Usturime la urinare: ce trebuie sa stii?

16. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Usturime la urinare

Urinarea dureroasa este denumita disurie in limbaj medical si include diverse tipuri de disconfort asociat momentului eliminarii urinei; cel mai adesea, disconfortul este reprezentat de o senzatie intensa de usturime sau de arsura. Durerea isi poate avea originea in zona vezicii urinare, a uretrei sau a perineului, atat la femei cat si la barbati. Usturimea la urinare este un simptom frecvent intalnit, care poate indica o serie de afectiuni. 

Cum se manifesta usturimea la urinare?

Usturimea la urinare poate avea anumite caracteristici, in functie de cauzele care o determina:

  • usturimea la inceputul urinarii se poate asocia unei iritatii ale meatului urinar;
  • usturimea pe tot parcursul urinarii poate indica o inflamatie la nivelul intregii uretre;
  • usturimea la finalul urinarii poate fi un semn de sediment urinar (nisip) [1].

De multe ori, senzatia de usturimi la urinare este mai intensa in cazul in care urina este mai concentrata si mai suportabila in cazul urinei diluate rezultate in urma unei hidratari adecvate.

Usturime la urinare asociata cu alte simptome

Usturimile urinare la femei si la barbati sunt adeseori insotite si de alte simptome locale sau generale, cum ar fi:

  • nevoia frecventa de a urina;
  • durere in momentul urinarii;
  • urina tulbure, cu mucus, cu sange sau cu puroi, cu miros neplacut;
  • febra;
  • greata si varsaturi;
  • dureri abdominale [2].

Aceste simptome pot indica, cel mai adesea, o infectie urinara, dar aceasta nu este singura cauza posibila.

Usturimi la urinare la femei

Urinarea frecventa si dureroasa la femei este un semn relativ caracteristic pentru infectiile tractului urinar, asa-numita cistita, care afecteaza un procent semnificativ din populatia feminina a globului. Usturimile urinare pot aparea ca urmare a unui dezechilibru al florei vaginale, consecutiv unei activitati sexuale intense sau al unei infectii cu transmitere sexuala [3].

Usturimi la urinare in sarcina

Usturimile la urinare in sarcina au, de obicei, doua semnificatii posibile: fie este vorba despre o infectie urinara, fie despre o candidoza. Ambele probleme sunt frecvente la gravide si pot fi tratate relativ usor, prin metode adecvate si cu medicamente care nu il afecteaza pe bebelus. 

In absenta unui tratament adecvat, atat infectiile urinare, cat si candidoza genitala pot determina complicatii [4]. 

Usturimi la urinare la barbati

In cazul aparitiei de usturimi urinare la barbati, cauzele identificate cel mai frecvent sunt legate fie de eliminarea sedimentului urinar, care irita uretra, fie infectii cu transmitere sexuala. Candidoza poate determina simptome neplacute si in cazul barbatilor, dar nu este nici pe departe singura problema care poate evolua cu disurie [5]. 

Usturimile urinare la copii

Usturimi la urinare la copii apar cel mai adesea in contextul unor infectii urinare. Acestea sunt mai frecvente la fetite decat la baietei, in principal in perioada purtarii scutecului, din cauza lungimii mai mici a uretrei, care permite ascensiunea mai rapida a bacteriilor pana in vezica. In plus, si anatomia genitala joaca un rol in aceasta predispozitie a fetitelor de a dezvolta mai frecvent infectii urinare decat baietii. 

Usturimile urinare la copii trebuie tratate cu seriozitate. Cistitele repetate la baieti impun investigatii suplimentare pentru identificarea unor posibile anomalii de dezvoltare [6].

Cauzele usturimii la urinare

Cauzele usturimii la urinare

Exista numeroase si variate cauze pentru usturimile la urinare, despre care vom discuta, pe rand, in continuare.

Infectiile tractului urinar

Durerea, sangerarile si usturimile la urinare sunt semne clasice pentru infectia urinara determinata de bacterii. Tractul urinar este reprezentat de uretra, vezica urinara, uretere si rinichi, iar inflamatia acestuia, indiferent de organele afectate, se poate asocia cu disurie.

Femeile au un risc mai mare de a dezvolta infectii urinare decat barbatii, uretra lor fiind mai scurta, ceea ce face ca bacteriile sa urce mai rapid in segmentele superioare ale tractului urinar.

Femeile insarcinate si cele aflate la menopauza au un risc si mai crescut, din cauza modificarilor subtile din zona genitala, determinate de noul echilibru hormonal [7]. 

Infectiile cu transmitere sexuala

Usturimile la urinare si mancarimile in zona genitala sunt un indicator destul de clar al unei infectii cu transmitere sexuala, fie ca e vorba despre o candidoza sau despre o infectie trichomoniazica. Herpesul genital, clamidioza si gonoreea sunt alte boli cu transmitere sexuala care declanseaza simptome in sfera urinara.

Testele de screening pentru bolile cu transmitere sexuala sunt intotdeauna importante, mai ales pentru ca acestea nu determina, intotdeauna, simptome. Frecventa testarii depinde de tipul de activitate sexuala pe care o desfasori: un cuplu monogam se va testa mai rar decat un tanar celibatar [8].

Prostatita

Prostatita poate fi una dintre cauzele urinarii dureroase. Inflamatia prostatei este una dintre cele mai frecvente cauze ale disconfortului si usturimilor la urinare [2].

Cistita

Cistita defineste inflamatia mucoasei care captuseste interiorul vezicii urinare. Cistita interstitiala mai este cunoscuta si sub denumirea de „sindromul vezicii dureroase” si este cel mai frecvent intalnit tip de cistita, care evolueaza cu disurie, durere si sensibilitate in zona pelvina.

Uneori, radioterapia poate determina durere la urinare din cauza unui tip particular de cistita, pe care il declanseaza [4].

Uretrita

Uretrita este un termen care defineste inflamatia vezicii urinare, determinata, in general, de o infectie bacteriana. Uretrita determina adeseori durere la urinare si poate fi cauza nevoii stringente de a urina frecvent [6].

Epididimita

Epididimita, o inflamatie a epididimului, poate determina urinare dureroasa. Epididimul este reprezentat de un fragment de tesut aflat in partea posterioara a testiculelor, cu rol în depozitarea și transportul spermei [3].

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina poate afecta trompele uterine, ovarele, cervixul si uterul. Afectiunea poate determina durere levina, durere in timpul contactului sexual și durere la urinare, printre alte simptome.

Boala inflamatorie pelvina este o infectie serioasa, in general cu cauze bacteriene, aparuta consecutiv infectiilor vaginale netratate, care se extind la nivelul organelor repoductive [6]. 

Uropatia obstructiva

Uropatia obstructiva este diagnosticata atunci cand exista o obstructie a ureterului, vezicii urinare sau a uretrei. Aceasta impiedica eliminarea urinei, care se acumuleaza retrograd pana la nivelul rinichilor. Cauzele pot fi variate, dar asistenta medicala este obligatorie.

Stricturile uretrale - ingustarea uretrei in anumite portiuni - poate determina dificultati de urinare si usturime [1]. 

Unele produse de igiena

Uneori, usturimea la urinare nu este determinata de infectii, ci de utilizarea de produse de igiena intima care irita zona. Sapunurile, lotiunile si baile cu spuma pot cauza iritatii la nivelul vaginului si a meatului urinar. 

Vopselele din lenjerie, detergentii si alte produse de igiena pot, de asemenea, sa declanșeze disconfort [3].

Usturime la urinare - diagnosticare si investigatii

Metode pentru diagnosticare si investigatii

Avand in vedere multitudinea de cauze care pot determina usturime la urinare, stabilirea unui diagnostic este foarte importanta pentru instituirea unui tratament adecvat. Protocolul de diagnostic include:

  • consultul clinic: medicul va dori sa afle mai multe informatii despre intregul tablou clinic experimentat, despre istoricul medical personal si familial, va cere informatii despre schimbari recente care ar fi putut determina probleme, de pilda schimbarea gelului pentru igiena intima sau obiceiurile care tin de viata sexuala;
  • analizele de sange urmaresc identificarea unei posibile inflamatii sau infectii si evaluarea functiei renale si a eficientei acesteia;
  • sumarul de urina si urocultura sunt indispensabile, ele putand identifica o infectie urinara si antibioticele care o pot trata eficient, existenta nisipului sau o posibila problema de functionare a rinichilor;
  • ecografia evalueaza structura rinichiului si poate identifica unele tipuri de calcul renali sau prezenta sedimentului in vezica urinara;
    urografia si cistografia sunt metode de diagnostic utile pentru examinarea structurii uretrei si vezicii urinare;
  • CT-ul cu substanta de contrast ofera informatii detaliate despre eventuale modificari ale organelor din structura aparatului urinar [4]. 

Optiuni de tratament pentru usturimile urinare

Pentru tratarea eficienta a usturimilor urinare este obligatorie identificarea cauzelor determinante. 

Tratamentul cu antibiotice

Tratamentul cu antibiotice, conform antibiogramei, reprezinta solutia in cazul infectiilor urinare si a bolilor cu transmitere sexuala. Dupa instituirea corecta a unui tratament pentru usturimi la urinare, simptomele se remit in timp scurt. Totusi, este important sa respecti toate recomandarile medicului privind cura completa de tratament [4].

Tratamentul cu antimicotice

In cazul unei infectii candidozice, pentru usturimile la urinare, tratamentul este reprezentat de o cura cu antimicotice pe cale generala, dublata de folosirea unor creme antifungice cu aplicare topica. 

Remedii eficiente pentru usturimi la urinare de natura candidozica sunt si baile de sezut cu apa cu bicarbonat - schimbarea pH-ului local este foarte importanta pentru descurajarea proliferarii micetelor [3]. 

Prevenirea usturimilor urinare

Prevenirea usturimilor urinare nu este intotdeauna posibila, dar exista schimbari ale stilului de viata care pot diminua riscurile si pot ameliora simptomele:

  • eliminarea, din debara, a detergentilor de rufe parfumati, a servetelelor umede parfumate si a altor produse de igiena cu ingrediente potential iritante si folosirea produselor de igiena intima hipoalergene;
  • folosirea prezervativului pentru protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala;
  • schimbarea dietei si eliminarea alimentelor si bauturilor care pot irita vezica: alimente acide, cofeina, alcool);
  • hidratarea zilnica adecvata [6]. 

Desi usturimile la urinare pot fi tratate prin masuri adecvate, corespunzator cauzelor determinante, este bine sa le acorzi atentia cuvenita, pentru a preveni aparitia complicatiilor. Acesta este un articol informativ. Daca te confrunti cu simptome specifice, adreseaza-te unui medic si urmeaza indicatiile lui!

Bibliografie:

  1. CDC. “Suffering from a Urinary Tract Infection?” Centers for Disease Control and Prevention, 14 Apr. 2021, www.cdc.gov/antibiotic-use/uti.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fantibiotic-use%2Fcommunity%2Ffor-patients%2Fcommon-illnesses%2Futi.html, accesat la 13.01.2023;
  2. MD, Huma Farid. “More Water, Fewer UTIs?” Harvard Health, 15 Oct. 2018, www.health.harvard.edu/blog/more-water-fewer-utis-2018101515035, accesat la 13.01.2023;
  3. Michels, Thomas C., and Jarret E. Sands. “Dysuria: Evaluation and Differential Diagnosis in Adults.” American Family Physician, vol. 92, no. 9, 1 Nov. 2015, pp. 778–788, www.aafp.org/pubs/afp/issues/2015/1101/p778.html, accesat la 13.01.2023;
  4. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. “Definition & Facts | NIDDK.” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 8 Oct. 2019, www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-infection-uti-in-adults/definition-facts, accesat la 13.01.2023;
  5. “Painful Urination (Dysuria) Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/symptoms/painful-urination/basics/causes/sym-20050772, accesat la 13.01.2023;
  6. Tan, CW, and MP Chlebicki. “Urinary Tract Infections in Adults.” Singapore Medical Journal, vol. 57, no. 09, Sept. 2016, pp. 485–490, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5027397/, 10.11622/smedj.2016153, accesat la 13.01.2023;
  7. “What Causes Painful Urination?” Healthline, 9 Dec. 2020, www.healthline.com/health/urination-painful, accesat la 13.01.2023;
  8. “What Is Interstitial Cystitis(IC)/Bladder Pain Syndrome? - Urology Care Foundation.” Www.urologyhealth.org, www.urologyhealth.org/urology-a-z/i/interstitial-cystitis, accesat la 13.01.2023.

 

Iti recomandam si:

  • Infectia urinara este o boala care afecteaza orice parte a tractului urinar (numit si sistem urinar sau sistem renal)
  • Sunt sau nu transmisibile infectiile urinare?

    Sunt sau nu transmisibile infectiile urinare?

    · 7 minute de citit
    Infectia urinara poate reprezenta o problema cu care se confrunta multe persoane, cel putin o data pe parcursul vietii, cu precadere femeile.
  • Sistemul urinar: ce trebuie sa stii?

    Sistemul urinar: ce trebuie sa stii?

    · 6 minute de citit
    Sistemul sau tractul urinar include o serie de organe esentiale al caror rol este de a produce si elimina urina. Aceasta contine atat excesul de apa din organism, cat si anumite reziduuri, in special cele rezultate in urma metabolismului proteinelor care nu mai sunt folositoare sau chiar toxice.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor