Vitamina D3: beneficii, proprietati, surse
Vitamina D3 are numeroase roluri in organism, printre care absorbtia calciului si a fosforului din alimente. Astfel, un nivel optim al acestei vitamine contribuie la sanatatea oaselor si a muschilor, intareste imunitatea, imbunatateste starea de spirit si ajuta la multe alte functii ale corpului. Iata cele mai importante informatii despre vitamina D3, beneficiile si lipsa acesteia.

Continutul articolului
Ce este vitamina D3
Organismul are nevoie de mai multe substante nutrivite pentru a functiona in mod corespunzator, iar unul dintre nutrientii esentiali este vitamina D. Aceasta se gaseste sub mai multe forme, printre care cele mai importante pentru sanatatea noastra sunt vitamina D2, produsa de plante, si D3, supranumita „vitamina soarelui”. Mai exact, aceasta este sintetizata de catre organism in urma contactului dintre razele ultraviolete B si receptorii speciali de la nivelul pielii.
Vitamina D3 are proprietati superioare formei D2: creste nivelul general de vitamina D intr-un mod mai eficient si actioneaza pe o perioada mai lunga in organism. Daca te confrunti cu o deficienta si medicul ti-a recomandat suplimente alimentare, este recomandat sa folosesti produse cu vitamina D3, deoarece sunt mai eficiente [2].
Beneficiile vitaminei D3 pentru organism
Printre beneficiile vitaminei D3 pentru organism se numara: intarirea sistemului osos si muscular, stimularea imunitatii, imbunatatirea starii de spirit, sprijinirea dezvoltarii armonioase a fatului, functionarea optima a sistemului cardiovascular si reducerea inflamatiilor [1]. Mai jos vei descoperi detalii suplimentare despre cateva dintre cele mai importante roluri ale vitaminei D3.
Vitamina D3 pentru sistemul osos
Pentru absorbtia calciului din alimente, fixarea in oase si mentinerea concentratiilor normale in sange ale acestui mineral, ai nevoie de vitamina D3. In cazul unei alimentatii deficitare sau cu un consum redus de lactate, medicul poate recomanda suplimente pentru sanatatea sistemului osos, cu vitamina D3, dar si cu un continut optim de alte vitamine si minerale. De asemenea, un nivel corespunzator de vitamina D3 poate diminua riscul aparitiei unor afectiuni osteoarticulare [2].
Vitamina D3 pentru imunitate
Deficienta vitaminei D3 poate influenta negativ raspunsul imun al organismului si, prin urmare, creste riscul infectarii cu virusuri si bacterii. Sinteza vitaminei D3 si aportul din alimentatie si suplimente contribuie la buna functionare a sistemului imunitar. Descopera vitaminele care intaresc imunitatea si ajuta-ti organismul sa lupte impotriva racelilor si nu numai [2].
Vitamina D3 pentru diabet
Potrivit unui studiu despre legatura dintre vitamina D3 si diabetul de tip 2, lipsa acestei vitamine este asociata cu un proces deficitar de eliberare a insulinei, cu rezistenta la insulina si cu diabetul zaharat de tip 2. Inainte de efectuarea mai multor studii clinice, nu pot fi recomandate suplimentele alimentare cu o concentratie mare de vitamina D3 pentru preventia sau ameliorarea diabetului. Totusi, este necesar sa mentii un nivel normal al vitaminei D3, esential pentru sanatatea organismului [4].
Vitamina D3 pentru depresie
Exista o legatura intre deficienta vitaminei D3 si depresie, dar cauzalitatea nu este inca clara. Se pot evidentia doua posibile situatii: carenta de vitamina D3 ar putea contribui la aparitia depresiei, sau, invers, lipsa acestei vitamine ar putea fi rezultatul comportamentului persoanelor depresive, cum ar fi alimentatia necorespunzatoare sau expunerea redusa la soare. Un nivel mai ridicat de vitamina D3 poate imbunatati starea de spirit si reduce simptomele depresiei, insa sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege mai bine aceasta legatura [1].
Vitamina D3 in sarcina
In timpul sarcinii este necesara o concentratie mai mare de vitamina D3, ca urmare a proceselor fiziologice ale fatului. Specialistii recomanda suplimentele cu vitamina D3 atat in sarcina, cat si in perioada alaptarii, pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului si reducerea riscului de nastere prematura [5]. Tine cont ca o concentratie prea mare administrata zilnic devine daunatoare. Intreaba medicul curant care este doza potrivita pentru tine.
Vitamina D3 pentru copii
Copiii au nevoie de cantitati mari de vitamina D3 pentru dezvoltarea sanatoasa a sistemului osos si a intregului organism. Carenta de vitamina D3 poate duce la aparitia rahitismului la copii, o afectiune care apare in copilarie si afecteaza in principal oasele. Bebelusii hraniti cu lapte matern sau cei care consuma mai putin lapte praf decat de obicei pot avea deficienta de vitamina D3 si pot necesita un supliment, dar doar sub supravegherea medicului. De asemenea, concentratia optima de vitamina D3 este mai mare pentru copiii cu varsta de peste un an [1].

Simptomele carentei de vitamina D3
Multe persoane pot resimti simptome asociate cu deficienta de vitamina D3, cum ar fi: slabiciune si dureri musculare, oase fragile si fracturi, oboseala generala, inflamatii si caderea parului. Carenta este diagnosticata dupa efectuarea analizelor de sange, iar tratamentul poate include administrarea suplimentelor alimentare sau tablete si fiole cu o concentratie mare de vitamina D3 [1]. Citeste mai multe despre vitaminele si mineralele necesare in sezonul de primavara.
Factori ce provoaca deficienta de vitamina D3
Carenta de vitamina D3 afecteaza multe procese si sisteme ale organismului. Pentru a evita aceasta problema, iata care sunt factorii de risc:
- Lipsa expunerii la soare - Deficienta de vitamina D3 poate fi mai pronuntata in sezonul rece sau in cazul persoanelor care petrec prea putin timp in exterior. De asemenea, aplicarea absolut necesara a protectiei solare pe piele reduce sinteza acestei vitamine. Procesul este influentat si de inaintarea in varsta sau de cantitatea de melanina, pigmentul care da culoare pielii;
- Alimentatie deficitara - O alimentatie hipocalorica, fara alimente bogate in vitamina D creste riscul lipsei acestui nutrient. Descopera care sunt vitaminele si mineralele de care are nevoie organismul tau;
- Prezenta unor afectiuni - Boala Crohn sau celiaca, fibroza chistica, afectiunile renale sau hepatice si obezitatea pot duce la un nivel scazut de vitamina D3 in organism. Cauzele sunt absorbtia deficitara la nivelul intestinului subtire, blocarea vitaminei sau cantitatea scazuta a unor enzime [1];
- Anumite medicamente - Laxative, steroizi, tratamente pentru scaderea colesterolului, medicamente pentru pierderea in greutate s.a [3].
Administrarea corecta a vitaminei D3
Suplimentele alimentare cu vitamina D3 (colecalciferol) se iau in timpul sau dupa masa, pentru o absorbtie mai buna. Citeste prospectul si respecta recomandarile personalului de specialitate. Administrarea se face in functie de varsta si de doza zilnica indicata: 10 mcg (400 UI) pentru bebelusi de pana la 1 an, 15 mcg (600 UI) pentru copii si adulti, 20 mcg (800 UI) pentru persoanele in varsta de peste 70 de ani si 10-15 mcg (400-600 UI) in sarcina si alaptare [1].
De asemenea, medicul poate recomanda un tratament cu doze mari de vitamina D3, de peste 50 mcg (2000 UI). Daca urmezi un alt tratament medicamentos care poate interfera cu absorbtia vitaminei D3, discuta cu medicul curant. Totodata, ia in considerare reactiile adverse si contraindicatiile generale:
- Reactii adverse - Administrarea unei cantitati prea mari de vitamina D3 poate duce la un nivel ridicat de calciu in sange si apar simptome precum greata, varsaturi, dureri abdominale, senzatie de sete sau deshidratare, apatie si confuzie;
- Contraindicatii - Suplimentarea aportului de vitamina D3 este contraindicata in situatiile in care ai un nivel prea mare al vitaminei in organism, o cantitate mare de calciu sau de fosfat in sange, te confrunti cu sarcoidoza, pietre la rinichi sau alte afectiuni renale [3].
Surse de vitamina D3
Sursele alimentare importante de vitamina D3 includ uleiul de ficat de peste si carnea de peste gras, cum ar fi somonul, tonul, sardinele si codul. De asemenea, vitamina D3 se gaseste in cantitati mai mici in galbenusul de ou, branza, lapte si ficatul de vita. In plus, laptele vegetal, cerealele si alte produse alimentare pe baza de fructe si legume pot fi fortificate cu vitamina D.
Atat deficienta de vitamina D3, cat si un aport excesiv pot avea efecte negative asupra organismului. Este esential sa urmezi recomandarile specialistilor si sa discuti cu medicul sau farmacistul atunci cand ai nelamuriri. Fii atent la nevoile corpului tau si ajuta-l sa se mentina sanatos, ca o dovada de iubire si respect fata de tine insuti.
Referinte:
- Devje, Shahzadi. „Vitamin D: Benefits, Sources, Deficiencies.” Healthline, Healthline Media, 14 ianuarie 2022, www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d.
- Stines, Yvelette. „The Benefits Of Getting Enough Vitamin D3.” Verywell Health, www.verywellhealth.com/vitamin-d3-5082500.
- „Vitamin D3 Oral: Uses, Side Effects, Interactions, Pictures, Warnings & Dosing.” WebMD, www.webmd.com/drugs/2/drug-10175/vitamin-d3-oral/details.
- „Vitamin D and Type 2 Diabetes.” The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27932304/.
- „Vitamin D Supplementation during Pregnancy: An Overview.” Current Opinion in Obstetrics & Gynecology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.