Malnutritia: cauze, manifestari, optiuni de tratament si preventie

24. 11. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit
barbat mananca un fursec

Malnutritia reprezinta orice forma de nutritie necorespunzatoare, caracterizata de un aport excesiv sau deficitar de energie si substante nutritive. Malnutritia include atat excesele (supraponderalitatea si obezitatea) si deficientele (subponderalitatea), cat si dezechilibrele si bolile netransmisibile cauzate de acestea. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2014 1,9 miliarde de adulti erau supraponderali sau obezi, iar aproape jumatate de miliard erau subponderali. În plus, aproximativ 45% dintre decesele in randul copiilor cu varsta mai mica de 5 ani sunt cauzate de subponderalitate [1].

Cauzele si factorii de risc asociati malnutritiei

Desi este mai frecvent intalnita in tarile subdezvoltate, subnutritia continua sa fie o problema chiar si in tarile dezvoltate si in cele in curs de dezvoltare. Incidenta subnutritiei este mai mare in mediile sarace sau in cele care se confrunta cu probleme precum abuzul de substante sau izolarea sociala. În cazul adultilor, subnutritia si bolile asociate acestuia pot aparea ca urmare a:

  • Aportului nutritiv redus din cauza reducerii apetitului si a senzatiei de foame;
  • Scaderii absorbtiei nutrientilor (malabsorbtie), in special in cazul persoanelor cu afectiuni intestinale sau care au trecut prin interventii chirurgicale abdominale;
  • Cresterii pierderilor in cazul pacientilor cu arsuri;
  • Cresterii consumului energetic [2].

Și in cazul supraalimentatiei exista mai multi factori implicati, legati in special de stilul de viata si de mediu:

  • Aportul crescut de alimente cu densitate energetica crescuta, bogate in grasimi si zaharuri;
  • Lipsa activitatii fizice incurajate si de evolutia naturii sedentare a locurilor de munca, a mijloacelor de transport si de cresterea urbanizarii [3];
  • Lipsa parcurilor, a pistelor si a salilor de fitness accesibile din punct de vedere al pretului;
  • Dimensiunea crescuta a portiilor de mancare ce poate conduce la cresterea aportului caloric;
  • Lipsa accesului la supermarketuri sau magazine care vand alimente sanatoase (de exemplu fructe si legume);
  • Reclamele care incurajeaza oamenii sa cumpere alimente nesanatoase precum gustarile cu un continut crescut de grasimi sau bauturile indulcite.

În plus, printre cauzele obezitatii si supraponderalitatii se numara si:

  • Genetica (de exemplu sindromul Prader-Willi);
  • Afectiunile medicale (de exemplu tulburarile hormonale, hipotiroidismul, sindromul Cushing sau sindromul ovarelor polichistice);
  • Anumite medicamente (de exemplu corticosteroizii, antidepresivele, anticonvulsivantele);
  • Stresul;
  • Tulburarile legate de somn [4].

 Manifestarile si consecintele malnutritiei

Malnutritia afecteaza intreg organismul, precum si modul de functionare a organelor interne [2]. Subnutritia se poate manifesta prin semne si simptome precum:

  • Scaderea greutatii corporale, a tesutului gras si a masei musculare;
  • Proeminenta oaselor;
  • Slabirea bratelor si a picioarelor insotita de umflarea fetei si a abdomenului;
  • Încetinirea cresterii si a dezvoltarii intelectuale la copii;
  • Iritabilitate, apatie si lipsa atentiei;
  • Slabiciune si senzatie de oboseala;
  • Piele uscata si lipsita de elasticitate;
  • Eruptii cutanate si alte tipuri de leziuni;
  • Par friabil si decolorat;
  • Caderea parului;
  • Infectii frecvente si severe;
  • Scaderea temperaturii corporale;
  • Scaderea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.

La polul opus, manifestarile si consecintele supraalimentatiei includ:

  • Cresterea greutatii corporale;
  • Cresterea tensiunii arteriale (hipertensiune arteriala);
  • Rezistenta la insulina [5] si diabet zaharat;
  • Boli cardiovasculare (in special boli cardiace si accident vascular cerebral);
  • Afectiuni musculo-scheletice (osteoartrita);
  • Cresterea riscului de a dezvolta cancer (inclusiv cancer endometrial, de san, ovarian, de
  • prostata, hepatic, renal sau colonic) [3].

Tratamentul malnutritiei

Tratamentul subnutritiei si al deficitului de micronutrienti consta in administrarea suplimentelor nutritionale pentru acoperi lipsurile organismului. În functie de severitatea subnutritiei, tratamentul se poate intinde pe parcursul a catorva saptamani. În timpul subnutritiei, organismul a dezvoltat mecanisme prin care sa se adapteze acestor modificari ale aportului de nutrienti. Din acest motiv, corectarea initiala a deficitului nutritional se face lent pentru a evita instalarea sindromului de realimentare, complicatie cu potential fatal [5]. În cazul pacientilor cu sindrom de malabsorbtie sau care nu se pot hrani, alimentatia poate fi administrata pe cale intravenoasa (alimentatie parenterala) sau prin intermediul unui tub introdus prin tractul digestiv (alimentatie enterala) [6].

În cazul supraalimentatiei, tratamentul se concentreaza pe scaderea greutatii corporale prin modificari ale stilului de viata (dieta si activitate fizica), administrarea de medicamente sau interventii chirurgicale. De asemenea, daca supraalimentatia a aparut ca urmare a unei alte patologii tratabile (de exemplu hipotiroidismul), se va avea in vedere si terapia acesteia.

Prevenirea malnutritiei

Malnutritia este o problema globala, fiind asociata cu aparitia unor boli netransmisibile si cu cresterea ratelor de morbiditate si mortalitate. Atat subnutritia, cat si supraalimentatia pot fi prevenite atat prin interventii individuale, cat si prin interventii generale la nivel de comunitate. La nivel individual, fiecare persoana poate incerca sa isi modifice stilul de viata in asa fel incat:

  • Sa limiteze aportul energetic provenit din zaharuri si grasimi;
  • Sa adopte o dieta echilibrata si variata prin cresterea consumului de fructe si legume, leguminoase, cereale integrale si nuci;
  • Sa efectueze activitate fizica regulata (60 de minute pe zi pentru copii si 150 de minute pe saptamana pentru adulti) [3,5].

În concluzie, malnutritia inglobeaza dereglarile de alimentatie caracterizate de un aport excesiv sau insuficient de energie si/sau nutrienti. Atat subnutritia, cat si supraalimentatia au un impact negativ asupra starii de sanatate si pot conduce la aparitia altor afectiuni. Pentru a preveni tulburarile legate de malnutritie, adopta un stil de viata echilibrat care sa includa efectuarea regulata a unei activitati fizice si o dieta cat mai variata si bogata in principii nutritive.

Surse informative

  1. “Malnutrition.” World Health Organization, 9 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/malnutrition
  2. Saunders, John, and Trevor Smith. “Malnutrition: Causes and Consequences.” Clinical Medicine, vol. 10, no. 6, 2010, pp. 624–627., doi:10.7861/clinmedicine.10-6-624. 
  3. “Obesity and Overweight.” World Health Organization, 9 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
  4. “What Causes Obesity & Overweight?” Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, U.S. Department of Health and Human Services, 28 July 2021, www.nichd.nih.gov/health/topics/obesity/conditioninfo/cause#
  5. “Malnutrition: Definition, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 4 May 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22987-malnutrition
  6. “Malnutrition.” Johns Hopkins Medicine, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/malnutrition