Melanomul: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

15. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 12 minute de citit

Melanomul este o forma de cancer care apare atunci cand celulele producatoare de melanina, numite melanocite, cele care dau culoare pielii tale se multiplica foarte mult. Unele tipuri de melanim se dezvolta din cauza expunerii corpului fara protectie la razele UV, pe fondul arsurilor solare.

Ce este melanomul?

Melanomul este o forma de cancer de piele care se dezvolta atunci cand melanocitele, celulele care dau pielii tenta de bronz sau culoarea maro, incep sa se multiplice necontrolat. Practic, este vorba despre acele excrescente care par a fi niste alunite, dar, de fapt, sunt formatiuni maligne.

Melanomul este mult mai putin frecvent decat alte tipuri de cancer de piele. Totusi, este mai periculos pentru ca este mult mai probabil sa se raspandeasca in alte parti ale corpului daca nu este depistat si tratat din timp.

Tipuri de melanom

Exista patru tipuri principale de melanom [1], [2]:

Melanomul cu extensie superficiala

Acesta este cel mai frecvent tip de melanom si apare adesea pe trunchi sau pe membre. El reprezinta aproximativ 70% din totalul cancerelor de piele. Celulele tind sa creasca incet, la inceput, inainte de a se raspandi pe suprafata pielii. Melanomul cu extensie superficiala tinde sa se dezvolte spre exteriorcrestere radiala si sa se raspandeasca pe suprafata pielii. el  poate incepe sa patrunda in piele, si atunci se spune ca are o crestere verticala. Deseori, este plat si subtire, avand mai putin de 1 mm grosime si o margine neuniforma. Acesta variaza in functie de culoare si poate avea diferite nuante de rosu, albastru, maro, negru, gri si alb. Uneori, melanomul superficial porneste de la o alunita. De obicei, tinde sa apara pe spate la barbati si pe picioare la femei.

Melanomul nodular

Acesta este al doilea cel mai frecvent si mai agresiv tip de melanom malign si apare pe trunchi, cap sau gat. Melanomul nodular reprezinta aproximativ 15% pana la 20% din toate cancerele de piele. Melanomul nodular se dezvolta, de obicei, pe fata, piept sau spate. Acesta poate aparea si pe zone care nu sunt expuse la soare. Tinde sa creasca mai repede decat alte tipuri si poate avea o culoare rosiatica, albastru-negru sau de aceeasi nuanta cu pielea ta. Se defineste ca o excrescenta polipoida care poate avea forma unei ciuperci, dar cu tulpina pedunculata.

Lentigo maligna melanom

Reprezinta aproximativ 10% pana la 15% din toate cancerele de piele. Acest tip de melanom malign tinde sa se dezvolte la persoanele in varsta, in special in parti ale corpului care au fost expuse excesiv la soare pe parcursul mai multor ani, cum ar fi fata, urechile, bratele. Debuteaza cu un semn care arata ca o pata pe piele, plata, maronie, cu o margine inegala. Pe masura ce creste, tinde sa devina mai intunecata si are multe nuante de maro sau negru. Adesea, porneste de la o tumoare in situ numita lentigo maligna. De obicei, creste incet si este mai putin periculos decat alte tipuri de melanom.

Melanom lentiginos acral

Melanomul lentiginos acral este cel mai frecvent la persoanele cu pielea inchisa la culoare, cum ar fi cele africane, asiatice si hispanice. Nu are legatura cu expunerea la soare. Acesta reprezinta mai putin de 5% din toate cancerele de piele, fiind, astfel, cel mai rar tip de melanom. Apare pe palme, talpi sau sub unghii. Melanomul lentiginos acral arata ca un punct mic, plat, adesea maro inchis sau negru. De obicei, creste spre exterior pentru o lunga perioada de timp inainte sa inceapa sa se dezvolte in jos in piele.

Tipuri rare de melanom

Urmatoarele tipuri de melanom sunt rare:

  • Melanomul lentiginos al mucoasei se dezvolta pe captuseala subtire si umeda a unor organe sau a altor parti ale corpului: nasul, gura, gatul (faringele), rectul, canalul anal si vaginul. De obicei, este diagnosticat intr-un stadiu avansat si tinde sa creasca si sa se raspandeasca rapid.
  • Melanomul intraocular incepe in ochi. Este cel mai frecvent tip de cancer ocular.
  • Melanomul desmoplastic se dezvolta in stratul interior al pielii (derm) sau in stratul de tesut conjunctiv care inconjoara mucoasa (submucosa). De multe ori, apare ca un nod care este de aceeasi culoare cu pielea ta si se dezvolta adesea pe cap, gat, partea superioara a spatelui sau zone ale corpului cu o mucoasa.

Cauze de aparitie
 

In mod normal, celulele pielii se dezvolta controlat si ordonat; celulele noi sanatoase le imping pe cele mai vechi spre suprafata pielii, unde mor si, in cele din urma, cad. Dar atunci cand unele celule produc o alterare a ADN-ului, celulele noi pot incepe sa creasca aberant si pot forma in cele din urma o masa de celule canceroase. Cercetarea cauzelor exacte ale melanomului este in curs de desfasurare [3].

Este posibil ca melanomul sa fie provocat de o suma de factori, inclusiv genetici si de mediu. Cu toate acestea, medicii cred ca expunerea la radiatiile ultraviolete de la soare si de la lampile si saloanele de bronzare reprezinta principala cauza a melanomului. De aceea, daca suferi de arsuri solare, ar trebui sa urmezi un plan de ingrijire special.

Razele ultraviolete nu provoaca toate tipurile de melanom, dovada fiind cele care apar in locuri de pe corpul tau neexpuse la lumina soarelui. Acest lucru indica faptul ca alti factori pot contribui la riscul de melanom.

Factori de risc

Urmatorii factori pot contribui la un risc sporit de cancer de piele [4]:

  • densitate mare de pistrui sau o tendinta de a dezvolta pistrui in urma expunerii la soare;
  • numar mare de alunite;
  • cinci sau mai multe alunite atipice;
  • prezenta lentiginelor actinice, asa numitele pete hepatice sau pete de varsta;
  • nevi melanocitari congenitali giganti (un tip de semn din nastere maro);
  • piele deschisa la culoare care nu se bronzeaza usor si tinde sa se arda la soare;
    ochi deschisi la culoare;
  • par roscat sau deschis la culoare;
  • expunerea extinsa la soare, in special daca produce arsuri solare si daca este intermitenta, mai degraba decat regulata;
  • varsta inaintata;
  • istoric familial sau personal de melanom;
  • transplant anterior de organe.

Simptome

In stadiile incipiente, melanomul poate fi dificil de detectat. Modificarile aspectului pielii sunt indicatori vitali ai melanomului. 

Atentie! Este important sa verifici periodic pielea pentru orice semne de schimbare. 

Simptome cele mai frecvente includ [2], [4]:

  • orice modificare a pielii, cum ar fi o alunita sau o modificare a culorii, formei sau dimensiunii unei pete sau a unei alunite existente;
  • o rana de piele care nu se vindeca;
  • o rana care devine dureroasa sau da senzatii de mancarime;
  • o zona dureroasa care incepe sa sangereze;
  • o zona care arata stralucitoare, ceroasa, neteda;
  • o suprafata rosie, care sangereaza sau are un aspect ulcerat sau crustos;
  • un punct plat, rosu, care este dur, uscat sau solzos. 

Examinarea alunitelor este o metoda importanta pentru descoperirea leziunilor potential canceroase. In cele ce urmeaza, iti prezentam cele cinci caracteristici simple de verificare a unei alunite, astfel incat sa iti dai seama daca este sau nu vorba despre melanom:

  • asimetriealunitele necanceroase tind sa fie rotunde si simetrice, in timp ce o parte a unei alunite canceroase este probabil sa arate diferit de cealalta parte.
  • marginialunitele maligne este probabil sa fie neregulate, mai degraba decat netede si pot aparea zdrentuite, crestate sau neclare.
  • culoaremelanoamele tind sa contina nuante si culori inegale, inclusiv negru, maro si bronz. Acestea pot contine chiar pigmentare alba sau albastra.
  • diametrumelanomul poate provoca o schimbare a dimensiunii unei alunite.
  • evolutieo schimbare a aspectului unei alunite pe parcursul saptamanilor sau lunilor poate fi un semn al cancerului de piele.

Diagnosticare

Testele si procedurile utilizate pentru diagnosticarea melanomului includ:

  • examen clinicmedicul analizeaza istoricul medical al persoanei si examineaza pielea pentru a cauta semne care pot indica melanomul.
  • biopsiapentru a determina daca o leziune cutanata suspecta este melanom, medicul poate recomanda prelevarea unui esantion de piele pentru testare. Proba este trimisa la un laborator pentru examinare. Dupa ce medicul primeste rezultatele biopsiei cutanate care prezinta dovezi ale celulelor melanomului, urmatorul pas este sa determine daca melanomul s-a raspandit. Aceasta se numeste stadializare. 
  • Teste imagistice. Pentru persoanele cu melanoame mai avansate, medicii pot recomanda teste imagistice pentru a cauta semne de raspandire in alte zone ale corpului. Testele imagistice pot include raze X, scanari CT si tomografie cu emisie de pozitroni. Aceste teste imagistice nu sunt recomandate pentru melanoamele care au dimensiuni reduse si un risc mai mic de raspandire dincolo de piele.

Odata diagnosticat, melanomul este clasificat in functie de mai multi factori, cum ar fi cat de profund s-a raspandit si aparitia sa la microscop. Grosimea tumorii este cea mai importanta caracteristica in stabilirea rezultatelor.

Melanoamele sunt grupate in urmatoarele categorii [4]:

  • Stadiul 0 (Melanomul in situ): Melanomul este doar in stratul superior al pielii (epiderma).
  • Stadiul I: Melanom primar cu risc scazut, fara dovezi de raspandire. Acesta este in cele mai multe cazuri vindecabil cu o interventie chirurgicala.
  • Stadiul II: Sunt prezente trasaturi care indica un risc mai mare de recurenta, dar nu exista dovezi de raspandire.
  • Stadiul III: Melanomul s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere sau la pielea din apropiere.
  • Stadiul IV: Melanomul s-a raspandit la ganglionii limfatici sau la nivelul pielii mai indepartate sau in organele interne.

Metode de tratament

Cel mai adecvat tratament pentru melanom depinde de marimea si stadiul cancerului, de starea generala de sanatate si de preferintele personale [3].

  • Tratament pentru melanoame mici

Tratamentul pentru afectiunea aflata in stadiu incipient include, de obicei, o interventie chirurgicala pentru indepartarea melanomului. Un melanom foarte subtire poate fi indepartat in intregime in timpul biopsiei si nu necesita un tratament suplimentar. Pentru persoanele cu melanome in stadiu incipient, acesta poate fi singurul tratament necesar.

  • Tratarea melanoamelor care s-au raspandit dincolo de piele

Daca melanomul s-a raspandit dincolo de piele, optiunile de tratament pot include:

  • Chirurgie pentru a elimina ganglionii limfatici afectati. Daca melanomul s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere, medicul chirurg poate elimina ganglionii afectati. De asemenea, pot fi recomandate tratamente suplimentare inainte sau dupa interventia chirurgicala.
  • Imunoterapie. Este un tratament medicamentos care ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva cancerului. Sistemul imunitar care lupta impotriva bolilor din organism s-ar putea sa nu atace si cancerul, intrucat celulele canceroase produc proteine care le ajuta sa se ascunda de celulele sistemului imunitar. Imunoterapia functioneaza prin interferenta cu acest proces. Atunci cand melanomul nu poate fi indepartat complet prin interventie chirurgicala, tratamentele de imunoterapie ar putea fi injectate direct in melanom.
  • Terapie tintita. Tratamentele medicamentoase tintite se concentreaza pe deficiente specifice prezente in celulele canceroase. Prin vizarea acestor puncte slabe, tratamentele medicamentoase tintite pot provoca moartea celulelor canceroase. Celulele din melanom pot fi testate pentru a vedea daca terapia tintita este probabil sa fie eficienta impotriva cancerului. Terapia tintita ar putea fi recomandata in cazul in care cancerul s-a raspandit in ganglionii limfatici sau in alte zone ale corpului.
  • Radioterapia. Acest tratament utilizeaza fascicule de energie de mare putere, cum ar fi razele X si protonii, pentru a ucide celulele canceroase. Radioterapia poate fi directionata catre ganglionii limfatici daca melanomul s-a raspandit acolo. Radioterapia poate fi utilizata pentru a trata melanoamele care nu pot fi eliminate complet cu o interventie chirurgicala. Pentru melanomul care se raspandeste in alte zone ale corpului, radioterapia poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
  • Chimioterapie. Foloseste medicamente pentru a ucide celulele canceroase si poate fi administrata si intravenos. De asemenea, poate fi administrata si intr-o vena din brat sau picior intr-o procedura numita perfuzie izolata a membrelor.

Aportul de suplimente alimentare pentru afectiuni oncologice ar putea contribui la ameliorarea simptomelor.

Atentie! Doar medicul specialist iti poate oferi un diagnostic precis si poate prescrie tratamentele medicale de care ai nevoie, indiferent de natura afectiunii, in urma unui consult medical si a unor analize specifice. Viziteaza farmaciile Dr. Max pentru a urma intocmai tratamentul indicat de medicul specialist.

Atentie! Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Suplimentele alimentare sunt alimente și nu medicamente. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.

Prognostic 

Cele mai multe tipuri de cancer de piele pot fi vindecate daca sunt tratate inainte de a se raspandi, rata de supravietuire fiind mare in aceste cazuri.

Cu toate acestea, cazurile mai avansate de melanom pot fi fatale. Cu cat cancerul de piele este descoperit si indepartat mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele de recuperare completa.

Atentie!

Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate.

Melanomul este o afectiune severa care poate fi insa prevenita mai ales prin tratarea cu seriozitate a afectiunilor dermatologice si prin apelarea la protectia solara. Daca te confrunti cu simptome precum cele descrise in acest articol, apeleaza la serviciile unui medic specialist pentru a urma tratamentul adecvat nevoilor tale de sanatate.

 Surse de informare:

  1. American Cancer Society.  What Is Melanoma Skin Cancer? Cancer, 2022, Accesat in 12.04.2022. https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/about/what-is-melanoma Accesat in 12.04.2022.
  2. MacGill, Markus.  What to know about melanoma., Medical News Today, 2019, https://www.medicalnewstoday.com/articles/154322#types Accesat in 12.04.2022.
  3. Mayoclinic. Melanoma., Mayoclinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/melanoma/symptoms-causes Accesat in 12.04.2022.
  4. Cleveland Clinic. Melanoma., Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14391-melanoma#living-with Accesat in 12.04.2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor