Colposcopie: ce este, recomandari, beneficii, riscuri

29. 6. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 7 minute de citit
Colposcopie

 

In acest articol vei avea oportunitatea de a descoperi informatii esentiale despre colposcopie, o procedura medicala importanta in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor cervicale. Vei intelege ce presupune aceasta investigatie, in ce situatii este recomandata si care sunt beneficiile si riscurile asociate cu aceasta. De asemenea, vei afla cum sa te pregatesti corespunzator pentru colposcopie, pentru a obtine cele mai bune rezultate. 

Ce este colposcopia?

Colposcopia este o procedura medicala non-invaziva care permite examinarea detaliata a colului uterin, a vaginului si a vulvei, utilizand un instrument numit colposcop. Colposcopul functioneaza ca o lupa speciala, care mareste imaginea zonei examinate si permite medicului sa identifice eventuale anomalii sau leziuni. Scopul colposcopiei consta in diagnosticarea si supravegherea afectiunilor precanceroase sau canceroase ale colului uterin, precum si in evaluarea altor probleme ginecologice, cum ar fi infectiile sau inflamatiile. Aceasta procedura poate fi indicata in urma unui test Papanicolau anormal sau a unui test HPV pozitiv [1].

Colposcopia se desfasoara intr-un cabinet ginecologic, iar pacienta este asezata in pozitie ginecologica. Medicul introduce un speculum in vagin pentru a vizualiza colul uterin si apoi examineaza zona cu ajutorul colposcopului. Pentru a evidentia anumite anomalii, medicul poate aplica o solutie de acid acetic sau iod pe suprafata colului uterin. Examinarea dureaza in general intre 10 si 20 de minute [2].

In cazul in care medicul identifica leziuni suspecte, poate recolta o mostra de tesut (biopsie) pentru analiza histopatologica. Rezultatele biopsiei vor determina necesitatea unui tratament suplimentar, precum excizia leziunilor, terapia cu laser, crioterapia sau tratamentele medicamentoase [3].

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei la nivel mondial, cu aproape jumatate de milion de cazuri noi si peste 300.000 de decese in fiecare an. Colposcopia este una dintre cele mai importante metode de depistare si supraveghere a leziunilor precanceroase sau canceroase ale colului uterin [2].

Recomandari pentru colposcopie

Colposcopia este recomandata de medic in diverse situatii, cum ar fi rezultate anormale la testul Papanicolau, simptome specifice precum sangerari sau dureri neobisnuite in timpul actului sexual, sau in cazul in care medicul observa o modificare a aspectului colului uterin in timpul unui consult ginecologic de rutina. De asemenea, colposcopia poate fi recomandata dupa o biopsie cervicala sau in cazul in care exista suspiciuni de cancer cervical [4].

Este important sa alegi un medic ginecolog cu experienta in efectuarea colposcopiilor si care sa iti inspire incredere. Poti cere recomandari de la medicul tau de familie sau de la prietene, si sa te informezi despre reputatia si competentele medicului inainte de a face o programare. 

Inainte de a merge la colposcopie este important sa te informezi despre procedura in sine, pregatirea necesara si ce te asteapta in timpul si dupa examinare. De asemenea, pregateste o lista de intrebari pe care sa le discuti cu medicul inainte de examinare, pentru a elimina eventualele temeri si a intelege mai bine scopul si importanta colposcopiei. Este recomandat sa eviti relatiile sexuale cu cel putin 24 de ore inainte de examinare si sa nu folosesti produse vaginale cum ar fi spermicidele, lubrifiantii sau ovulele cu cel putin 48 de ore inainte de examinare [5].

Comunicarea cu medicul este foarte importanta. Nu ezita sa comunici deschis cu medicul despre istoricul tau medical, simptomele pe care le-ai observat si eventualele probleme care te preocupa. Astfel, medicul va putea sa iti ofere cele mai potrivite recomandari si sa iti explice in detaliu in ce consta procedura si cum te poate ajuta. De asemenea, este important sa iti exprimi orice nelamuriri sau ingrijorari pe care le ai in legatura cu procedura de colposcopie.

Beneficiile colposcopiei

Colposcopia este o procedura medicala utilizata pentru a examina colul uterin si a detecta modificari celulare anormale sau leziuni cervicale precoce. Aceasta ofera numeroase beneficii pentru pacientele care se supun acestei proceduri.

Primul beneficiu major al colposcopiei este depistarea precoce a afectiunilor cervicale. Aceasta procedura permite medicului sa identifice leziunile si modificarile celulare anormale inainte ca acestea sa evolueze in probleme mai grave, cum ar fi cancerul de col uterin. Astfel, colposcopia face posibila tratarea rapida si eficienta a afectiunilor si previne progresia lor [6].

Un alt beneficiu important al colposcopiei este diagnosticarea precisa. Aceasta procedura ofera o imagine clara si detaliata a colului uterin, permitand medicului sa detecteze leziuni sau anomalii care nu pot fi observate in timpul unui examen ginecologic obisnuit. Acest lucru sporeste precizia diagnosticului si reduce riscul de erori sau omisiuni.

Colposcopia este utila si pentru a monitoriza eficiența tratamentelor aplicate in cazul afectiunilor cervicale. Astfel, medicul poate evalua daca tratamentul administrat functioneaza si daca este necesar un tratament suplimentar. De asemenea, aceasta procedura poate fi folosita pentru a verifica daca leziunile cervicale au recidivat, ceea ce permite o interventie medicala precoce [7].

Un alt beneficiu important al colposcopiei este faptul ca este o procedura minim invaziva si nedureroasa, care nu necesita anestezie sau interventii chirurgicale. Riscul de complicatii sau efecte secundare este foarte scazut, ceea ce o face o optiune de diagnostic sigura si confortabila pentru paciente.

 

Beneficiile colposcopiei

 

Riscurile si efectele secundare ale colposcopiei

Printre cele mai comune efecte secundare ale colposcopiei se numara disconfortul si durerea. In timpul procedurii, pacienta poate experimenta disconfort sau durere usoara, mai ales cand medicul preia probe de tesut pentru biopsie. Acest disconfort poate fi redus prin aplicarea de anestezie locala sau prin tehnici de relaxare musculara.

De asemenea, este posibil ca dupa prelevarea de probe pentru biopsie sa apara o sangerare usoara, dar acest efect secundar este rar si de obicei dispare de la sine. Infectiile sunt, de asemenea, un efect secundar rar, dar pot aparea in urma colposcopiei. In cazul in care apare o infectie, este necesara administrarea de antibiotice pentru a o combate [2].

Rezultatele fals pozitive sau fals negative sunt, de asemenea, posibile in urma colposcopiei. Pentru a reduce riscul de rezultate inexacte, se recomanda efectuarea unor teste suplimentare sau consultarea unui alt specialist pentru confirmarea diagnosticului.

In cazuri extrem de rare, pot aparea complicatii precum perforarea colului uterin sau formarea de cicatrici, dar aceste situatii sunt foarte rare si pot fi evitate prin utilizarea corecta a instrumentelor si respectarea protocoalelor de siguranta [4].

In concluzie, colposcopia reprezinta o metoda importanta de diagnostic si preventie in sanatatea femeilor, oferind numeroase beneficii, precum detectarea precoce a unor afectiuni sau a unor modificari celulare anormale. Cu toate acestea, este crucial sa fii constienta de recomandarile si riscurile asociate cu aceasta procedura, pentru a lua decizii informate si a te pregati corespunzator.

Bibliografie:

1. “Colposcopy.” Www.nhsinform.scot, www.nhsinform.scot/tests-and-treatments/non-surgical-procedures/colposcopy, accesat la 23.06.2023;

2. “Colposcopy.” Www.hopkinsmedicine.org, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/colposcopy, accesat la 23.06.2023;

3. “Colposcopy - Mayo Clinic.” Www.mayoclinic.org, www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/about/pac-20385036#:~:text=Colposcopy%20(kol%2DPOS%2Dkuh, accesat la 23.06.2023;

4. “Colposcopy | Cervical Cancer | Cancer Research UK.” Www.cancerresearchuk.org, www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cervical-cancer/getting-diagnosed/tests-diagnose/colposcopy, accesat la 23.06.2023;

5. “Colposcopy: Biopsy, Purpose, Procedure, Risk & Results.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4044-colposcopy, accesat la 23.06.2023;

6. NHS Choices. “Overview - Colposcopy.” NHS, 2020, www.nhs.uk/conditions/colposcopy/, accesat la 23.06.2023;

7. “What’s a Colposcopy?” WebMD, www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/do-i-need-colposcopy-and-cervical-biopsy#1, accesat la 23.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor