Screening cancer de col uterin: ce este, in ce consta, recomandari

8. 7. 2024 · 8 minute de citit

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei, iar impactul sau asupra sanatatii este unul important. In continuare, ai ocazia sa descoperi mai multe informatii despre importanta screeningului pentru cancerul de col uterin, despre importanta acestuia si modul in care se realizeaza si despre cum sunt interpretate rezultatele obtinute.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Screening cancer de col uterin: ce este, in ce consta, recomandari

Ce este cancerul de col uterin si ce consecinte are?

Cancerul de col uterin este un tip de cancer care se dezvolta in celulele inferioare ale uterului, regasite in zona colului uterin, adesea cauzat de tulpini cu risc inalt ale virusului Papiloma Uman (HPV), o infectie transmisa sexual. Acesta este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei la nivel global, inregistrand anual aproximativ 570.000 de cazuri noi, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii [1].

Simptomele si semnele cancerului de col uterin pot fi insidioase. In stadiile incipiente, acesta poate sa nu manifeste simptome evidente, ceea ce il face dificil de detectat fara un control medical periodic. Pe masura ce progreseaza, unele semne pot include sangerari vaginale anormale, dureri pelvine si dureri in timpul actului sexual [2]. 

Consecintele cancerului de col uterin pot fi grave daca nu este detectat si tratat la timp. Acesta poate metastaza si se poate raspandi in alte parti ale corpului, afectand sanatatea generala. De asemenea, poate afecta fertilitatea si poate necesita interventii chirurgicale invazive, inclusiv histerectomie [3]. 

In ciuda riscurilor sale, cancerul de col uterin poate fi prevenit si tratat daca este detectat in stadiile incipiente. Prin urmare, este esential sa se efectueze screeningul periodic si sa se ia alte masuri preventive, recomandate de catre medic.

Importanta screeningului pentru cancer de col uterin

Screeningul pentru cancerul de col uterin joaca un rol esential in depistarea precoce a acestei boli. Acesta permite identificarea modificarilor precanceroase la nivelul celulelor cervicale, care pot fi tratate inainte de a deveni cancer. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), depistarea timpurie poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de col uterin [2].

Efectuarea regulata a screeningului a fost asociata cu o scadere semnificativa a ratei de mortalitate prin cancer de col uterin. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), mortalitatea prin cancer de col uterin a scazut cu aproximativ 70% in tarile care au implementat programe de screening. Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca tratamentul este mult mai eficient atunci cand boala este diagnosticata intr-un stadiu incipient.

Pe langa beneficiile evidente pentru sanatate, screeningul pentru cancerul de col uterin este si cost-eficient. Costurile asociate cu tratamentul cancerului de col uterin in stadii avansate pot fi semnificative, iar screeningul regulat poate preveni necesitatea unor astfel de tratamente [4]. 

Este important de subliniat ca beneficiile screeningului pot fi atinse numai daca femeile participa la aceste teste in mod regulat. Prin urmare, este esential sa se promoveze si sa se incurajeze participarea la screening, in special in randul femeilor care au factori de risc.

Cum se realizeaza screeningul pentru cancer de col uterin?

Screeningul pentru cancerul de col uterin este un proces simplu si non-invaziv, cunoscut sub numele de test Papanicolau sau frotiu cervical. Acesta implica prelevarea unei mostre de celule de la nivelul colului uterin, proces ce dureaza cateva minute. Acest test poate ajuta la identificarea modificarilor celulare anormale care pot indica prezenta cancerului de col uterin [5].

In plus fata de testul Papanicolau, se poate efectua si test HPV. Acesta este un test de laborator care cauta ADN-ul virusului HPV in mostra prelevata. Anumite tulpini de HPV sunt cunoscute pentru faptul ca pot cauza cancer de col uterin. Prezenta virusului HPV, mai ales a unei tulpini cu risc inalt, reprzinta o recomandare pentru o monitorizare ulterioara mai atenta a pacientei [2].

Daca rezultatele testelor indica modificari celulare anormale, medicul poate recomanda teste suplimentare. Acestea pot include colposcopie (o examinare mai detaliata a colului uterin) si / sau o biopsie (unde o mica mostra de tesut este prelevata pentru examinare microscopica). Aceste teste permit o evaluare mai aprofundata a starii de sanatate a colului uterin si pot ajuta la stabilirea unui tratament adecvat in cazul in care este nevoie.

Cum sa te pregatesti pentru screeningul de cancer de col uterin?

Pregatirea pentru screeningul de cancer de col uterin presupune inţelegerea procesului şi a importanţei acestuia. Screeningul este un test preventiv care are ca scop identificarea modificarilor celulare precoce ce pot evolua in cancer. Cu toate ca procedura poate genera anxietate, este esenţial sa ne amintim ca este un pas proactiv in direcţia ingrijirii sanataţii personale [1].

Primul pas este programarea testului, care trebuie sa fie efectuat intr-un moment bine ales pentru a obţine rezultate cat mai precise. Conform Organizaţiei Mondiale a Sanataţii, cel mai bun moment pentru a programa un test Papanicolau este la cel putin 10-20 de zile dupa inceperea ultimei perioade menstruale. In plus, pentru a evita distorsionarea rezultatelor testului, este recomandat sa eviti raporturile sexuale, folosirea tampoanelor interne sau dusurile vaginale cu minim 24 de ore inainte de test [3].

Inainte de vizita la medic, ar fi util sa iti notezi toate intrebarile sau motivele de ingrijorare pe care le ai. Este important sa discuti cu medicul despre istoricul medical si orice schimbari sau simptome pe care le-ai observat. Acest lucru poate ajuta la identificarea oricaror potentiale riscuri sau probleme.

Confortul emotional este, de asemenea, un aspect important al pregatirii pentru screening. Este normal sa simti anxietate sau teama, dar este important sa stii ca acest test este un pas esential in prevenirea cancerului de col uterin. In plus, disconfortul asociat este minim [2].

Interpretarea rezultatelor screeningului pentru cancer de col uterin

Interpretarea rezultatelor screeningului pentru cancer de col uterin este esentiala pentru a intelege starea sanatatii tale. Rezultatele pot fi normale, anormale sau incerte. Un rezultat normal inseamna ca nu au fost detectate celule anormale si cel mai probabil nu vei avea nevoie de un alt test decat in urmatorii cativa ani. Rezultatele anormale, pe de alta parte, pot indica prezenta de celule anormale, dar nu neaparat cancer. In cazul unui rezultat incert, este posibil ca testul sa nu fi putut determina clar daca celulele sunt normale sau anormale.

Rezultatele anormale ale screeningului pentru cancer de col uterin nu indica intotdeauna prezenta cancerului. Acestea pot semnala schimbari la nivelul celulelor cervicale care pot necesita investigatii suplimentare [4]. 

In cazul in care rezultatele screeningului sunt anormale, vor fi necesare teste suplimentare pentru a determina cauza acestei anomalii. Acestea pot include colposcopia sau biopsia. Colposcopia implica examinarea colului uterin cu un instrument de marire, in timp ce biopsia implica prelevarea unei mici parti de tesut pentru a fi examinata la microscop. Aceste teste pot ajuta la confirmarea sau excluderea unui diagnostic de cancer de col uterin. Daca diagnosticul de cancer de col uterin este confirmat, medicul tau va discuta cu tine despre optiunile de tratament, care pot include chirurgie, radioterapie sau chimioterapie.

Alte recomandari pentru prevenirea cancerului de col uterin

Alte metode de prevenire a cancerului de col uterin, pe langa screening, includ vaccinarea impotriva HPV, folosirea prezervativului, renuntarea la fumat si controlul ginecologic regulat.

Vaccinul impotriva HPV este unul dintre cele mai eficiente mijloace de prevenire a cancerului de col uterin. Acesta protejeaza impotriva tulpinilor de HPV care cauzeaza cel mai frecvent acest tip de cancer. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinarea ar trebui administrata inainte de inceperea vietii sexuale, preferabil la varsta de 9-14 ani, pentru a asigura o protectie optima [5].

Folosirea prezervativului in timpul actului sexual poate reduce riscul de infectare cu HPV, virusul cauzator al cancerului de col uterin. Chiar daca nu ofera o protectie completa, este un pas important in preventie. Utilizarea consecventa a prezervativelor poate reduce riscul de transmitere a HPV cu 70% [1].

Fumatul este un factor de risc semnificativ pentru cancerul de col uterin. Renuntarea la fumat poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta aceasta boala. O meta-analiza realizata de International Agency for Research on Cancer a aratat ca femeile care fumeaza au un risc cu 60% mai mare de a dezvolta cancer de col uterin comparativ cu nefumatoarele.

Un control ginecologic anual este esential pentru depistarea precoce a oricaror anomalii. In plus, testul Papanicolau si testul HPV ar trebui efectuate conform recomandarilor medicului. Potrivit Societatii Americane pentru Cancer, femeile cu varsta de 21-29 de ani ar trebui sa faca un test Papanicolau la fiecare 3 ani, in timp ce cele cu varsta de 30-65 de ani ar trebui sa faca un test Papanicolau si un test HPV la fiecare 5 ani [2]. 

Cancerul de col uterin este o afectiune cu consecinte grave, dar care poate fi prevenita si tratata eficient prin screening regulat. Informatiile prezentate subliniaza importanta screeningului, in ce consta acesta, detalii despre interpretarea rezultatelor si alte recomandari pentru prevenirea cancerului de col uterin. Te incurajam sa comunici deschis cu mediul despre acest subiect si sa ai grija de sanatatea ta!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse

  1. ACOG. “Cervical Cancer Screening.” Www.acog.org, May 2021, www.acog.org/womens-health/faqs/cervical-cancer-screening, accesat la 8.07.2024;
  2. CDC. “Screening for Cervical Cancer.” Cervical Cancer, 28 Mar. 2024, www.cdc.gov/cervical-cancer/screening/index.html, accesat la 8.07.2024;
  3. National Cancer Institute. “Cervical Cancer Screening - NCI.” Www.cancer.gov, 13 Oct. 2022, www.cancer.gov/types/cervical/screening, accesat la 8.07.2024;
  4. National Health Service. “Overview - Cervical Screening.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/cervical-screening/, accesat la 8.07.2024;
  5. “Screening Tests for Cervical Cancer.” Www.cancer.orgwww.cancer.org/cancer/types/cervical-cancer/detection-diagnosis-staging/screening-tests.html, accesat la 8.07.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor