Afectiunile acute ale urechii la copii

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 3 minute de citit

Tipuri de afectiuni ale urechii la copii

Catarul oto-tubar (disfunctia tubara) apare in cazul infectiilor acute ale cailor respiratorii ca urmare a blocarii canalului de comunicare al urechii cu faringele prin iritatie si inflamatie produse de secretiile nazale ce stagneaza la nivelul nasului si faringelui, favorizate de prezenta polipilor. Simptome: durere, ureche infundata, senzatie de presiune in ureche, agravarea hipoacuziei. Timpanograma este investigatia care masoara presiunea aerului din casa timpanului.

Otita medie acuta congestiva apare frecvent la patru-sapte zile de la debutul obstructiei nazale acute datorita unei presiuni foarte scazute a aerului in spatele timpanului. Simptome: durere, scaderea usoara a auzului cu sau fara febra. Durerea tine de obicei fara tratament una-doua zile, iar cu tratament local intraauricular ORL dispare in cateva ore (antiinflamatoare, anestezice).

Otita seroasa acuta este evolutia nedorita  a otitei medii acute congestive sau a disfunctiei tubare. Simptome: scaderea auzului, presiune in ureche, scurte episoade de durere; copilul poate acuza ameteli provocate de miscarile capului sau simte prezenta apei in ureche. Aceasta otita este cel mai frecvent asimptomatica. in situatia unei otite seroase trenante sau recidivante la copilul mic pot aparea intarzieri in limbaj. Cand lichidul din spatele timpanului persista mai mult de trei luni, se poate vorbi de otita seroasa cronica. Tratamentul este indreptat spre asigurarea unei respiratii nazale bune, scoaterea vegetatiilor adenoide.

Otita medie acuta supurata este reprezentata de suprainfectia lichidului din spatele timpanului din cadrul unei otitei seroase acute. Cel mai frecvent suprainfectia este produsa prin migrarea microbilor de la nivelul nasului in ureche, prin trompa tubara Eustache. Se impune instituirea rapida a tratamentului datorita riscului mare de complicatii. Simptome: durere puternica, pulsatila, frecvent cu aparitie brusca si greu receptiva la tratrament, febra mare si hipoacuzie. Important: cu cat copilul este mai mic, semnele generale – inapetenta, greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree – pot insoti otita! Tratamentul otitei: durerea este ameliorata cu solutii antiinflamatoare administrate local, in conductul auditiv, decongestionante nazale, antibiotic. Poate aparea curgerea unui lichid in ureche - atunci cand are loc perforatia spontana a timpanului – atunci durerea puternica si starea generala se amelioreaza brusc. Se impune prezentarea rapida la medic. Examinarea endoscopica otica, timpanograma, audiograma (cand varsta copilului permite), radiografia mastoidiana  sunt utile in monitorizarea vindecarii copilului.

Recomandari: screeningul auditiv la nastere, controlul regulat in primii ani de viata in serviciile de pediatrie, serviciul ORL (minim o data pe an) si oftalmologie pentru a controla, depista si trata la timp potentialele afectiuni foarte frecvente la aceste varste. A nu se intarzia consultul in serviciul ORL in cazurile in care parintele observa ca cel mic nu aude bine, este ametit dupa o raceala, sforaie noaptea, limbajul intarzie, nu pronunta corect cuvintele. Recomandam evitarea toaletarii urechilor cu betisoarele de curatat datorita riscului de lezare a timpanului si structurii urechii.

 

Expert: Dr. Oana Iosif 

Medic specialist ORL, Doctorand 

Hyperclinicile Medlife Titan

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor