Arnica - beneficii si modalitati de a o utiliza

8. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit

 

Arnica a fost folosita de secole ca ingredient in diverse preparate naturiste si poate fi gasita si astazi in farmacii, in special sub forma de creme, geluri sau unguente. Este folosita adesea ca forma de tratament alternativ pentru dureri si inflamatii, dar si pentru alte probleme de sanatate.[2]

In acest articol iti vom spune tot ce trebuie sa stii despre aceasta planta, de la modalitati de utilizare pana la contraindicatiile sale. 

Ce este arnica 

Arnica este o planta perena din familia Asteraceae, endemica in Europa, care creste in regiunile montane. Florile sale, galben-portocalii, sunt partea plantei cel mai adesea folosita in scop medicinal. 

Este disponibila sub forma de gel, ulei, unguente, creme sau tincturi; se mai gaseste si sub forma de capsule si tablete, ce pot fi administrate pe cale orala. 

Arnica este o planta otravitoare, asa ca in preparatele homeopatice se foloseste o cantitate foarte mica din aceasta planta. Cu toate acestea, este indicat sa consulti un medic inainte de a folosi un astfel de produs. [1][2]

Beneficii   

 

 

Preparatele cu arnica se aplica, de obicei, pe piele si sunt utilizate pentru efectele lor antiinflamatorii, bactericide, antinevralgice, antireumatice, antiseptice, contrairitante si de vindecare a ranilor.[1] 

In continuare vom vorbi despre cateva dintre beneficiile acestei plante. 

1. Ajuta in cazul durerilor musculare si articulare  

Arnica are proprietati antiinflamatorii, ceea ce inseamna ca preparatele in care este folosita ca ingredient pot fi eficiente pentru calmarea durerilor

De exemplu, un studiu[4] a aratat ca gelurile pe baza de arnica pot fi folosite pentru reducerea durerii provocata de osteoartrita. Un alt studiu indica faptul ca tabletele cu arnica ar ajuta la calmarea durerilor musculare.[9]

2. Poate grabi vindecarea echimozelor 

Preparatele pe baza de arnica mai sunt folosite si de persoanele care au echimoze, desi trebuie mentionat ca rezultatele cercetarilor stiintifice nu sunt concludente. Un studiu din 2010[6] a aratat ca aplicarea unui preparat topic pe baza de arnica poate grabi vindecarea vanatailor cauzate de terapia cu laser. Rezultatele unui alt studiu[8] sugereaza ca aplicarea unei creme cu arnica ar putea reduce echimozele si umflaturile aparute dupa o rinoplastie, de exemplu.

3. Stimuleaza cresterea parului 

In medicina homeopata, arnica mai este folosita, sub forma de ulei sau sampon, pentru a preveni caderea parului si a stimula cresterea acestuia, dar si pentru matreata. 

Teoretic, proprietatile antiinflamatorii ale uleiului de arnica inseamna ca, aplicat pe scalp, poate reduce iritatia si inflamatia, ceea ce ar duce la stimularea cresterii parului. Sunt necesare insa mai multe studii pentru a confirma acest fapt.[2] 

4. Poate imbunatati circulatia sangelui 

Preparatele pe baza de arnica mai sunt considerate eficiente in ameliorarea simptomelor bolilor legate de circulatia periferica deficitara si cele ale sindromului de distrofie simpatica reflexa.[5]

Modalitati de utilizare 

 

 

Dupa cum am vazut mai sus, remediile pe baza de arnica sunt disponibile sub diverse forme, de la ulei si tincturi la geluri si unguente. Aceasta planta se mai regaseste si printre ingredientele produselor cosmetice, sampoanele, tratamentelor pentru matreata; de asemenea, uleiul de arnica este folosit adesea in parfumuri.[1] 

Cel mai adesea, este administrata direct pe piele, sub forma de unguente ori geluri, sau oral, sub forma de tablete ori capsule, in functie de simptomele fiecarui pacient.[7] 

Consulta un medic daca vrei sa folosesti preparate pe baza de arnica. Acesta este singurul care iti poate spune daca un anumit produs este sau nu potrivit pentru tine. 

Reactii adverse si contraindicatii 

Nu trebuie sa uitam ca arnica este o planta otravitoare. Cand este administrata oral, in concentratii prea mari, poate avea reactii adverse severe, putand duce inclusiv la deces. 

Nu se recomanda folosirea preparatelor cu arnica pe piele crapata sau pe rani deschise. De asemenea, nu sunt considerate sigure pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza. Atunci cand folosesti un gel sau alt tip de preparat pe baza de arnica, asigura-te ca urmezi instructiunile de pe eticheta si ca folosesti numai preparate cu concentratii mici. 

Arnica poate incetini coagularea sangelui si administrarea acesteia in combinatie cu alte medicamente sau suplimente cu efect similar creste riscul de sangerare. 

Persoanele sensibile la plantele din familia Asteraceae/Compositae (ambrozie, crizantema, margareta etc.) pot experimenta reactii alergice in urma utilizarii remediilor pe baza de arnica, asa ca este foarte important ca acestea sa consulte un medic inainte de a le folosi.[3]

Arnica este folosita in multe preparate ce promit ca vor calma durerea si reduce umflaturile si vanataile, efecte confirmate de altfel si de unele studii. 

Desi este o planta otravitoare, poate fi utilizata in siguranta sub forma de preparate topice. Totusi, inainte de a folosi un astfel de produs, este mai bine sa te consulti cu medicul tau, in special daca iei si alte medicamente ori esti predispus la alergii

Important de retinut!

Informatiile de mai sus nu pot inlocui un diagnostic avizat. Ori de cate ori ai o problema de sanatate, indiferent de natura acesteia, este indicat sa consulti un medic. Acesta este singurul in masura sa stabileasca un diagnostic si un plan de tratament potrivit.  

 Bibliografie: 

  1. Arnica - American Botanical Council. Herbalgram.org, 2015, www.herbalgram.org/resources/herbalgram/issues/107/table-of-contents/hg107-herbpro-arnica/. Accessed 7 Mar. 2022.
  2. Arnica Homeopathic Medicine: Overview, Uses, and Benefits. Healthline, 20 July 2020, www.healthline.com/nutrition/arnica-homeopathic. Accessed 7 Mar. 2022.
  3. Arnica: MedlinePlus Supplements. Medlineplus.gov, Feb. 2022, https://medlineplus.gov/druginfo/natural/721.html. Accessed 7 Mar. 2022.
  4. Cameron, Melainie, and Sigrun Chrubasik. Topical Herbal Therapies for Treating Osteoarthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews, 31 May 2013. Accessed 7 Mar. 2022.
  5. Kriplani, Priyanka, et al. Arnica Montana L. a Plant of Healing: Review. Journal of Pharmacy and Pharmacology, vol. 69, no. 8, 11 Apr. 2017, pp. 925945, https://academic.oup.com/jpp/article/69/8/925/6127789?login=false#231759751,%2010.1111/jphp.12724. Accessed 7 Mar. 2022.
  6. Leu, S., et al. Accelerated Resolution of Laser-Induced Bruising with Topical 20% Arnica: A Rater-Blinded Randomized Controlled Trial. British Journal of Dermatology, vol. 163, no. 3, 20 Apr. 2010, pp. 557563, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20412090/. Accessed 7 Mar. 2022.
  7. R. Morgan Griffin. Arnica. WebMD, WebMD, 20 Nov. 2009, www.webmd.com/vitamins-and-supplements/arnica. Accessed 7 Mar. 2022.
  8. Simsek, Gokce, et al. Topical Application of Arnica and Mucopolysaccharide Polysulfate Attenuates Periorbital Edema and Ecchymosis in Open Rhinoplasty. Plastic and Reconstructive Surgery, vol. 137, no. 3, Mar. 2016, pp. 530e535e, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26910697/, 10.1097/01.prs.0000479967.94459.1c. Accessed 7 Mar. 2022.
  9. Tveiten, D, and S Bruset. Effect of Arnica D30 in Marathon Runners. Pooled Results from Two Double-Blind Placebo Controlled Studies. Homeopathy, vol. 92, no. 4, Oct. 2003, pp. 187189, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14587684/. Accessed 7 Mar. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor