Sindromul Havana: cauze, simptome, tratament

6. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Sindromul Havana

 

Intre sfarsitul anului 2016 si mai 2018, mai multi diplomati, ofiteri si alti membri ai personalului guvernamental din Canada si Statele Unite ale Americii, care calatoreau atat in Cuba, cat si in China au prezentat mai multe simptome clinice neobisnuite, fara o cauza clara. Aceste tulburari neurologice misterioase au fost supranumite „sindromul Havana”.

Ce este sindromul Havana?

Sindromul Havana reprezinta o problema de sanatate care a fost descrisa de membri ai personalului guvernamental din Canada si Statele Unite ale Americii si membri ai familiilor acestora afectati de simptome similare caracterizate prin ameteli persistente, migrene vestibulare, leziuni cerebrale traumatice, dureri de cap, pierderea auzului si tinitus [1].

Pana in 2018, Departamentul de Stat al SUA a raportat mai multe cazuri potentiale de sindrom Havana la diplomati si alti membri ai personalului care locuiesc in Guangzhou, China, precum si in Rusia, Polonia, Georgia si Taiwan [2].

Un caz suplimentar al sindromului Havana a fost identificat la un ofiter care isi desfasoara activitatea in Serbia, in timp ce alti doi cetateni americani care lucreaza in Bogota, Columbia, au raportat simptome similare. In 2021, mai multi alti oficiali de la misiunile diplomatice americane de la Geneva si Paris au fost suspectati de sindromul Havana. 

Desi peste 1.000 de persoane s-au confruntat cu posibile leziuni asociate sindromului Havana, un total de 26 de americani, precum si un numar nespecificat de diplomati canadieni, au fost raportati oficial ca au experimentat sindromul Havana [3].

Cauze ale sindromului Havana

Intr-un nou raport publicat de Academiile Nationale de Stiinte, Inginerie si Medicina din Statele Unite ale Americii, cercetatorii au confirmat ca simptomatologia sindromului Havana pare sa fie legate de efecte ale expunerii la energia de radiofrecventa pulsata si directionata [3].

In plus, specialistii au indicat ca mecanismele secundare ale acestui sindrom ar putea include o tulburare vestibulara functionala, cunoscuta sub numele de vertij postural-perceptual persistent [2].

De asemenea, un grup de cercetatori a observat ca unele dintre simptomele raportate ale sindromului Havana s-ar putea datora si hipervigilentei si reactiilor normale la stres si ambiguitate, in special in randul acestor persoane care sunt foarte bine pregatite in domeniul securitatii, fiind adaptate la mediile in care isi desfasoara activitatea [2].

Simptome ale sindromului Havana

 

Simptome ale sindromului Havana

 

Printre principalele simptome raportate de persoane afectate de sindromul Havana se numara [2]-[4]:

 • declin cognitiv;
 • oboseala si dureri de cap;
 • perceptia unor zgomote bruste puternice, care par sa aiba caracteristici directionale;
 • durere care a fost resimtita la una sau ambele urechi, unele persoane raportand senzatii simultane de presiune sau vibratii resimtite la nivelul capului;
 • tinitus;
 • probleme oftalmologice;
 • vertij;
 • anxietate;
 • greata;
 • pierderi de memorie;
 • dificultati cognitive.

Trebuie mentionat faptul ca majoritatea persoanelor care au raportat aceste simptome au sustinut ca au fost trezite in toiul noptii de zgomotul initial foarte puternic, care a fost urmat rapid de o presiune intensa in urechi si / sau fata.

Metode de tratament

Un program multimodal de exercitii neurologice de cinci zile a fost administrat unor persoane afectate in zece sedinte de tratament de o ora. Fiecare sesiune a constat in stimulare somatosenzoriala periferica repetitiva, exercitii cognitive, exercitii de reeducare neuromusculara cu miscari complexe ale extremitatilor superioare si inferioare drepte, exercitii de reabilitare vestibulara, exercitii ortopedice si rotatie folosind un scaun rotativ pe mai multe axe. Dupa implementarea programului starea persoanelor s-a imbunatatit [4].

Identificarea biomarkerilor in sange, tesuturi sau functia creierului ar putea ajuta cercetatorii sa identifice mai bine victimele sindromului Havana in viitor. In plus, date suplimentare vor fi colectate din incidentele raportate anterior de sindromul Havana, pentru a dezvolta o strategie de raspuns mai eficienta pentru incidentele viitoare si pentru a educa actualii oficiali guvernamentali cu privire la riscurile potentiale ale acestui fenomen [4].

Aplicarea programului multimodal care consta in 5 zile program de terapie intensiva poate fi o interventie plauzibila pentru a imbunatati severitatea simptomelor, echilibru si tulburari cognitive manifestate de persoanele cu sindrom Havana.

Preventie

Apeleaza la cele mai bune alimente pentru creier si memorie cat si la suplimente alimentare pentru a-ti proteja sanatatea. Aportul de suplimente nutritive nu inlocuieste un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe tratamentul si adreseaza-te unui specialist!

Sindromul Havana a fost descoperit si studiat in ultimii ani, a afectat in special personalul guvernamental si diplomatic de pe continentul american, iar metodele de tratament sunt supuse astazi unui complex proces de cercetare.

Atentie! Articolul are un caracter strict informativ. In cazul in care te confrunti cu simptome, adreseaza-te de urgenta unui medic specialist!

Surse de informare:

[1] UT Southwestern Medical Center. “Havana Syndrome: Medical, Scientific, and Policy Perspectives”, UT Southwestern Medical Center, 2022,

https://www.utsouthwestern.edu/education/medical-school/departments/psychiatry/research/havana-syndrome-conference.htmlAccesat in 03.02.2023.

[2] Cuffari, Benedette. “What is Havana Syndrome?”, News Medical Net, 2022, 

https://www.news-medical.net/health/What-is-Havana-Syndrome.aspxAccesat in 03.02.2023.

[3] Dilanian,Ken. “Havana Syndrome' symptoms in small group most likely caused by directed energy, says U.S. intel panel of experts” NBC News, 2022,

https://www.nbcnews.com/politics/national-security/havana-syndrome-symptoms-small-group-likely-caused-directed-energy-say-rcna14584 Accesat in 03.02.2023.

[4] Matthew M. Antonucci Mia Cozart, Frederick R. Carrick, Derek A. Barton

 “Treating Havana Syndrome: Cognition, Balance, and Graded Symptom Checklist Score Following Neurological Rehabilitation” Frontiersin, 2019,

https://www.frontiersin.org/10.3389%2Fconf.fneur.2019.62.00076/event_abstractAccesat in 03.02.2023.

 

 • Dr. Max Ceai urologic cu merisoare este un supliment alimentar sub forma de ceai cu un continut de merisoare si un amestec de plante, ambalat in plicuri individuale, care prin substantele active continute de acestea contribuie la functionarea normala a tractului urinar.
 • Dr. Max Ceai de Armurariu este un supliment alimentar ce are un continut de fructe Armurariu (Silybum marianum), sub forma de ceai, ambalat in plicuri individuale. Acesta contribuie la mentinerea functiei hepato-biliare, sustine digestia si contribuie la functionarea normala a inimii.
 • Dr. Max Ceai din plante pentru glicemie normala este un supliment alimentar sub forma de ceai cu un continut de amestec din plante, ambalat in plicuri individuale, care prin proprietatile substantelor active continute de acestea contribuie la mentinerea unui nivel normal al glicemiei in sange.

  Iti recomandam si:

  • Ameteala: cauze, riscuri, tratament

   Ameteala: cauze, riscuri, tratament

   · 6 minute de citit
   Ametelile sunt tulburari ale echilibrului fizic, ce apar ca urmare a unor boli, a emotiilor sau a unor probleme de natura fizica. Uneori aceste ameteli pot fi insotite de pierderi ale cunostintei, semn ca problemele sunt ceva mai grave si trebuie sa mergeti la medic pentru consult si investigatii de laborator.
  • Vertij: Cauze, simptome, tratament

   Vertij: Cauze, simptome, tratament

   · 9 minute de citit
   Vertijul afecteaza simtul orientarii spatiale si se manifesta printr-o senzatie de ameteala, un sentiment de pierdere a echilibrului. De asemenea, vertijul poate provoca o senzatie de rau in miscare sau in repaus. Vertijul afecteaza organele senzoriale, in special ochii si urechile, astfel incat uneori poate provoca lesin. Vertijul poate dura cateva secunde sau o perioada lunga de timp.
  • Tinitusul - denumirea stiintifica a cunoscutelor si iritantelor tiuituri in urechi - este un eveniment relativ frecvent, care afecteaza intre 15 si 20% din populatie, conform statisticilor [1]. Zgomotul pe care il percepe pacientul nu are o sursa externa, iar ceilalti oameni nu il pot auzi. Desi apare, mai frecvent, la persoanele in varsta, el poate afecta pe oricine.
  Despre autor
  Farmacistul Dr. Max
  Farmacistul Dr. Max
  La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
  Citiți mai multe de la acest autor
  Despre autor
  Farmacistul Dr. Max
  Farmacistul Dr. Max
  La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
  Citiți mai multe de la acest autor