Suc de mere: beneficii, proprietati, contraindicatii

6. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Suc de mere

 

"An apple a day keeps the doctor away" - "un mar pe zi tine doctorul departe" spune un cunoscut proverb englezesc. Sucul de mere ofera numeroase beneficii pentru toate categoriile de varsta, consumat cu moderatie. Merele introduse in dieta zilnica au o cantitate mare de fibre si capacitatea de a potoli foamea. Sucul de mere hidrateaza puternic, sprijina sanatatea inimii si pe cea a creierului. 

Prezentam in continuare beneficiile si proprietatile deosebite ale sucului de mere, dar si efectele unui consum exagerat al acestui produs natural. 

Proprietati si beneficii oferite de sucul de mere

Sucul de mere este o bautura populara si sanatoasa cu potential deosebit asupra functiilor organismului. Trebuie sa atentionam asupra diferentelor existente intre sucul de mere natural, proaspat stors si cel comercializat, obtinut prin macerarea si presarea merelor care trece printr-un proces de pasteurizare inainte de imbuteliere. 

Sustine hidratarea optima

Apa este cel mai bun lichid pentru hidratarea organismului. Sucul de mere este extraordinar pentru a oferi corpului nutrientii esentiali bunei desfasurari a activitatilor zilnice. Deoarece sucul de mere are 88% apa si un gust delicios este ideal si indicat de administrat chiar si copiilor care au trecut printr-un episod intens diareic. Acestia au nevoie de suc de mere diluat cu apa in parti egale pentru hidratarea intensa a organismul ce se confrunta cu deficiente majore de electroliti si saruri. (1)

Contine substante vegetale importante 

Merele au un continut mare de substante vegetale de tipul polifenolilor, majoritatea aflate in coaja, dar si in pulpa fructului, care in procesele de fabricare ajung in suc. Rolul polifenolilor este acela de a proteja celulele de inflamatie si daune oxidative, acestea fiind baza afectiunilor cronice care conduc la boli de inima si la unele tipuri de cancer. 

Studiile realizate au aratat ca prin administrarea sucului de mere, daunele oxidative din sange se reduc, eficienta mai mare avand sucul de mere tulbure, cel care contine pulpa, fata de cel limpede. (1)

Ofera protectie inimii

Polifenolii continuti de sucul de mere pot fi benefici sanatatii inimii deoarece pot impiedica oxidarea colesterolului rau LDL si acumularea sa in artere. Un nivel mare de colesterol LDL a fost asociat cu risc crescut de atac de cord si accident vascular cerebral.

Femeile si barbatii participanti la un studiu, carora li s-a administrat suc de mere limpede timp de mai multe saptamani au inregistrat o crestere a activitatii antioxidante ceea ce poate insemna mai multa protectie impotriva bolilor de inima, dar inca mai sunt necesare studii pentru obtinerea dovezilor stiintifice de necontestat. (1)

 

Merele si sucul de mere

 

Sucul de mere este plin de antioxidanti precum polifenoli si flavonoide, promotori ai sanatatii inimii. Potasiul este raspunzator de controlul activitatii electrice a inimii, dar si de un bun management al raportului acido-bazic. Sucul de mere ofera o cantitate mare de potasiu organismului, chiar mai mult decat necesarul zilnic. De aceea se crede ca un consum de suc de mere constant poate fi asociat cu reducerea riscului de aparitie a unui accident cerebral vascular, dar si cu intarirea sanatatii arterelor datorita prezentei vitaminei C in cantitati mari. (2), (4)

Suport pentru creier

Pe masura ce imbatranesti intregul organism are de suferit. Studiile efectuate pana in prezent au scos in evidenta faptul ca sucul de mere ar putea oferi protectie suplimentara creierului si sanatatii mintale. Activitatea antioxidanta a polifenolilor din sucul de mere ar putea sa contribuie la sprijinirea creierului fata de leziunile cauzate de radicalii liberi.

Rezultate incurajatoare s-au obtinut si in cazul persoanelor cu Alzheimer care au primit doze controlate de suc de mere si care au inregistrat o ameliorare a simptomelor si o imbunatatire a comportamentului specific. Memoria si solutionarea de probleme nu au fost stimulate de sucul de mere, asadar mai sunt necesare studii in acest sens. (3), (5)

Rezolva problemele digestive

Constipatia poate fi prevenita prin administrarea sucului de mere, ceea ce scade riscul de aparitie a cancerului de colon. Sorbitolul din sucul de mere ajuta la extragerea apei din intestinul gros ceea ce faciliteaza miscarile peristaltice si trecerea scaunului mai usor prin sistemul digestiv. Eliminarea reziduurilor din ficat si sistemul urinar este favorizata de sucul de mere. (2), (4)

Nivelul de energie poate fi mai mare pe fondul consumului de suc de mere, pielea, parul si ochii ar putea la randul lor sa aiba unele avantaje oferite de acest produs natural, dar sunt necesare dovezi stiintifice solide pentru a confirma aceste ipoteze de lucru. (2)

Contraindicatii si atentionari pentru sucul de mere

Un pahar de suc de mere contine mai multe fructe si o cantitate mare de zahar care poate conduce, in timp, la cresterea in greutate. Caloriile din sucul de mere provin din zaharuri naturale, fructoza si glucoza. Un mar are in medie 95 de calorii, in timp ce o cana de suc de mere are aproximativ 114 calorii. Sucul de mere te poate determina sa consumi mai mult, marul intreg iti da senzatie de satietate rapid. 

Zaharul din sucul de mere poate favoriza dezvoltarea necontrolata a bacteriilor din cavitatea bucala si determina aparitia cariilor. Actiunea acizilor poate eroda smalțul dintilor, daca sucul de mere stationeaza prea mult in cavitatea bucala. (1)

Consumul exagerat de suc de mere poate conduce la tulburari gastrointestinale si un risc crescut de aparitie a pietrelor la rinichi. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat trebuie sa evite consumul de suc de mere, dar sa nu renunte la merele intregi. (5)

Pentru a evita potentialele probleme ce pot aparea, consuma suc de mere natural, de cea mai buna calitate, provenit din surse sigure sau din fructe bio, proaspat stoarse, cu moderatie!

Acest articol despre sucul de mere este strict informativ. Daca vrei sa stii mai multe despre efectele benefice ale sucului de mere asupra sanatatii tale si dozele recomandate, consulta medicul curant si urmeaza sfaturile acestuia!

Surse de informare:

1. 4 Benefits of Apple Juice (And 5 Downsides) - https://www.healthline.com/nutrition/apple-juice-benefits

2. Health benefits of Apple Juice - https://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-of-apple-juice/

3. Apple juice improved behavioral but not cognitive symptoms in moderate-to-late stage Alzheimer's disease in an open-label pilot study - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20338990/

4. Health Benefits of Apple Juice Consumption: A Review of Interventional Trials on Humans - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8879758/

5. Health Benefits Of Apple, Uses And Its Side Effects - https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-apple-and-its-side-effects

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor