Ce este fertilizarea in vitro si cum se desfasoara aceasta

30. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Fertilitatea in vitro

Multe cupluri isi doresc sa aiba un copil insa, din diferite motive, nu reusesc. Din fericire, acestia pot apela la anumite proceduri care sa ii ajute sa obtina o sarcina. Una dintre cele mai eficiente practici in acest sens este fertilizarea in vitro (FIV). Afla in ce consta aceasta procedura, cand se recomanda, cum ii poti creste sansele de succes, dar si care sunt riscurile cu care este asociata.

Ce este fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro reprezinta o procedura de reproducere asistata care consta in mai multe tehnici menite sa ajute o femeie sa ramana insarcinata. Aceasta presupune recoltarea de ovocite si combinarea lor cu sperma in afara uterului, in laborator, de unde si denumirea de “in vitro”.

Daca aceasta prima etapa este una reusita si se formeaza cu succes un embrion, acesta va fi implantat in uter. Comparativ cu alte tehnici de reproducere asistata, ca de exemplu inseminarea artificiala, fertilizarea in vitro este mult mai complexa, insa rata de succes este mai mare.

Cand se recomanda fertilizarea in vitro?

Medicii pot recomanda aceasta tehnica de reproducere asistata atunci cand unul sau ambii parteneri are o problema de fertilitate, dar si cand acestia doresc sa evite posibilitatea unei afectiuni genetice a fatului. Fertilizarea in vitro este recomandata in prima faza cuplurilor infertile, care au urmat diferite tratamente fara rezultat. 

In cazul femeilor, vorbim despre afectiuni care afecteaza ovulatia, boli care pot provoca infertilitate sau trompe uterine blocate (in aceasta situatie se recomanda scoaterea trompelor pentru a favoriza implantarea embrionului in uter). Fertilizarea se poate realiza si in cazul insuficientei ovariene premature, insa ovocitele vor trebui preluate de la o donatoare. O alta situatie in care fertilizarea in vitro este recomandata este varsta reproductiva inaintata, caz in care obtinerea unei sarcini normale devine mai dificila.

In cazul infertilitatii la barbati, ne referim la probleme cu calitatea spermei. Mai precis, numarul lor de spermatozoizi este mic sau acestia au o motilitate scazuta.

Insa, procedura nu este recomandata exclusiv in cazul problemelor de fertilitate, ci si in cazul unor probleme genetice. Daca unul sau ambii parteneri sufera de astfel de boli si doresc sa nu le transmita catre copii, se poate apela la aceasta tehnica, iar fiecare embrion va fi testat astfel incat sa poata fi implantati doar cei sanatosi.

Factori care influenteaza sansele de reusita ale procedurii

Desi fertilizarea in vitro mai sigura decat alte tehnici de reproducere asistata, exista anumiti factori care joaca un rol important in intregul proces. Asadar, exista situatii in care sansele ca procedura sa fie un succes sunt mai mici. Iata care sunt acesti factori.

Varsta viitoarei mame

Principalul factor implicat in proces este varsta femeii care doreste sa ramana insarcinata. O varsta mai mica este asociata cu sanse mai mari de succes. Desigur, procedura poate functiona si in cazul femeilor mai in varsta, insa este posibil ca medicul sa recomande utilizarea unor ovocite de la o donatoare.

Istoricul sarcinilor

Femeile care au reusit sa duca una sau mai multe sarcini la bun sfarsit au sanse mai mari de succes, lucru care inseamna ca au un fond reproductiv bun. Sansele scad in mod semnificativ in cazul femeilor care au urmat aceasta procedura de mai multe ori fara succes.

Cauzele infertilitatii

Cauza pentru care o femeie nu poate ramane insarcinata poate juca un rol foarte important in succesul procedurii de fertilizare. De exemplu, daca motivul pentru care sarcina nu este posibila nu este foarte clar, iar functia sa ovariana nu pare afectata, procedura poate reusi. In schimb, in cazul in care productia de ovocite este mai mica, sansele scad.

Embrionul

Starea embrionului in momentul implantarii este extrem de importanta. Cu cat acesta este mai dezvoltat, cu atat cresc sansele de succes. Daca implantarea are loc la un timp foarte scurt dupa formarea embrionului, apar mai multe riscuri de nereusita.

Stilul de viata

In cele din urma, si stilul de viata al viitoarei mame are un cuvant de spus. Cu cat acesta este mai nesanatos si mai dezechilibrat, cu atat cresc sansele ca productia de ovocite sa fie afectata si, astfel, ca procedura sa nu reuseasca. Factori precum obezitatea, fumatul, consumul excesiv de cafea si alcool pot avea un impact negativ in intregul proces.

Cum se desfasoara fertilizarea in vitro

Procesul de fertilizare in vitro este complex si poate fi realizat prin mai multe tehnici, in functie de situatia fiecarui cuplu. Acesta presupune o serie de etape bine definite, incepand de la pregatirea pentru procedura pana la implantarea propriu-zisa.

Etapa de pregatire

Deoarece sansele de reusita ale procedurii pot varia foarte mult, este necesar ca organismul sa fie bine pregatit. De aceea, medicii vor recomanda ca pacienta sa adopte un stil de viata cat mai sanatos si sa renunte la fumat, la consumul de alcool si sa limiteze consumul de cafea. Este important si ca aceasta sa aiba o greutate optima. 

De asemenea, se vor recomanda o serie de vitamine care sa favorizeze o sarcina sanatoasa. Medicul poate recomanda si urmarea unui ciclu de stimulare ovariana, care sa ajute la productia de ovocite.

Recoltarea de ovocite si spermatozoizi

Procedura in sine incepe cu etapa de recoltare. Recoltarea ovocitelor se face prin aspirarea lor direct din ovare, sub anestezie. Acestea pot fi prelevate de la pacienta care doreste sa urmeze FIV sau de la o donatoare, in cazul in care sansele de reusita sunt mici cu ovocitele proprii. Se poate realiza aspiratia unui singur ovocit care este eliberat in mod obisnuit in timpul ovulatiei, sau se poate recomanda stimularea ovariana, pentru a se favoriza productia mai multor ovocite.

In cazul spermatozoizilor, recoltarea se face mai usor, din sperma. La fel ca in cazul ovocitelor, si aceasta poate proveni de la partener sau de la un donator. Se poate recomanda utilizarea spermei de la donatori in cazul in care partenerul are un numar mici de spermatozoizi sau daca acestia au o motilitate scazuta.

Fertilizarea

Dupa recoltare, se va realiza fertilizarea in laborator a ovocitelor de catre spermatozoizi.

Transferul de embrioni

Dupa fertilizare, se vor obtine o serie de embrioni. Scopul este acela de a fertiliza mai multe ovocite, astfel incat sa se poata forma mai multi embrioni din care se va alege unul sau mai multi ce vor putea fi implantat in uter. Exista posibilitatea ca ceilalti embrioni sa fie inghetati, pentru o eventuala implantare viitoare.

Embrionul poate fi implantat la 3 zile dupa fertilizare sau la 5-6 zile (moment in care acesta se afla in stadiul de blastocist). Daca implantarea se face mai tarziu, cand embrionul este mai evoluat, sansele de succes ale procedurii cresc. Implantarea in sine nu este una complicata, embrionul fiind introdus in uter prin vagin, cu ghidare prin ecografie. Nu este necesara anestezia.

Pentru a creste si mai mult sansele de succes, se mai poate realiza o procedura inainte de implantare. Aceasta poarta numele de ecloziune asistata. Embrionul nou format este acoperit de un invelis protector, care este destul de dur. De aceea, se poate recomanda perforarea usoara a acestui invelis, pentru a se putea implanta mai usor. Aceasta perforare reprezinta ecloziunea asistata, recomandata in general pacientelor cu varsta mai inaintata.

Riscuri asociate

Din pacate, procedura FIV vine si cu niste riscuri. Rezultatele nu sunt intotdeauna un succes si, pe langa esecul de a obtine o sarcina, pot aparea si alte probleme. 

Pacienta poate avea de-a face cu efecte adverse dupa pregatirea pentru procedura, mai exact hiperstimularea ovariana. Acest lucru inseamna cresterea in dimensiuni a ovarelor, insotite de dureri. Afectiunea nu este intotdeauna serioasa, insa pot aparea simptome grave. Pe langa durerile puternice, se pot dezvolta ulterior formatiuni in zona ovarelor, asadar procedura ar putea creste riscul de cancer ovarian.

Exista si riscul de a aparea sangerari dupa aspiratia ovocitelor. Procedura are loc tot prin vagin, insa sangerarea care poate aparea dupa este usoara si temporara. Pentru a creste sansele de reusita a sarcinii, medicul poate alege implantarea mai multor embrioni. Astfel, cuplul poate obtine o sarcina multipla. Insa, aceste sarcini sunt mai riscante, iar sansa de a suferi un avort sau ca bebelusii sa se nasca prematur este mai mare.

Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam si impactul emotional al procedurii de FIV. In primul rand, procesul de stimulare ovariana poate fi destul de obositor, iar procesul de recoltare si implantare poate produce un oarecare disconfort fizic. Apoi, perioada de asteptare si un potential rezultat negativ pot fi extrem de stresante si pot avea un puternic impact emotional asupra ambilor parteneri.

Fertilizarea in vitro reprezinta o metoda complexa de reproducere asistata, recomandata in principal cuplurilor cu probleme de fertilitate care isi doresc o sarcina. Desi are o rata mai mare de succes comparativ cu alte proceduri, aceasta nu este lipsita de riscuri. Discuta in detaliu cu medicul tau pentru a afla daca FIV este optiunea potrivita pentru tine.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor