Sialadenita: cauze, simptome, tratament

10. 7. 2024 · 9 minute de citit

Sialadenita este o afectiune relativ rara, dar care are potentialul de a genera complicatii severe, care pot ajunge, in unele cazuri, sa puna viata pacientului in pericol. Citeste in continuare pentru a descoperi mai multe informatii despre cauzele sialadenitei, simptomele sale, metodele de diagnostic si optiunile de tratament, ca si despre masurile pe care ar trebui sa le iei pentru a preveni eventualele recidive!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Sialadenita: cauze, simptome, tratament

Definitie si tipuri de sialadenita

Sialadenita este o afectiune care implica inflamarea si umflarea glandelor salivare, ducand la simptome precum durere intensa si febra. Aceasta poate afecta oricare dintre cele trei perechi de glande salivare majore - parotide, submandibulare si sublinguale. Desi este o afectiune care poate aparea la orice varsta, sialadenita este mai frecventa la persoanele in varsta sau la cele cu sistemul imunitar slabit [1]. 

Sialadenita poate fi clasificata in doua tipuri principale - sialadenita acuta si sialadenita cronica. Sialadenita acuta se dezvolta rapid, adesea ca urmare a unei infectii bacteriene, provocand simptome severe. Sialadenita cronica, pe de alta parte, se dezvolta in timp, de obicei ca rezultat al unor afectiuni de lunga durata, cum ar fi pietrele la glandele salivare sau utilizarea de medicamente care reduc productia de saliva [2].

In functie de cauza infectiei, sialadenita poate fi, de asemenea, clasificata ca sialadenita virala sau sialadenita bacteriana. Sialadenita virala este adesea cauzata de virusuri cum ar fi virusul parotiditei epidemice (oreion), virusul citomegalic sau virusul HIV. Sialadenita bacteriana, pe de alta parte, este de obicei cauzata de bacterii precum Staphylococcus aureus sau Escherichia coli [3].

Cauzele sialadenitei

Sialadenita este o afectiune care este cauzata frecvent de infectii bacteriene, in special cu stafilococi. Conform unor studii, aceasta este cea mai frecventa cauza a sialadenitei, reprezentand aproximativ 80% din cazuri. Aceasta infectie poate aparea atunci cand glandele salivare nu functioneaza corespunzator sau cand saliva nu poate curge liber, oferind astfel un mediu propice pentru multiplicarea bacteriilor [2].

O alta cauza comuna a sialadenitei o reprezinta prezenta pietrelor sau a calculilor in glandele salivare. Acestea pot obstructiona fluxul de saliva, provocand inflamarea si infectarea glandelor. Pietrele se formeaza din depozitele de saruri de calciu si sunt o cauza frecventa a sialadenitei cronice [4]. 

Deshidratarea si malnutritia pot creste, de asemenea, riscul de sialadenita. Aceste stari pot duce la o scadere a productiei de saliva, care joaca un rol esential in mentinerea sanatatii orale prin curatarea si umidificarea gurii si prin prevenirea cresterii excesive a bacteriilor [5]. 

Bolile autoimune, cum ar fi sindromul Sjogren, pot afecta de asemenea functionarea glandelor salivare si pot duce la sialadenita. Aceste boli pot provoca inflamatie si pot afecta capacitatea glandelor de a produce saliva.

Simptomele sialadenitei

Simptomele generale ale sialadenitei includ durere si sensibilitate la nivelul gurii si gatului, umflarea uneia sau a ambelor glande salivare, febra si frisoane. Aceste semne pot varia, insa, in functie de tipul de sialadenita de care sufera pacientul [2].

Sialadenita acuta, de exemplu, poate provoca simptome severe care apar brusc, cum ar fi durere intensa in zona glandei afectate, febra mare si umflarea rapida a glandei. Acest tip de sialadenita poate fi mai greu de gestionat din cauza severitatii simptomelor, dar tratamentul adecvat poate ajuta la ameliorarea lor.

Pe de alta parte, sialadenita cronica poate provoca simptome mai putin severe, dar persistente, cum ar fi edem local, senzatie de disconfort sau durere la mestecat. Aceste simptome pot persista pentru o perioada indelungata de timp, ducand la disconfort continuu pentru pacient [1].

Unele simptome ale sialadenitei pot indica o complicatie grava si necesita ingrijiri medicale de urgenta. Dificultatile la inghitire sau respiratie, febra foarte mare sau prezenta unui abces in zona glandei salivare sunt semne care ar trebui sa determine o vizita de urgenta la medic [3]. 

Sialadenita poate afecta semnificativ calitatea vietii persoanei afectate. Disconfortul si durerea, dificultatile la mestecat si inghitire, precum si anxietatea si stresul cauzate de preocuparile legate de starea de sanatate pot avea un impact negativ asupra bunastarii generale a unei persoane.

Complicatiile posibile ale sialadenitei

Sialadenita poate duce la o serie de complicatii daca nu este tratata corespunzator. O astfel de complicatie este formarea unui abces, o acumulare de puroi in interiorul glandei salivare. Acest lucru se poate intampla atunci cand infectia nu este tratata la timp sau in mod adecvat. Abcesele se pot forma in orice glanda salivara, dar sunt mai frecvente in glandele salivare submandibulare [4].

O alta complicatie grava a sialadenitei este sepsisul, care apare atunci cand infectia se raspandeste in sange. Sepsisul este o urgenta medicala care poate pune viata in pericol.

Formarea de pietre la nivelul glandelor salivare (sialolitiaza) este o complicatie frecventa a sialadenitei. Aceste pietre pot obstrua canalele prin care este eliminata saliva secretata, ceea ce poate duce la o infectie. Pietrele la glandele salivare sunt cel mai frecvente in glanda submandibulara, reprezentand 80-90% din cazuri [2].

Daca este necesara interventia chirurgicala pentru a trata sialadenita, exista riscul de a dezvolta complicatii postoperatorii. Acestea pot include sangerare, infectie sau lezarea nervilor faciali.

Cum se diagnosticheaza sialadenita?

Diagnosticarea sialadenitei poate fi realizata prin diverse metode, in functie de simptomele prezentate de pacient. In primul rand, medicul poate solicita teste de sange pentru a verifica daca exista o infectie in organism. Testele de sange pot indica prezenta unei infectii prin detectarea unui numar crescut de leucocite, ceea ce indica o reactie a sistemului imunitar la o infectie. Culturile bacteriene pot fi prelevate din glandele salivare pentru a identifica tipul exact de bacterii care provoaca infectia. Aceasta este o etapa esentiala in stabilirea tratamentului adecvat [3].

Metodele de imagistica medicala precum ecografia, tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (MRI), sunt adesea utilizate pentru a vizualiza si a evalua glandele salivare. Aceste metode pot ajuta la identificarea inflamatiei, a pietrelor sau a tumorilor.

Sialografia este o procedura speciala de imagistica in care se injecteaza un colorant in canalele salivare pentru a ajuta la vizualizarea si identificarea oricaror blocaje sau anomalii. Aceasta procedura poate dezvalui prezenta unui blocaj in canalele salivare, care poate cauza sialadenita [5].

In cazurile in care exista suspiciunea unei tumori sau a unui alt tip de anomalie, se poate efectua o biopsie. Aceasta procedura implica prelevarea unei mici mostre de tesut pentru analiza microscopica. Biopsia poate confirma sau infirma prezenta unei tumori, iar studiile au aratat ca aproximativ 10% dintre pacientii cu sialadenita pot avea o tumoare la nivelul glandelor salivare [4].

Cum sa tratezi sialadenita acasa?

Tratarea sialadenitei acasa poate fi o solutie temporara, dar nu definitiva, pentru ameliorarea simptomelor. Una dintre cele mai eficiente metode naturale de tratament este aplicarea compreselor calde pe zona afectata. Aceasta ajuta la reducerea inflamatiei si la stimularea fluxului salivar. In plus, hidratarea adecvata este esentiala, intrucat ajuta la eliminarea bacteriilor din saliva si favorizeaza recuperarea. Consumul de alimente cu continut ridicat de vitamina C, precum citricele, ardeii grasi sau kiwi poate, de asemenea, stimula sistemul imunitar si accelera vindecarea [2].

Un alt aspect important in gestionarea sialadenitei la domiciliu este masajul glandelor salivare. Acesta poate ajuta la eliminarea pietrelor salivare, daca acestea sunt cauza sialadenitei. Procesul consta in aplicarea unei presiuni usoare si constante pe zona afectata, cu degetele curate, pentru a facilita eliminarea pietrelor.

Modificarile dietei pot avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra starii de bine a unei persoane care sufera de sialadenita. Alimentele picante, acide sau prea sarate pot irita glandele salivare si pot agrava simptomele, prin urmare, ar trebui evitate. In schimb, alimentele bogate in antioxidanti, cum ar fi fructele si legumele proaspete, pot ajuta la ameliorarea simptomelor [1].

Desi aceste metode pot ajuta la ameliorarea simptomelor, ele nu inlocuiesc ingrijirea medicala profesionala. Sialadenita poate determina complicatii grave daca nu este tratata corespunzator. Fara tratament medical adecvat, 20% dintre pacientii cu sialadenita pot dezvolta abcese sau alte complicatii severe.

Tratamente medicale si chirurgicale pentru sialadenita

Tratamentul medical pentru sialadenita include utilizarea de antibiotice pentru a combate infectia, analgezice pentru a ameliora durerea si medicamente antiinflamatorii pentru a reduce edemul. Tipul si durata tratamentului cu antibiotice pot varia, in functie de tipul de bacterii care cauzeaza infectia. De asemenea, este important de mentionat ca tratamentul poate varia in functie de cauza sialadenitei. In unele cazuri, pot fi necesare alte medicamente sau proceduri pentru a trata cauzele subiacente, cum ar fi calculii salivari sau o alta afectiune medicala [3].

In cazurile in care sialadenita este cauzata de sialolitiaza sau de abcese care nu pot fi tratate prin metode medicale, este posibil sa fie necesara interventia chirurgicala. Exista diferite proceduri chirurgicale care pot fi utilizate, in functie de natura problemelor de sanatate specifice ale pacientului. Sialolitotomia este o procedura care implica indepartarea pietrelor salivare, in timp ce sialoadenectomia este o procedura care implica indepartarea glandei salivare afectate [2].

Dupa tratamentul medical sau chirurgical al sialadenitei, este esentiala o perioada de recuperare. In plus, pot exista si anumite complicatii, cum ar fi infectii sau hemoragii, care trebuie monitorizate de catre un medic.

Decizia legata de tipul de tratament pentru sialadenita este luata in functie de mai multi factori, inclusiv severitatea simptomelor, varsta si starea generala de sanatate a pacientului, precum si preferintele personale ale acestuia. In unele cazuri, tratamentul medical poate fi suficient, in timp ce in alte cazuri poate fi necesara interventia chirurgicala [1]. 

Ti-am pus la dispozitie o imagine completa asupra sialadenitei, de la definirea bolii si prezentarea cauzelor si simptomelor pana la modalitatile de diagnosticare si tratament. Intelegerea acestor informatii este esentiala pentru a putea gestiona sialadenita in mod eficient. Avand in vedere complexitatea acestei boli, este recomandat sa consulti medicul de la primele semne de boala, pentru a preveni aparitia complicatiilor!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse

  1. “Salivary Gland Infection (Sialadenitis).” Www.hopkinsmedicine.orgwww.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/salivary-gland-infection-sialadenitis#:~:text=A%20salivary%20gland%20infection%20is, accesat la 9.07.2024;
  2. Schiff, Bradley A. “Ear, Nose, and Throat Disorders.” Merck Manuals Professional Edition, Dec. 2022, www.msdmanuals.com/professional/ear, accesat la 9.07.2024;
  3. “Sialadenitis.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15749-sialadenitis-swollen-salivary-gland, accesat la 9.07.2024;
  4. “Sialadenitis.” NORD (National Organization for Rare Disorders), rarediseases.org/rare-diseases/sialadenitis/, accesat la 9.07.2024;
  5. “Submandibular Sialadenitis/Sialadenosis: Practice Essentials, Pathophysiology, Epidemiology.” EMedicine, 28 Nov. 2023, emedicine.medscape.com/article/882358-overview?form=fpf, accesat la 9.07.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor