Glanda hipofiza: cum functioneaza aceasta si rolul ei in organism

13. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Glanda hipofiza

Glanda hipofiza este o glanda endocrina mica, de marimea unui bob de mazare, asezata in partea inferioara a creierului sub hipotalamus. 

Aceasta are rolul de a elibera o gama de hormoni importanti in organism, controland functia multor altor glande ale sistemului endocrin. 

Mentinerea in siguranta a glandei hipofize pe parcursul vietii poate preveni deteriorarea creierului si functiilor din organism in timp.

Ce este glanda hipofiza?

Hipofiza este o glanda endocrina, adica produce hormoni. Glanda hipofiza este foarte importanta deoarece recepteaza mesajele de la creier, printr-o glanda numita hipotalamus, si foloseste aceste mesaje pentru a produce hormonii necesari organismului [1].

Glanda hipofiza mai poarta numele de glanda pituitara sau glanda “master” deoarece directioneaza alte organe si glande endocrine sa suprime sau sa induca productia de hormoni [3].

Hormonii sunt substante chimice care gestioneaza diferite functii din organism prin transmiterea mesajelor prin sange catre diferite organe (piele, muschi si alte tesuturi). Aceste semnale spun corpul ce sa faca si cand sa o faca [2].

Unde se afla glanda hipofiza: localizare

Unde se afla glanda hipofiza

Glanda hipofiza este situata chiar sub baza creierului, in spatele podului nasului; se afla in osul sfenoid numit sella turcica [2].

Glanda hipofiza este atasata de hipotalamus printr-o structura asemanatoare unei tulpini de planta [1].

Hipotalamusul este o zona mica a creierului. Acesta joaca un rol important in controlul echilibrului functiilor organismului. Hipotalamusul controleaza producerea si eliberarea de hormoni din glanda hipofiza.

Anatomia glandei hipofize

Glanda pituitara este de dimensiuni mici si are o forma ovala, asemanatoare unui bob de mazare [1]. Aceasta cantareste aproximativ 500 - 900 de grame in functie de varsta si starea fiziologica a individului [3].

Glanda hipofiza poate fi impartita in doua sectiuni diferite: lobii anteriori (adenohipofiza) si lobii posteriori (neurohipofiza).

Lobul anterior al glandei pituitare este format din mai multe tipuri diferite de celule care produc si elibereaza o varietate de hormoni, inclusiv:

  • Hormonul de crestere;
  • Hormonul de stimulare a tiroidei;
  • Hormonul adrenocorticotropic;
  • Hormonul luteinizant;
  • Prolactina;
  • Endorfine;
  • Enkephalin;
  • Hormonul de stimulare a melanocitelor.

Lobul posterior al glandei hipofize secreta, de asemenea, hormoni. Acesti hormoni sunt produsi in hipotalamus si stocati in lobul posterior pana la eliberarea in organism.

Hormonii stocati in lobul posterior includ:

  • Vasopresina sau hormonul diuretic;
  • Oxitocina.

Cum functioneaza glanda hipofiza

Glanda pituitara este conectata la hipotalamus printr-o tulpina de vase de sange si nervi - care poarta denumirea de tulpina pituitara. 

Prin aceasta tulpina, hipotalamusul comunica cu lobul anterior al hipofizei prin hormoni si cu lobul posterior prin impulsuri nervoase. 

Hipotalamusul produce, de asemenea, oxitocina si hormoni antidiuretici si ii spune lobului posterior cand sa stocheze si sa elibereze acesti hormoni [2]. Alti hormoni produsi de hipotalamus pentru a comunica si stimula glanda hipofiza sunt:

  • Hormonul care elibereaza corticotrofina;
  • Dopamina;
  • Hormonul care elibereaza gonadotrofina;
  • Somatostatina;
  • Hormonul de eliberare a tirotropinei;
  • Hormonul de eliberare a hormonului de crestere.

In interactiunea sa cu hipotalamusul, glanda hipofiza controleaza sistemul nervos involuntar (vegetativ) [4].

Aceasta parte a sistemului nervos gestioneaza echilibrul dintre energie, caldura si apa din organism, inclunzand aspecte precum: temperatura corpului, bataile inimii, urinarea, somnul, foamea si setea.

Avand in vedere ca glanda hipofiza si hipotalamusul lucreaza impreuna atat de indeaproape, oricare incepe sa se deterioreze poate afecta functia hormonala a celuilalt.

Rolurile glandei hipofize in organism

Rolurile glandei hipofize in organism

Functia principala a glandei hipofize este aceea de a produce hormoni care regleaza mai multe functii si procese vitale, cum ar fi metabolismul, cresterea, dezvoltarea sexuala, reproducerea si tensiune arteriala.

Regleaza cresterea si dezvoltarea fizica

Deoarece glanda hipofiza se ocupa cu eliberarea hormonului de crestere, aceasta are rolul de a stimula cresterea in aproape toate tesuturile din organism. Tintele sale principale sunt oasele si muschii.

Previne deshidratarea

Lobul posterior stocheaza bine cunoscutul hormon diuretic (vasopresina) care, eliberat in cantitati corespunzatoare, ajuta organismul sa conserve apa si sa previna deshidratarea.

Stimuleaza eliberarea laptelui matern

Oxitocina eliberata de lobul posterior si prolactina eliberata de lobul anterior al glandei hipofize sprijina producerea si eliberarea laptelui matern dupa nastere. De asemenea, stimuleaza contractiile uterului in timpul travaliului.

Mentine pigmentul natural al pielii

Depigmentarea pielii este o conditie autoimuna prin care pielea se decoloreaza. Hormonul de stimulare a melanocitelor (celulele pielii) produs de lobul anterior ajuta la stimularea pigmentarii crescute ca raspuns la expunerea la radiatii ultraviolete.

Glanda hipofiza: afectiuni asociate

Afectiuni asociate glandei hipofize

Mai multe afectiuni pot deteriora glanda hipofiza. Cele mai multe dintre acestea sunt cauzate de o tumoare care evolueaza in sau in jurul glandei. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra producerii si eliberarii hormonilor.

Afectiunile asociate cu glanda hipofiza includ [1]:

Tumori hipofizare

Tumorile hipofizare sunt de obicei benigne, adica necanceroase.

Cu toate acestea, tumorile hipofizare disturba adesea eliberarea hormonilor in organism. Pot pune presiune, de asemenea, asupra altor zone ale creierului, ceea ce poate duce la probleme de vedere sau dureri de cap frecvente.

Hipopituitarism

Hipopituitarismul este o conditie care provoaca glanda hipofiza sa produca mai putin sau deloc din hormonii necesari.

Acest lucru poate afecta diferite aspecte din organism, cum ar fi cresterea sau functia sistemului de reproducere.

Acromegalie

Cand aceasta afectiune evolueaza, glanda hipofiza incepe sa produca o cantitate excesiva de hormoni de crestere.

Acest lucru poate duce la cresterea brusca a corpului, in special a mainilor si picioarelor. Acromegalia este adesea asociata cu tumorile pituitare.

Diabetul insipid

Diabetul insipid poate fi cauzat de un deficit de vasopresina. Se dezvolta ca urmare a unui traumatism cranian, o interventie chirurgicala sau o tumoare.

Persoanele care se confrunta cu diabetul insipid elibereaza cantitati mari de urina puternic diluata. Suplimentele alimentare pentru echilibrarea sistemului genito-urinar pot fi eficiente. 

De asemenea, persoanele cu diabet insipid simt nevoia sa consume multa apa sau alte lichide.

Boala lui Cushing

Pentru persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune, glanda hipofiza elibereaza prea mult hormon adrenocorticotropic.

Excesul acestui hormon in organism poate duce la aparitia unor vanatai usoare, la hipertensiune arteriala, senzatie de slabiciune si cresterea rapida in greutate.

Hiperprolactinemie

Hiperprolactinemia face ca sangele sa contina o cantitate neobisnuit de mare de prolactina. Acest lucru poate duce la infertilitate si la scaderea libidoului (apetitului sexual).

Leziuni cerebrale traumatice

Accidentele asupra capului pot deteriora glanda pituitara si pot provoca probleme legate de memorie, comunicare sau comportament. Suplimentele alimentare tonice pot ajuta la stimularea acestor functii in continuare.

Simptomele glandei hipofize

Simptomele glandei hipofize

Pentru ca glanda hipofiza este implicata intr-o serie de functii vitale, orice afectiune poate produce diverse simptome [1]. Adreseaza-te medicului daca identifici una dintre urmatoarele:

  • Dureri de cap;
  • Slabiciune sau oboseala;
  • Hipertensiune arteriala;
  • Crestere in greutate brusca;
  • Probleme cu somnul;
  • Modificari frecvente ale starii psihologice;
  • Pierderi de memorie;
  • Probleme de reproducere, inclus: fertilitate, disfunctie erectila, menstruatie neregulata;
  • Cresterea neobisnuita a parului pe corp;
  • Lactatie falsa.

Surse de informare:

Seladi - Schulman, J. (2018, Iunie 11). Pituitary Gland Overview. Medically reviewed by Falck, S. In Healthline

https://www.healthline.com/human-body-maps/pituitary-gland

Cleveland Clinic. Pituitary Gland. 

https://my.clevelandclinic.org/health/body/21459-pituitary-gland

The Pituitary Society. Pituitary Gland Function.

https://pituitarysociety.org/patient-education/pituitary-gland-function

How Does the Pituitary Gland Work?

https://www.informedhealth.org/how-does-the-pituitary-gland-work.html

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor