Ocitocina: ce este si care este rolul ei in organism?
Oxitocina reprezinta un hormon natural ce are un rol important in vietile oamenilor, intrucat afecteaza sistemele reproducatoare si contribuie la stimularea contractiilor uterine la nastere si a lactatiei.
Continutul articolului
- Ce este oxitocina?
- Cum actioneaza aceasta in organism?
- Ce rol are oxitocina in aspectele maternitatii?
- Ce se intampla cand nivelul sau este scazut?
- Ce se intampla cand exista nivel foarte crescut de oxitocina?
- De ce este considerata oxitocina „drogul dragostei”?
- Modalitati de a stimula producerea de oxitocina
Ce este oxitocina?
Acest hormon natural este cunoscut si ca „ocitocina”, „hormonul iubirii” sau „drogul dragostei”, iar printre aspectele importante in care este implicat se afla sistemele reproducatoare, inclusiv travaliul si lactatia, insa are un rol semnificativ si in comportamente. Hipotalamusul este cel care il produce, iar glanda pituitara il elibereaza in sistemul circulator.
Exista si versiuni sintetice de hormon oxitocina, ca pastile sau sub forma injectabila. Acestea sunt prescrise de medic in unele situatii pentru a induce travaliul, atunci cand nu s-a declansat natural sau pentru a intari contractiile. Medicul recomanda oxitocina si pentru a reduce riscul hemoragiei postpartum. [1]
Cum actioneaza aceasta in organism?
Oxitocina are doua functii esentiale in organism: de a induce contractiile uterine in travaliu si de a stimula tesutul mamar pentru a contribui la producerea lactatiei in cazul proaspetelor mame.
Multe persoane se intreaba la ce ajuta oxitocina, dincolo de procesul de nastere si alaptare. Oxitocina actioneaza in mod asemanator cu un mesager chimic in creier si este parte componenta din multe comportamente umane si interactiuni sociale, de exemplu:
- atasament romantic;
- excitare sexuala;
- incredere;
- recunoastere;
- legatura parinte-copil.
In creier, oxitocina are efecte cu un caracter complex. Oamenii de stiinta cerceteaza implicarile acestui hormon in diverse afectiuni, printre care anorexia, anxietatea, depresia, adictia, tulburarea de spectru autist, tulburarea de stres posttraumatic. [1]
Cum influenteaza oxitocina emmotiile personale?
Oxitocina pare a avea un impact benefic asupra comportamentelor sociale asociate cu relaxarea, increderea si stabilitatea si echilibrul psihic. Sinteza endogena a acestui hormon reduce nivelul de stres si anxietate, ca urmare a interactiunii cu neurotransitatori precum serotonina sau dopamina.
Cum influenteaza oxitocina comportamentul?
Oxitocina este implicata in procesul de adaptare a corpului la o serie de situatii emotionale sau sociale considerate dificile. De pilda, s-a observat ca administrarea intranazala de oxitocina imbunatateste comunicarea romantica dintre parteneri, in special in timpul unor certuri. Pe de alta parte, persoanele diagnosticate cu tulburari din spectrul autist care primesc oxitocina intranazal par sa inteleaga si sa raspunda mai bine la mesajele sociale.
Ce rol are oxitocina in aspectele maternitatii?
Acest hormon este deosebit de important in perioada nasterii si a lactatiei. Iata cum actioneaza in maternitate!
Ce rol are oxitocina in procesul nasterii?
Medicul poate recomanda administrarea de oxitocina la nastere, pentru a facilita aducerea pe lume a copilului. Astfel, in unele cazuri in care considera necesar, va prescrie oxitocina la nastere.
In timpul travaliului atunci cand trupul fetusului, mai exact, capul, preseaza zona cervixului, apar impulsuri nervoase ce se transmit la creier si stimuleaza glanda pitulara (hipofiza), ce elibereaza oxitocina in sistemul circulator.
De acolo, hormonul ajunge la uter si induce contractiile, care, la randul lor, stimuleaza glanda pituitara sa elibereze o cantitate si mai mare de oxitocina. Acest proces contribuie la cresterea intensitatii si frecventei contractiilor.
Oxitocina este si un compus chimic care se elibereaza in farmacii in baza prescriptiei medicale are pret variabil. Pentru informatii suplimentare despre oxitocina, inclusiv despre efecte secundare oxitocina, poti citi prospectul.
De asemenea, aceasta contribuie si la cresterea productiei prostaglandinelor, care sunt niste lipide ce actioneaza similar cu hormonii, lucru ce sporeste intensitatea contractiilor, iar nasterea decurge in mod firesc.
Cum contribuie oxitocina in lactatie?
De indata ce copilul vine pe lume, acest hormon stimuleaza lactatia prin faptul ca induce contractii la nivelul celulelor mioepiteliale care se afla in conductele alveolare din interiorul sanilor. Contractiile imping laptele prin tesutul mamar.
De fiecare data cand copilul se hraneste cu lapte mamar, oxitocina este cea care induce eliberarea laptelui. In momentul in care copilul a terminat de supt laptele, se opreste si producerea de oxitocina.
Oxitocina la barbati are rol in procesul de ejaculare, deoarece contracta canalele ascendente sa impinga sperma si lichidul seminal spre a fi eliminate. Oxitocina este implicata si in producerea testosteronului.
Exista vreo legatura intre oxitocina si paternitate?
Exista dovezi ca rolul de proaspat tata stimuleaza, de asemenea, sinteza de oxitocina. Interactiunea tatalui cu bebelușul se asociaza cu o crestere a concentratiei de oxitocina circulanta.
Exista vreo legatura intre oxitocina si fidelitate?
Oxitocina ii face pe barbati sa isi considere partenerele mai atractive decat alte femei, cunoscute sau necunoscute. O concentratie crescuta de oxitocina la barbati ii ajuta pe acestia sa pastreze o mai mare distanta sociala fata de alte femei atragatoare.
Un studiu efectuat pe animale a demonstrat ca tratamentul cu oxitocina reduce comportamentele asociate infidelitatii, in special la femele, care par sa prefere interactiunea cu partenerul in loc de interactiunea cu straini de sex opus.
Ce se intampla cand nivelul sau este scazut?
Sunt rare situatiile in care oxitocina are un nivel mai scazut decat este considerat firesc. Atunci cand are loc aceasta situatie, este posibil sa inceteze contractiile uterine in timpul procesului de nastere si sa se previna producerea laptelui matern.
Cu toate ca se intampla rar ca nivelul oxitocinei sa fie mai redus decat este necesar pentru buna functionare a organismului, cauza intalnita cel mai des o reprezinta panhipopituitarismul, o afectiune in care toti hormonii pe care ii elibereaza glanda pituitara au valori sub cele considerate normale. [1]
Oxitocina scazuta este asociata cu tulburarea de spectru autist si cu simptomele specifice depresiei. [1] Oamenii de stiinta inca cerceteaza asocierea dintre oxitocina si aceste afectiuni, care este, pentru oxitocina, rolul jucat in sanatatea mintala si posibilitatea de a administra ca tratament versiunea sintetica a acestui hormon.
Ce se intampla cand exista nivel foarte crescut de oxitocina?
Nivelul de oxitocina mai ridicat decat este normal este foarte rar in cazul femeilor si produce hiperactivitatea uterului, ce poate avea drept consecinta cresterea masei musculare uterine, ce limiteaza sarcina, intrucat se reduce spatiul in care se dezvolta fetusul. [1]
In ceea ce ii priveste pe barbati, nivelurile crescute de oxitocina sunt asociate cu hiperplazie prostatica benigna. Aceasta afectiune apare la mai mult de jumatate dintre barbatii cu varsta de peste 60 de ani. [1]
De ce este considerata oxitocina „drogul dragostei”?
Aceasta asociere provine de la faptul ca se secreta in momentele in care exista intimitate sexuala, in cele in care este cladita increderea si in care se consolideaza relatia. Nivelurile sale cresc atunci cand imbratisezi pe cineva drag si cand atingi orgasmul. [1]
Modalitati de a stimula producerea de oxitocina
Oxitocina este grupata impreuna cu alti „hormoni ai fericirii”, printre care dopamina si serotonina, despre care se cunoaste ca au impact pozitiv asupra starilor de spirit si a emotiilor.
Este importat de retinut insa ca oxitocina, desi este numita in popor „drogul dragostei”, nu te face sa te indragostesti brusc de cineva sau sa capeti instantaneu incredere intr-o persoana. Insa, poate spori sentimente precum dragostea, atasamentul, multumirea si increderea fata de cineva la care deja tii. [2]
Organismul produce in mod natural oxitocina si exista unele modalitati prin care poti stimula acest lucru:
Manifestarea afectiunii
Imbratisarile, tinutul de mana, petrecerea timpului impreuna, intimitatea sexuala (in special atingerea orgasmului) sunt modalitati prin care ne manifestam afectiunea si care ajuta la cresterea nivelului de oxitocina din organism. De asemenea, si intretinerea relatiilor intime fara atasament pot spori producerea oxitocinei si pot oferi o stare de bine.
Marturisirea sentimentelor
Atunci cand le spui celor dragi cat de importanti sunt pentru tine, exista posibilitatea sa creasca nivelul oxitocinei. Iata ce poti face:
- Fa-i o declaratie de dragoste partenerului!
- Spune-i cuiva cat de mult il apreciezi!
- Arata deschidere fata de prietenii care simt nevoia de o imbratisare!
- Daca ai copii, saruta-i des pe obraz, tine-i de mana, imbratiseaza-i ori de cate ori simti nevoia si spune-le cat de mult ii iubesti!
Petrecerea timpului cu prietenii
Prieteniile solide pot avea un impact benefic asupra starii generale de bine. Rezerva-ti timp din cand in cand pentru a il petrece in compania prietenilor si a va implica impreuna in diverse activitati relaxante. Cand socializezi, te simti mai putin singur si exista posibilitatea sa creasca nivelul de oxitocina.
Yoga sau meditatia
Astfel de practici contribuie la cresterea nivelului de oxitocina [2] si ofera mai multe beneficii, de exemplu, reduc anxietatea si stresul, imbunatatesc somnul si calitatea vietii, amelioreaza simptomele asociate cu depresia.
Muzica
Majoritatea persoanelor adora sa asculte muzica, iar aceasta ofera beneficii precum imbunatatirea starii de spirit, cresterea atentiei si motivatiei. In plus, ajuta si la stabilirea sau intarirea relatiilor sociale, fapt ce contribuie la stimularea producerii de oxitocina. Deocamdata, studiile in acest sens sunt putine, dar exista cateva aspecte care sugereaza ca muzica poate imbunatati producerea acestui hormon.
Masajul de relaxare
Atunci cand faci sau primesti un masaj de relaxare, se amplifica starea de bine generala. Un studiu din 2012 efectuat pe 95 de adulti a aratat ca 15 minute de masaj au rol atat in relaxare, cat si in cresterea nivelului de oxitocina. [2] Un alt studiu, din 2015, adauga faptul ca si persoana care face masajul de relaxare beneficiaza de o crestere a oxitocinei. [2]
Mancarea
Gatitul si luatul meselor impreuna cu cel putin o persoana draga pot creste oxitocina. Aceste activitati reprezinta ocazii de consolidare a realtiilor, motiv pentru care ofera o stare de bine. Asigura-te ca prepari si consumi alimente sanatoase si variate. [2]
Gesturi altruiste
Atunci cand daruiesti si cand vezi bucuria de pe chipurile celor care primesc, beneficiezi de o stare de bine specifica si de ganduri pozitive, iar nivelul de oxitocina se mareste. Iata cateva idei prin care iti poti exprima generozitatea fata de cei din jur:
- Ajuta un vecin la treburile casnice!
- Distribuie pe social media materiale care sprijina o cauza pe care o sustii!
- Atunci cand situatia financiara iti permite, fa o donatie pentru un caz caritabil!
- Ofera un card cadou cuiva din familie sau unui prieten ce are nevoie!
Joaca-te cu animalele de companie
Timpul petrecut in prezenta animalelor de companie este benefic pentru reducerea stresului. In special cainii contribuie la imbunatatirea starii de spirit. [2] Petrece in fiecare zi timp in care sa ii mangai si sa te joci cu ei, iar in acest fel creste si nivelul oxitocinei.
Oxitocina este un hormon esential pentru procesele de nastere si lactatie. Valorile sale anormale se inregistreaza rar, motiv pentru care medicul poate recomanda administrarea de oxitocina sintetica pentru declansarea travaliului sau a lactatiei, fara a avea legatura cu nivelurile acestui hormon existente in organism. Daca ai intrebari despre cum actioneaza acest hormon, discuta cu un medic!
Surse de referinta:
1. “Oxytocin: What It Is, Function & Effects.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/22618-oxytocin, accesat la data de 18 octombrie 2022;
2. Raypole, Crystal. “12 Ways to Boost Oxytocin Naturally.” Healthline, Healthline Media, 27 May 2020, www.healthline.com/health/how-to-increase-oxytocin, accesat la data de 18 octombrie 2022.