste, in baza multor factori ce tin de situatia ta in calitate de pacient.

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:

1. Pietrangelo, Ann. “Over-the-Counter Anti-Inflammatory Drugs: Types, Side Effects & More.” Healthline, Healthline Media, 10 Mar. 2020, www.healthline.com/health/pain-relief/otc-anti-inflammatories, accesat la 21 iulie 2022;

2. Wartenberg, Lisa. “The 13 Most Anti-Inflammatory Foods You Can Eat.” Healthline, Healthline Media, 10 Dec. 2021, www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods, accesat la 21 iulie 2022;

3. “Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (Nsaids).” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/drugs/11086-non-steroidal-anti-inflammatory-medicines-nsaids.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor