Uleiul de lavanda - beneficii, proprietati si contraindicatii

2. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Uleiul de lavanda

In multe locuinte si spatii interioare, uleiul de lavanda este considerat un element esential datorita numeroaselor sale proprietati si beneficii identificate de studiile de specialitate.

Una dintre cele mai populare utilizari ale uleiului de lavanda este in aromaterapie, subliniind, de asemenea, utilizarea sa pentru proprietatile relaxante si linistitoare in momentul adormirii.

Uleiul esential de lavanda este cel mai folosit din tipurile de ulei existente, dar beneficiile plantei de lavanda au fost descoperite in urma cu peste 2.500 de ani.

Astazi, uleiul de lavanda se poate gasi sub forma de infuzii, sapunuri, lotiuni si in unele remedii naturiste care pot fi usor amestecate cu alte tipuri de uleiuri esentiale, inclusiv nucsoara si salvie printre altele.

Despre toate avantajele uleiului de lavanda si cum poate fi utilizat pentru a beneficia de proprietatile sale, afla din randurile urmatoare!

Ce este uleiul de lavanda?

Lavanda este o planta originara din regiunea mediteraneana frecvent utilizata pentru a aroma diferite produse: alimente, bauturi, sapunuri si alte produse cosmetice. De asemenea, este una dintre cele mai cultivate culturi de plante din lume pentru producerea uleiurilor esentiale [1], alaturi de uleiul de in.

Uleiul de lavanda este un produs folosit in special pentru aromaterapie si se face prin distilarea la abur a florilor plantei dupa procesul de uscare [1]. Calitatea uleiului este evaluata prin compozitia chimica a acestuia si prin opinia organoleptica a aromatizantilor.

Ca in cazul multor altor uleiuri, cele mai vechi civilizatii au folosit deja aceasta planta prin diferite proceduri pentru a profita de numeroasele sale proprietati terapeutice si de aroma sa magnifica in parfumuri si cosmetice.

Care sunt proprietatile uleiului de lavanda?

Proprietatile uleiului de lavanda

Datorita proprietatilor sale antioxidante, antimicrobiene, sedative, calmante si antidepresive puternice in care uleiul de lavanda abunda, acesta a fost utilizat timp de secole la rand atat in produsele cosmetice, cat si in domeniul terapeutic.

Uleiul de lavanda are o structura chimica complexa care cuprinde cel putin 150 de principii active. Este bogat in esteri, molecule de tip aromatic care suprima durerea si spasmele, stimuleaza si calmeaza - proprietati antispastice [2].

De asemenea, alti compusi activi din uleiul de lavanda aduc proprietati antivirale, antiinflamatorii si antiibacteriene, precum: acetat de lavandulil, limonen, geraniol si 1,8-cineol [2].

Beneficiile uleiului de lavanda

Beneficiile uleiului de lavanda descoperite de-a lungul timpului sunt [3]:

Ofera protectie antioxidanta

Lavanda este un antioxidant natural care actioneaza pentru a preveni afectiunile si bolile. Utilizarea acestuia pentru imbunatatirea sistemului imunitar poate avea efecte foarte bune cu unele suplimente alimentare.

Printr-un studiu din 2013 [4] s-a constatat ca inhalarea uleiului de lavanda a accelerat activitatea celor mai puternici antioxidanti existenti in organism, imbunatatind sistemul imunitar.

Atentie! Uleiul de lavanda nu este un inlocuitor pentru tratamentele necesare vindecarii unei afectiuni! Daca te confrunti cu anumite probleme dermatologice sau tulburari psihice, adreseaza-te unui medic specialist!

Ajuta in tratarea diabetului

Desi sunt necesare mai multe cercetari stiintifice pentru a intelege intreaga capacitate a lavandei pentru prevenirea sau inversarea diabetului zaharat [3], rezultatele unui studiu din 2013 [5] au fost promitatoare in confirmarea potentialului terapeutic al extractului de lavanda.

Pentru a folosi acest derivat din lavanda in tratarea diabetului zaharat, oamenii pot sa-l utilizeze la nivel local pe gat si piept, sa-l difuzeze in locuinta sau sa-l utilizeze ca infuzie pentru ceai.

Imbunatateste starea de spirit si reduce stresul

Fata in lanul de lavanda

In ultimii ani, uleiul de lavanda a fost pus pe piedestalul produselor naturale pentru capacitatea sa unica de protectie impotriva leziunilor neurologice.

In mod traditional, lavanda a fost folosita pentru a trata problemele neurologice comune, precum migrenele, stresul, tulburarile de anxietate si depresia.

Sprijina functiile creierului

Beneficiile neurologice ale uleiului de lavanda nu se opresc doar la capacitatea sa de a trata depresia si de a stimula starea de spirit.

Cercetarile arata, de asemenea, ca lavanda serveste ca un potential tratament natural preventiv sau de ameliorare pentru bolile degenerative neurologice, cum este Alzheimer.

Studiile efectuate pana in prezent arata ca inhalarea vaporilor uleiului de lavanda poate ajuta la reducerea stresului oxidativ al creierului si la imbunatatirea tulburarilor cognitive.

Sustine sanatatea pielii si a parului

Datorita proprietatilor sale antimicrobiene si antioxidante, lavanda amestecata cu un alt ulei esential adjuvant (cum ar fi cel de nuca de cocos, jojoba sau cu uleiul de seminte de struguri) are beneficii profunde asupra pielii.

Este considerat printre cele mai eficiente remedii naturiste, deoarece utilizarea uleiului de lavanda la nivel local poate ajuta la ameliorarea unor afectiuni - de la rani, reactii alergice, acnee si pete cauzate de inaintarea in varsta.

Studiile de specialitate indica faptul ca proprietatile antiinflamatorii si antioxidante ale uleiului de lavanda ajuta la ameliorarea afectiunilor pielii si a semnelor imbatranirii.

Imbunatateste calitatea somnului si trateaza insomniile

Un studiu din 2020 [6] indica faptul ca lavanda poate fi o abordare eficienta si fiabila pentru a imbunatati calitatea somnului, in special la pacientii care se confrunta cu boli care limiteaza viata.

Acest beneficiu se datoreaza proprietatilor sedative si calmante ale uleiului de lavanda care functioneaza foarte bine ca tratament alternativ pentru insomnii

Contraindicatiile uleiului de lavanda

Contraindicatiile uleiului de lavanda

Utilizarea uleiului de lavanda este contraindicata in cazul urmatoarelor boli sau patologii [2]:

  • intestin iritabil sau sindromul intestinului iritabil;
  • boala Crohn;
  • anumite boli neurologice severe;
  • boli hepatice.

Exista si alte conditii in care utilizarea uleiului de lavanda nu este recomandata de specialisti [2]:

  • In timpul sarcinii si alaptarii. 

Utilizarea uleiului de lavanda in aceste conditii trebuie sa se afle sub supraveghere medicala stricta din cauza reactiilor chimice. In primele saptamani de gestatie trebuie evitata utilizarea uleiului deoarece poate provoca avort.  

Mamele care alapteaza ar trebui sa evite utilizarea uleiului esential de lavanda fara permisiunea medicului.

  • Pentru copii.

Uleiul de lavanda este contraindicat copiilor sub 6 ani.

  • In cazul anumitor tratamente medicamentoase.

Consulta un medic specialist cu privire la utilizarea uleiului de lavanda in combinatie cu anumite tratamente medicamentoase deoarece poate creste efectele sedative, provocand somnolenta extrema.

Utilizarea necorespunzatoare a uleiul de lavanda poate fi riscanta si poate provoca: reactii negative in sistemul digestiv, disconfort corporal, dureri de spate, dureri de cap, disconfort muscular, dermatita sau mancarimi.

Cand uleiul de lavanda este consumat in exces, acesta poate avea efecte toxice, rezultand in intoxicare si/sau otravire.

De aceea, este esential ca dozele zilnice sa fie verificate in functie de cerintele fiecarei persoane inainte de utilizare.

Discuta cu medicul sau farmacistul tau de la Dr. Max despre modalitatile de utilizare si dozele adecvate de ulei de lavanda.

Cum alegi uleiul de lavanda?

Cum alegi uleiul de lavanda?

Daca nu stii cum sa pregatesti uleiul de lavanda la tine acasa, poti alege achizitionarea acestuia din magazinele specializate.

Asa cum am amintit la inceputul articolului, uleiul de lavanda este extras prin distilarea cu aburi a florilor plantei. Dar, din cauza cererii mari de ulei, distributia produselor etichetate gresit sau alterate a crescut.

Iata cateva sfaturi ca sa alegi uleiul de lavanda [7]:

  • Gaseste un ulei esential care este conceput din Lavandula Angustifolia; de preferat, achizitioneaza doar produsele care sunt etichetate cu denumirea botanica in latina a plantei de lavanda;
  • Evita denumirile de Spike Lavender si Lavandind deoarece acestea sunt mai ieftine, dar nu ofera aceleasi proprietati si beneficii;
  • Cauta doar produsele care sunt realizate prin metoda traditionala de extractie a distilarii cu abur;
  • Evita uleiurile esentiale etichetate ca “ulei de parfum” deoarece aceste cuvinte indica faptul ca produsul nu este un ulei esential;
  • Cauta produse in care lavanda este cultivata organic. Acest lucru este bine atat pentru utilizator, cat si pentru mediul inconjurator deoarece lavanda organica este cultivata fara pesticide.

In final, pentru alegerea uleiului de lavanda original, trebuie cunoscut faptul ca uleiurile esentiale sunt depozitate in sticlute sau borcane de sticla. Acest lucru se datoreaza descompunerii compusilor chimici puternici in ulei care reactioneaza negativ la contactul cu plasticul.

De asemenea, recipientul de sticla trebuie sa fie de culoarea chihlimbarului sau de culoare albastra, deoarece expunerea la razele soarelui degradeaza proprietatile naturale ale uleiului de lavanda [7].

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca uleiul de lavanda, subprodusele din lavanda, suplimentele alimentare, vitaminele, ceaiurile si produsele farmaceutice fara prescriptie medicala pot imbunatati sistemul imunitar, pot preveni aparitia bolilor degenerative sau pot trata diabetul zaharat, depresia si anxietatea. Consulta un medic specialist pentru prescrierea tratamentului corespunzator in cazul oricaror simptome si afectiuni!

Surse de informare:

[1] MD Brennan, D. (2020) Lavender: Health Benefits, Safety Information, Dosage, and More 

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lavender-essential-oil#1

[2] Sand, K. (2021) Lavender Oil: Contraindications, properties and benefits. https://bodycarre.com/lavender-oil/#Contraindications_and_risks_of_lavender_oil

[3] Dr. Axe, J. (2021) 10 Lavender Oil Benefits for Major Disease and Minor Ailments. https://draxe.com/essential-oils/lavender-oil-benefits/

[4] Hancianu, M., Cioanca, O., Mihasan, M. & Hritcu, L. (2013). Neuroprotective effects of inhaled lavender oil on scopolamine-induced dementia via anti-oxidative activities in rats. In Phytomedicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23351960/

[5] Sebai, H. et al. (2013). Lavender (Lavandula stoechas L.) essential oils attenuate hyperglycemia and protect against oxidative stress in alloxan-induced diabetic rats. National Library of Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24373672/

[6] Yildirim, D. et al. (2020) The Effect of Lavender Oil on Sleep Quality and Vital Signs in Palliative Care: A Randomized Clinical Trial. National Library of Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32396914/

[7] Andrea (2015) What to Look for When Buying Lavender Oil. thebestorganicskincare.com/where-can-i-buy-lavender-oil-what-you-need-to-know/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor