Albastrul de metil - beneficii, proprietati, contraindicatii

19. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Albastrul de metil

 

Albastrul de metil este o substanta bioactiva, sintetizata si utilizata initial in industria textila, drept colorant, si mai apoi in domeniul medical. Astazi, albastrul de metil este eficient in tratarea durerilor de gat si al infectiilor cailor respiratorii superioare. Este folosit in lupta impotriva infectiilor urinare si se regaseste si in medicamentele administrate persoanelor suferinde de boli degenerative si vasculare. 

Albastrul de metil a aparut ca raspuns la o nevoie din domeniul industriei textile, in 1876, cand a fost sintetizat pentru a fi utilizat drept colorant. Oamenii de stiinta din acea perioada au descoperit rapid ca acest compus poate fi administrat persoanelor suferinde, fiind eficient in tratamentul malariei. Interesul pentru aceasta substanta a facut ca urmatoarea treapta in evolutia fireasca sa fie in terapia clinica. Albastrul de metil este primul compus sintetic folosit ca antiseptic, dar si primul colorant antiseptic utilizat terapeutic (1). De altfel, pana la descoperirea penicilinei, acest compus si derivatii sai au fost extrem de raspanditi in medicina. 

Albastrul de metil are in prezent multiple variante de aplicabilitate in industria medicamentelor, fiind un antidot in otravire, parte a tratamentului tulburarilor psihice, agent de contrast in proceduri medicale (1), colorant, dezinfectant etc. 

In doze mari, insa, albastrul de metil devine toxic. 

Ce este albastrul de metil?

Raspunsul scurt: albastrul de metil este un colorant chimic sintetic. Datorita numeroaselor sale intrebuintari, putem spune ca este un produs revolutionar inca de la prima sinteza. 

Albastrul de metil este cunoscut si sub numele de clorura de metiltioniniu, in structura sa chimica se gasesc C, H, O, Na, S. 

Acest produs a fost folosit de-a lungul timpului in tratamentul, dementei, infectiilor tractului urinar, in otravirile cu cianura, metabolismul glucozei, antioxidant la nivelul mitocondriilor si in methemoglobinemie (1), (2). 

Beneficii si proprietati ale albastrului de metil

Produs util si necesar 

Albastrul de metil este un compus chimic folosit in medicina umana si in cea veterinara pentru diverse tratamente si proceduri de diagnostic, dar si in laboratoarele medicale in determinarile bacteriologice, ca agent colorimetric redox, fiind si un bun agent de tintire pentru melanom. Printre calitatile sale cele mai cunoscute trebuie amintite cele antiseptice, dezinfectante si antimicrobiene (1), (2). 

Ajutor in lupta cu infectiile urinare

Multe dintre medicamentele fara reteta pentru tratarea infectiilor urinare au in compozitie albastrul de metil. Acesta actioneaza la nivelul cailor urinare, distrugand si eliminand bacteriile responsabile de infectiile urinare. 

Produsele cu albastrul de metil pentru infectii urinare pot fi administrate in mai multe doze sau o perioada indelungata, in deplina siguranta (1). Urina eliminata dupa medicamentele pentru infectii urinare va fi albastra sau verde, un semn distinctiv al faptului ca produsul genereaza rezultatele prevazute. 

Eficienta in tratarea racelilor

Durerile in gat, usturimile de gat, nasul infundat, tusea, lacrimarea excesiva, secretii nazale abundente - toate acestea sunt simptome ale racelilor cu care se confrunta adultii si copiii de cateva ori pe an. Pentru toate acestea, medicul poate recomanda medicamente cu prescriptie medicala alaturi de suplimente alimentare, produse care contin albastrul de metil, eficiente pentru a tine sub control simptomele neplacute, luptand cu infectiile in acelasi timp. 

Faringita, laringita, bronsita acuta si virozele respiratorii pot fi tratate cu produse pe baza de albastru de metil. 

Protectie impotriva aftelor bucale

Nu doar copiii, ci si adultii dezvolta afte bucale, micile formatiuni albe inconjurate de o zona rosie, produc durere si un disconfort major la nivelul cavitatii bucale. Solutia de albastru de metil este eficienta impotriva aftelor, calmand durerea si oferind protectie antibacteriana si antiseptica (2). 

Proprietati antiimbatranire

Albastrul de metil ar putea sa aiba actiuni extrem de importante in ceea ce priveste procesul de imbatranire. La nivelul mitocondriilor, albastrul de metil ajuta la producerea unei cantitati suplimentare de energie, ceea ce ar putea ajuta celulele sa se protejeze impotriva unor daune (5), una dintre variante fiind impotriva radicalilor liberi care actioneaza asupra pielii si pot duce la imbatranire. Pentru moment nu exista dovezi stiintifice care sa sustina acest lucru.

 

Medicamente

 

Neuroprotector

Albastrul de metil poate fi un agent neuroprotector impotriva mai multor chestiuni legate de citotoxicitate, accident vascular cerebral, boala Parkinson, Alzheimer sau diferite tipuri de dementa (3). 

Cu eficienta dovedita impotriva malariei si a methemoglobinemiei, poate fi un ajutor de nadejde in citotoxicitate prin faptul ca incurajeaza consumul de oxigen celular si scade glicoliza anaeroba (3), (4). 

In acelasi timp, albastrul de metil poate juca un rol important in prevenirea si gestionarea afectarii creierului atunci cand apar tumorile (4). Desi nu este pe deplin inteles procesul si nu sunt suficiente dovezi in acest sens, se pare ca acest compus chimic de sinteza are rol in oxidarea si restabilirea enzimelor mitocondriale si ar putea ajuta si creierul afectat de tumori (5). 

Contraindicatii pentru albastrul de metil

Albastrul de metil este un produs chimic sigur, care in cele mai multe cazuri nu produce efecte secundare. Atunci cand apar reactii din partea organismului dupa consumul unor produse cu albastrul de metil, este posibil ca persoana sa fie alergica la acest colorant sau la orice colorant tiazinic. Simptomele de greata, varsaturi, dureri de cap, confuzie, ar trebui sa dispara relativ repede (5). Mergi la medic pentru consult de specialitate si pentru a beneficia de un tratament adecvat!

Probleme cu albastrul de metil sunt cunoscute cand este administrat in doza mare (1). Dozajul este esential, pentru ca se stie ca acest compus in cantitate mare este toxic pentru organism (5). 

Albastrul de metil poate avea o actiune cu potential periculos asupra serotoninei, ducand la aparitia sindromului serotoninergic (5).  

Albastrul de metil este un compus chimic de sinteza care, de la descoperire si pana in prezent, este in continuare folosit si pare ca poate avea utilitate si in tratarea anumitor afectiuni. Totusi, in doze mari el este toxic, iar reactiile pe care le provoaca sunt intense, motiv pentru care este necesar ajutorul medical de specialitate. 

Acesta este un articol strict informativ! Daca te confrunti cu anumite simptome, adreseaza-te medicului! El va sti daca tratamentele pe baza de albastru de metil sunt potrivite sau nu pentru organismul tau.


Surse de informare:

1. METHYLENE BLUE - https://monographs.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/06/mono108-06.pdf

2. Methylene Blue: The Little-Known Disinfectant - https://asm.org/Articles/2022/March/Methylene-Blue-The-Little-Known-Disinfectant

3. What is the purpose of methylene blue? - https://www.chemicals.co.uk/blog/what-is-methylene-blue

4. Potential Health Benefits of Methylene Blue - https://www.news-medical.net/health/Potential-Health-Benefits-of-Methylene-Blue.aspx

5. Methylene Blue – Health benefits, side effects, how to use, and more! - https://holisticnootropics.com/methylene-blue/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor