Strabismul: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

8. 9. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 7 minute de citit

Strabismul

Strabismul este un cunoscut defect de vedere care se manifesta cu precadere la copii, insa poate fi prezent si la adulti. Pentru ca vederea sa nu fie afectata, este important ca defectul sa fie corectat la scurt timp dupa ce este depistat. Asadar, ar trebui sa iei legatura cu un medic oftalmolog imediat cum observi o astfel de problema.

Descopera mai multe despre aceasta problema oftalmologica: ce este, de ce apare, care sunt manifestarile sale, ce metode de diagnostic si tratament exista.

Ce este strabismul?

Asa cum am mentionat mai sus, strabismul reprezinta un defect de vedere. Acesta este caracterizat de ochii deviati, ale caror axe nu sunt aliniate. Drept rezultat, acestia nu vor privi intotdeauna exact in aceeasi directie. Un ochi va fi dominant, adica va fi aliniat corect si va privi intotdeauna in directia corecta, iar celalalt va prezenta o deviere, mai mult sau mai putin vizibila. Acest defect poate fi prezent in permanenta sau se poate manifesta doar in anumite momente. 

Ochiul normal percepe in continuare imaginile in mod corespunzator, insa nu putem spune acelasi lucru si despre ochiul deviat. Din cauza axului nealiniat, exista o problema in comunicarea dintre acesta si creier, iar imaginile preluate de catre ochiul cu probleme ajung sa nu mai fie inregistrate bine. Asadar, poate aparea un fenomen numit ambliopie, caracterizat de tulburari vizuale precum vedere incetosata si o afectare a perceptiei imaginilor 3D. 

Tipuri de strabism

Acest defect de vedere poate fi caracterizat in functie de mai multi factori, iar anumite tipuri de strabism pot fi, la randul lor, de mai multe feluri.

Dupa directia deviatiei

In functie de directia urmata de ochiul nealiniat, putem identifica 4 tipuri de strabism: 

  • esotropia (ochiul se deplaseaza catre interior, catre nas - strabism convergent),
  • exotropia (deplasare catre exterior - ureche - strabism divergent), 
  • hipertropia (ochiul se deplaseaza in sus),
  • hipotropia (ochiul se deplaseaza in jos).

Dintre acestea, esotropia (sau strabismul convergent) este problema cel mai des intalnita, fiind la randul sau, de doua tipuri: 

  • Esotropia congenitala - reprezinta strabismul care apare inca de la nastere sau in primele luni de viata. Problema este, in general, mostenita si, de cele mai multe ori, nu este insotita de alte afectiuni sau probleme de vedere.
  • Esotropia acomodativa - aceasta apare in jurul varstei de 2 ani si este insotita deseori de un defect de vedere (hipermetropia). Dupa cum o spune si numele, traiectoria ochiului este deviata catre interior atunci cand acesta incearca sa se acomodeze pentru a percepe imagini de aproape.

Dupa modul de manifestare

Defectul poate fi constant, ceea ce inseamna ca privirea este deviata in permanenta, sau intermitent. In cea de-a doua situatie, devierea se observa doar in anumite momente, de obicei daca pacientul este obosit. 

Defectul poate fi si concomitent, ceea ce inseamna ca unghiul deviatiei ramane acelasi, indiferent de directia privirii. Daca acesta se schimba atunci cand pacientul priveste in sus, in stanga etc, vorbim despre un strabism incomitent.

Pseudostrabismul

Putem vorbi despre un strabism fals sau pseudostrabism cand pare ca afectiunea este prezenta. Iluzia unei devieri poate fi data de un exces de piele in zona oculara care se manifesta atunci cand regiunea nazala este mai lata, astfel incat pare ca ochii nu sunt simetrici si aliniati. Pseudostrabismul apare doar la copii si se corecteaza treptat, pe masura ce trasaturile faciale se modifica odata cu varsta.

Bebelus cu strabism

Cauze

Motivele pentru care strabismul isi face aparitia sunt variate. Acestea pot fi de natura genetica (in special in cazul esotropiei congenitale), pot fi cauzate de un defect de vedere (hipermetropie, dar si miopie sau astigmatism), de o leziune suferita la nivelul ochilor sau pot aparea si fara un motiv clar. Deviatia poate insoti si anumite defecte congenitale (sindromul Down).

Insa, este posibil ca acestea sa marcheze si o afectiune mai grava, in special daca problema isi face aparitia la maturitate. Acestea includ diabetul, hipertensiunea arteriala, probleme ale muschilor oculari sau nervilor, tumori cerebrale, afectiuni neurologice grave (paralizia).

In cazul strabismului la adulti, poate fi vorba si de un defect care a persistat din copilarie, deoarece nu a fost corectat la timp. Insa, daca apare brusc, este absolut obligatoriu sa te prezinti la medic.

Simptome

Principalul simptom al acestei probleme oftalmologice este, desigur, prezenta ochilor nealiniati. Deseori, acestia nu se misca in acelasi timp, iar pacientul poate fi deranjat de lumina puternica si poate avea tendinta de a clipi des. Pe langa acest aspect, poate aparea si afectarea vederii. Perceptia 3D este afectata si imaginile pot fi incetosate sau dublate.

Diagnostic

Diagnosticul de strabism se poate pune in urma unui examen clinic oftalmologic obisnuit. In general, se recomanda controalele periodice, realizate anual, in cazul copiilor, pentru a putea depista la timp un astfel de defect de vedere. Daca micutul are un istoric familial de strabism sau prezinta semnele unei deviatii, chiar si intermitente, ar trebui dus la oftalmolog pentru o consultatie.

Medicul va dori sa afle si detalii legate de istoricul medical, in special daca defectul apare la adulti. Astfel, acesta va descoperi daca exista suspiciuni legate de alte afectiuni care ar fi putut declansa strabismul. Daca este necesar, se pot recomanda si alte analize, precum RMN sau alte investigatii imagistice pentru a depista eventuale tumori, probleme cerebrale, neurologice, dar si alte consultatii de specialitate.

Tratament

In general, strabismul se poate corecta cu usurinta, dar metodele pot varia in functie de tipul deviatiei, de severitatea acesteia, de varsta pacientului si de orice alte probleme deja existente. Este foarte important sa se realizeze rapid un tratament, deoarece vederea poate fi afectata in mod grav daca nu se intervine la timp.

Ochelari

In cazurile mai usoare, strabismul se poate corecta prin purtarea de ochelari. Acestia pot ajuta in alinierea ochiului cu probleme si pot contribui la imbunatatirea vederii.

Stimularea vederii in ochiul cu probleme

Acest defect poate fi combatut si prin fortarea ochiului nedominant sa perceapa imaginile si, astfel, sa isi corecteze deviatia. Acest lucru se poate realiza fie prin acoperirea ochiului sanatos cu un plasture, fie prin folosirea unor picaturi speciale.

Astfel, pacientul va fi stimulat sa isi foloseasca ochiul cu probleme, iar defectul de vedere se poate corecta treptat. In general, aceasta metoda se recomanda in cazul copiilor.

  Copil cu strabism

Metode ortoptice

Metodele ortoptice presupun realizarea unor exercitii speciale, care au rolul de a intari muschii oculari. Treptat, acestea pot ajuta la indreptarea axului ochiului cu probleme si la corectarea deviatiei.

Interventie chirurgicala

Corectarea strabismului se poate realiza si chirurgical. Procedura este una destul de simpla, care necesita anestezie generala, insa recuperarea este rapida. In general, pacientii isi pot relua activitatile de zi cu zi la scurt timp dupa aceasta.

Operatia presupune interventia asupra muschilor si ajuta la eliminarea deviatiei. Ea se recomanda la bebelusii cu varsta sub un an, dar si la copii mai mari sau la adulti, in cazul in care alte metode nu dau rezultate.

Strabismul reprezinta un defect de vedere care nu are doar implicatii estetice, ci si functionale. Daca problema nu este corectata la timp, exista riscul de afectare a vederii. Defectul poate aparea si fara o cauza clara, insa poate semnala si alte probleme grave. Imediat cum observi o deviatie a ochilor, mergi la medic pentru a primi un diagnostic si o recomandare potrivita de tratament.

Bibliografie:

1. Strabismul. https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/strabismul

2. Ce este strabismul? Cele mai frecvente tipuri de strabism, cauze, tratament oftalmologic si chirurgical. https://www.medlife.ro/articole-medicale/ce-este-strabismul-cele-mai-frecvente-tipuri-de-strabism-cauze-tratament-oftalmologic-si-chirurgical.html

3. Strabism - factori favorizanti, manifestari clinice, tratament. https://www.medicover.ro/despre-sanatate/strabism-factori-favorizanti-manifestari-clinice-tratament,523,n,295