Rahitismul la copii: cauze, manifestari si optiuni de tratament

28. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Rahitismul la copii

 

Rahitismul este o boala osoasa ce apare in copilarie, caracterizata de demineralizarea si slabirea oaselor. Acest lucru afecteaza cresterea si dezvoltarea, provocand aparitia deformitatilor scheletale.

Rahitismul se dezvolta la varsta de 6-36 de luni, iar principala cauza a acestei afectiuni este deficitul prelungit de vitamina D. 

Afla cum apare rahitismul la copii, cum se manifesta si cum se trateaza.

Cauze

Rahitismul apare din cauza carentei de vitamina D, calciu si fosfat, nutrienti esentiali pentru sanatatea sistemului osos (1).

Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului si fixarea acestuia in oase. Nivelurile de calciu si fosfat din organism sunt tinute sub control de catre aceasta vitamina. Atunci nivelul seric (din sange) al acestora este prea scazut, organismul produce hormoni care extrag calciul si fosfatul din oase. Drept urmare, oasele devin slabite si moi (1).   

Vitamina D este furnizata de dieta (peste gras, lapte, oua, alimente fortifiate), dar este si sintetizata natural in organism sub actiunea razelor ultraviolete. Prin urmare, o alimentatie deficitara in vitamina D si lipsa expunerii la soare sunt factori responsabili de aparitia rahitismului (2). 

Pe de alta parte, deficitul vitaminei D poate aparea si din cauza tulburarilor de absorbtie, in ciuda aportului alimentar corect. Absorbtia poate fi scazuta la copiii cu boala celiaca, fibroza chistica, boli inflamatorii intestinale sau boli renale (2). 

Factori de risc

Factorii de risc pentru deficitul de vitamina D includ (2, 3):

  • Pielea inchisa la culoare pigmentul pielii, melanina, este prezent din abundenta. Acesta impiedica sinteza vitaminei D sub actiunea razelor soarelui. 
  • Deficit la mama in timpul sarcinii bebelusii nascuti de mame cu deficiente severe de vitamina D pe durata sarcinii pot dezvolta rahitism in primele luni de viata. 
  • Nasterea prematura copiii nascuti prematur pot avea un nivel scazut de vitamina D in organism, deoarece nu au avut suficient timp sa primeasca nutrientul de la mama.
  • Factorii genetici rahitismul poate fi transmis ereditar.
  • Alimentatia exclusiva la san aceasta este esentiala in primele 6 luni  pentru buna crestere si dezvoltare a copilului. Totusi, laptele matern nu contine suficienta vitamina D. De aceea, sunt necesare suplimentele cu vitamina D sub forma de picaturi, in doza indicata de medic. 
  • Traiul in zone cu clima rece copiii care locuiesc in zone mai putin insorite sunt mai predispusi la rahitism.
  • Timp petrecut predominant in casa copii care nu petrec timp afara, la soare, au un risc mai mare de rahitism. 
  • Utilizarea cremelor de protectie solara desi sunt esentiale pentru sanatatea pielii, acestea blocheaza razele ultraviolete, deci reduc sinteza naturala de vitamina D.

Manifestarile rahitismului

Rahitismul la copii poate provoca urmatoarele manifestari (1, 2, 3):

  • Intarziere de crestere
  • Devoltare motorie (a mersului) intarziata
  • Dureri sau sensibilitate la nivelul picioarelor, pelvisului si coloanei vertebrale
  • Deformitati ale oaselor forma bizara a craniului, ingrosarea incheieturilor si gleznelor, curburi anormale ale coloanei vertebrale (cum ar fi scolioza), stern proeminent, denivelari ale cutiei toracice, picioare strambe (genunchi prea apropiati sau prea departati)
  • Crampe musculare
  • Forta musculara redusa sau slabiciune musculara care devine din ce in ce mai severa
  • Fracturi osoase frecvente
  • Deformitati ale dintilor defecte de structura, gauri in smaltul dentar, carii si dezvoltare intarziata a dintilor.
  • Statura mica

Mergi cu cel mic la medic cat mai curand, daca observi aceste tulburari de crestere si dezvoltare. 

Optiuni de tratament

 

Optiuni de tratament pentru rahitism

 

Boala este diagnosticata cu ajutorul analizelor de sange si radiografiilor osoase (4). 

Medicul prescrie suplimente cu vitamina D si calciu in doze potrivite pentru refacerea masei osoase. Este important sa fie respectate aceste doze, deoarece excesul se poate asocia, de asemenea, cu riscuri. Progresul va fi monitorizat cu aceleasi investigatii medicale de diagnostic (4). 

Va fi necesara, de asemenea, expunerea moderata si regulata la soare. In plus, este incurajat consumul de alimente bogate in vitamina D peste gras (somon, macrou, sardine), oua, lapte, ficat (3). 

In general, apar imbunatatiri dupa o saptamana de la inceperea tratamentului. Deformitatile osoase se amelioreaza mai lent. Totusi, daca nu se intervine in perioada de crestere, acestea pot deveni permanente (3). 

Medicul poate recomanda purtarea unor orteze, pentru corectarea oaselor deformate. In cazuri severe, acestea necesita interventie chirurgicala (4).

Alte medicamente si suplimente pot fi prescrise (de exemplu, cele cu fosfat), daca este identificata o afectiune genetica asociata cu deficiente nutritionale (4).  

Preventia rahitismului la copii

Principala metoda de preventie a rahitismului la copii este suplimentarea vitaminei D in scop profilactic (5). 

Ghidurile medicale recomanda administrarea suplimentelor cu vitamina D (400 UI/zi) inca de la nastere, pana la varsta de 12 luni, indiferent de metoda de alaptare. Dupa aceasta varsta, suplimentarea este necesara doar la copiii din grupele de risc cum ar fi cei care petrec mult timp in casa sau care nu primesc o nutritie adecvata (5). Medicul este cel care recomanda un supliment potrivit pentru copil

In orice caz, trebuie sa te asiguri ca cel mic petrece timp in aer liber de mai multe ori pe saptamana. Este important ca bratele si fata sa fie descoperite, pentru a produce vitamina D (3). 

Bineinteles, este important ca acesta sa primeasca o alimentatie echilibrata si variata, dupa finalizarea diversificarii. Formulele de lapte de crestere (1+ ani) sunt, de asemenea, imbogatite cu vitamina D. 

Prin urmare, rahitismul la copii este favorizat de numerosi factori. Discuta cu medicul in legatura cu suplimentarea vitaminei D in scop preventiv.  

Referinte: 

  1. Rickets: MedlinePlus Medical Encyclopedia. Medlineplus.gov, 2020, medlineplus.gov/ency/article/000344.htm. Accessed 28 Oct. 2022.
  2. Rickets - Symptoms and Causes. Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rickets/symptoms-causes/syc-20351943#:~:text=Rickets%20is%20the%20softening%20and,calcium%20and%20phosphorus%20from%20food.. Accessed 28 Oct. 2022.
  3. Cafasso, Jacquelyn. Rickets. Healthline, Healthline Media, 7 Aug. 2012, www.healthline.com/health/rickets. Accessed 28 Oct. 2022.
  4. Rickets - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic. Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rickets/diagnosis-treatment/drc-20351949. Accessed 28 Oct. 2022.
  5. Jullien, Sophie. Vitamin D Prophylaxis in Infancy. BMC Pediatrics, vol. 21, no. S1, Sept. 2021, bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12887-021-02776-z, 10.1186/s12887-021-02776-z. Accessed 28 Oct. 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor