Sarcopenia: cauze, simptome, tratament

26. 9. 2023 · 9 minute de citit

In acest articol ai ocazia sa afli mai multe informatii despre sarcopenie, un sindrom caracterizat prin pierderea progresiva a masei musculare si a functiei musculaturii scheletice. Vei descoperi care este impactul acestei afectiuni, ce cauze stau in spatele aparitiei ei si care sunt simptomele sale. In plus, te vei familiariza cu procesul de diagnosticare si diferitele metode de tratament disponibile.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Sarcopenia: cauze, simptome, tratament

Ce este sarcopenia si cum ne afecteaza?

Sarcopenia este o boala progresiva si generalizata a muschilor, caracterizata prin scaderea treptata a masei musculare si a fortei, ceea ce duce la o capacitate functionala redusa. Aceasta afectiune este asociata in principal cu procesul natural de imbatranire, dar poate fi, de asemenea, cauzata de inactivitatea fizica, malnutritie sau boli cronice. Sarcopenia afecteaza in special muschii scheletici, care sunt responsabili pentru miscare si stabilitatea corpului [1].

Impactul sarcopeniei asupra calitatii vietii si a sanatatii este semnificativ. Nu doar ca reduce forta fizica si capacitatea de miscare, dar creste si riscul de caderi si fracturi, care pot duce la o stare de dependenta si la o calitate a vietii diminuata. De asemenea, sarcopenia poate duce la o crestere a riscului de moarte prematura. Persoanele afectate nu isi mai pot efectua activitatile zilnice simple, cum ar fi urcatul scarilor sau ridicarea obiectelor grele, ceea ce le limiteaza independenta si autonomia [2].

Evolutia sarcopeniei este treptata, de-a lungul anilor, ceea ce face dificila observarea simptomelor in stadiile incipiente. Însa, in timp, pierderea de masa musculara devine evidenta si afecteaza capacitatea de a efectua activitati zilnice simple.

Cauzele sarcopeniei

Cauzele sarcopeniei pot fi diverse si pot varia de la imbatranire si sedentarism, la alimentatie inadecvata si boli cronice.

In primul rand, imbatranirea este un factor major in dezvoltarea sarcopeniei. Odata cu inaintarea in varsta se produce un proces treptat de pierdere a masei musculare. Acest proces incepe in jurul varstei de 30 de ani, dupa care se pierd aproximativ 1-2% din masa musculara in fiecare an. Dupa 60 de ani, acest proces se accelereaza, iar sarcopenia devine mai frecventa la persoanele in varsta [3].

Lipsa activitatii fizice este un alt factor important in dezvoltarea sarcopeniei. Sedentarismul contribuie semnificativ la pierderea masei musculare. Exercitiul fizic regulat, in special cel de tip rezistenta, poate intarzia sau preveni dezvoltarea sarcopeniei.

Alimentatia inadecvata este un alt factor important in dezvoltarea sarcopeniei. O dieta saraca in proteine si vitamine poate contribui la pierderea masei musculare. Proteinele sunt esentiale pentru construirea si mentinerea masei musculare, iar vitaminele, in special vitamina D, joaca un rol crucial in acest proces [1]. 

Bolile cronice pot fi, de asemenea, un factor determinat in dezvoltarea sarcopeniei. Anumite afectiuni medicale, cum ar fi diabetul, bolile de inima, bolile hepatice si renale, pot accelera pierderea masei musculare.

Simptomele sarcopeniei

Simptomele sarcopeniei pot varia de la persoana la persoana, dar exista cateva semne comune care pot indica prezenta acestei afectiuni. Iata cateva dintre simptomele principale ale sarcopeniei:

Pierderea treptata a masei musculare

Unul dintre simptomele principale ale sarcopeniei este atrofia musculara, adica pierderea masei si a fortei musculare. Acest proces poate fi destul de lent si insidios, facand ca simptomele sa treaca neobservate pana cand devin semnificative. Persoanele cu sarcopenie pot observa ca bratele si picioarele devin mai subtiri si mai slabe, in timp [4].

Scaderea fortei si a performantei fizice

Pe masura ce masa musculara scade, forta musculara se diminueaza, ceea ce poate duce la dificultati in efectuarea activitatilor cotidiene. Persoanele cu sarcopenie pot avea probleme in ridicarea obiectelor grele, urcarea scarilor sau mersul pe distante lungi. De asemenea, pot observa o scadere a performantei la activitati fizice pe care obisnuiau sa le faca fara probleme [5].

Probleme de echilibru si cresterea riscului de cadere

Scaderea masei musculare si a fortei poate afecta echilibrul pacientului si poate creste riscul de cadere. Persoanele cu sarcopenie pot avea un echilibru precar si pot fi mai predispuse sa cada, ceea ce poate duce la fracturi sau alte leziuni [2].

Oboseala si lipsa de energie

Sarcopenia poate provoca o senzatie constanta de oboseala si o lipsa generala de energie, chiar si dupa un somn adecvat. Aceasta se datoreaza faptului ca muschii slabi trebuie sa depuna mai mult efort pentru a indeplini sarcinile zilnice, ceea ce poate duce la oboseala si epuizare.

Este important sa mentionam ca aceste simptome pot varia in functie de severitatea sarcopeniei si de factorii individuali. In unele cazuri, simptomele pot fi mai pronuntate, in timp ce in altele pot fi mai subtile [3].

Diagnosticarea sarcopeniei

Diagnosticarea sarcopeniei implica utilizarea mai multor metode, inclusiv examene fizice si teste de laborator. În timpul examenului fizic, medicul poate evalua forta musculara a pacientului prin diverse teste, cum ar fi evaluarea puterii de prindere a mainii sau capacitatea de a face anumite exercitii fizice. Performanta fizica a pacientului poate fi, de asemenea, evaluata prin teste cum ar fi testul de mers pe jos sau testul urcarii scarilor.

Testele de laborator pot aduce informatii suplimentare pentru diagnosticarea sarcopeniei. Astfel, analizele de sange pot fi utilizate pentru a verifica nivelurile de proteine, calciu si alti nutrienti esentiali pentru sanatatea musculara. De exemplu, nivelurile scazute de vitamina D sau de hormoni anabolici, precum testosteronul, pot sustine un diagnostic de sarcopenie [4].

Imagistica medicala joaca, de asemenea, un rol important in diagnosticarea sarcopeniei. Tehnici precum tomografia computerizata (CT), rezonanta magnetica (RM) sau ecografia pot fi utilizate pentru a masura masa musculara si a evidentia pierderea de tesut muscular. Aceste tehnici sunt utile pentru identificarea sarcopeniei in stadii incipiente.

Pentru evaluarea sarcopeniei, este utilizata o scala de evaluare care include diverse teste simple. Acestea pot evalua capacitatea pacientului de a realiza anumite activitati de zi cu zi, cum ar fi timpul necesar pentru a merge o anumita distanta sau capacitatea de a se ridica de pe un scaun. Aceste teste pot oferi informatii esentiale pentru diagnosticarea si monitorizarea progresului sarcopeniei [1].

Diagnosticul timpuriu al sarcopeniei este deosebit de important pentru a incepe tratamentul cat mai curand posibil. Cu cat este identificata mai devreme, cu atat mai eficient poate fi gestionata sarcopenia, incetinind progresia si ameliorand simptomele.

Tratamentul sarcopeniei

Tratamentul sarcopeniei implica o abordare multidisciplinara, care poate include urmatoarele aspecte principale:

Introducerea activitatilor fizice

Exercitiile de forta si rezistenta sunt esentiale pentru a intarzia sau a inversa pierderea masei musculare asociata cu sarcopenia. Acestea pot include antrenamente cu greutati, exercitii de rezistenta, precum inotul sau mersul pe bicicleta, si activitati care implica echilibru si coordonare, cum ar fi yoga sau tai chi. Studiile arata ca exercitiile fizice regulate pot imbunatati masa musculara, functia musculara si calitatea vietii in general [3].

Alimentatia adecvata

Consumul unui regim alimentar echilibrat si bogat in proteine poate ajuta la intarirea muschilor. Este recomandat consumul de proteine de inalta calitate din surse precum peste, carne de pasare, oua, produse lactate, nuci si leguminoase. De asemenea, este important sa se asigure un aport adecvat de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea musculara, cum ar fi vitamina D, calciul si magneziul [5].

Suplimentele nutritive

In unele cazuri, suplimentele nutritive, precum proteinele, aminoacizii, vitamina D sau omega-3, pot fi recomandate de medic pentru a ajuta la mentinerea sau cresterea masei musculare. Cu toate acestea, este important sa se discute cu medicul inainte de a lua orice suplimente, deoarece acestea pot interactiona cu alte medicamente sau pot avea efecte secundare [1].

Terapia hormonala

In unele cazuri, sarcopenia poate fi cauzata de un dezechilibru hormonal. Medicul poate recomanda terapie hormonala sau alte medicamente care sa ajute la mentinerea sau cresterea masei musculare. De exemplu, terapia cu hormon de crestere poate fi utilizata in anumite cazuri pentru a stimula sinteza de proteine si cresterea masei musculare [2].

Este important sa mentionam ca tratamentul sarcopeniei trebuie adaptat in functie de nevoile individuale ale pacientului si sa fie supervizat de un medic specialist in boli ale muschilor si scheletului. În plus, este esentiala o abordare holistica, care sa includa si ingrijirea generala a sanatatii, cum ar fi mentinerea unei greutati corporale sanatoase si evitarea sedentarismului.

Prevenirea sarcopeniei

Prevenirea sarcopeniei este esentiala pentru mentinerea functiei musculare si prevenirea pierderii masei musculare. Iata cateva strategii eficiente pentru a preveni sau incetini progresia sarcopeniei:

Activitatea fizica regulata

Exercitiile fizice, in special cele de rezistenta si cele de forta, pot ajuta la mentinerea masei musculare si la imbunatatirea functiei musculare. Studiile au demonstrat ca exercitiile cu greutati, precum ridicarea de greutati sau utilizarea aparatelor de rezistenta, pot stimula sinteza proteinelor musculare si pot preveni pierderea masei musculare asociata cu sarcopenia. Este recomandat sa se faca cel putin 2-3 sesiuni de antrenament pe saptamana, cu o intensitate moderata pana la ridicata [2].

O alimentatie sanatoasa si echilibrata

Proteinele sunt esentiale pentru mentinerea si dezvoltarea masei musculare. Consumul adecvat de proteine la fiecare masa poate sprijini sinteza proteinelor musculare. Este recomandat sa se consume alimente bogate in proteine, precum carne slaba, peste, oua, leguminoase si produse lactate. De asemenea, vitaminele si mineralele, precum vitamina D si calciul, pot ajuta la sustinerea functiei musculare [1].

Controlul greutatii corporale

Mentinerea unei greutati corporale sanatoase poate contribui la prevenirea pierderii musculare asociate cu sarcopenia. Este important sa se evite fluctuatiile mari de greutate si sa se urmeze un regim alimentar echilibrat, care sa ofere nutrientii necesari pentru mentinerea sanatatii musculare [4].

Ingrijirea medicala preventiva

Consultatiile medicale regulate si evaluarile starii de sanatate pot detecta precoce sarcopenia, permitand implementarea unui plan de prevenire si tratament adecvat.

Sarcopenia, o afectiune caracterizata prin pierderea progresiva a masei si fortei musculare, este o problema de sanatate serioasa ce afecteaza mai ales persoanele in varsta. În cazul in care ai nevoie de informatii suplimentare, recomandam discutia cu un medic specialist.

Bibliografie

1. Cleveland Clinic. “Sarcopenia (Muscle Loss): Symptoms & Causes.” Cleveland Clinic, 3 June 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/23167-sarcopenia, accesat la 26.09.2023;

2. https://www.facebook.com/WebMD. “Sarcopenia with Aging.” WebMD, www.webmd.com/healthy-aging/sarcopenia-with-aging, accesat la 26.09.2023;

3. Lo, Jessica Hiu-tung, et al. “Sarcopenia: Current Treatments and New Regenerative Therapeutic Approaches.” Journal of Orthopaedic Translation, vol. 23, 1 July 2020, pp. 38–52, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214031X20300474, https://doi.org/10.1016/j.jot.2020.04.002, accesat la 26.09.2023;

4. “Sarcopenia: Causes, Symptoms, and Management.” Www.medicalnewstoday.com, www.medicalnewstoday.com/articles/318501, accesat la 26.09.2023;

5. “What Is Sarcopenia?” Aging in Motion, www.aginginmotion.org/about-the-issue/#:~:text=Treating%20Sarcopenia, accesat la 26.09.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor