Unghie incarnata: cauze, simptome, tratament

19. 9. 2023 · 8 minute de citit

Unghiile incarnate reprezinta o problema in randul multor persoane. Acestea provoaca disconfort si se caracterizeaza, in general, prin aparitia rosetii, a umflaturii si a durerii. In anumite situatii pot aparea complicatii, motiv pentru care este nevoie de ajutorul medicului. Te invitam sa citesti in continuare pentru a afla ce cauzeaza unghiile incarnate si ce sfaturi se recomanda in privinta acestora.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Unghie incarnata: cauze, simptome, tratament

Ce poate cauza unghiile incarnate? 

Din punct de vedere medical, aceasta afectiune poarta numele de “onicocriptoza” si se refera la situatia in care unghiile, in loc sa creasca in exteriorul tesuturilor, cresc in piele. Acestea pot aparea atat la picioare, cat si la maini, si sunt insotite de inflamatie, durere, inrosire sau invinetire. 

In cazurile mai grave, apare si infectia, fiind necesar tratamentul pentru unghie incarnata stabilit de medic. Cu precadere, unghia de la degetul mare aflata la nivelul piciorului este mai des afectata. Exista mai multe cauze posibile ale unghiilor incarnate. Iata care sunt cele mai comune:

  • Accidentarea la nivelul degetelor - caderea unui obiect greu pe acestea, ranirea, bataturile, lovirea frecventa sau puternica se afla printre factorii ce pot provoca incarnarea; 
  • Taierea incorecta a unghiilor, de exemplu, cand sunt scurtate din carne si se elimina colturile; 
  • Purtarea incaltamintei nepotrivite; cand porti incaltaminte cu un numar mai mic sau al carei format este ingust, acest lucru poate provoca unghiile incarnate;
  • Cand lama cornoasa, adica patul unghiei, se ingroasa;
  • In cazul in care exista diformitati ale unghiilor, au predispozitie pentru a deveni incarnate;
  • Pozitia gresita a picioarelor in incaltaminte si modul neadecvat de a pasi (de exemplu, mersul pe varfuri, purtarea unor tocuri extrem de inalte) pot favoriza aparitia acestei afectiuni;
  • Infectiile de natura fungica pot conduce la unghiile incarnate;
    Contactul degetelor cu produsele ce au in componenta substanta izotretinoina;
  • Excesul de transpiratie si igiena necorespunzatoare, deoarece contribuie la proliferarea bacteriilor, fapt ce poate duce la infectii;
  • Persoanele care practica sporturi precum fotbal, kickboxing, balet sunt predispuse la unghii incarnate;
  • Excrescentele osoase pot fi un alt factor;
  • Mostenirea genetica.

Simptome unghie incarnata

Unghia incarnata are ca prim simptom durerea, care poate fi, initial, discreta, dar se agraveaza pe masura ce situatia avanseaza. Unghiile incarnate la picioare sunt, in mod special, deosebit de dureroase.

Intr-o prima faza, pielea de langa unghie devine umflata sau dura; uneori, se rupe cu usurinta. Presiunea aplicata pe unghie este dureroasa, motiv pentru care mersul incaltat devine problematic. In jurul degetului se acumuleaza fluid, ca urmare a inflamatiei cronice declansata de factorul iritant. 

Adesea, unghiile incarnate penetreaza prin piele, deschizand poarta de intrare pentru diversi microbi. Prin urmare, degetul se infecteaza, ceea ce declanseaza un nou cortegiu de simptome: pielea este rosie si umflata, fierbinte la atingere, degetul este umflat si dureros, zona leziunii poate sangera sau poate avea scurgeri de puroi. Daca situatia este in continuare ignorata, pielea din jurul unghiei poate creste excesiv, ceea ce afecteaza si aspectul general al degetului și blocheaza, adeseori, eliminarea puroiului - in asemenea situatii se ajunge, adesea, la operatie pentru unghie incarnata.

Simptome unghie incarnata

Unghie incarnata la copii

Problema unghiilor incarnate la copii este una relativ frecventa, iar disconfortul local il poate face pe copil reticent fata de aplicarea tratamentului. Este de dorit sa previi aparitia unghiilor incarnate la cei mici prin taierea adecvata a acestora, dar daca observi tendinta unghiei de a se incarna si de a produce mica infectie locala, apeleaza imediat la medic pentru un tratament adecvat. Cu cat lucrurile de agraveaza si devin mai dureroase, cu atat complianta copilului la tratament se reduce.

Complicatii

Unghia incarnata nu este privita ca o problema importanta de sanatate, dar recurenta ei si faptul ca multe persoane nu cauta ajutor imediat creste riscul de aparitie a complicatiilor. In special la persoanele cu un sistem imunitar slabit, la pacientii care sufera de diabet sau la cei care au o circulatie deficitara, unghia incarnata poate determina o serie de complicatii grave, care pot merge pana la cangrena sau sepsis. In caz de unghie incarnata, tratamentul este bine sa fie prompt si efectuat sub supraveghere medicala.

Tratament pentru unghie incarnata

Tratamentul initial pentru unghia incarnata se bazeaza, mai degraba, pe o serie de remedii casnice, dar pe masura ce lucrurile de agraveaza, este foarte posibil ca administrarea de antibiotice sau chiar o mica interventie chirurgicala locala sa devina necesare:

  • Inmoaie degetul afectat in apa calda cu sapun, pentru reducerea umflaturilor si calmarea durerii pentru unghie incarnata tratament acasa, este cea mai simpla solutie.
  • Inmoaie piciorul in apa calda cu 25% otet, aproximativ 20 minute in fiecare zi.
  • Daca exista semne de infectie, aplica un unguent cu antibiotic, de pana la 3 ori pe zi sau conform indicatiilor medicului. Unghia ar trebui pansata dupa fiecare aplicare, pentru a mentinea antibioticul local pentru cat mai mult timp.
  • Discuta cu medicul despre oportunitatea de a administra antibiotice pe cale generala in cazul in care apar semne de infectie, inclusiv durere pulsatila, puroi, caldura in zona degetului afectat sau un miros neplacut.
  • Indepartarea completa a unghiei, in cazul in care restul tratamentelor nu dau rezultat. Interventia se poate referi la fragmentul de unghie incarnat sau la intreaga unghie si se realizeaza de catre medicul chirurg, cu anestezie locala. Operatia pentru unghie incarnata nu este una majora, fiind incadrata la mica chirurgie, dar disconfortul asociat poate fi unul de durata.

Tratamentul pentru unghie incarnata fara operatie este posibil in multe dintre cazuri, dar evaluarea medicala periodica este cea mai buna modalitate de a tine lucrurile sub control si de a preveni aparitia unor complicatii. 

Sfaturi pentru unghiile incarnate

In prima faza, pielea din jurul unghiilor incepe sa se inflameze si sa se intareasca, intai pe o parte, apoi si pe cealalta, dupa care apare durerea, in special cand este apasat locul respectiv. In timp, se poate acumula lichid. La instalarea primului semn de disconfort, este important sa se elimine cu grija, in conditii igienice, excesul de unghie, daca este indeajuns de mare. Iata ce poti face pentru a preveni sau a contribui la ameliorarea unghiilor incarnate:

  • Evita sa iti tai foarte scurt unghiile; se recomanda ca taierea unghiilor sa se faca in urma baii sau a dusului;
  • Incearca sa le tai drept si fara sa scurtezi colturile; taierea inclinata in jos favorizeaza cresterea in piele a unghiilor; 
  • Opteaza pentru purtarea sosetelor care nu sunt strimte si pentru incaltarea incaltamintei care este confortabila; evita sa porti pantofi eleganti, pantofi cu toc sau modele care strang unghiile ori care le imping in fata - in aceste conditii se creeaza presiune pe unghii, ceea ce favorizeaza incarnarea;
  • Poti folosi sare pe care sa o adaugi in apa calda si sa iti inmoi picioarele in aceasta timp de douazeci de minute, o data pe zi, cel mult de doua ori. Dupa aceea, foloseste un prosop curat pentru a te sterge si incalta o pereche de sosete curate;
  • Compresele cu ulei de masline pot contribui la inmuierea degetelor, facilitand inlaturarea pielii moarte si scurtarea unghiilor;
  • Daca ai afectiuni circulatorii, este indicat sa apelezi la ajutorul unui specialist in manichiura sau pedichiura pentru a realiza taierea unghiilor in mod corespunzator;
  • Poti lua in considerare purtarea unor sosete create special pentru unghiile incarnate; o astfel de soseta are un deget despartitor ce ajuta unghia in cauza sa fie protejata de contactul cu celelalte; aceasta poate implica si folosirea unui gel al carui rol este de a inmuia zona afectata;
  • Respecta normele de igiena si incearca sa mentii uscate degetele care sunt predispuse la incarnare.

Atentie: Administrarea medicamentelor cu scopul de a alina durerea provocata de unghiile incarnate trebuie sa se faca numai cu acordul medicului. Acesta poate stabili ce tip de medicament este necesar, in ce cantitate si pentru cat timp, avand in vedere mai multe criterii legate de pacient.

Cand este necesar sa apelezi la medic?

In multe situatii, unghiile incarnate se pot ameliora acasa, daca nu te confrunti cu alte afectiuni. Cand nu se observa nicio imbunatatire sau apar stari ce indica agravarea, precum sangerarea degetelor afectate sau aparitia febrei si a frisoanelor, este cazul sa te consulte un medic. Se recomanda sa iei masuri din timp, pentru ca situatia sa nu se agraveze si sa apara consecinte nedorite. 

Daca suferi de unele afectiuni cronice, de exemplu, diabet zaharat, este necesar sa mergi inca de la inceput, de cand incepi sa simti disconfort, la consult. In cazurile avansate, medicul poate recurge la interventii chirurgicale pentru a elimina partial sau total tesutul afectat si/sau unghia respectiva. 

Tot acesta este in masura sa stabileasca medicatia adecvata, conform situatiei pacientului si necesitatilor acestuia. In functie de procedura la care se apeleaza si de organism, perioada de recuperare poate varia de la doua saptamani pana la circa doua luni.

Asadar, poti lua in confortul locuintei tale masuri de preventie si de ameliorare a unghiilor incarnate, atunci cand exista senzatia de disconfort. Cu toate acestea, cand situatia nu se imbunatateste sau exista simptome grave, este necesar sa mergi la medic, pentru a afla optiunile de tratament care exista si in ce constau. 

Pentru realizarea acestui articol s-au folosit urmatoarele surse de informatii:

  1. https://www.nhs.uk/conditions/ingrown-toenail
  2. https://www.healthline.com/health/ingrown-toenail#causes
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ingrown-toenails/symptoms-causes/syc-20355903#:~:text=Causes%20of%20ingrown%20toenails%20include,Injuring%20a%20toenail
  4. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/ingrown-toenail
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor