Panaritiu (paronichia): cauze, simptome, tratament

4. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit

Panarițiul este o infecție acută ce apare la degetele de la mână și, în cazuri mai rare, la cele de la picior. Este cea mai cunoscută afecțiune a unghiei, și apare fie sub forma pielii înroșire din jur, fie a unei unghii care coace sau a puroiului la deget. Este cauzată fie de bacterii, fie de microbi ce pătrund în piele ca urmare a unei leziuni.

Dacă zona infectată nu este tratată la timp pot apărea complicații sau forme cronice, iar în cazul în care infecția persistă este necesar consultul medical. 

Află mai multe despre cauzele, factorii favorizanți dar și metodele de prevenție și de tratament ale panarițiului din cele de mai jos.

Ce înseamnă panarițiu?

Panarițiul sau paronichia este cea mai cunoscută infecție a unghiei, care afectează partea bazală a acesteia, cuticula, dar și pulpa degetului sau conturul unghiei. Se manifestă printr-o inflamație care evoluează în câteva ore, și care duce la înroșirea și creșterea în dimensiune a zonei afectate. De obicei poate fi tratată și vindecată într-un timp relativ scurt, dar dacă este ignorată sau tratamentul local în partea infectată și roșie a degetului nu răspunde, este nevoie de o consultație la medic.

 Infecția la unghie se poate dezvolta și atunci când un colț al acesteia crește în țesutul pielii din apropiere, fiind însoțită, la fel, de puroi la deget. 

Cauzele apariției panarițiului

Printre cauzele cele mai frecvente ale apariției panarițiului se numără:

  • Pătrunderea unui microb sub piele sau prin bariera dintre unghie și tegument, ca urmare a traumatismelor sau rănilor de diverse tipuri la nivelul respectiv. Dacă rana nu este curățată corespunzător, țesuturile deteriorate nu sunt îndepărtate sau drenarea este ineficientă, traumatismele urmate de infecție duc la dezvoltarea paronichiei;
  • Leziunile apărute ca urmare a unor contuzii, zgârieturi, eczeme, dermatite pot favoriza apariția panarițiului;
  • Infecția cu agenți infecțioși precum streptococul, stafilococul, Candida albicans, bacterii anaerobe sau gram-negative;
  • Factori iritativi precum detergenți sau alte substanțe chimice;
  • Tăierea prea scurtă a cuticulelor sau rosul unghiilor, sau agresarea repetată a zonelor respective;
  • Manichiura efectuată necorespunzător sau cu instrumente sterilizate necorespunzător. 

Câte tipuri de panarițiu există?

Panarițiul se manifestă în două forme, acut sau cronic, în funcție de cât de repede debutează, de durată și de agenții infectanți.

  • Forma acută (panarițiu superficial)

Panarițiul acut este cel mai frecvent, fiind localizat pe pulpa degetului sau pe conturul unghiei. Se manifestă printr-o inflamație ce duce la înroșirea degetului, și creșterea în dimensiuni a acestuia. Infecția de agravează pe parcursul a câtorva ore și este însoțită de durere acută și senzația de zvâcnire în zona degetului, uneori chiar de insomnii sau febră. 

Cel mai frecvenți factori infecțioși în aceste cazuri sunt stafilococul auriu și bacteriile Enterococcus.

  • Forma cronică (panarițiu profund)

Panarițiul cronic poate să apară la degetele de la mâini și de la picioare, și se dezvoltă mai lent. Deși apare mai rar, poate fi o complicație a unei forme superficiale de paronichia, ori se poate produce prin pătrunderea germenului (Candida sau alte bacterii) în teaca tendoanelor flectoare ale degetului. Se manifestă printr-o inflamație intensă și poate fi însoțit de imposibilitatea de a mișca degetele în cauză.

În această formă, infecția poate să dureze câteva săptămâni, și revine destul de frecvent. În cazurile severe poate  atinge chiar tendoanele degetului sau osul unei falange. Este frecvent întâlnită la persoanele care lucrează constant în apă, deoarece bacteriile se dezvoltă mai rapid iar agentul infectant poate pătrunde în zona cuticulei și sub piele, unde bariera naturală de protecție a pielii este deteriorată datorită mediului constant umed.

Deși tipurile de panarițiu se pot deosebi după viteza de debut și durată, primul semn al infecției în ambele cazuri este inflamarea pielii din jurul unghiei, care se înroșește. 

Alte simptome includ:

  • sensibilitate și piele dureroasă în jurul unghiei;
  • zonă umflată și fierbinte;
  • apariția unei bășici cu puroi;
  • deget umflat și roșu;
  • modificarea formei unghiei, schimbarea culorii și texturii, ruperea sau detașarea ei, în cazurile severe sau de durată. 

Ce tipuri de tratament există pentru panarițiu?

Tratamentul pentru panarițiu este determinat de extinderea infecției. Dacă este depistat în stadiu incipient, poate fi tratat non-chirurgical. În cazul unui abces este necesară o incizie însoțită de drenaj.

Răspândirea infecției poate fi cauzată, la rândul ei, de o îngrijire precară a tegumentului atunci când are loc agresiunea, sau de anatomia regiunii respective, ce conține structuri sărace în vase de sânge (tendoane, articulații) sau bogate în vase de tip terminal ce favorizează infecția.

  • Tratamente naturiste

Pentru panarițiul acut (superficial), se recomandă băi calde, de 3-4 ori pe zi, eventual cu mușețel, de minim câte o jumătate de oră, până la diminuarea simptomelor Imediat după aceea trebuie pus un bandaj de lut, sub care se aplică un unguent pentru abcese.  

Un alt tip de tratament naturist este cu suc de aloe vera 100% natural, care are acțiune antibacteriană și de calmare a durerii. Degetul se lasă la înmuiat în puțină apă cu 100 ml de suc pur 100% de aloe. 

Ca unguente sau pulberi pentru tratarea infecției unghiei se pot folosi baneocin sau mibazon, care pot fi achiziționate de la farmacie fără rețetă. Este necesară citirea etichetei pentru a afla cum trebuie aplicate aceste tratamente pentru puroiul de la deget.

  • Antibiotice

Dacă forma de manifestare a panarițiului este mai severă și nu răspunde la tratament local, medicul va prescrie un antibiotic, administrat de obicei din categoria celor orale cu acoperire gram- pozitivă împotriva Staphilococcus Aureus și a celor cu activitate pe germeni anaerobi. 

Este posibil ca medicul să fie nevoit să dreneze lichidul format în bășici sau abcese, pentru a grăbi vindecarea și a evita răspândirea infecției. Totodată, cadrul medical  poate lua un eșantion de puroi pentru a determina cauza și metoda de tratament.  O astfel de intervenție medicală se face de regulă sub anestezie. 

Complicații care pot surveni

Panarițiul se poate complica și poate forma abcese sau pungi închise de puroi, care devin tot mai dureroase pe măsură ce se extind și nu sunt tratate. Deseori, poate apărea febră însoțită de frisoane, mai ales în cazul copiilor.

Este important să intervii sau să consulți medicul încă de la primele forme de manifestare ale acestei infecții, când se observă inflamarea sau roșeața degetului. Cele mai multe dintre complicații apar atunci când problema este ignorată, crezând că dispare de la sine, ori dacă tratamentul survine prea târziu. Artrita septică sau osteita (inflamația osului) sunt printre complicațiile care pot surveni dacă nu se intervine la timp.

Pacienții care suferă de diabet zaharat și la care apare o infecție locală la degetele de la mâini sau picioare trebuie să-și informeze cu deosebire medicul imediat, încă de la primele semne ale panarițiului. În aceste cazuri, rănile se vindecă greu deoarece glucoza în exces hrănește germenii și duce la acutizarea simptomelor. Persoanele afectate s-ar putea să nu sesizeze la timp apariția simptomelor.

Cum poate fi prevenită această afecțiune?

Cel mai important pentru a preveni apariția acestei infecții la unghiile de la mână sau picior este menținerea unei bune igiene a acestor zone.

  • Usucă bine mâinile după fiecare spălare, pentru a nu menține un mediu umed ce favorizează dezvoltarea infecțiilor;
  • Poartă mănuși căptușite cu bumbac, dacă lucrezi într-un mediu umed sau într-unul unde ești predispus la înțepături, răniri și leziuni ușoare (chiar și în grădină);
  • Evită pe cât posibil rănirea unghiilor și a pielii din apropiere;
  • Nu tăia unghiile prea scurt și pilește atent colțurile ascuțite;
  • Acordă atenție felului în care îți faci manichiura acasă, nu agresa cuticulele și folosește întotdeauna instrumente sterile, dezinfectate;
  • Nu agresa și nu roade unghiile sau pielea din jurul lor;
  • Alege atent salonul pentru manichiură și pedichiură și verifică întotdeauna modul de sterilizare a instrumentarului, pentru a preveni apariția micozelor de orice fel;
  • Dacă este posibil, evită aplicarea de unghii false care pot deteriora unghia naturală și pot duce la apariția de infecții. 

O bună igienă a mâinilor și unghiilor și tratarea atentă a simptomelor de panarițiu de îndată ce apar sunt printre metodele cele mai eficiente de a preveni și trata acest tip de infecție acută, apărută ca urmare a traumatismelor sau leziunilor de diverse tipuri.

Surse: 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor