Vaccin HPV (adulti si copii): ce trebuie sa stii

23. 11. 2023 · 18 minute de citit

Virusul HPV reprezinta un subiect complex de discutie, dar nu trebuie sa iti faci griji. In acest articol vei afla tot ce trebuie sa stii despre acesta si despre vaccinul HPV, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Vei intelege cum functioneaza vaccinul, cand si pentru cine este recomandat, dar si despre potentialele efecte secundare. De asemenea, vom demonta miturile legate de vaccinarea HPV si vom oferi informatii esentiale pentru a proteja sanatatea ta si pe cea a celor dragi.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Vaccin HPV (adulti si copii): ce trebuie sa stii

Informatii generale despre virusul HPV

Virusul Papiloma Uman (HPV), un grup de peste 100 de tipuri de virusuri, este cunoscut pentru capacitatea sa de a cauza veruci sau papiloame, considerate non-canceroase. In ciuda acestei caracteristici, nu toate infectiile cu HPV sunt inofensive. Unele tipuri pot duce la afectiuni precum veruci genitale sau chiar cancer, inclusiv cancer de col uterin, cancer de penis, cancer de anus, cancer de gat si al limbii. Descopera mai multe informatii despre virusul HPV!

Transmiterea HPV se realizeaza prin contact direct, piele pe piele, majoritatea cazurilor fiind rezultatul actului sexual, fie el vaginal, oral sau anal. Este important de precizat ca HPV poate fi transmis chiar si atunci cand persoana infectata nu prezinta semne sau simptome, ceea ce face ca prevenirea acestuia sa fie cu atat mai imperativa [1].

HPV este o infectie sexuala extrem de comuna; prevenirea infectiei cu HPV este esentiala in limitarea raspandirii acestui virus. Metode eficiente de prevenire includ:

  • Folosirea prezervativelor: Prezervativele pot reduce riscul de infectare cu HPV, dar nu il elimina complet, deoarece virusul poate infecta zonele genitale, anale si orale care nu sunt acoperite de prezervativ.
  • Vaccinarea impotriva HPV: Vaccinul HPV este o metoda eficienta de prevenire a infectiilor cu cele mai periculoase tipuri de HPV [2].

Informatii despre vaccinul HPV in Romania

In Romania, vaccinarea impotriva HPV este un subiect de interes major pentru sanatatea publica, insa rata de vaccinare ramane inca scazuta. Aceasta situatie este determinata de o serie de factori, printre care lipsa de informatii si de constientizare a populatiei, dar si probleme de accesibilitate la vaccin.

Bariera majora in calea vaccinarii impotriva HPV in Romania o reprezinta lipsa de informare. Multe persoane nu inteleg importanta vaccinarii si nu sunt constiente de riscurile asociate cu HPV.

Pentru a imbunatati rata de vaccinare impotriva HPV sunt necesare eforturi conjugate din partea autoritatilor, a organizatiilor non-profit si a comunitatilor. Campaniile de constientizare si educatie sunt esentiale pentru a imbunatati intelegerea populatiei despre importanta vaccinarii. De asemenea, este necesara imbunatatirea accesului la vaccin, prin cresterea numarului de centre de vaccinare si prin asigurarea disponibilitatii vaccinului in toate regiunile tarii [4].

Ce este si ce contine vaccinul anti HPV

Vaccinul anti-HPV este un produs biologic proiectat sa stimuleze sistemul imunitar pentru a produce anticorpi impotriva HPV. Acest lucru inseamna ca acest vaccin nu contine virusul in sine, ci doar particule asemanatoare cu virusul, cunoscute sub numele de „virus-like particles” (VLPs). Aceste VLPs sunt produse prin inginerie genetica si nu contin ADN viral, deci nu pot cauza infectia cu HPV. In plus, vaccinurile HPV contin si adjuvanti, substante care ajuta la stimularea raspunsului imunitar al organismului.

Atunci cand vine vorba despre HPV, vaccinul actioneaza prin stimularea sistemului imunitar al organismului sa produca anticorpi impotriva HPV. Odata ce anticorpii sunt produsi, ei raman in organism si ofera protectie impotriva infectiilor viitoare cu HPV. Astfel, vaccinul anti-HPV nu trateaza o infectie existenta cu HPV, ci mai degraba previne infectiile viitoare [5].

Vaccinul impotriva HPV poate reduce riscul de cancer de col uterin cu pana la 90%. Vaccinul este, de asemenea, eficient in prevenirea altor tipuri de cancer legate de HPV, precum cancerul de anus, vulva, vagin si orofaringe [6].

Este important de mentionat ca, desi vaccinul anti-HPV poate preveni majoritatea cazurilor de cancer de col uterin, acesta nu inlocuieste screeningul pentru cancerul de col uterin. Femeile ar trebui sa continue sa faca teste Papanicolau si HPV conform recomandarilor medicale, chiar daca au fost vaccinate [2].

Cum actioneaza vaccinul anti HPV

Vaccinul anti-HPV functioneaza printr-un proces de imunizare activa, in care sistemul imunitar al organismului este stimulat pentru a produce anticorpi impotriva virusului HPV. Acest lucru se realizeaza prin introducerea unor proteine similare cu cele ale virusului in organism, fara a contine insa virusul in sine, deci fara a putea cauza boala. Anticorpii astfel creati vor ramane in organism si vor fi gata sa lupte impotriva virusului HPV in cazul unei infectii viitoare 4].

Vaccinul anti-HPV poate proteja impotriva mai multor tipuri de virus HPV, inclusiv tipurile 16 si 18, care sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin. De asemenea, unele vaccinuri pot proteja si impotriva altor tipuri de virus HPV care cauzeaza veruci genitale, cum ar fi tipurile 6 si 11 [3].

Vaccinul anti-HPV este cel mai eficient daca este administrat inainte ca persoana sa fie expusa la virus, adica inainte de debutul activitatii sexuale. De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea fetelor cu varsta intre 9 si 14 ani. Vaccinul nu poate vindeca o infectie HPV existenta, dar poate preveni infectiile viitoare [2].

Vaccinul ofera protectie pe termen lung impotriva virusului HPV. Studiile arata ca acesta ramane eficient timp de cel putin 10 ani, dar se estimeaza ca protectia ar putea dura mult mai mult, cu conditia respectarii schemei vaccinului HPV.

Pentru cine este recomandat vaccinul anti HPV

Vaccinul anti-HPV este recomandat pentru diverse grupuri de varsta si in anumite situatii specifice. In primul rand, acesta este recomandat pentru preadolescenti, adolescenti si tineri, fete si baieti, cu varsta cuprinsa intre 9 si 26 de ani. Vaccinarea impotriva HPV atinge maximum de eficienta atunci cand este administrata la varsta de 11 sau 12 ani. Totusi, vaccinul poate fi de asemenea administrat adultilor cu varsta pana in 45 de ani, in functie de recomandarile medicului [5].

Vaccinul anti-HPV este recomandat si pentru persoanele care sunt in mod deosebit expuse la riscul de a se infecta cu virusul HPV. Acesta include persoanele cu un sistem imunitar slabit, cele care au avut deja infectii cu HPV sau cele care au avut relatii sexuale cu mai multe persoane. De exemplu, vaccinul HPV este recomandat pentru persoanele cu HIV, deoarece acestea sunt mai predispuse la infectii cu HPV si au un risc mai mare de a dezvolta cancer cauzat de HPV [6].

Este recomandat ca vaccinul anti-HPV sa fie administrat inainte de debutul vietii sexuale, acesta oferind cea mai mare eficacitate in prevenirea infectiilor cu HPV in acest caz. Chiar daca o persoana a avut deja o infectie cu HPV, vaccinul poate fi totusi util. Vaccinul poate proteja impotriva altor tulpini ale virusului cu care persoana respectiva nu a fost inca infectata.

Fetita vaccinata HPV

Cand se poate administra vaccinul anti HPV

Vaccinul HPV poate fi administrat incepand cu varsta de 9 ani si se recomanda vaccinarea inainte de inceperea vietii sexuale, astfel oferind cea mai buna protectie impotriva virusului HPV.

Schema de vaccinare pentru HPV depinde de varsta la care este administrat vaccinul. Pentru cei cu varsta intre 9 si 14 ani, se recomanda 2 doze de vaccin, cu un interval de 6 luni intre ele. Pentru adolescentii si adultii cu varsta de 15 ani si peste, se recomanda 3 doze de vaccin. Daca te intrebi, pentru vaccin HPV pana la ce varsta se face, recomandarea specialistilor variaza, varsta maxima mentionata fiind cea de 45 ani [2].

Vaccinul anti HPV nu este in general recomandat pentru femeile insarcinate. Totusi, vaccinarea poate fi luata in considerare in anumite circumstante, cu recomandarea medicului. CDC noteaza ca, desi datele sunt limitate, studiile nu indica niciun risc asociat cu administrarea vaccinului HPV in timpul sarcinii.

Vaccinarea in timp util si respectarea schemei de vaccinare recomandate sunt esentiale pentru a obtine cea mai buna protectie posibila.

Se poate administra vaccinul anti HPV daca exista infectia in corp

Vaccinul anti-HPV poate fi administrat chiar si in prezenta unei infectii cu HPV existente. Este important sa se inteleaga ca vaccinul nu are capacitatea de a vindeca infectia deja existenta, dar are rolul de a preveni infectiile cu alte tulpini ale virusului HPV. Exista peste 100 de tulpini ale virusului HPV, iar vaccinul este eficient in prevenirea celor mai periculoase dintre acestea, care sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer cervical [7].

Chiar daca o persoana este deja infectata cu o anumita tulpina a virusului, vaccinul poate preveni infectiile cu alte tulpini. Aceasta este o veste buna, deoarece multe persoane pot fi deja purtatoare ale virusului fara a fi constiente de acest lucru. Vaccinul HPV are un rol preventiv, nu curativ. Acesta nu poate trata leziunile sau cancerul cauzate de HPV, dar poate preveni aparitia acestora in viitor prin blocarea infectiilor cu alte tulpini HPV [3].

Inainte de a lua decizia de a se vaccina, este recomandat ca persoanele sa se testeze pentru HPV. Acest lucru poate ajuta la o mai buna intelegere a situatiei lor specifice si la luarea unei decizii informate. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda testarea pentru HPV pentru toate femeile cu varsta de peste 30 de ani.

Statisticile arata ca vaccinul HPV are o eficacitate de peste 90% in prevenirea infectiilor cu HPV tipurile 16 si 18, care sunt responsabile de majoritatea cazurilor de cancer cervical. Studiile au aratat ca vaccinul HPV a redus semnificativ numarul de infectii cu HPV si de cazuri de cancer cervical in tarile unde a fost implementat pe scara larga [4].

Schema de administrare a vaccinului HPV

Programul de vaccinare impotriva HPV este esential pentru prevenirea infectiei cu acest virus. Daca te intrebi cate doze de vaccin HPV se fac: vaccinul HPV este de obicei administrat in doua sau trei doze, in functie de varsta persoanei vaccinate. Conform recomandarilor Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC), copiii care primesc vaccinul HPV inainte de a implini 15 ani au nevoie de doar 2 doze. Persoanele care sunt vaccinate dupa varsta de 15 ani (adolescentii si adultii) sau care au anumite afectiuni care slabesc sistemul imunitar au nevoie de 3 doze pentru a fi pe deplin protejate. [2].

Vaccinul HPV se administreaza prin injectie intramusculara, de obicei in partea superioara a bratului. Aceasta inseamna ca vaccinul este injectat adanc in muschi, nu in tesutul subcutanat sau in vena. Metoda de administrare a fost aleasa pentru a asigura un raspuns imun puternic si eficient impotriva virusului [1].

Este crucial de subliniat importanta respectarii schemei de vaccinare recomandate. Omiterea sau intarzierea dozelor poate reduce eficacitatea vaccinului si poate rezulta intr-o protectie insuficienta impotriva virusului HPV. Respectarea programului de vaccinare este esentiala pentru a asigura eficacitatea maxima a vaccinului [6].

Vaccinarea in situatii speciale, cum ar fi in cazul persoanelor imunocompromise, poate necesita o abordare diferita. De exemplu, persoanele cu anumite afectiuni care slabesc sistemul imunitar pot avea nevoie de un program de vaccinare diferit sau de doze suplimentare. Acest lucru trebuie discutat cu un medic specialist inainte de inceperea vaccinarii.

Cat timp ofera vaccinul HPV protectie impotriva infectiei?

Vaccinul HPV ofera o protectie de durata impotriva virusului. Conform studiilor realizate de catre Centrul de Control si Prevenire a Bolilor din Statele Unite, vaccinul poate oferi protectie pentru cel putin 10 ani. Cercetarile continua pentru a determina durata exacta a protectiei, insa pana in prezent, nu exista dovezi ca eficienta vaccinului scade in timp.

Este important de mentionat ca, desi vaccinul ofera o protectie extinsa, acesta nu inlatura complet riscul de infectare cu HPV. Acesta acopera cele mai periculoase tulpini de HPV, inclusiv HPV 16 si 18, care sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. De asemenea, unele vaccinuri ofera protectie si impotriva altor tulpini de HPV care pot cauza cancer anal, vulvar, vaginal si orofaringian [5].

Exista si posibilitatea revaccinarii. Aceasta poate fi necesara in functie de varsta la care s-a efectuat vaccinarea initiala si de tipul de vaccin utilizat. Revaccinarea se face pentru a asigura o protectie continua impotriva virusului.

Cu toate acestea, este esential sa se inteleaga ca vaccinul HPV nu este un substitut pentru screening-ul cancerului de col uterin. Femeile ar trebui sa continue sa se supuna testelor Papanicolau sau testelor HPV, conform recomandarilor medicului.

In ce situatii este contraindicata vaccinarea?

Vaccinul anti HPV a reprezentat un pas important in prevenirea cancerului de col uterin si a altor forme de cancer asociate cu acest virus. Cu toate acestea, exista anumite situatii in care vaccinarea este contraindicata.

Starea generala de sanatate a unei persoane poate influenta modul in care aceasta raspunde la vaccin. Persoanele cu o boala severa sau care se afla intr-o stare generala de sanatate precara ar trebui sa amane vaccinarea. De asemenea, vaccinul anti HPV nu este recomandat celor care au avut anterior o reactie alergica severa la oricare dintre componentele acestuia, deoarece riscul de a dezvolta o reactie alergica similara este mai mare.

Varsta este un alt factor care poate determina daca vaccinarea este recomandata sau nu. Majoritatea vaccinurilor anti HPV sunt aprobate pentru utilizare incepand cu varsta de 9 ani. Totusi, exista si unele vaccinuri care sunt recomandate si pentru grupuri de varsta mai mari. [7].

Femeile insarcinate nu ar trebui sa primeasca vaccinul anti HPV, deoarece efectele acestuia asupra dezvoltarii fetale nu sunt cunoscute in totalitate. Desi cercetarile preliminare nu au aratat niciun risc semnificativ asociat cu vaccinarea in timpul sarcinii, precautia este esentiala in astfel de situatii. De asemenea, nu exista suficiente date privind siguranta administrarii vaccinului la femeile care alapteaza [9].

In cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit, fie din cauza unei boli (cum ar fi HIV), fie din cauza tratamentului pentru o alta afectiune (cum ar fi chimioterapia), este recomandat sa discute cu medicul inainte de administrarea vaccinului anti HPV. Aceasta recomandare se datoreaza faptului ca raspunsul imunitar la vaccin poate fi mai slab, reducand astfel eficacitatea acestuia.

Ce avantaje are vaccinul anti HPV pentru adulti si copii

Vaccinul anti-HPV prezinta o serie de avantaje semnificative, atat pentru adulti cat si pentru copii, printre care se numara prevenirea dezvoltarii anumitor tipuri de cancer si protectia pe termen lung impotriva virusului. HPV (Human Papillomavirus) este un factor cunoscut pentru dezvoltarea cancerului de col uterin, dar poate contribui si la aparitia cancerului anal, de gat si de limba, iar vaccinarea reduce semnificativ riscul acestor tipuri de cancer atat la adulti, cat si la copii [4].

Un alt avantaj al vaccinului anti-HPV este protectia pe termen lung pe care o ofera impotriva tulpinilor periculoase de HPV. Odata administrat vaccinul HPV la femei, el poate oferi protectie timp de mai multi ani, ceea ce inseamna ca adultii si copiii sunt protejati pe termen lung de infectiile cu HPV [2]. 

Vaccinul anti-HPV nu doar protejeaza individul vaccinat, dar contribuie si la reducerea generala a raspandirii virusului. Prin vaccinarea unei proportii mari din populatie si prin administrarea vaccinului HPV la barbati se poate reduce semnificativ transmiterea virusului in comunitate, protejand astfel si persoanele care nu pot fi vaccinate. Aceasta este o strategie importanta de sanatate publica, cunoscuta sub numele de imunitate de turma [6].

In plus, vaccinul anti-HPV este cost-eficient. In comparatie cu tratamentul pentru cancer sau alte afectiuni asociate cu HPV, costul vaccinului este mult mai mic. Prin prevenirea aparitiei bolilor, vaccinarea poate duce la economii considerabile in ceea ce priveste costurile legate de sanatate pe termen lung.

Ce efecte secundare pot aparea in urma vaccinarii anti HPV

Efectele secundare ale vaccinului HPV pot varia de la reactii usoare pana la simptome mai severe, desi acestea din urma sunt rare. Cele mai frecvente reactii adverse la vaccinul HPV includ durere, umflare si roseata la locul injectarii, care, in majoritatea cazurilor, trec in cateva zile. Acestea sunt reactii locale, asa-numitele „reactii de grad 1”, care sunt cele mai comune si sunt asociate cu orice tip de vaccinare [3].

Totusi, exista si efecte secundare mai grave care pot aparea, dar sunt mai rare. Pentru vaccinul HPV, reactii adverse mai importante pot include febra, greata, oboseala sau ameteli. Aceste reactii adverse sunt considerate „de grad 2” si afecteaza mai putin de 1% dintre persoanele vaccinate. Daca aceste simptome persista sau se inrautatesc, este recomandat sa se consulte un medic [6].

Reactiile alergice la vaccinul HPV sunt foarte rare, dar pot fi severe. Simptomele pot include urticarie, dificultate in respiratie sau umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului. Aceasta este o situatie de urgenta medicala si necesita ingrijire medicala imediata. Reactiile alergice severe la vaccinul HPV sunt extrem de rare, afectand mai putin de 1 la 1 milion de doze administrate [4].

In ceea ce priveste efectele ale vaccinului HPV pe termen lung, cercetarile actuale indica faptul ca vaccinul HPV este sigur si eficient. Cu toate acestea, ca orice vaccin, efectele secundare pe termen lung nu pot fi complet excluse. Medicii si cercetatorii continua sa monitorizeze in mod activ siguranta vaccinului. Vaccinul HPV a fost monitorizat timp de peste 10 ani, iar cercetatorii nu au gasit nicio problema de siguranta pe termen lung, inclusiv atunci cand e vorba despre vaccin HPV la baieti.

Riscuri asociate cu refuzul sau intarzierea vaccinarii impotriva HPV

Refuzul sau intarzierea vaccinarii impotriva HPV poate avea consecinte grave, inclusiv cresterea riscului de infectare cu acest virus. Virusul HPV este extrem de raspandit, avand peste 100 de tulpini diferite, iar transmiterea sa se face prin contact sexual sau, in cazuri rare, de la mama la copil la nastere. Fara vaccin, fiecare individ ramane vulnerabil la infectie.

Un alt pericol major este riscul crescut de dezvoltare a cancerului. HPV este responsabil pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin, dar poate cauza si alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul anal, de vulva, de vagin, de penis si cancer orofaringian. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de tulpinile 16 si 18 ale HPV, tocmai cele pe care vaccinul anti-HPV le previne [8].

Complicatiile si costurile medicale asociate infectiilor cu HPV sunt de asemenea de luat in considerare. Tratamentul acestor infectii poate fi costisitor, implicand adesea interventii chirurgicale, radioterapie sau chimioterapie. In plus, bolile asociate HPV pot avea complicatii pe termen lung, afectand calitatea vietii pacientilor [2].

Persoanele nevaccinate pot contribui la raspandirea virusului HPV in societate. HPV este cea mai comuna infectie cu transmitere sexuala, aproape toti adultii activi sexual fiind infectati la un moment dat in viata. Vaccinarea este un instrument eficient de prevenire a raspandirii virusului.

Este important de mentionat ca vaccinarea impotriva HPV nu numai ca previne infectiile cu HPV, dar reduce si riscul de a dezvolta cancer. Vaccinarea este recomandata in special pentru adolescenti, dar si pentru adulti care nu au fost vaccinati in adolescenta. In acest fel, se protejeaza atat persoana vaccinata, cat si partenerii ei.

Recomandari dupa vaccinarea impotriva HPV

Dupa vaccinarea impotriva HPV, este posibil ca unele persoane sa experimenteze reactii adverse usoare. De exemplu, durerea la locul injectarii, febra sau o stare generala de rau pot fi simptome comune. Majoritatea acestor reactii sunt temporare si vor disparea de la sine. Cu toate acestea, este foarte important ca persoanele vaccinate sa monitorizeze aceste reactii si sa comunice cu medicul daca simptomele persista sau se agraveaza.

Chiar daca vaccinul HPV ofera protectie impotriva majoritatii tulpinilor de HPV care cauzeaza cancer, nu acopera toate tulpinile asociate cu cancerul. Prin urmare, continuarea comportamentului de preventie ramane esentiala. Metodele de preventie includ utilizarea prezervativului in timpul relatiilor sexuale si participarea la screening-uri regulate pentru cancer.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinul HPV poate preveni pana la 90% dintre cazurile de cancer de col uterin, ceea ce inseamna ca femeile ar trebui sa continue sa participe la teste de rutina pentru depistarea cancerului de col uterin pentru a se asigura ca orice modificari pot fi detectate si tratate cat mai repede posibil [1]. 

Respectarea schemei de vaccinare este, de asemenea, esentiala pentru a asigura eficacitatea maxima a vaccinului. Vaccinul HPV este de obicei administrat in doua sau trei doze, in functie de varsta.

Alte informatii utile

Din luna Decembrie 2023, vaccinarea impotriva infectiei cu HPV este gratuita pentru fetele si baietii aflati in grupa de varsta 11-19 ani (neimpliniti) si in regim compensat 50% pentru femeile cu varsta cuprinsa 19-45 ani, in baza unei retete eliberata de medicul de familie sau medicul specialist.

Este important sa iei in considerare faptul ca nu doar femeile, ci si barbatii pot fi purtatri si transmitatori ai virusului HPV, desi majoritatea nu manifesta simptome. De asemenea barbatii pot dezvolta cancer penian sau orofaringian in a carui etiologie este implicat virusul HPV. Vaccinarea este sigura si recomandata inclusiv pentru barbati.

Statisticile demonstreaza ca, in absenta vaccinarii, 50% dintre infectii sunt dobandite in jurul varstei de 20 ani, ceea ce justifica vaccinarea in adolescenta, inainte de inceperea activitatii sexuale.

In concluzie, vaccinul HPV este un instrument esential in prevenirea infectiilor cu acest virus, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Vaccinarea poate oferi protectie impotriva celor mai periculoase tulpini de HPV, reducand astfel riscul de aparitie a unor boli grave precum cancerul de col uterin. Nu uita, preventia este intotdeauna cea mai buna forma de tratament!

Surse

1. “A Focus on HPV Vaccination.” Vaccination-Protection.ec.europa.eu, vaccination-protection.ec.europa.eu/focus-hpv-vaccination_en, accesat la 23.11.2023;

2. Australian Government Department of Health and Aged Care. “Human Papillomavirus (HPV).” The Australian Immunisation Handbook, 27 May 2022, immunisationhandbook.health.gov.au/contents/vaccine-preventable-diseases/human-papillomavirus-hpv, accesat la 23.11.2023;

3. CDC. “Vaccine for HPV .” CDC, 2019, www.cdc.gov/hpv/parents/vaccine-for-hpv.html, accesat la 23.11.2023;

4. Centers for Disease Control and Prevention. “What Everyone Should Know | Human Papillomavirus (HPV) Vaccination | Vaccination and Immunization | CDC.” Www.cdc.gov, 19 Mar. 2020, www.cdc.gov/vaccines/vpd/hpv/public/index.html, accesat la 23.11.2023;

5. “HPV Vaccination.” Www.acog.orgwww.acog.org/womens-health/faqs/hpv-vaccination, accesat la 23.11.2023;

6. “HPV Vaccination | RIVM.” Www.rivm.nlwww.rivm.nl/en/hpv-vaccination, accesat la 23.11.2023;

7. “Human Papillomavirus (HPV).” Www.who.int, www.who.int/teams/immunization-vaccines-and-biologicals/diseases/human-papillomavirus-vaccines-(HPV), accesat la 23.11.2023;

8. Mayo Clinic. “HPV Vaccine: Get the Facts.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/in-depth/hpv-vaccine/art-20047292, accesat la 23.11.2023;

9. NHS. “HPV Vaccine Overview.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/vaccinations/hpv-human-papillomavirus-vaccine/, accesat la 23.11.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor