Sialolitiaza: cauze, simptome, tratament

6. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Sialolitiaza

 

Sialolitiaza este o afectiune mai putin cunoscuta, care poate cauza disconfort si complicatii. In acest articol iti spunem care sunt cauzele care duc la aparitia acestei probleme de sanatate, precum si simptomele si semnele care te pot ajuta sa o identifici. De asemenea, iti spunem cum se poate diagnostica sialolitiaza, care sunt masurile de preventie care se pot adopta, dar și opțiunile de tratament disponibile.

Calculi salivari

Sialolitiaza este termenul medical pentru dezvoltarea pietrelor glandei salivare (calculi). Acestea pot provoca durere si inflamarea glandei salivare (1). Sialolitiaza inseamna prezenta calculilor in glandele salivare. Pietrele se formeaza in glanda sau canalele salivare si sunt compuse din fosfat de calciu si hidroxiapatita, pentru ca saliva este bogata in calciu. Calculii salivari se pot dezvolta in oricare dintre glandele salivare, inclusiv parotida, submandibulara, sublinguala, dar cel mai probabil se formeaza in glanda submandibulara. Copiii rareori dezvolta sialolitiaza. Afectiunea apare cel mai probabil la barbatii cu varste cuprinse intre 30-60 de ani.

Saliva este produsa de mai multe glande situate in gura si la nivelul gatului. Glandele salivare majore transporta apoi saliva prin tuburi mici numite canale salivare, care in cele din urma elibereaza saliva in diferite locuri din gura. Cele trei perechi de glande salivare majore sunt numite glande parotide, submandibulare si sublinguale. In plus fata de glandele salivare majore, exista mai multe glande mai mici, numite glande salivare minore, situate in buze, obraji si in intregul tesut care captuseste gura.

Saliva este alcatuita in cea mai mare parte din apa, dar contine si:

  • electroliti;
  • calciu;
  • fosfat;
  • compusi antibacterieni importanti;
  • enzime digestive.

Proprietatile antibacteriene ale salivei protejeaza impotriva:

  • infectiilor orale;
  • gurii uscate;
  • problemelor gingivale;
  • cariilor (3).

Simptomele sialolitiazei

Simptomele sialolitiazei se agraveaza de obicei atunci cand mananci si apoi se diminueaza la cateva ore dupa mese. Mestecatul stimuleaza glandele salivare sa faca saliva. Manifestarile pot include:

  • inflamarea glandei salivare;

  • dificultati la inghitire;

  • probleme la deschiderea gurii;

  • gura uscata (xerostomia);

  • gust ciudat;

  • dureri faciale.

Exista situatii in care pacientii cu sialolitiaza nu prezinta simptome.

Cauzele pietrelor salivare

Orice afectiune sau conditie medicala care provoaca ingrosarea salivei poate duce la sialolitiaza, inclusiv:

Unele persoane pot dezvolta calculi salivari chiar si atunci cand nu exista o cauza aparenta.

Este sialolitiaza contagioasa?

Nu, pietrele salivare in sine nu sunt contagioase. Cu toate acestea, daca pacientul are o infectie virala sau bacteriana a glandei salivare, o poate transmite si altor persoane (1).

Cum este diagnosticata sialolitiaza

Medicul poate diagnostica sialolitiaza in timpul unui examen fizic. De asemenea, medicul va revizui istoricul medical si va intreba pacientul care sunt simptomele pacientului.

In unele cazuri, medicul poate solicita teste imagistice pentru a confirma diagnosticul sau pentru a vedea locatia calculilor salivari. Aceste teste pot include:

  • raze X;

  • tomografie computerizata (CT);

  • teste imagistice prin rezonanta magnetica (RMN).

Medicul poate de asemenea solicita o scanare a glandei salivare (1).

Tratamentul sialolitiazei

Tratamentul cu sialolitiaza depinde de marimea si localizarea pietrelor. Tratamentele pot include remedii la domiciliu, antibiotice sau, in unele cazuri, interventii chirurgicale.

  • De cele mai multe ori, pietrele glandei salivare dispar singure cu tratament conservator: s-ar putea sa disloce piatra apa bauta, aplicarea de caldura sau masarea zonei. De asemenea, pacientul poate incerca sa suga lamaie sau bomboane acre, pentru a stimula productia de saliva.

  • antibiotice: daca pacientul a dezvoltat o infectie ca urmare a unei pietre a glandei salivare, medicul va prescrie, probabil, antibiotice.

  • indepartarea pietrei in cabinet: In cazul in care caile de atac acasa nu sunt de succes, medicul poate incerca sa indeparteze piatra prin sondarea usoara a zonei cu un instrument.

  • interventii chirurgicale: calculii mai mari ai glandei salivare pot necesita o interventie chirurgicala. In timpul acestei proceduri, un chirurg introduce un endoscop in canalul salivar pentru a localiza piatra. In unele cazuri, pentru eliminarea pietrei este necesara o mica incizie.

  • indepartarea glandei salivare: in cazuri rare, poate fi necesar ca glanda salivara sa fie indepartata chirurgical. Furnizorii de servicii medicale rezerva acest tratament pentru persoanele cu simptome severe, recurente.

Cum se poate reduce riscul de sialolitiaza

Nu poti preveni sialolitiaza cu totul. Dar iti poti reduce riscul ramanand hidratat, evitand fumatul si practicand o buna igiena orala (1). 

Lasata netratata, sialolitiaza poate duce la infectii sau abcese care se pot raspandi in spatii mai adanci din gat. Este important sa consulti medicul daca apar dureri faciale persistente si inflamatii (1).

Sialolitiaza apare atunci cand canalul salivar devine blocat de o piatra (calculi). In general, conditia nu este un motiv de ingrijorare si, de obicei, dispare pe cont propriu cu tratament conservator. Daca ai dureri faciale si umflaturi care se agraveaza in jurul orelor de masa, este posibil sa ai sialolitiaza. Programeaza un consult pentru a determina cauza si pentru a explora tratamentul adecvat.

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Cleveland Clinic, „Salivary stones (sialolithiasis)”, accesat in data de 26.05.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24344-sialolithiasis

  2. Teach me surgery, „Sialolithiasis”, accesat in data de 26.05.2023: https://teachmesurgery.com/ent/neck/sialolithiasis/

  3. Very Well Health, „Sialolithiasis symptoms, diagnosis and treatments”, accesat in data de 26.05.2023: https://www.verywellhealth.com/everything-you-need-to-know-about-sialolithiasis-1192027

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor