Vitamina E: beneficii, surse, rol

25. 9. 2023 · 15 minute de citit

Vitaminele nu sunt importante pentru sanatatea noastra doar pentru ca ne cresc imunitatea, ele ne ajuta si sa ne pastram frumusetea. Este stiut faptul ca multe vitamine intra in componenta produselor cosmetice, vitamina E fiind una dintre acestea. Vitamina E este foarte buna pentru sanatatea noastra: sustine sistemul imunitar, reduce riscul de boala cardiovasculara, pastreaza sanatatea ochilor si, nu in ultimul rand, este foarte buna pentru sanatatea parului si a pielii (are un puternic efect anti-aging).

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Vitamina E: beneficii, surse, rol

Ce este vitamina E?

Vitamina E descrie de fapt 8 compusi chimici diferiti, care se numesc tocoferoli. Alfa tocoferolul este cel mai activ dintre acestia. Vitamina E este liposolubila, adica se dizolva in grasimi si uleiuri. Faptul ca este o vitamina liposolubila inseamna ca organismul uman o poate stoca si folosi apoi, in functie de nevoi. Vitamina E se gaseste in multe surse alimentare, dar exista si suplimente alimentare in componenta carora intra.

Vitamina E este esentiala pentru sanatatea si functionarea normala a multor organe, inclusiv inima si sistemul muscular. De asemenea, contribuie la sanatatea pielii si a parului, fiind adesea inclusa in produsele cosmetice. De exemplu, vitamina E poate ajuta la mentinerea hidratarii pielii, la reducerea inflamatiei si la protejarea impotriva efectelor nocive ale radiatiilor UV.

Care sunt beneficiile vitaminei E pentru sanatate

Vitamina E este importanta pentru organismul uman din mai multe motive. Iata cateva dintre acestea:

Reduce riscul de boli cardiovasculare

Vitamina E poate reduce tensiunea arteriala si diminua riscul de boli cardiovasculare pentru ca ea contribuie la dilatarea vaselor de sange. Studiile care au avut la baza cercetari clinice au sugerat ca persoanele care au consumat cantitati mari de vitamina E (fie prin dieta, fie prin suplimente alimentare) au inregistrat rate mai scazute de boala cardiovasculara. 

Are actiune antioxidanta asupra radicalilor liberi

Vitamina E, fiind un antioxidant, ajuta celulele sa se apere de actiunea radicalilor liberi (substante care pot deteriora celulele si te pot predispune la numeroase probleme de sanatate). De asemenea, vitamina E protejeaza lipidele de la nivel celular, iar unele cercetari spun ca protejeaza retinolul (forma dietara a vitaminei A) de actiunile oxidante. Foarte important, vitamina E iti este necesara pentru ca ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Sustine functionarea glandelor sexuale si endocrine

La fel de benefic pentru organismul uman este faptul ca vitamina E intervine in procesul de reproducere si asigura functionarea glandelor sexuale si a celor endocrine. Deficienta de vitamina E are o actiune negativa asupra functiilor reproducatoare normale la barbati. In ceea ce priveste femeile, lipsa vitaminei E afecteaza fertilitatea. Acesta este motivul pentru care se administreaza vitamina E inaintea inceperii tratamentelor pentru fertilitate. Motivatia este simpla, se considera ca astfel se creste rata de succes a sarcinii. 

Pastr0eaza sanatatea ochilor si a vaselor de sange

Unele afectiuni oculare sunt asociate cu stresul oxidativ (dezechilibru intre antioxidanti si radicalii liberi din corp). Vitamina E protejeaza celulele, inclusiv pe cele ale ochilor, de actiunea radicalilor liberi. Un alt plus al vitaminei E este faptul ca ajuta la prevenirea cataractei, in conditiile in care foarte multi pacienti, cei mai multi in varsta, sufera de aceasta afectiune. O forma a vitaminei E (gama-tocoferol) creste fluxul sanguin, contribuind astfel la dilatarea vaselor de sange.

Protejeaza ficatul

Dupa ce diversele forme de vitamina E sunt absorbite de intestinul subtire, aceasta protejeaza si ficatul, in sensul ca ajuta la functionarea acestuia, in special in cazul pacientilor care sufera de boala ficatului gras non-alcoolic.

Ajuta metabolismului acizilor grasi

Vitamina E protejeaza acizii grasi esentiali. Acest lucru poate insemna ca vitamina E are un rol important in inhibarea procesului prin care se formeaza depozite de grasime pe artere (aterogeneza).

Amelioreaza simptomele astmului

O anumita forma de vitamina E (gama-tocoferol) ar putea reduce o inflamatie a cailor respiratorii care apare adesea in cazul pacientilor cu astm. Este vorba despre o observatie clinica, s-a constatat ca persoanele care au diete bogate in vitamina E sunt mai putin predispuse la astm si la alergii.

Ar putea incetini instalarea dementei

Nu este deloc de neglijat ipoteza, inca neconfirmata, ca doze mari de vitamina E pot incetini avansarea bolii Alzheimer la pacientii care au fost diagnosticati cu o forma usoara sau moderata a bolii. 

Vitamina E in produsele cosmetice

In produsele cosmetice, vitamina E poate fi benefica pentru piele in mai multe moduri. Aceasta poate ajuta la hidratarea pielii, mentinand-o moale si supla. De asemenea, vitamina E poate contribui la reducerea inflamatiei, ceea ce poate fi util pentru persoanele cu piele sensibila sau predispusa la acnee. Proprietatile antioxidante ale vitaminei E pot proteja pielea de factorii de stres mediul, cum ar fi soarele si poluarea, care pot provoca daune oxidative si imbatranire prematura a pielii. 

Vitamina E este adesea inclusa si in produsele pentru ingrijirea parului. Aceasta poate ajuta la intarirea firelor de par, prevenind despicarea varfurilor si conferindu-le stralucire. De asemenea, vitamina E poate hidrata parul si scalpul, prevenind uscaciunea si matreata. Aceasta poate stimula, de asemenea, cresterea parului si poate contribui la mentinerea sanatatii acestuia.

Cand alegem un produs cosmetic cu vitamina E, este important sa ne concentram pe tipul nostru de piele si nevoile specifice ale acesteia. Daca avem piele sensibila sau predispusa la acnee, este recomandat sa alegem produse care contin vitamina E si sunt formulate special pentru acest tip de piele. De asemenea, verificarea etichetei produsului este esentiala pentru a ne asigura ca vitamina E este unul dintre ingredientele principale si ca produsul contine o concentratie adecvata de vitamina E.

Cand este administrata pe cale orala (alimentatie sau suplimente), vitamina E ajunge la pielea noastra prin sebum (o substanta grasa care este secretata de glandele sebacee). La fel de bine insa poti folosi vitamina E din produsele cosmetice, concepute in mod special pentru ingrijirea tenului sau a parului.

Vitamina E este benefica pentru ten

Efectele vitaminei E asupra tenului nu pot fi trecute cu vederea:

Protejeaza impotriva razelor ultraviolete

Vitamina E este un antioxidant important. Principala ei functie in privinta ingrijirii pielii este sa o protejeze impotriva daunelor provocate de razele soarelui. Conceptul de fotoprotectie se refera de fapt la capacitatea corpului nostru de a micsora daunele provocate de razele ultraviolete. Astfel se previne aparitia petelor inchise la culoare ce apar pe masura inaintarii in varsta, dar si aparitia ridurilor.

Diminueaza ridurile si imbunatateste aspectul pielii 

Se considera ca vitamina E are capacitatea de a reduce ridurile, imbunatatind astfel aspectul pielii. Ipoteza pare justificata de faptul ca vitamina E ofera protectie nu numai impotriva razelor ultraviolete, dar si impotriva unor radicali liberi care ajung in contact cu epiderma.

Are efect anti-aging

Pe piata exista numeroase lotiuni si creme anti-aging care contin vitamina E, deloc intamplator. Se considera ca aceasta substanta mentine pielea moale si hidratata, diminueaza ridurile (in special pe cele fine) si in general imbunatateste aspectul pielii. Aceste beneficii trebuie puse in legatura cu faptul ca vitamina E ajuta la dezvoltarea celulelor pielii, imbunatateste circulatia sangelui si actioneaza impotriva radicalilor liberi din corp. 

Vitamina E nu opreste procesul de imbatranire, ci il incetineste, ii diminueaza efectele. Vitamina E pare a fi un component important al produselor cosmetice cu efect anti-aging, datorita efectului sau antioxidant care ajuta la imbunatatirea aspectului pielii si diminueaza ridurile.

Atentie!

Trebuie sa stii insa ca multe din beneficiile vitaminei E obtinute din produsele cosmetice pot fi diminuate de expunerea la soare. Acest lucru inseamna ca este mai bine, pentru sanatatea si frumusetea ta, sa obtii o cantitate suficienta de vitamina E pentru organismul tau din alimentatie.

Cum se aplica produsele cosmetice cu vitamina E

  • Desi uleiul pe baza de vitamina E este foarte dens, consistent si dificil de intins pe piele, el poate fi un produs hidratant excelent pentru zonele de piele uscata, cu aspect neuniform. 
  • In general, produsele care contin vitamina E ca ingredient principal pot fi mai simplu de aplicat pe piele, pe intregul corp. Zonele cu probleme, foarte uscate (cuticulele si coatele) se pot trata aplicandu-se local ulei cu vitamina E.
  • Poti suplimenta cantitatile de alimente cu continut semnificativ de vitamina E. Poti introduce in dieta ta alimente care contin cantitati importante de vitamina E: migdale prajite, seminte de floarea-soarelui prajite, unt de arahide, spanac fiert, broccoli fiert.
  • Poti lua suplimente alimentare. Este bine ca aceste suplimente sa fie luate in timpul mesei, fiindca vitamina E este solubila in grasimi. Multe suplimente cu vitamina E sunt disponibile in forma unor capsule care pot fi sparte si deschise si care pot fi apoi folosite direct pe zonele uscate ale pielii. 

Atentie!

Daca nu stii ce produs cosmetic cu vitamina E sa folosesti, cere sfatul unui medic dermatolog sau farmacistului.

Vitamina E este benefica pentru par

Vitamina E te poate ajuta sa ai un par frumos si sanatos. Cu alte cuvinte, aduce stralucire si intareste firul de par. Este greu de spus, la acest moment, daca vitamina E previne caderea parului. Dar nu mai este nici un dubiu ca vitamina E ajuta la redobandirea stralucirii parului, mai ales in cazul celui deteriorat de substante chimice, temperaturi ridicate, produse de styling. Tot ce trebuie sa faci este sa folosesti uleiuri de tipul vitaminei E, care pot conferi parului un strat protector suplimentar. 

Actiunea vitaminei E asupra parului:

  • Stimuleaza circulatia sanguina la nivelul scalpului: vitamina E determina dilatarea vaselor de sange de la nivelul scalpului, ceea ce permite sangelui sa circule mai usor. Daca aplici vitamina E uleioasa pe scalp, masand usor, circulatia sangelui va fi stimulata, iar foliculii de par vor fi hraniti mai bine, ceea ce va face ca parul sa se regenereze mai rapid.
  • Reduce caderea parului: stresul oxidativ este asociat caderii parului si din acest punct de vedere este evident, actiunea antioxidanta a vitaminei E poate interveni si reduce caderea parului.
  • Echilibreaza producerea de ulei: cu alte cuvinte, vitamina E echilibreaza producerea de uleiuri naturale la nivelul scalpului, chiar daca pana la acest moment nu se cunosc mecanismele prin care se realizeaza acest lucru. Este ca si cum la nivelul scalpului s-ar forma o bariera care ar proteja foliculii firelor de par.
  • Hidrateaza firul de par: daca folosesti frecvent vitamina E uleioasa pe par, vei observa ca firele de par devin mai flexibile si mai puternice.

Cum folosesti vitamina E pentru par

Pe piata se gasesc numeroase produse de ingrijire care au in compozitie vitamina E, inclusiv sampoane, balsamuri de par si alte produse destinate ingrijirii parului. Indiferent de felul in care vei folosi vitamina E, parul tau va avea parte numai de beneficii. Poti folosi uleiurile cu vitamina E. Anumite uleiuri de pe piata contin o infuzie de vitamina E. Ar trebui sa amesteci aceste uleiuri cu un ulei purtator, mai ales daca prin procesul de fabricatie acestea nu au fost deja diluate. Daca amesteci uleiul cu vitamina E cu un alt ulei vei preveni iritatiile care pot aparea la nivelul pielii si al scalpului.

Poti folosi produse de ingrijire sub forma de ulei direct pe scalp sau pe par. Poti folosi si produse cosmetice pentru par care contin vitamina E. De regula, mastile de par cu vitamina E sunt foarte nutritive si iti vor face parul mai stralucitor dupa prima utilizare.

Atentie!

Asadar, cea mai la indemana metoda este aceea de a aplica vitamina E (sub forma de ulei) direct pe scalp si par. Este important sa retii ca trebuie sa folosesti o forma diluata, nu concentrata, pentru a preveni iritatiile la nivelul scalpului. Poti dilua vitamina E uleioasa in ulei de masline, cocos, argan sau jojoba. 

Aplica amestecul acesta de uleiuri pe scalp si lasa-l sa actioneze cel putin o ora. Daca ai parul gras, atunci aplica amestecul de uleiuri doar pe lungimea firelor de par. Samponeaza apoi bine parul si clateste-l cu multa apa. Daca aplici procedura de 2-3 ori pe saptamana, vei observa rezultatele inca din a doua saptamana.

Tipuri de suplimente de vitamina E

Vitamina E se gaseste in farmacii in diverse produse, fie in forme naturale, fie sintetice. Suplimente cu vitamina E se gasesc sub forma de capsule sau picaturi. De asemenea, vitamina E este disponibila in multe produse cosmetice, in creme, lotiuni, sub forma de tablete, uleiuri, capsule moi, fiole.

Suplimentele de vitamina E disponibile in comert pot fi clasificate in mai multe categorii sau tipuri:

  • vitamina E naturala: in aceasta forma vitamina E provine din uleiurile vegetale (in principal din soia) si din uleiul de floarea-soarelui;
  • forma semi-sintetica: esteri;
  • vitamina E sintetica: are aproximativ jumatate din activitatea biologica a vitaminei E naturale.
  • forme fractionate: tocoferoli naturali combinati si alte tipuri de vitamina E.

Exista doua tipuri principale de suplimente de vitamina E disponibile pe piata - cele naturale si cele sintetice. Suplimentele naturale contin forma d-alfa-tocoferol, care este identica cu cea produsa de organismul nostru. Se considera ca aceasta este mai usor absorbabila si utilizabila decat forma sintetica dl-alfa-tocoferol. Pe de alta parte, suplimentele sintetice contin forma dl-alfa-tocoferol, care este o combinatie de forme active si inactive. Desi ambele forme pot fi benefice, este important sa alegi suplimente de calitate si sa verifici eticheta pentru a identifica forma de vitamina E pe care o contin.

Suplimentele de vitamina E pot fi administrate oral sau pot fi folosite topic, in produsele pentru piele. Administrarea orala este cea mai comuna si poate fi sub forma de capsule, tablete sau uleiuri. Utilizarea sa topica este populara in produsele cosmetice, unde este apreciata pentru proprietatile sale antioxidante si anti-imbatranire. Este important sa citesti si sa urmezi instructiunile de pe eticheta suplimentului sau sa consulti un specialist inainte de a utiliza vitamina E topic.

Vitamina E este esentiala pentru sanatate, dar este important sa nu exagerezi cu doza. Doza zilnica recomandata de vitamina E pentru adulti este de 15 mg (22.4 UI). Supradozajul de vitamina E poate duce la simptome precum greata, diaree, crampe stomacale sau slabiciune. Desi este rar, dozele foarte mari de vitamina E pot interfera cu absorbtia vitaminei K si pot creste riscul de sangerare. Este important sa urmezi recomandarile de dozare.

Cum se manifesta deficienta de vitamina E

Cazurile de deficienta de vitamina E sunt foarte rare tocmai pentru ca aceasta vitamina se gaseste in numeroase produse alimentare. Cu toate acestea, se poate ajunge la un deficit de vitamina E atunci cand acesta este cauzat de o problema de sanatate. Tocmai de aceea este recomandat sa consulti un medic daca te confrunti cu urmatoarele simptome:

  • dificultate in timpul mersului;
  • dificultate de coordonare a miscarilor;
  • tulburari de vedere;
  • imunitate slabita (afla cum poti creste imunitatea);
  • senzatia de amorteala si furnicaturi;
  • stare generala de rau.

Pe termen lung, deficienta de vitamina E duce la:

  • anemie;
  • probleme neurologice grave;
  • orbire;
  • dementa;
  • reflexe slabite;
  • incapacitatea de coordonare a miscarilor.

Lipsa vitamina E - simptome

Carenta de vitamina E poate fi rezultatul unei afectiuni care impiedica organismul sa absoarba in mod corespunzator grasimile. Vitamina E, pentru a fi absorbita de corpul nostru, are nevoie de grasimi, fiindca este liposolubila. Persoanele cu probleme digestive sau care au malabsorbtie in privinta grasimilor sunt predispuse la o carenta de vitamina E. Mai sunt insa si alti factori care impiedica organismul sa absoarba vitamina E:

Lipsa vitaminei E din organism poate duce la oboseala si slabiciune generala, fiind asociata si cu anemia. De asemenea, persoanele cu deficienta de vitamina E pot prezenta dificultati de concentrare, probleme de memorie si o viziune incetosata. De asemenea, pot aparea si dureri musculare, care pot afecta activitatile zilnice. Este important sa mentionam ca simptomele deficientei de vitamina E pot varia de la persoana la persoana si pot fi influentate de diferiti factori, cum ar fi stilul de viata si starea generala de sanatate. Este recomandat sa consulti un medic pentru a obtine un diagnostic corect si pentru a primi tratamentul adecvat in cazul in care prezinti simptomele asociate cu deficienta de vitamina E.

Surse naturale de vitamina E

Chiar daca suspectezi o carenta de vitamina E, este mai bine sa incerci sa o corectezi abia dupa ce ai cerut sfatul medicului. Nu este bine nici sa iei suplimente alimentare in lipsa unei prescriptii medicale. Cel mai bine ar fi sa ai o dieta diversificata, cu alimente bogate in vitamina E:

Alimente de origine vegetala bogate in vitamina E

  • nucile si semintele, cum ar fi migdalele, semintele de floarea-soarelui, arahidele si untul de arahide;
  • cerealele integrale;
  • uleiurile din surse vegetale, in special cele de masline si de floarea-soarelui;
  • legumele frunzoase, precum spanacul fiert, broccoli, sfecla elvetiana;
  • kiwi;
  • mango;
  • rosii crude;
  • ardeii grasi rosii;
  • avocado.

Alimente de origine animala ce contin vitamina E

Alte surse de vitamina E pot fi anumite alimente de origine animala, precum:

  • oua;
  • peste gras;
  • somon;
  • lapte.

Cele mai bune surse de vitamina E sunt unele uleiuri vegetale, nucile si semintele.

Disclaimer

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului.

Surse suplimentare de informare:

  1. HealthLine, The Benefits of Vitamin E:
  2. https://www.healthline.com/health/all-about-vitamin-e
  3. WebMD, Vitamin E: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-954/vitamin-e
  4. SkinKraft, A Beginners Guide To Vitamin E For Hair:
  5. https://skinkraft.com/blogs/articles/vitamin-e-for-hair
  6. Femina, How Vitamin E for Hair can Boost your Hair Health:
  7. https://www.femina.in/beauty/hair/how-vitamin-e-for-hair-can-boost-your-hair-health-114962.html
  8. 18 Best Benefits of Vitamin E for Skin Hair And Health:
  9. https://www.stylecraze.com/articles/best-benefits-of-vitamin-e-for-skin-hair-and-health/
  10. Lifehack, Top 7 Surprising Benefits of Vitamin E For Your Hair and Skin:
  11. https://www.lifehack.org/313352/top-7-surprising-benefits-vitamin-for-your-hair-and-skin
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor