Ce este regresia somnului, cand are loc si cum o poti gestiona mai usor

8. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit

Bebelusii trec printr-o serie de etape chiar de la inceputul nasterii pana la varsta de 12 luni. In aceasta perioada, dar si in celelalte procese de dezvoltare, trebuie sa te asiguri ca bebelusul este in siguranta, iar rutina de odihna este suficienta pentru un cadru sanatos. Specialistii in domeniului somnului, in special la bebelusi, indica un anumit interval de odihna in functie de varsta celui mic, astfel: un copil sub 3 luni ar trebui sa doarma intre 14 si 17 ore, in timp ce un bebelus cu varsta intre 4 si 11 luni are nevoie de aproximativ 12 pana la 15 ore de odihna. Pe masura ce bebelusul tau trece de varsta de 12 luni, acestuia ii vor scadea nevoile de somn, ajungand sa doarma intre 6 si 7 ore asa cum este indicat in general oamenilor.

Dar crearea unei rutini de somn pentru bebelusul tau poate fi destul de dificila. Si chiar atunci cand ai crezut ca ti-ai dat seama cum il poti adormi mai bine, intervine regresia somnului. Despre ce reprezinta aceasta conditie, de ce apare, cum poate fi identificata si cum o poti gestiona, ti-am pregatit un mic ghid cu toate informatiile esentiale:

 

Ce este regresia somnului?

Regresia somnului este o conditie care se activeaza in momentul in care bebelusul se abate brusc de la rutina obisnuita de odihna. Este o conditie normala, avand in vedere ca un tipar de somn poate fi dezechilibrat chiar si in cazul copiilor mai mari, adolescentilor si chiar adultilor provocand deseori insomnie indelungata.

Cu toate acestea, abaterea bebelusul de la o rutina de odihna poate deveni stresant foarte rapid, atat pentru tine, cat si pentru cel mic. In unele nopti, s-ar putea ca bebelusul sa doarma fara trezire, in timp ce in altele, s-ar putea sa stai treaz toata noaptea din cauza plansetelor. Cel mai important lucru pe care il ai de facut este sa ai rabdare si sa-l ajuti pe cel mic sa treaca prin regresie si sa-l readuci la o rutina de somn obisnuita. O rutina echilibrata il va ajuta pe cel mic sa-si intareasca sistemul imunitar pe masura ce intra intr-o alta etapa de dezvoltare.


De obicei, regresia somnului este strans legata de etapele de dezvoltare. Cu cat bebelusul invata si percepe mai multe din lumea exterioara, reducand numarul de ore necesare pentru odihna zilnica, cu atat mai mult apare regresia. In plus, orice schimbare in rutina de somn a bebelusului, ar putea duce la regresie. De exemplu, poate cel mic a inceput sa refuze sa mai doarma dupa-amiaza, chiar daca cu o saptamana inainte adormeau fara nici o problema.

Cauzele aparitiei regresiei somnului

Cauzele aparitiei regresiei somnului depind foarte mult de etapele de dezvoltare ale bebelusului, deci de varsta acestuia in perioada de pana la 1 an. Alte cauze comune care pot produce regresia somnului sunt:

  • Imbolnavirea bebelusului. Cand bebelusul tau se imbolnaveste, acesta se va simti inconfortabil, iritat si nelinistit, in mare parte pentru ca cei mici comunica foarte mult in mod nonverbal si prin emotii;
  • Cresterea dintilor. Dentitia este un proces destul de dificil si dureros pentru bebelusul tau, mai ales pentru ca nu stie ce i se intampla. Disconfortul aparut in momentul in care dintii incep sa creasca poate sa afecteze tabietul de odihna, favorizand regresia somnului;
  • Alte schimbari ale mediului extern. O schimbare brusca de mediu, de exemplu: divortul parintilor, relocarea intr-o alta regiune sau nasterea unui alt bebelus, toate acestea ar putea provoca regresia somnului.

Cand apare prima regresie a somnului la bebelus?

De-a lungul timpului, specialistii au supravegheat aceasta conditie si au delimitat mai multe perioade din viata unui bebelus in care apare regresia somnului. Acest lucru poate face mai usoara viata parintilor pentru ca vor putea sa anticipeze momentul in care bebelusul se va abate de la tiparul obisnuit de odihna.

Prima regresie a somnului la bebelus apare la varsta de 4 luni. La aceasta varsta, cel mic trece printr-o etapa de schimbare imensa care include si adaptarea la un nou model de somn, cu mai putine ore de odihna decat cele cu care a fost obisnuit pana in acel moment. Dupa cum am amintit anterior, bebelusii pana in varsta de 3-4 luni, au nevoie de aproximativ 17 ore de somn zilnice, in timp ce de la 4 luni pana aproape de 1 an, acestia trebuie sa doarma intre 12 si 15 ore in fiecare zi.

In aceasta perioada, bebelusul dezvolta o serie de stimuli interiori, printre care se numara si ritmul circadian natural, ceea ce inseamna ca este mai predispus la trezire, atat pe timpul zilei, cat si pe timp de noapte. Majoritatea parintilor afirma ca prima regresie a somnului la bebelusi este una dintre cele mai dificile, iar ca urmatoarele vor fi mai usor de gestionat. Daca te vei simti slabit si obosit in aceasta perioada, este important sa-ti asiguri o dieta echilibrata care sa iti dea energie pentru a face fata si acasa si la locul de munca, dar si surplusul de vitamine si minerale necesar pentru un sistem imunitar puternic. Daca si tu te imbolnavesti, atunci iti va fi mult mai greu sa-l ajuti pe cel mic sa treaca prin regresie.

In general, exista 4 momente din viata bebelusului in care se produce regresia somnului: la 4 luni, la 8 luni, la 12 luni si la 18 luni.

Simptomele regresiei somnului

Semnele de aparitie a regresiei pot varia in functie de schimbarile din mediul extern, dar si de varsta bebelusului si de perioada de dezvoltare. Iata cateva simptome prin care iti poti da seama ca cel mic trece printr-o regresie a somnului:

  • Treziri frecvente in timpul noptii sau dificultatea de adormire pe perioada noptii;
  • Plansete in momentul trezirilor bruste sau imposibilitatii de adormire ca urmare a lipsei de odihna;
  • Agitatie crescuta sau episoade hiperactive urmate de o stare generala foarte proasta, lipsita de energie.

Cat tine regresia somnului?

Regresia somnului la bebelus poate dura aproximativ 2 sau 4 saptamani, in functie de capacitatea de adaptare a celui mic la un nou model de somn, la o noua etapa de evolutie sau cat dureaza pana la vindecarea totala dupa o raceala sau alta afectiune.

Cum poti gestiona regresia somnului
Partea buna este ca regresia somnului este o conditie temporara, chiar daca apare de mai multe ori in viata bebelusului. O modalitate de gestionare a regresiei este aceea de a construi in jurul bebelusului un mediu stabil si confortabil in care sa se simta in siguranta. Incearca sa-l inconjori de lucrurile sau alimentele care-i place cel mai mult. Mai mult, este deosebit de important sa nu se abata frecvent de la rutina de odihna, altfel va fi invatat sa aiba un somn dezechilibrat - aspect care va influenta foarte mult dezvoltarea mentala si fizica a acestuia. Incearca sa mentii rutina de somn a bebelusului, chiar daca devine dificil in timpul regresiei, pana cand acesta revine sau isi regleaza natural un tipar de odihna.

Iata alte modalitati prin care poti gestiona regresia somnului la bebelus:

  • Incearca sa faci schimbari in rutina de odihna daca este necesar. Acest lucru ar putea insemna ore de somn mai scurte dupa-amiaza sau prelungirea orei de adormire noaptea. Aceste actiuni il pot ajuta pe bebelus sa doarma mai linistit pe timpul noptii;
  • Incearca sa nu introduci alte modalitati prin care bebelusul sa adoarma. Cu cat respecti mai mult o rutina stricta, adica aceeasi in fiecare zi, cu atat il vei ajuta mai mult sa se adapteze la noile modele de somn pe care le dezvolta;
  • Pune bebelusul la culcare mereu cand acesta devine somnoros, chiar si cand sunteti in vizita la vecini, la cumparaturi sau in masina;
  • Limiteaza-i timpul petrecut in fata ecranului de la televizor, tableta sau telefon.

Poate fi regresia somnului prevenita?

Regresia somnului nu este ceva ce poti preveni neaparat. Unii bebelusi dorm foarte bine in mod natural, in timp ce altii au ritmuri biologice imprevizibile care pot duce la perturbarea mai usoara a tiparului de somn, deci la regresie. Unii bebelusi sunt foarte sensibili la cea mai mica modificare din mediul exterior, in timp ce altii pot dormi chiar si in cazuri extreme de zgomote. 

Fiecare bebelus are un ritm natural individual, existand oricand posibilitatea ca atitudinea si comportamentele sa se schimbe odata cu dezvoltarea constiintei. De aceea, este foarte important sa fii atent la toate momentele din viata celui mic in care pot interveni modificari in rutina de odihna.

Intreaba medicul pediatru despre remediile naturiste care il pot face pe cel mic sa se linisteasca atunci cand trece prin schimbari bruste de somn sau de mediu.

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele naturale, produsele pentru bebelusi sau remediile naturiste pot imbunatati calitatea vietii si sistemul imunitar si pot ajuta in ameliorarea simptomelor de regresie la bebelusi.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor