Carbune activ: Ce este si cum poate fi utilizat

30. 3. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit
carbune activ

Cărbunele activ este utilizat în domeniul medical și cosmetic datorită proprietăților sale de absorbție a toxinelor. Deși acestea nu au fost dovedite științific, îl poți utiliza și acasă în cazul diverselor afecțiuni renale sau pentru îngrijirea dinților. Citește articolul nostru în continuare pentru a afla care sunt beneficiile și ce contraindicații există în utilizarea sa. 

Ce este cărbunele activ?

În Antichitate, cărbunele activ (zis și cărbune activat sau cărbune medicinal) era considerat un remediu natural împotriva intoxicării sau ca antidot pentru otrăvire. În zilele noastre, acesta e regăsit cel mai adesea sub formă de pilule ce conțin carbonul poros din care e alcătuit. Aceste particule de carbon ajută la coagularea altor substanțe chimice. 

Caracteristica sa principală e faptul că are în componență ingrediente naturale precum coji de nucă de cocos, sâmburi de măsline și turbă. Pentru a obține un cărbune medicinal este nevoie de activarea cărbunelui pe care îl conține prin prelucrarea acestuia la temperaturi extrem de ridicate. 

Cum acționează cărbunele medicinal?

Există două lucruri importante pe care să le reții în ceea ce privește modul de funcționare al cărbunelui activat: 1) poate preveni absorbția toxinelor și 2) nu este absorbit de organism. Explicația științifică este că, datorită texturii sale poroase, cărbunele are o sarcină electrică negativă, ceea ce îl ajută să atragă gazele sau toxinele, care sunt încărcate pozitiv. 

Atunci când este înghițit, acesta se prinde de substanțele chimice din intestin, le neutralizează și ajută la eliminarea lor prin materiile fecale. Deși beneficiile cărbunelui activ pot fi multiple, acestea nu au fost probate științific până la capăt, așa că nu îl consuma fără recomandarea medicului specialist. 

Citește și articolul nostru despre ce este gastroenterita și cum o tratezi.

Beneficiile cărbunelui activ

Susține funcția renală

Datorită proprietăților sale care ajută la eliminarea toxinelor, cărbunele activ poate fi de folos pentru funcționarea rinichilor la nivel optim. Acesta acționează ca un filtru chiar și pentru medicamentele nedigerate, eliminând toxinele derivate din uree și reducând inflamațiile existente la nivel local. Cu toate acestea, există și o parte negativă: cărbunele activat poate absorbi atât substanțele nocive, cât și vitaminele sau alți nutrienți din organism. 

Un alt risc al utilizării sale este posibilitatea neutralizării tratamentelor medicamentoase sau a contraceptivelor orale, așa că îți recomandăm să te consulți cu medicul sau farmacistul înainte de a-l utiliza. 

Elimină gazele intestinale

Acest beneficiu al cărbunelui activ nu a fost demonstrat științific, însă mai multe teste realizate de specialiști au arătat că, prin puterea sa de neutralizare, poate ajuta în cazul balonării sau a problemelor precum flatulență excesivă sau meteorism abdominal. Simptomele problemelor digestive pot fi ameliorate prin administrarea unei tablete de cărbune activ după o masă sățioasă datorită puterii sale de absorbție a dioxidului de carbon din intestine. 

Citește însă despre contraindicațiile existente înainte de a-l utiliza. 

Tratament de urgență în caz de otrăvire

Otrăvirea poate fi reprezentată de supradoza de medicamente eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală, cum ar fi, de exemplu, analgezicele. Conform studiilor efectuate în domeniu, cu cât utilizezi mai repede cărbunele în urma otrăvirii organismului, cu atât puterea sa de absorbție a toxinelor este mai mare. Este important să ai în vedere că acțiunea sa ar putea fi mai puțin eficientă în cazul otrăvirii cu alcool sau metale grele. 

Dacă suferi de o toxiinfecție alimentară cu simptome grave, adresează-te mai întâi medicului specialist. Cărbunele activ nu este recomandat în cazul în care suferi de diaree însoțită de febră.  

Cărbunele activ în industria cosmetică

Îngrijirea dinților

Cu siguranță ai văzut deja zeci de produse pentru albirea dinților care au la bază cărbune activ. În acest caz, cărbunele are un rol antifungic, antibacterian, antiviral și pentru detoxifiere. Nu există încă suficiente dovezi științifice care să demonstreze beneficiile sale asupra sănătății orale sau în cazul albirii dinților, însă, prin puterea lui de absorbție, poate ajuta la curățarea plăcii dentare. De asemenea, poate ajuta la îndepărtarea petelor și împrospătarea respirației.

Există în prezent inclusiv periuțe de dinți ce au la bază cărbune activ, care pot fi de folos pentru îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene. Aceste produse nu sunt recomandate copiilor sub 8 ani. 

Infecții ale pielii

Cărbunele activat poate fi folositor în cazul infecțiilor pielii, având un rol antibacterian prin absorbția microbilor la nivel local. Pudra din cărbune activ poate atrage microparticulele (praf, bacterii, substanțe chimice, etc.) de la suprafața pielii, făcând astfel procesul de îndepărtare mai ușor. Aceasta este una dintre proprietățile cosmetice cel mai des utilizate, chiar dacă beneficiile sale nu au fost dovedite științific încă. 

Îți recomandăm să te consulți cu medicul dermatolog înainte de a utiliza cărbunele activ astfel acasă. 

Este folosit în compoziția deodorantelor

Alte două proprietăți ale cărbunelui activ care vin în folosul nostru sunt: capacitatea de absorbție a excesului de umiditate și filtrarea mirosurilor neplăcute - inclusiv din încălțăminte sau din frigider. Există deja multe deodorante pe piață ce au la bază acest ingredient, însă este important să verifici eticheta înainte de a le achiziționa. Uită-te după cuvântul “charcoal” pentru a te asigura că nu e vorba doar de un colorant de culoare neagră. 

Comparativ cu utilizarea altor deodorante ce au la bază ingrediente naturale, spray-urile ce conțin cărbune activ creează o bază de protecție la nivel de piele, ceea ce elimină riscul de transpirație excesivă în urma detoxifierii axilare. 

Cărbune medicinal contraindicații

Deși cărbunele medicinal este natural, există totuși câteva contraindicații de care trebuie să ții cont. Efectele adverse sunt rar întâlnite, însă este important să ai în vedere modul în care acesta acționează asupra organismului. 

  • Nu utiliza cărbune activ dacă suferi de vreo tulburare digestivă cronică deoarece, deși cazurile sunt rare, există riscul de producere a blocajelor sau perforațiilor intestinale.
  • Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite utilizarea cărbunelui activ.
  • Cele mai des întâlnite efecte secundare ale utilizării cărbunelui medicinal sunt: constipație, deshidratare, amețeli sau vărsături.
  • Persoanele care suferă de porfirie variegată trebuie să evite folosirea cărbunelui medicinal. 
  • Este important de avut în vedere că nu trebuie utilizat în cazul persoanelor care nu sunt pe deplin conștiente deoarece o stare de somnolență sau semiconștiență poate conduce cărbunele activ către plămâni, în loc de stomac. 
  • Nu utiliza cărbunele medicinal fără recomandarea medicului sau farmacistului deoarece interacționează adesea cu alte medicamente, iar cantitatea pe care o consumi trebuie să fie optimă și la un interval potrivit de timp față de administrarea lor.

Citește și articolul nostru despre de ce apare durerea la stomac.  

Ține cont de recomandările pe care ți le-am oferit și păstrează-ți sănătatea printr-un stil de viață activ și o dietă echilibrată. Cărbunele activ poate avea diverse beneficii, atât medicale, cât și în domeniul cosmeticii, însă nimic nu a fost dovedit științific încă. 

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor