Atacuri de infiorare: ce trebuie sa stii?

15. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Bebele si parintii

 

Foarte rar, bebelusii si copiii mici experimenteaza asa numitele atacuri de infiorare, care au o aparitie spontana. Corpul bebelusului se poate scutura (tremor), iar aceste miscari se pot extinde inclusiv la cap. Medicii nu pot spune exact ce cauzeaza aceste atacuri, dar in cele mai multe cazuri ele sunt inofensive. Cu toate acestea, inainte de a pune un diagnostic, medicul trebuie sa excluda alte cauze, cum ar fi leziunile neurologice sau traumatismele cerebrale.

In acest articol iti spunem tot ce ar trebui sa stii despre atacurile de infiorare: ce sunt, cum se manifesta, care sunt cele mai importante cauze ale scuturarii capului (medicale si nemedicale), cand este recomandat sa mergi la medicul pediatru in cazul in care copilul are atacuri de infiorare. 

Ce este atacul de infiorare?

Atacul de infiorare este o manifestare non-epileptica, benigna (nu pune viata copilului in pericol), care nu influenteaza dezvoltarea neuropsihica a bebelusului. Pot fi uneori gresit diagnosticate drept crize epileptice.

Cum se manifesta?

Atacul de infiorare reprezinta o serie de reactii intre intepenire si tremor, mai ales in zona capului. Membrele superioare ale copilului pot sa fie indepartate de corp, iar uneori pot aparea si grimase faciale. 

Durata unui atac de infiorare

Durata unui asemenea episod este foarte scurta, sub 5 secunde, iar frecventa poate varia pe parcursul zilei (in unele situatii pot aparea de zeci de ori pe zi). Sunt cazuri in care asemenea episoade pot fi puse in relatie cu mictiunea sau cu hranirea bebelusului, dar pot aparea si fara un motiv declansator. Astfel de manifestari dispar de la sine in intervalul 3-7 ani. Literatura medicala mentioneaza insa si cazuri cand astfel de reactii au durat pana in jurul varstei de 9 ani.

Cauzele atacului de infiorare

Pana la acest moment nu sunt cunoscute cauzele si mecanismele atacului de infiorare. In multe dintre cazurile semnalate poate fi vorba despre o reactie emotionala, printre factorii declansatori numarandu-se: frica, bucuria, supararea, alimentarea sau mictiunea.

Diagnosticarea atacurilor de infiorare

 

Diagnosticarea atacurilor de infiorare

 

Este importanta diagnosticarea corecta a episoadelor de infiorare pentru a preveni efectuarea unor investigatii costisitoare sau complicate si pentru a nu risca administrarea unui tratament inutil. Cea mai buna cale de diagnosticare este inregistrarea unui asemenea episod de catre parinti. Cel mai probabil, pentru a stabili diagnosticul, medicul va face o evaluare neurologica a bebelusului, pentru a identifica eventualele anomalii sau tulburari.

Motive pentru care un bebelus si-ar putea scutura capul

In mod normal, miscarea capului este importanta pentru dezvoltarea reflexelor si abilitatilor motorii ale bebelusului. Pe de alta parte insa, exista unele tipuri de miscari care ar putea semnala o problema medicala. 

Motive care nu sunt medicale

Experimentarea

Pentru un bebelus, controlul pe care il dobandeste asupra capului este foarte important. Nu este deloc nefiresc sa se foloseasca de aceasta abilitate pentru a-l misca dintr-o parte in alta doar pentru ca poate face asta.

Ascultarea

Un bebelus isi poate misca in general capul spre diverse sunete. Poate fi vorba despre zgomote puternice, neobisnuite pentru el, sau vocile parintilor sau a celor apropiati. Daca in camera copilului exista mai multe surse de sunet, copilul va incerca sa urmareasca sunetele prin miscarea capului. Va inceta sa-si miste capul atunci cand nu va mai auzi sunetele.

Comunicarea

Bebelusii pot intelege cuvintele cu mult inainte de a putea vorbi, ei pot intelege o parte din ceea ce spun parintii sau persoanele care ii au in grija. Un bebelus isi poate scutura capul cand incearca sa comunice cu persoanele din jurul sau.

Autolinistirea

Unii bebelusi isi pot misca dintr-o parte in alta capul atunci cand sunt anxiosi sau cand incearca sa doarma. Astfel de miscari sunt inofensive.

Motive medicale

Atunci cand un copil isi scutura capul dintr-un motiv medical, trebuie sa mai existe si alte simptome, de aceea parintii trebuie sa monitorizeze cu atentie reactiile copilului (poate fi vorba despre plans sau despre nerespectarea reperelor ce au legatura cu dezvoltarea lor). Motivele medicale care ar putea sta la baza miscarilor spasmodice ale capului sunt:

Durere/infectie de ureche

Bebelusii isi pot misca spasmodic capul daca sufera de o durere de ureche sau daca au o infectie a urechii. Alte semne ar putea fi febra, sau faptul ca se apuca de ureche. Pentru infectiile urechii, medicul poate prescrie antibiotice.

Epilepsie

In cazul epilepsiei, bebelusul poate suferi convulsii care provoaca in muschi contractii bruste. Adultii isi pot da seama ca miscarile capului in aceste situatii nu sunt voluntare.

Autism/alte probleme ale dezvoltarii

Persoanele cu autism isi pot misca capul, fiind o incercare de a se calma. Un copil poate fi autist in urmatoarele situatii:

  • nu indeplineste etapele de dezvoltare;

  • nu intra in contact vizual cu parintii sau persoanele apropiate, nu reactioneaza la vocile acestora.

Tulburari neurologice

Tremuratul capului poate semnala o problema neurologica, mai ales daca bebelusul nu o poate controla sau daca are si alte miscari sau comportamente neobisnuite. Un bebelus cu tulburari neurologice poate sa nu indeplineasca reperele de dezvoltare, sau poate sa aiba probleme cu vorbirea, miscarea si alte comportamente specifice varstei. 

Cand este nevoie de consult medical?

Nu este niciodata prea devreme pentru a vedea un medic, atunci cand este vorba despre un comportament ingrijorator sau neobisnuit al copilului. Interventiile timpurii pot ajuta in cazul unei probleme serioase de dezvoltare sau afectiuni neurologice. In plus, tratamentul precoce pentru infectiile urechii sau pentru alte afectiuni comune poate preveni agravarea acestora. 

Este nevoie de un consult al copilului in urmatoarele situatii:

  • copilul nu indeplineste reperele de dezvoltare, de exemplu nu-si misca capul in directia sunetelor;

  • apar alte simptome pe langa agitarea capului, de exemplu febra;

  • nu este in masura sa-si controleze capul sau miscarile corpului.

Rezumat

  • Pe masura ce bebelusii descopera lumea, ei isi dezvolta noi abilitati. Uneori pot aparea comportamente neobisnuite. 

  • Agitarea capului poate fi un comportament normal, adecvat dezvoltarii, care arata ca un copil exploreaza si interactioneaza cu cei din jur.

  • Daca insa un copil prezinta si alte simptome, de exemplu febra sau daca pare a fi in dificultate sau a avea o suferinta, atunci este important sa se apeleze la medic pentru a descoperi cauza.

Disclaimer

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

  1. Medical News Today, Why might a baby start shaking their head?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/baby-shaking-head

  2. Pediatric Neurology Briefs, Shuddering attacks: https://www.pediatricneurologybriefs.com/articles/10.15844/pedneurbriefs-15-1-5/#:~:text=Shuddering%20attacks%20(SA)%20are%20an,or%203%20years%20of%20age.

  3. National Library of Medicine, Shuddering attacks: a benign phenomenon in children: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33608360/

 

    Iti recomandam si:

    • Febra la copii: cauze, simptome, tratament

      Febra la copii: cauze, simptome, tratament

      · 7 minute de citit
      Odata cu venirea sezonului rece, incepe si lupta organismului cu raceala, gripa si alte afectiuni specifice, iar daca pentru adulti, febra nu este ceva nou, atunci cand vorbim despre copii, lucrurile se schimba.
    • Alimentatia bebelusilor si a copiilor este esentiala pentru dezvoltarea lor ulterioara. De altfel, problema alimentatiei este importanta si pe timpul sarcinii, nu numai dupa nasterea bebelusului.
    • Anxietatea la copii: cauze, simptome, tratament

      Anxietatea la copii: cauze, simptome, tratament

      · 6 minute de citit
      Anxietatea la copii este o stare de incordare resimtita in unele momente si etape ale vietii lor. Teama si nelinistea sunt normale. Unii copii tind sa fie mai afectati decat altii de anxietate, iar acest lucru determina schimbari comportamentale majore, ce le pot perturba intreaga viata.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor