Otita seroasa: cauze, simptome, tratament

20. 9. 2023 · 7 minute de citit

Iti propunem sa vorbim despre otita seroasa, prin intermediul acestui articol detaliat si bine documentat. Vei cunoaste tipurile acestei afectiuni, vei intelege care sunt cauzele si cum se pot recunoaste simptomele. Mai mult, vei afla care sunt metodele de diagnosticare si optiunile de tratament disponibile. Vom discuta despre preventie si despre impactul pe care otita seroasa il poate avea asupra calitatii vietii. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Otita seroasa: cauze, simptome, tratament

Definitia otitei seroase

Otita seroasa, cunoscuta si sub numele de otita medie cu efuziune, este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ORL. Otita seroasa este de fapt o inflamatie a mucoasei la nivelul urechii medii. Urechea medie reprezinta spatiul din spatele timpanului, iar in cazul otitei seroase in acest spatiu se acumuleaza lichid. Consecinta poate fi scaderea acuitatii auditive.

Principalele cauze ale otitei seroase

Principalele cauze ale otitei seroase includ:

 • infectiile respiratorii superioare: Infectiile respiratorii superioare, cum ar fi gripa sau raceala, pot provoca inflamatia si umflarea tubului Eustachian, ceea ce duce la acumularea de lichid in urechea medie. Acest lichid se poate infecta si poate cauza simptomele caracteristice otitei seroase. 
 • alergiile: reactiile alergice pot provoca inflamatia si umflarea tubului Eustachian, ceea ce duce la acumularea de lichid in urechea medie. Alergenii comuni care pot declansa aceste reactii includ polenul, praful de casa si mucegaiul. 
 • adenoidele marite: adenoidele sunt un grup de tesut limfatic situat in partea din spate a nasului, langa tuburile Eustachian. Atunci cand adenoidele se maresc, fie din cauza unei infectii, fie din alte motive, ele pot bloca tuburile Eustachian si pot provoca acumularea de lichid. 
 • expunerea la fumul de tutun: fumul de tigara poate irita si inflama tubul Eustachian, ceea ce poate duce la acumularea de lichid in urechea medie.

Cum sa recunosti simptomele otitei seroase

Simptomele otitei seroase pot sa varieze, dar cele mai comune includ:

Simptomele specifice pot ajuta la identificarea otitei seroase. De exemplu, la copii, pierderea auzului poate fi observata prin comportamentul acestora (daca par sa nu auda anumite sunete sau daca vorbesc mai tare decat de obicei). De asemenea, desi otita seroasa nu cauzeaza de obicei dureri severe, unele persoane pot experimenta o presiune sau disconfort in ureche. Este important sa se inteleaga diferenta dintre simptomele otitei seroase si alte tipuri de otita. De exemplu, otita seroasa poate fi diferita de otita medie acuta, care este de obicei insotita de simptome mai severe, cum ar fi durere intensa in ureche, febra si uneori scurgeri din ureche.

Daca simptomele persista mai mult de cateva saptamani, daca exista durere severa sau daca pierderea auzului se inrautateste, este foarte important sa se consulte un medic. Acesta poate diagnostica si trata corect otita seroasa si poate oferi sfaturi suplimentare pentru gestionarea acestei afectiuni.

Diagnosticarea otitei seroase

Metodele de diagnosticare ale otitei seroase includ:

 • consultarea medicului specialist: acesta va efectua un examen fizic al urechii pacientului, folosind un instrument numit otoscop, pentru a inspecta timpanul si canalul auditiv. Acest examen poate ajuta la identificarea semnelor de inflamatie sau acumulare de lichid in urechea medie.
 • efectuarea testelor auditive: acestea pot include audiometria tonala, care masoara capacitatea unei persoane de a auzi sunete la diferite volume si tonuri, si timpanometria, care masoara modul in care timpanul reactioneaza la variatii de presiune. Aceste teste pot ajuta la evaluarea functiei auditive si la identificarea eventualelor deficiente auditive cauzate de otita seroasa.
 • testelor imagistice: poate fi vorba despre tomografia computerizata sau rezonanta magnetica. Aceste teste pot oferi o imagine detaliata a structurilor interne ale urechii, pentru a exclude alte cauze posibile ale simptomelor si pentru a determina daca exista complicatii asociate cu otita seroasa.
 • colectarea si analiza fluidului din ureche: in cazuri rare, medicul poate extrage o mica cantitate de fluid din ureche pentru a fi analizata. Acest lucru poate ajuta la identificarea unei eventuale infectii sau inflamatii si poate oferi informatii suplimentare despre cauza si severitatea otitei seroase.

Optiuni de tratament pentru otita seroasa

Optiunile de tratament pentru otita seroasa includ tratamentul medicamentos, interventia chirurgicala, terapia cu presiune pozitiva si recomandarile privind stilul de viata si prevenirea.

 • tratament medicamentos: este prima linie de tratament pentru otita seroasa. Antibioticele pot fi prescrise pentru a trata infectiile bacteriene asociate. De asemenea, medicamentele antiinflamatorii si antihistaminicele pot fi utilizate pentru a reduce inflamatia si congestia nazala, care pot contribui la otita seroasa.
 • interventia chirurgicala: in cazurile in care otita seroasa persista timp de mai mult de trei luni sau provoaca probleme de auz semnificative, poate fi necesara interventia chirurgicala. Aceasta implica inserarea unui tub mic, numit tub de timpanostomie, in timpan pentru a permite fluidului sa se scurga. Aceasta procedura ajuta la restabilirea ventilatiei adecvate a urechii medii si reduce riscul de recurenta a otitei seroase.
 • terapia cu presiune pozitiva: in unele cazuri, terapia cu presiune pozitiva poate fi recomandata. Aceasta implica utilizarea unei masini care produce un curent de aer cu presiune pozitiva, care este directionat in nas si apoi in tubul Eustachian, pentru a ajuta la eliminarea fluidului din urechea medie. Aceasta terapie poate fi benefica in cazurile in care exista dificultati in drenajul fluidului din urechea medie.
 • recomandari privind stilul de viata si prevenirea: in plus fata de tratamentele medicale, sunt importante si modificarile stilului de viata si masurile de prevenire. Evitarea expunerii la fumul de tigara poate reduce riscul de infectii ale cailor respiratorii superioare si, implicit, de otita seroasa. Mentinerea unei bune igiene a mainilor este esentiala pentru a preveni raspandirea infectiilor. Utilizarea unui umidificator in incaperi cu aer uscat poate ajuta la mentinerea unei umiditati adecvate a cailor respiratorii si poate reduce riscul de otita seroasa.

Cum sa previi aparitia otitei seroase

Pentru a preveni aparitia otitei seroase, este important sa luam in considerare urmatoarele aspecte:

 • evitarea factorilor de risc: un mod eficient de prevenire a otitei seroase consta in evitarea factorilor de risc care pot declansa aceasta afectiune. Acestia includ expunerea la fumul de tigara, frecventarea unor locuri cu aglomeratii precum piscinele sau gradinitele si alergiile netratate. Studiile au aratat ca fumul de tigara poate irita caile respiratorii si poate creste riscul de dezvoltare a otitei seroase. De asemenea, aglomeratiile de oameni, precum cele din gradinite sau piscine, pot favoriza raspandirea infectiilor si, implicit, aparitia otitei seroase. De aceea, este important sa se evite aceste medii propice dezvoltarii infectiilor.
 • igiena corecta a urechilor: deoarece otita seroasa poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau virala, este important sa se mentina o igiena corecta a urechilor. Aceasta implica evitarea utilizarii betisoarelor de urechi sau a altor obiecte pentru curatarea urechilor, deoarece acestea pot deteriora timpanul si pot favoriza infectiile. In schimb, se recomanda curatarea blanda a urechilor cu apa calduta si sapun neutru. De asemenea, este important sa se evite introducerea apei in urechi, mai ales in timpul bailor sau inotului. Aceste masuri simple de igiena pot ajuta la prevenirea infectiilor urechii medii.
 • controlul alergiilor: controlul alergiilor poate ajuta la prevenirea otitei seroase, deoarece alergiile pot cauza inflamatii si pot bloca tuburile eustahiene. Prin urmare, este important sa se urmeze tratamentul prescris de medic pentru alergii si sa se evite, pe cat posibil, alergenii care pot declansa reactii alergice.
 • consultatiile medicale regulate: vizitele regulate la medic sunt esentiale pentru prevenirea otitei seroase. Un medic poate identifica semnele timpurii ale acestei afectiuni si poate oferi tratamentul adecvat pentru a preveni agravarea simptomelor. De asemenea, medicul poate evalua riscul individual de aparitie a otitei seroase si poate recomanda masuri specifice de prevenire, in functie de fiecare caz in parte.

In concluzie, pentru a preveni aparitia otitei seroase, este important sa eviti factorii de risc, sa ai o igiena corecta a urechilor, sa controlezi alergiile si sa te prezinti la consultatii medicale regulate pentru evaluare si tratament adecvat.

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

 1. Very Well Health, „What to know about serous otitis media (fluid in the ears)”: https://www.verywellhealth.com/serous-otitis-media-1192122
 2. Medical Hearing Systems, „Understanding otitis media, ear infections, and fluid buildup in the ear”: http://medicalhearingsystems.com/hearing-loss/causes-symptoms-and-treatment-of-otitis-media/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor