Sunt sau nu transmisibile infectiile urinare?

1. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Infectiile urinare

Infectia urinara poate reprezenta o problema cu care se confrunta multe persoane, cel putin o data pe parcursul vietii, cu precadere femeile. Probabil te-ai intrebat si tu daca infectia urinara se transmite, astfel ca te invitam sa afli acest lucru, dar si alte informatii interesante, din randurile urmatoare.

Tipuri de infectii urinare

Acestea sunt clasificate in functie de organul afectat din cadrul tractului urinar, dupa cum urmeaza:

  • Infectia urinara la nivelul rinichilor:
  • Infectia urinara la uretere;
  • Infectia urinara la vezica;
  • Infectia urinara la uretra.

De asemenea, in functie de bacteria care provoaca infectia, exista mai multe tipuri, printre care: infectia urinara cu enterococcus faecalis, infectia urinara cu escherichia coli (e. coli), infectia urinara cu proteus.

Sunt transmisibile infectiile urinare?

Infecția urinara implica oricare parte a tractului urinar, adica rinichii, ureterele, vezica si uretra. Infectiile urinare nu sunt, de obicei, transmisibile. In cazuri extrem de rare, te poti contamina de pe o suprafata infectata. 

Printre simptomele pe care le poate avea o infectie urinara sunt urmatoarele: dorinta puternica si persistenta de a urina, usturime in timpul urinarii, urinari frecvente ce implica eliminarea unei mici cantitati de urina, urina tulbure, urina rosiatica, roz aprins ori cafenie (in aceste cazuri, ar putea insemna ca este sange in urina). 

Alte simptome pot fi urina cu miros neplacut intens, durere in zona pelvisului, in cazul femeilor (ce poate semnaliza si boala inflamatorie pelvina), incontinenta urinara.

Poti face infectie urinara de la toaleta publica?

Infectie urinara de la toaleta publica

In cazul in care vasul de toaleta este igienizat corect, infectia urinara nu se transmite. Este important de retinut ca bacteriile mor de indata ce parasesc organismul uman. Cele mai multe pot rezista timp de cateva secunde pe vasul de toaleta, iar in acest caz nu se poate efectua contagierea. 

Singurul mod in care ar fi posibil acest lucru este contactul direct al bacteriilor cu organele genitale. Cu toate acestea, in cazuri foarte rare, infectia urinara se transmite si prin intermediul vasului de toaleta, in special daca nu a fost curatat impecabil. 

De regula, urina reprezinta un mediu steril, astfel ca nu prezinta bacterii. Insa, daca bacterii din stomac, precum e. coli, reusesc sa ajunga in zona anusului, care reprezinta ultima componenta a tubului digestiv, iar de acolo, in uretra, zona prin care se elimina urina, urmand ca apoi sa patrunda in vezica urinara, in acest mod se poate dezvolta cistita.

Poate sexul sa provoace o infectie urinara?

Este posibil sa crezi ca infectia urinara se transmite prin intermediul relatiilor intime.

Infectiile precum cea cu e. coli se pot transmite pe cale sexuala, desi nu sunt boli cu transmitere sexuala in adevaratul sens al cuvantului. Multe persoane sunt predispuse sa ia infectia urinara cu e. coli prin transmitere sexuala, dar exista si alte modalitati de contagiere. 

Actul sexual reprezinta una dintre modalitatile prin care o persoana se poate contamina cu infectii urinare. Bacteriile pot patrunde cu usurinta in uretra cand au loc relatiile intime. Pe langa infectia urinara contactata prin transmitere sexuala, pot exista si alti factori care cresc riscul de a dezvolta astfel de infectii; printre acestia se afla:

  • Metodele gresite de practicare a igienei, de pilda, stergerea zonei intime din spate spre fata, ceea ce faciliteaza raspandirea bacteriilor in uretra;
  • Obiceiul nesanatos de a te abtine sa urinezi, intrucat predispune la inmultirea bacteriilor din zona intima;
  • Deshidratarea este un alt factor care contribuie la dezvoltarea si transmiterea infectiilor urinare;
  • Anumite afectiuni, precum diabetul sau cele de natura autoimuna (pe fondul sistemului imunitar precar).

Trebuie precizat insa faptul ca infectiile urinare nu apar numai la femeile care sunt active din punct de vedere sexual, dupa cum pot crede unele persoane. Acestea se pot contacta la orice varsta, chiar daca persoana in cauza nu este activa sexual. Un risc mai ridicat de aparitie a infectiilor urinare este in cazul femeilor insarcinate si al celor care sunt la menopauza.

Alte mituri si adevaruri despre infectiile urinare

Iata care sunt alte mituri in privinta modului in care se transmit infectiile urinare:

Mit: Infectia urinara este sinonima cu igiena precara

Singura modalitate prin care igiena precara poate fi raspunzatoare pentru dezvoltarea infectiei urinare este cand te stergi din spate spre fata, potrivit specialistilor ginecologi si obstetricieni. Astfel, bacteriile se raspandesc cu usurinta. Pe de alta parte, si igiena excesiva a corpului poate provoca un dezechilibru in zona intima, ceea ce poate influenta dezvoltarea bacteriilor. 

Mit: Numai femeile pot face infectii urinare

Adevar: De fapt, infectia urinara se transmite atat la femei, cat si la barbati. Conform specialistilor, si barbatii pot face infectii ale tractului urinar, cu toate ca femeile sunt mai predispuse. Acest lucru se poate explica prin faptul ca distanta pe care ar avea-o de parcurs bacteriile este mai lunga in cazul barbatilor, decat al femeilor, astfel ca riscurile sunt cu mult scazute.

Mit: Infectiile urinare sunt boli cu transmitere sexuala 

Adevar: Cu toate ca si infectia urinara se poate transmite dupa actul sexual, totusi nu este considerata o boala cu transmitere sexuala.  Infectia se formeaza din bacteriile care exista la nivelul pielii si care ajung sa fie impunse prin uretra. 

Ele pot fi impinse si in cadrul actului sexual, dar nu sunt de la sine contagioase si nici nu se pot transmite direct in acest mod. Cu alte cuvinte, nu poti lua de la partener o infectie urinara, dar, daca mediul este propice dezvoltarii acesteia, odata ce ajunge in mediul respectiv, o poti dezvolta in urma actului sexual.

Mit: Iritatia in timpul urinarii este un simptom al infectiei urinare

Adevar: Disconfortul sau senzatia de arsura ori de iritatie in timpul urinarii poate fi un simptom al infectiei urinare, dar pot fi si alte cauze. De exemplu, ar putea fi vorba despre infectii de natura vaginala sau despre iritatii care au ca sursa afectiuni inflamatorii ce au loc frecvent. 

Mit: Infectia urinara dispare fara tratament de specialitate 

Adevar, dar cu o conditie: Atunci cand este vorba despre o infectie urinara usoara, este posibil sa treaca de la sine, dar numai un medic poate constata cu adevarat care este gradul de dificultate. Intrucat bacteriile au inceput sa devina rezistente, numai un specialist poate stabili corect diagnosticul si tratamentul corespunzator. Daca nu beneficiezi de tratamentul adecvat, pot aparea complicatii.

Daca doresti sa folosesti remedii naturiste cum sunt leacurile batranesti pentru infectii urinare sau daca apelezi la suplimente alimentare cere parerea unui medic inainte si cireste cu atentie prospectele.

Pentru realizarea acestui articol s-au folosit informatiile din urmatoarele surse:

1.“Urinary Tract Infection (UTI): Symptoms, Diagnosis & Treatment.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/urinary-tract-infection-adults, accesat la 30 iunie 2022;

2. Kovacs, Jenny Stamos. “Urinary Tract Infection (UTI): Symptoms, Causes, Treatment.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/women/guide/your-guide-urinary-tract-infections, accesat la 30 iunie 2022;

3. “Urinary Tract Infection (UTI).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 23 Apr. 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447, accesat la 30 iunie 2022;

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor