Virusul HPV (Infectia cu HPV): Cauze, simptome, tratament

24. 3. 2022 · 15 minute de citit

Infectia cu HPV este o infectie virala care determina aparitia unor excrescente pe piele sau pe mucoase, excrescente cunoscute in limbaj popular cu denumirea de negi. Pana in prezent au fost identificate peste 200 de varietati de Papilloma virus uman; unele dintre ele sunt responsabile cu producerea de negi (veruci), altele se asociaza cu anumite tipuri de cancer. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Virusul HPV (Infectia cu HPV): Cauze, simptome, tratament

Ce este HPV?

Virusul HPV face parte din marea familie a Papilloma virusurilor, care reuneste peste 200 de virusuri inrudite, unele dintre ele fiind transmisibile prin contact sexual vaginal, anal sau oral [1]. Daca te intrebi ce inseamna HPV, acesta este acronimul pentru Human Papilloma Virus - virusul Papilloma uman. 

Infectia cu HPV este frecventa: practic, ea se produce in cateva luni dupa inceperea vietii sexuale. Majoritatea persoanelor active sexual se infectează cu HPV la un moment dat, în decursul vieții. Aproximativ jumatate din totalul infectiilor se realizeaza cu tulpini cu risc oncogen inalt; dintre acestea, tipurile 16 si 18 sunt responsabile pentru 70% dintre cancerele de col uterin si a leziunilor precanceroase [2].

Infectia cu HPV afecteaza atat barbatii cat si femeile; ambele sexe pot dezvolta, in timp, cancere induse de HPV. Infectia cu HPV este responsabila pentru 99% dintre cazurile de cancer de col uterin, 90% dintre cazurile de cancer anal, 72% dintre cazurile de cancer orofaringian si de 60-75% dintre cazurile de cancere vulvare, vaginale sau peniene. Daca mentionam verucile genitale, HPV este responsabil pentru aproape toate cazurile existente.

Majoritatea infectiilor cu HPV nu determina aparitia cancerului, deoarece sistemul imunitar reuseste sa tina virusul sub control. Aproximativ 90% dintre infectiile cu HPV se elimina in cateva luni dupa infectare sau in decurs de maxim 2 ani. Totusi, in unele cazuri, o tulpina inalt oncogena ajunge sa persiste in organism timp de mai multi ani la rand, putand determina modificari celulare care sa se transforme in cancer [3].

Cancerul determinat de tulpinile inalt patogene de HPV poate fi prevenit prin vaccinare. In tarile occidentale care au inclus vaccinul HPV in schema de vaccinare nationala atat pentru fete cat si pentru baieti, incidenta cancerelor genitale s-a redus pana aproape de disparitie [6].

Tipuri de HPV si riscurile asociate acestora

Orice virus HPV este incadrat in una dintre cele doua categorii desemnate de catre cercetatori: cu risc oncogen inalt sau cu risc redus. 

  • Serotipurile cu risc scazut nu sunt patogene sau declanseaza aparitia negilor in zona genitala, a gurii sau a gatului;
  • Serotipurile inalt oncogene pot determina aparitia a diferite tipuri de cancer. Exista aproximativ 14 tulpini cu risc crescut, dintre care cele mai cunoscute si mai frecvente sunt HPV16 si HPV18: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 si 68 [4].
    Infectia persistenta cu virus HPV poate determina aparitia cancerului in zonele in care virusul se localizeaza in interiorul celulelor: cervix, orofaringe (prima treime a limbii, palatul moale, amigdale), anus, penis, vagin si vulva.

In general, infectia cu HPV determina aparitia carcinomului cu celule scuamoase sau a adenocarcinomului cervical [5]. 

Cele mai periculoase tulpini de HPV

In cadrul grupei de HPV HR (High Risk) sunt incluse mai multe tulpini de virus, dar HPV16, 18, 33, 31, 35 si 45 sunt identificate in 95% dintre cazurile de cancer de col uterin din lume. Aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de col uterin la nivel mondial sunt produse de tulpinile HR 16 si 18 [4].

Tulpina 16

Infectia HPV cu tulpina 16 este considerata cea mai comuna si cea mai cancerigena, fiind identificata in 55% dintre cancerele cervicale si in 45% dintre leziunile CIN3 (prezenta de celule puternic modificate, observate la testul Babes-Papanicolau) [8]. 

Persistenta iesita din comun a tulpinii HPV 16 este incriminata pentru procentul mare de cancere pe care il determina. 

Tulpina 18

Atunci cand este vorba despre o infectie HPV, tulpina 18 este considerata a doua cea mai patogena din grupul cu risc oncogen inalt. 

Statisticile au demonstrat ca HPV 18 este identificat in 37% dintre carcinoamele cu celule scuamoase si in 13% dintre adenocarcinoame [2]. 

Transmiterea HPV 

Virusul HPV este transmis prin contactul piele pe piele. Infectia genitala cu HPV se realizeaza prin contact sexual vaginal, anal sau oral. Atingerea intima este suficienta pentru transmiterea virusului, nefiind nevoie de penetrare pentru aceasta [2].

Cat de raspandit este virusul HPV

Peste 80% din populatia tanara este infectata cu una sau mai multe tulpini de HPV fara sa fie constienta de asta, deoarece simptomele sunt complet absente. Asta inseamna ca infectia HPV poate fi contactata chiar daca partenerul(a) pare complet sanatos [3].

In Romania, infecțiile cu HPV determină, anual, peste 3300 cazuri noi de cancer de col uterin si peste 500 de alte tipuri de cancer. Merita mentionat ca, in cazul Romaniei, cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer la femei, dupa cancerul de san si cancerul colo-rectal. Zilnic, aproximativ 9 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si aproximativ 5 dintre acestea pierd lupta cu boala.

Cand este vorba despre HPV, transmitere se poate face si prin intermediul jucariilor sexuale care nu au fost dezinfectate corespunzator.

Transmiterea de la mama la fat este posibila in timpul nasterii. In acest caz, bebelusul poate dezvolta o afectiune denumita papilomatoza respiratorie recurenta, cand verucile se dezvolta pe mucoasa care captuseste aparatul respirator [5]. 

Aparitia simptomelor infectiei cu HPV la copii poate fi indicatorul unui abuz sexual.

Factori de risc pentru transmiterea HPV

Infectia cu HPV este frecventa, iar printre factorii de risc se numara:

  • Numarul mare de parteneri sexuali si sexul cu persoane care au avut un numar mare de parteneri sexuali;
  • Varsta: verucile comune sunt mai frecvente la copii, verucile genitale sunt mai des intalnite la adolescenti si tineri [1];
  • Sistemul imunitar slabit: riscul de imbolnavire al persoanelor infectate cu HIV/SIDA si al celor care sunt in tratament post-transplant este mai mare [2];
  • Leziuni cutanate: zonele de piele cu leziuni sunt mai expuse la infectie;
  • Contactul piele pe piele: atingerea verucilor unei alte persoane sau atingerea obiectelor care au fost expuse contactului cu HPV (dusuri comune, pisicina etc) cresc riscul de infectie [3].

HPV la barbati

Infectia cu HPV este considerata cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala din lume. Majoritatea barbatilor nu dezvolta nici un fel de simptome legate de infectia cu HPV, totusi la unii dintre acestia pot aparea veruci localizate pe penis, testicule, in zona anusului, in zona inghinala sau pe coapse, pe limba sau in cerul gurii [3]. 

In legatura cu infectia HPV la barbati s-a demonstrat ca:

  • Este responsabila de peste 90% dintre cazurile de cancer anal;
  • Este responsabila de peste 60% dintre cazurile de cancer penian;
  • Este responsabila de aproximativ 70% dintre cazurile de cancer orofaringian [4].

Pentru ca nu exista teste de diagnostic specifice pentru infectia HPV la barbati si pentru ca simptomele HPV la barbati sunt, adesea, absente, recomandarea in tarile occidentale este ca baietii sa fie vaccinati impotriva HPV.

HPV la femei

Infectia cu HPV este foarte raspandita, inclusiv in cazul femeilor; se estimeaza ca 80% dintre femei vor intra in contact cu Papilloma virusul in decursul vietii. Tulpinile de HPV cu risc oncogen inalt sunt responsabile pentru 3% din totalul cazurilor de cancer diagnosticate la femei si pentru peste 70% din cazurile de cancer de col uterin [4]. 

Infectia cu HPV poate determina aparitia de negi in zona genitala sau orala. Desi incidenta cancerului orofaringian produs de HPV este mai mica la femei decat la barbati, nici ele nu sunt ferite de modificari tumorale orale, vulvare, vaginale sau anale. 

Infectia cu HPV in sarcina

Infectia HPV nu modifica sansele unei femei de a ramane insarcinata, dar poate avea un impact negativ:

  • Poate determina aparitia de modificari cervicale pe perioada sarcinii, care este una de relativa imunosupresie pentru mama;
  • Poate determina aparitia de veruci care cresc si sangereaza, hormonii asociati sarcinii creand un mediu favorabil dezvoltarii acestora;
  • Poate impune efectuarea unei cezariene;
  • Poate determina infectarea bebelusului in timpul nasterii vaginale [5]. 

Care sunt simptomele infectiei cu virusul HPV

Dupa cum am vazut, de cele mai multe ori organismul este capabil sa elimine singur infectia cu HPV, inainte de aparitia verucilor. De aceea, cand e vorba despre HPV, simptome sunt rareori prezente. Totusi, in unele cazuri, acestea vegetatiile isi fac aparitia, cu aspect si localizare diferite in functie de tipul de HPV implicat [2]. 

Vegetatii veneriene genitale

Verucile genitale au un aspect aplatizat, cu aspect conopidiform. La femei, aceste papiloame genitale sunt localizate in principal la nivelul vulvei, dar pot aparea si in zona anusului, a cervixului si pe peretii vaginului [1].

La barbati, vegetatiile veneriene genitale sunt localizate in principal pe penis si scrot sau in jurul anusului. 

La ambele sexe, verucile genitale se pot localiza si in interiorul sfincterului anal, nu numai la exterior, fiind mai greu de observat in acest caz. Statistic, 1 din 100 adulti activi din punct de vedere sexual au vegetatii veneriene genitale [1].

Veruci comune

Verucile comune au aspectul unor denivelari cu suprafata aspra, cel mai adesea localizate pe maini si degete. De cele mai multe ori pacientii se plang doar de aspectul inestetic, dar localizarea face ca verucile comune sa fie susceptibile la ranire si sangerare, putand deveni dureroase [1]. 

Veruci plane

Acest tip de negi sunt doar putin reliefati,cu suprafata plana. Pot aparea in orice zona a corpului, dar statistic vorbind, la copii sunt mai frecventi pe fata, la barbati apar in zona barbii, iar la femei pe picioare [1].

Veruci plantare

Verucile plantare au un aspect caracteristic: sunt dure, cu aspect granular si se localizeaza intotdeauna in zona calcaielor sau la baza degetului mare de la picior. Din cauza acestor localizari, sunt dureroase si incomode, astfel ca se solicita frecvent indepartarea lor chirurgicala sau prin alte metode [1].

Cum poate fi diagnosticata infectia cu virusul HPV

Uneori, infectia cu HPV poate determina aparitia de veruci, caz in care diagnosticul este usor de stabilit. Dar, in majoritatea cazurilor, infectia cu HPV este asimptomatica, astfel ca trece neobservata. Din pacate, nu exista nici un test HPV la farmacie, care ar putea sa te ajute sa afli daca ai fost sau nu infectat. 

Testarea pentru HPV decurge diferit in cazul barbatilor si al femeilor.

Testarea HPV pentru femei

Conform ghidurilor internationale de medicina preventiva, femeile ar trebui sa faca primul test Babes-Papanicolau la varsta de 21 ani, indiferent daca sunt sau nu active din punct de vedere sexual.

Femeile cu varste intre 21 si 29 ani ar trebui sa faca un test Babes-Papanicolau la fiecare 3 ani.

Femeile cu varste intre 30 si 65 ani ar trebui sa faca una dintre urmatoarele:

  • Un test Babes-Papanicolau la fiecare 3 ani, sau
  • Un test de identificare HPV la fiecare 5 ani (este un test de screening care identifica tulpinile HPV cu risc oncogen inalt), sau
  • Sa faca un test Babes-papanicolau si un test HPV la fiecare 5 ani [5].

In unele situatii, medicul poate recomanda efectuarea testului Babes-Papanicolau mai frecvent, sau poate solicita si investigatii suplimentare, de tipul colposcopiei. 

Identificarea precoce a HPV la femei este esentiala pentru prevenirea mortalitatii datorata cancerului de col uterin.

Testarea HPV pentru barbati

Testele ADN pentru serotiparea HPV sunt disponibile exclusiv pentru femei; in prezent nu exista nici un test oficial pentru HPV la barbati. Screeningul pentru cancer oral, anal sau penian nu este recomandat.

In unele situatii ( contacte sexuale anale si infectia cu HIV) medicul poate recomanda efectuarea unui test Papanicolau anal pentru identificarea HPV la barbati [7].

Avand in vedere faptul ca peste 4 din 10 cazuri de cancer determinat de HPV apare la barbati si luand in calcul absenta unui test destinat lor, vaccinarea impotriva HPV este puternic recomandata si in cazul baietilor. Vaccinul impotriva HPV a trecut printr-un protocol riguros de testare si a fost aprobat inca din anul 2009 pentru prevenirea cancerului asociat HPV la barbati. Este foarte important de mentionat ca din luna decembrie 2023, vaccinarea impotriva HPV este gratuita pentru fete si baieti cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani.

Testul Babes-Papanicolau

Testul Babes-Papanicolau este considerat cea mai fiabila metoda de screening in cazul cancerului de col uterin. Practic, cu ajutorul unei periute speciale, medicul recolteaza celule de suprafata din interiorul colului uterin, care sunt apoi examinate la microscop in cautare de anomalii celulare.

Exista un sistem de comunicare a rezultatelor care evalueaza existenta unei inflamatii sau a unor anomalii celulare care pot indica o faza pre-canceroasa:

  • ASCUS - modificari ale celulelor epiteliului scuamos: rezultat comun care se asociaza in proportie de peste 50% cu existenta unei tulpini HPV cu risc inalt oncogen. Se repeta testarea dupa 4- 6 luni sau se efectueaza colposcopia si testarea HPV;
  • L-SIL – leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut; se recomanda repetarea testului Babes-Papanicolau in termen de 6 - 9 luni;
  • H-SIL - leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt; necesita colposcopie, biopsie si examen histopatologic;
  • AGC - anomalii ale epiteliului glandular; se executa chiuretaj de col si examen histopatologic [8].

Testul HPV

Testul HPV este un test genetic menit sa confirme infectia cu HPV si sa identifice tulpina careia ii apartine agentul patogen. Serotiparea urmareste identificarea serotipurilor inalt patogene, acestea fiind de interes in practica medicala [5].

Conduita terapeutica ulterioara se adapteaza la rezultatul obtinut la testarea HPV.

Colposcopia

Colposcopia este o investigatie care permite o examinare mai atenta a cervixului, vaginului si vulvei in cazul in care rezultatul testului Babes-Papanicolau este anormal. 

Investigatia consta in examinarea cu un instrument de tip lupa a mucoasei, inainte si dupa aplicarea unei solutii de acid acetic. Disconfortul este minim, manifestat sub forma unei senzatii de arsura dupa aplicarea solutiei. 

In functie de observatiile facute, medicul poate decide sa recolteze o biopsie. In acest caz, este recomandata administrarea unui anestezic local [9].

Tratamentul HPV

Cand se discuta despre HPV si tratament, acesta se adapteaza la localizarea HPV.

De cele mai multe ori nu este necesar nici un tratament pentru verucile cauzate de infectia cu HPV, ele disparand de la sine, mai ales la copii. In cazul adultilor se poate apela la diverse creme sau la tehnici chirurgicale pentru indepartarea vegetatiilor care determina disconfort [3].

Tratamentul pentru infectia cu HPV la nivel cervical include mai multe tipuri de interventii, in functie de rezultatele investigatiilor efectuate. Leziunile precanceroase trebuie indepartate fie prin crioexcizie, excizie chirurgicala, conizatie si asa mai departe. Tehnica folosita este aleasa de medic in functie de aspectul clinic [9]. 

HPV si riscul de cancer de col uterin

Cele mai multe dintre infectiile cu HPV sunt eliminate de catre imunitatea naturala a organismului in termen de aproximativ 12 luni. Totusi, in aproximativ 10% din cazuri, infectia cu HPV la nivelul colului uterin devine persistenta, ceea ce le expune pe aceste femei la a dezvolta cancer cervical [2]. 

Desi peste 90% dintre cancerele cervicale sunt produse de tulpinile inalt oncogene ale HPV, procentul femeilor cu infectie persistenta care ajung sa dezvolte cancer este mic. Testele de screening efectuate corect permit identificarea unor potentiale leziuni in stadiu incipient si tratarea lor adecvata, stiut fiind ca dureaza pana la 10 ani de la infectie pana la aparitia modificarilor celulare locale [7].

HPV si riscul de cancer vaginal

Cancerul vaginal apare in special la femeile cu varsta mai mare de 40 ani si are etiologie variata, incriminate fiind unele substante chimice, iritantii, consumul cronic de alcool, virusul imunodeficientei umane si virusul HPV. 

Fiind vorba despre o boala plurifactoriala, este dificil de stabilit cat din riscul de a dezvolta cancer vaginal se datoreaza exclusiv infectiei HPV, dar aceasta joaca, fara indoiala, un rol important [10].

Prevenirea infectiei cu HPV

Avand in vedere ca infectia cu HPV este atat de raspandita, prevenirea este extrem de dificila. Recomandarea specialistilor este de stimulare a imunitatii, astfel incat organismul sa elimine pe cale naturala virusul. Exista o mare varietate de produse pentru prevenirea si tratarea verucilor, eliberate fara prescriptie medicala, dar este intotdeauna cel mai bine sa consulti medicul inainte de a le achizitiona. 

Cea mai eficienta metoda de lupta impotriva complicatiilor generate de tulpinile cu risc oncologic inalt este vaccinarea.

Vaccin impotriva infectiei cu HPV

Vaccinarea antiHPV este gratuita, in Romania, pentru fetele cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani. Exista 3 vaccinuri HPV disponibile in prezent pe piata; toate ofera protectie impotriva tulpinilor celor mai virulente, HPV 16 si HPV 18. Unul dintre ele previne, in plus, infectia cu tulpinile HPV 6 si HPV 11, responsabile pentru 90% dintre verucile vaginale. 

Un altul este recunoscut pentru ca ofera cea mai larga protectie, acoperind tulpinile 16, 18, 6, 11, 31, 33, 45, 52 si 58. Este, de altfel, vaccinul utilizat si in Romania in campania de prevenire a cancerului de col uterin.

Un lucru foarte important este ca, in multe dintre tarile occidentale, vaccinarea antiHPV este gratuita si pentru baieti.

Alte metode de preventie

Exista si alte metode prin care poti preveni consecintele grave ale infectiei cu HPV. Printre acestea se numara:

  • Screeningul corect;
  • Implicarea in relatii monogame si evitarea sexului cu parteneri ocazionali;
  • Utilizarea corecta a prezervativului poate reduce riscul de infectie, dar nu il poate elimina;
  • Acordarea atentiei cuvenite starii generale de sanatate a organismului printr-o dieta variata, exercitiu fizic regulat si, cand medicul recomanda, administrarea de suplimente alimentare adecvate;
  • Consultul medical de specialitate la aparitia primelor simptome care pot sugera infectia cu HPV [1].

Prin simpla vaccinare, unele tari au obtinut o reducere cu peste 90% a numarului de cazuri de cancer asociat infectiei cu HPV. Deciziile corecte legate de sanatate si preventie iti pot salva viata!

Bibliografie:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/diagnosis-treatment/drc-20351602 afisat la 23.03.2022
  2. https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm afisat la 23.03.2022
  3. https://www.healthline.com/health/human-papillomavirus-infection#tests afisat la 23.03.2022
  4. https://www.nhs.uk/conditions/human-papilloma-virus-hpv/ afisat la 23.03.2022
  5. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/246670#prevention
  7. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer
  8. https://www.cdt-babes.ro/articole/rezultate-test-babes-papanicolau.php
  9. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/about/pac-20385036#:~:text=Colposcopy%20 
  10. https://www.cancer.org/cancer/vaginal-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor