Astmul: cum il tii sub control

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 2 minute de citit

Ce este astmul?

Astmul este o afectiune cronica ce nu se vindeca, dar are un tratament specific si eficient. Mai mult decat atat, astmul este o boala care, daca se gestioneaza bine, persoana respectiva poate avea o viata perfect normala, atat pe plan profesional cat si personal.

Ce trebuie sa faci daca ai astm

Trebuie sa citesti cat mai mult despre afectiunea ta, sa fii la curent in permanenta cu noutatile - medicamente nou aprobate pe piata din Romania, piata europeana, noi metode de investigare, noi proceduri de tratament, ghiduri terapeutice oriunde in lume.

Trebuie sa ai o buna comunicare cu medicul curant, cu persoanele cele mai apropiate si evident, cu membrii familiei relatia trebuie sa fie una deschisa si sincera.

Trebuie sa ceri ajutorul ori de cate ori simti ca ai nevoie.  

Sa fii compliant la schema de terapie stabililita de medicul curant.        

Daca exista ceva ce nu intelegi in privinta bolii, sau a schemei de tratament, intreaba, consulta si alti specialisti.

Astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice din lume, cca 300 de milioane de oameni sufera de astm, si numarul cazurilor este in continua crestere. Se estimeaza ca pana in 2025 numarul de persoane diagnosticate cu aceasta afectiune va fi de aproximativ 100 de milioane.

La nivel mondial, un deces din 250 este datorat astmului bronsic. Da, astmul bronsic este in acest top nefast, dar tocmai pentru ca este o boala controlabila, la nivel mondial se duce o munca de informare si constientizare a pacientilor pentru a-si „invata” boala si a o controla! Cu un tratament corect, astmul este controlat si te lasa sa iti desfasori viata in conditii normale.        

Sfaturi pentru bolnavii de astm

  1. Fereste-te de poluare, fii atent la masurile corecte de igienizare mai cu seama acolo unde poti detine controlul absolut: casa ta!
  2. Nu fuma!
  3. Imediat ce vezi ca este necesar sa folosesti de mai mult de doua ori intr-o saptamana medicamentele de urgenta, vorbeste cu medicul specialist (pneumolog).
  4. Nu interveni asupra schemei de tratament! Modificarile nu pot fi aduse decat de catre medicul specialist (nu schimba medicamente, nu intrerupe terapia din propria decizie, ci doar cu acordul medicului). 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor