Uleiul de ricin - beneficii si modalitati de a-l utiliza

10. 3. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit

Uleiul de ricin se extrage din semintele unei plante. Folosirea lui este indelungata, de mii de ani. Semintele de ricin contin o enzima toxica, numita ricin, care se dezactiveaza printr-un proces special (mai intai semintele sunt presate la rece, dupa aceea se trece la aplicarea unor temperaturi inalte. 

Uleiul de ricin este un lichid translucid, de culoare galbena/verde, hidratant si nutritiv, dar destul de vascos. Poate fi folosit ca atare, sau in combinatie cu alte uleiuri vegetale. 

In acest articol explicam ce este uleiul de ricin, care sunt proprietatile si beneficiile acestuia.

Ce este uleiul de ricin

Uleiul de ricin este un ulei non-volatil, extras dintr-o planta perena originara din Africa, America de Sud si India. Este un acid gras trigliceridic, care contine si alte saruri si esteri. Uleiul de ricin poate sa fie aplicat local, sau poate sa fie administrat oral, in functie de recomandarea medicala. Acestea sunt recomandarile medicilor, in urma cercetarilor facute (4). 

Proprietatile uleiului de ricin

Studiile facute arata ca uleiul de ricin poate avea un anume efect terapeutic, pentru ca el contine substante active precum: 

  • acizi grasi;
  • flavonoizi;
  • fenoli;
  • aminoacizi;
  • terpenoizi;
  • fitosteroli.

Studiile efectuate (1) au evidentiat ca uleiul de ricin poate avea proprietati importante precum:

  • ajuta la vindecarea unor leziuni;
  • antiinflamatoare;
  • antidiabetice;
  • antimicrobiene; 
  • antioxidante;
  • elimina radicalii liberi.

Uleiul de ricin se poate folosi:

  • extern: in industria cosmetica, mai ales in ceea ce priveste ingrijirea pielii si parului. In urma administrarii externe, uleiul de ricin mentine un nivel sanatos al pielii si de asemenea poate ajuta la ameliorarea acneei, bataturilor, cicatricilor, inflamatiilor gingivale.
  • intern: uleiul de ricin se poate administra oral in siguranta, daca exista o prescriptie medicala in acest sens (5). 

Beneficiile uleiului de ricin

Numeroase studii arata ca uleiul de ricin are numeroase beneficii pentru sanatatea umana, precum:

  • ajuta la vindecarea dermatitei seboreice la nivelul scalpului: datorita proprietatilor antibacteriene, antiinflamatorii.
  • stimuleaza circulatia sanguina de la nivelul scalpului: asigura hranirea si rezistenta firului de par.
  • prezenta vitaminei E, a aminoacizilor, a acizilor grasi Omega 6 ajuta la reducerea cazurilor de despicare a firului de par, ceea ce duce la o podoaba capilara mai sanatoasa.
  • conform studiilor (6), uleiul de ricin actioneaza ca laxativ si de asemenea, uleiul de ricin se foloseste si impotriva parazitilor intestinali. Medicul de specialitate este cel care da indicatii cu privire la modul de utilizare.
  • uleiul de ricin este benefic impotriva durerilor cauzate de artrita, cu amendamentul ca automedicatia nu este indicata. Uleiul de ricin este foarte bun pentru masaj, motiv pentru care medicii reumatologi il pot recomanda pentru tratarea articulatiilor, muschilor, tesuturilor care provoaca durere.
  • mentine un sistem imunitar puternic (sustine sistemul circulator limfatic al organismului): asigura o circulatie sanguina mai buna, ceea ce inseamna ca imbunatateste sanatatea inimii.  
  • fiindca este un ulei natural, uleiul de ricin hidrateaza pielea si impiedica uscarea acesteia. Are un efect reparator si asupra pielii arse de soare.
  • pentru ca are proprietati hidratante, antimicrobiene/antibacteriene, uleiul de ricin poate ajuta la ameliorarea leziunilor de la nivelul pielii. De cele mai multe ori, uleiul de ricin este amestecat cu alte uleiuri vegetale, la recomandarea medicului dermatolog.

Beneficiile uleiului de ricin pentru cresterea parului

Cercetari recente (7) au demonstrat ca daca uleiul de ricin este aplicat pe scalp si pe par dupa indicatiile medicului, parul nu numai ca va creste mai sanatos, dar va fi si mai rezistent. Daca uleiul de ricin este folosit in mod regulat pe par, el va ajuta la:

  • cresterea parului;
  • obtinerea unui par mai rezistent;
  • hidratarea parului uscat;
  • tratarea matretii;
  • reducerea firelor despicate;
  • protejarea parului impotriva radiatiilor solare.

Contraindicatii si reactii adverse ale uleiului de ricin

Uleiul de ricin nu trebuie administrat in cantitati care depasesc indicatiile medicului specialist. De asemenea, exista categorii de persoane care trebuie sa evite acest produs, de exemplu femeile insarcinate, copii si persoanele care sufera de boli cronice.

In ceea ce priveste efectele adverse, studiile arata ca acestea pot fi: 

  • inducerea nasterii (la gravide);
  • cauzarea diareei;
  • provocarea reactiilor alergice.

Tot printre reactiile adverse se numara si manifestari precum:

  • greata;
  • ameteala;
  • slabiciune la nivel muscular;
  • batai neregulate ale inimii.

Important de retinut

  • Uleiul de ricin trebuie consumat cu moderatie. Femeile insarcinate si care alapteaza, persoanele cu blocaj intestinal, sau care sufera de afectiuni inflamatorii ale intestinelor, apendicita sau dureri abdominale nu trebuie sa consume acest ulei, decat sub atenta supraveghere a medicului.
  • Consumul de ulei de ricin in cantitati mari este daunator organismului uman si poate conduce la reactii adverse. Printre acestea se numara crampele abdominale, diareea, ameteala, halucinatiile, greata, durerile in piept.

Bine de stiut

Acum stim (3) ca:

  • Uleiul de ricin se extrage din semintele unei plante care este originara din regiuni tropicale din Africa si Asia.
  • Uleiul de ricin este aplicat direct pe piele, prin intermediul unui tampon.
  • Uleiul de ricin este sigur pentru a fi folosit, dar exista persoane care au raportat efecte adverse dupa ce au aplicat uleiul pe piele.
  • Cercetarile au demonstrat că uleiul de ricin este antiinflamator, antimicrobian, hranitor (2).  

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

 Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. WebMD, „Castor Oil: Are there health benefits?”: https://www.webmd.com/diet/castor-oil-health-benefits
  2. Healthline, „4 benefits and uses of castor oil”: https://www.healthline.com/nutrition/castor-oil
  3. MedicalNewsToday, „Benefits of castor oil for the face and skin”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319844
  4. VeryWellHealth, „What is castor oil?”: https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-castor-oil-89087
  5. PharmEasy, „How castor oil benefits you and how much you need”: https://pharmeasy.in/blog/how-castor-oil-benefits-you-and-how-much-you-need/
  6. EveryDayHealth, „The benefits of castor oil”: https://www.everydayhealth.com/healthy-living/green-health/benefits-castor-oil/
  7. Insider, „Can castor oil really help hair grow? Here’s what experts say, plus how to try it at home”: https://www.insider.com/castor-oil-for-hair-growth