Torsiunea ovariana: cauze, manifestari si optiuni de tratament

1. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Torsiunea ovariana

 

Torsiunea ovariana apare atunci cand un ovar se rasuceste peste ligamentele care il sustin. Aceasta intoarcere poate determina congestie venoasa, edem, pierderea alimentarii cu sange a ovarului, cu durere puternica si brusca. Torsiunea ovariana este o urgenta medicala. Netratata, aceasta problema duce la pierderea ovarului, necroza acestuia si, pe termen mediu si lung, la infertilitate. 

Torsiunea ovariana sau torsiunea anexiala poate insemna o rasucire nu doar a ovarului in jurul ligamentelor sale, ci si a trompei uterine pe partea unde a aparut problema. Alimentarea cu sange este oprita, ceea ce poate duce la pierderea ovarului. Desi de regula este greu de determinat cauza de aparitie a torsiunii ovariane, diagnosticul nu este frecvent. Mai des intalnite sunt chisturile ovariene, al caror simptom principal este durerea, la fel de puternica, ca cea care apare in torsiunea ovariana. 

La primele simptome de durere mergi la medic pentru un consult de specialitate, un diagnostic corect si un tratament adecvat, pentru a nu ajunge la situatii mai grave si la infertilitate feminina. 

Ce este torsiunea ovariana?

Pentru a intelege ce se intampla cand apare torsiunea ovariana, trebuie sa prezentam cateva informatii despre aparatul reproducator feminin. De o parte si de alta a uterului se afla cate un ovar, de mici dimensiuni, cu rol in producerea hormonilor - estrogen si progesteron -, dar si de eliberare a unui ovul pentru fertilizare, in fiecare luna. 

Torsiunea ovariana poate sa apara brusc, sa se manifeste pe o singura parte, insotita de durere intensa de ovare si varsaturi. Uneori poate fi o rasucire completa, alteori doar partiala. Netratata in cel mai scurt timp, torsiunea ovariana poate declansa peritonita, adica infectie in interiorul cavitatii abdominale (1). 

Nu doar femeile aflate la varsta reproductiva sunt predispuse la torsiune ovariana, ci si fetele. Pentru ca este o afectiune extrem de periculoasa pentru organism, cu interventie chirurgicala de urgenta, medicul specialist poate remedia problema, fie detensioneaza rasucirea, fie va extirpa ovarul sau chiar trompa uterina afectata.  

Cauze de aparitie pentru torsiunea ovariana

Exista mai multe cauze pentru aparitia torsiunii ovariene (2):

  • Prezenta unui chist ovarian sau a unei mase in ovar, poate determina ovarul sa se deplaseze si sa se rasuceasca in jurul ligamentelor sale;
  • Un ligament ovarian mai lung care permite rasucirea ovarului;
  • Procedurile si tehnicile de reproducere asistata sau de fertilizare in vitro care ajuta la inducerea ovulatiei;
  • Aparitia chisturilor in corpul galben, in primul trimestru de sarcina;
  • Nivelul ridicat de hormoni din timpul sarcinii, care relaxeaza ligamentele ovariene si pot cauza rasucirea;
  • Sindromul ovarelor polichistice (3);
  • Tumori ovariene. 

Simptomele torsiunii ovariene

Intr-o prima faza simptomele ce apar in torsiunea ovariana includ (2):

  • durere intensa, ascutita, in zona abdomenului inferior;
  • crampe abdominale;
  • greata;
  • varsaturi;
  • febra;
  • sangerari in abdomen, daca trece mult timp de la rasucire.

Durerile, varsaturie si febra pot sa se manifeste pe durata mai multor zile si chiar saptamani. Mergi de urgenta la medic la primele semne, care apar brusc si cu o intensitate care nu a mai fost experimentata pana atunci! 

Cum se diagnosticheaza torsiunea ovariana?

 

Torsiunea ovariana - diagnosticare

 

Medicul trebuie sa afle cat mai multe despre istoricul medical al pacientei. Va efectua un consult fizic si va dori sa stie cand au aparut primele simptome si o descriere amanuntita a manifestarilor. Ecografia abdominala este utilizata de medicul specialist pentru a investiga structurile interne, dar si o ecografie transvaginala este de ajutor in observarea organelor genitale interne. 

Testele de laborator de sange si de urina sunt necesare pentru a exclude alte posibile afectiuni ce ar putea sa apara la nivelul si in zona aparatului reproducator feminin: abcese ovariene, apendicita, sarcina ectopica sau infectii ale tractului urinar (3). 

Optiuni de tratament pentru torsiunea ovariana

Singura varianta de a trata torsiunea ovariana este interventia chirurgicala de urgenta. Sunt doua optiuni de operatie, fiecare este utilizata de medicul specialist in functie de simptome si manifestarile specifice fiecarei femei. 

Laparoscopie

Procedura laparoscopie vizeaza efectuarea unor mici incizii in abdomen, prin care medicul introduce o camera video si alte instrumente medicale, in incercarea de a repozitiona ovarul normal (2). 

Laparotomie

Atunci cand sangerarea este puternica sau cand ovarul nu se poate evidenta altfel, medicul chirurg poate decide sa faca o laparotomie, o incizie mare sub buric pentru a expune ovarul si a-l repozitiona (2). 

Oforectomie

Atunci cand ovarul este necrozat si complicatiile afecteaza sanatatea pacientei, medicul va decide extirparea ovarului cu problemele (2). Cand tesutul uterin nu mai este viabil, medicul specialist va utiliza procedura laparoscopica pentru a indeparta ovarul si trompa uterina lezate, in special pentru a preveni reaparatia torsiunii ovariene la femeile aflate in post menopauza (3). 

Medicul va face tot posibilul, dupa o torsiune ovariana, sa salveze ovarul, pentru ca pe viitor femeia sa poata avea o sarcina fara probleme. Este stiut faptul ca scade capacitatea unei femei de a avea copii odata cu extirparea unui ovar (1). 

Care sunt riscurile interventiei? Intotdeauna o interventie chirurgicala poate ridica probleme, de la infectii care apar, pana la cheaguri de sange ce se pot forma, plus  alte complicatii de la anestezic. 

Medicul poate prescrie tratament medicamentos cu antibiotice pentru a preveni aparitia infectiilor sau pentru a le trata pe cele evidentiate, dar si produse care sa amelioreze durerile. 

Pastilele contraceptive pe baza de hormoni pot fi utilizate pentru a mentine sub control riscul de recidiva al torsiunii ovariene (3), desi acesta este destul de redus. 

Medicamentele fara reteta, suplimentele alimentare sau remediile naturiste din farmacii este bine sa fie utilizate numai cu acordul medicului. In plus, daca apar reactii adverse mergi de urgenta la doctor. 

Controlul medical de specialitate, realizat periodic, alaturi de tratamentul adecvat, poate oferi sansa de a concepe un copil la ceva timp dupa interventia medicala de urgenta. 

Torsiunea ovariana este o afectiune care necesita atentie medicala imediata. Rasucirea ovarului in jurul propriilor ligamente duce la necroza si moartea acestuia, dar si la scaderea sanselor de procreere. Interventia chirurgicala este singura modalitate de remediere a situatiei. Medicul chirurg va face tot posibilul pentru mentinerea ovarului in buna stare de functionare, insa rapiditatatea actiunii este cea care poate face diferenta. 

Surse de informare:

1. Ovarian Torsion - https://www.yalemedicine.org/conditions/ovarian-torsion#:~:text=An%20uncommon%20but%20serious%20condition,in%20the%20organ%20to%20die.

2. Ovarian torsion: Everything you need to know - https://www.medicalnewstoday.com/articles/322666

3. What Is Ovarian Torsion? - https://www.healthline.com/health/womens-health/ovarian-torsion

4. What to Know About Ovarian Torsion - https://www.webmd.com/women/what-to-know-ovarian-torsion

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor