Saptamana 15 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

30. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Saptamana 15 de sarcina

 

Ai intrat in saptamana 15 de sarcina, primul trimestru este deja incheiat si odata cu el se resimt mai putin simptomele suparatoare de la inceput. Incepi sa ai mai multa energie, pofta de mancare se face resimtita, iar starile de greata s-au diminuat. 

Mai precis, te afli in saptamana a doua a trimestrului doi de sarcina, cunoscut si sub numele de „trimestrul de miere”, tocmai pentru ca din punct de vedere al simptomelor, este cel mai usor si cel mai placut. In plus, burtica nu este foarte mare si te poti deplasa fara probleme.

Sarcina implica schimbari uimitoare, iar modificarile corpului si senzatiile resimtite conduc in mod firesc la o multime de intrebari. De asemenea, calculatorul de sarcina este un instrument util pe care il poti utiliza pentru a afla o data estimativa a nasterii dar si pentru a avea la dispozitie un calendar al sarcinii. 

Mai jos iti prezentam informatii utile despre dezvoltarea fatului in saptamana 15 de sarcina, dar si sfaturi care sa te ajute sa te bucuri din plin de experienta frumoasa a sarcinii. 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

 

Bebelusul tau creste mai mare si mai puternic. Capul este acum proportional cu restul corpului, iar trasaturile incep sa prinda tot mai mult contur. Urechile ii sunt pozitionate in lateralele capului (erau la nivelul gatului), iar ochii ajung din lateralele capului, in fata [1]. Isi face aparitia si parul, insa nu la toti bebelusii se dezvolta la fel. Asa cum stii, unii se nasc cu par mult, in timp ce altii sunt chei in primele luni de viata.  

Tot acum, pielea incepe sa fie acoperita de un par foarte fin si moale (ca un puf), numit lanugo. Toti bebelusii, cat stau in uter sunt acoperiti de el si are rolul de a le tine cald. Daca la cei mai multi dintre ei cade inainte de nastere, la altii ramane chiar si cateva luni dupa aceea.

Pielea este inca subtire si translucida, iar sub ea incep sa se formeze mici vase de sange. Muschii se intaresc, iar oasele devin mai dure.

S-ar putea sa nu simti inca, dar bebelusul devine mai activ in aceasta saptamana: se misca, se intoarce si se rostogoleste in sacul amniotic. In plus, are si coordonarea si forta de a da din degetele de la maini si de la picioare si chiar de a-si suge degetul. Bebelusul tau exerseaza inclusiv miscarile de respiratie, pregatindu-se, asadar, pentru viata in afara uterului.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 15?

In saptamana 15 de sarcina, bebelusul tau are dimensiunea unui mar sau a unei portocale. Masoara aproximativ 10 cm si cantareste circa 75 g. Greutatea bebelusului la 15 saptamani de sarcina este similara cu greutatea unui ou de gaina [2].

Saptamana 15 de sarcina, in cate luni inseamna ca sunt?

Cand esti in saptamana 15 de sarcina, inseamna ca esti insarcinata in trei luni si jumatate. Numaratoarea continua, mai ai 25 de saptamani pana la momentul nasterii. Timpul trece repede, asa ca bucura-te de aceste momente speciale din viata ta! 

Pot sa simt miscarile bebelusului in saptamana 15 de sarcina?

Este foarte putin probabil sa simti o miscare de-a bebelusului in saptamana 15 de sarcina, desi el se misca in burtica ta, da din maini si din picioare. In cele mai multe cazuri, femeile gravide simt bucuria celor dintai lovituri, incepand cu saptamana 20 de sarcina.

Primele miscari ale fatului se resimt ca niste fluturi in burtica. De regula, este o miscare greu de sesizat; trebuie sa stai nemiscata si sa fii foarte atenta ca s-o observi. Totodata, trebuie sa stii ca unele femei pot simti primele miscari ale fetusului inca din saptamana 15 de sarcina, in timp ce altele nu resimt decat dupa saptamana 20 - 22 de sarcina. Acest lucru variaza pentru fiecare femeie, insa miscarile simtite mai devreme sau mai tarziu nu au nicio legatura cu sanatatea bebelusului [3].

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

 

Gravida pofticioasa

 

Pentru cele mai multe femei, al doilea trimestru de sarcina este cel mai confortabil dintre cele trei. Foarte probabil ca simptomele de inceput de sarcina sa se fi diminuat deja (greata, voma). Dar asta nu inseamna ca nu vei mai experimenta niciun simptom in saptamana 15.

 In primele 12 saptamani de sarcina, uterul aflat in crestere se afla in partea superioara a pelvisului. Acum are dimensiunea unui pepene mic si a devenit suficient de mare, ridicandu-se in cavitatea abdominala. De acum inainte burtica ta de gravida va deveni mai usor de observat si va incepe sa creasca intr-un ritm mai rapid. 

Se spune ca femeile insarcinate stralucesc, radiaza. Acum incepe sa se petreaca acest lucru, pentru ca pielea retine mai multa apa, devenind mai fina si mai catifelata. Totodata, volumul de sange a crescut (creste progresiv in sarcina) pentru a facilita transportul gazelor respiratorii si nutrientilor intre mama si bebelus. Dat fiind acest lucru, pot aparea reactii adverse, modificari ale tensiunii arteriale, sangerare a gingiilor sau a nasului si dureri de cap.

De asemenea, au loc modificari ale sanilor in perioada sarcinii: pigmentul pielii din jurul mameloanelor se poate inchide la culoare, iar sanii desi devin mai mari, nu ii vei mai simti la fel de durerosi la atingere. Mai poti observa in aceasta perioada si linia inchisa la culoare, ce porneste de la ombilic catre zona pubiana si care se numeste linia nigra. In plus, parul si unghiile iti cresc mai repede. Este un moment propice sa acorzi si mai multa atentie ritualurilor tale de frumusete si ingrijire. 

Care sunt simptomele in saptamana 15 de sarcina?

  • Arsuri la stomac - pe masura ce uterul creste, apasa mai mult pe celelalte organe din interiorul abdomenului. Acest lucru poate duce la reflux acid si arsuri gastrice.
  • Nas infundat si hemoragii nazale ocazionale - hormonii cresc fluxul de sange catre membranele mucoase, ceea ce poate insemna un nas infundat; se mai numeste si „rinita de sarcina”.
  • Gingii sensibile care sangereaza la periaj - tot hormonii de sarcina sunt responsabili pentru gingiile care acum sunt mult mai predispuse la sangerare cand te periezi pe dinti; foloseste produse potrivite pentru igiena orala, o periuta moale si o pasta de dinti cu fluor care ofera protectie impotriva cariilor [4].
  • Cresterea poftei de mancare - fatul are nevoie de nutritie pentru ca incepe sa se dezvolte tot mai mult.
  • Atenuarea sau incetarea greturilor si a vomitatului - trimestrul al doilea aduce cu el ameliorarea simptomelor neplacute de la inceputul sarcinii.
  • Senzatia ca esti uituca, neindemanatica si ti-e greu sa te concentrezi - se poate datora modificărilor hormonale, lipsei de somn sau chiar stresului, iar simptomul acesta este cunoscut sub numele de „creier de gravida”. 
  • Schimbari bruste ale dispozitiei, accese inexplicabile de plans - hormonii sunt responsabili si pentru starile emotionale, fiind oarecum asemanatoare cu cele din timpul ciclului menstrual.

Sexul in saptamana 15 de sarcina

Cresterea libidoului este un lucru destul de obisnuit in aceasta perioada, dupa ce simptomele suparatoare de la inceputul sarcinii au disparut. Nu te mai confrunti cu starile de greata, ai mai multa energie si burtica este inca suficient de mica pentru a incerca majoritatea pozitiilor sexuale intr-un mod confortabil. Profita, pentru ca in curand nu vei mai avea aceasta libertate!

Daca iti faceai griji pentru fatul in dezvoltare, trebuie sa stii ca nu ai niciun motiv. Penetrarea nu il afectează pe bebelus. Acesta este bine inchis si protejat in uter. Pe scurt spus, bucura-te de viata sexuala [5]!

Atentie! Acest articol este strict informativ. Pentru a afla mai multe detalii despre fat, dar si pentru a primi sfaturi si recomandari avizate, adresate specific nevoilor tale, nu uita sa tii legatura cu medicul tau si sa te prezinti la toate controalele periodice!

Chiar daca burtica ta este inca mica in saptamana 15 de sarcina, te afli in al doilea trimestru si fetusul se dezvolta intr-un ritm rapid. Este o perioada in care energia, pofta de mancare iau locul starilor de greata si varsaturilor. In curand vei putea simti si miscarile bebelusului. Ceea ce se petrece cu organismul tau este minunat, bucura-te de fiecare zi a saptamanii 15 de sarcina si de toate cele 25 care au mai ramas! Timpul se scurge repede, asa ca profita din plin de aceasta perioada extraordinar de frumoasa a vietii tale!

Referinte:

  1. Americanpregnancy.org. Pregnancy Week 15. 2021, https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/15-weeks-pregnant. Accesat in 14 septembrie 2022.
  2. M.D. Tantry, Tanya. 15 Weeks Pregnant. 2022, https://flo.health/pregnancy/week-by-week/15-weeks-pregnant. Accesat in 14 septembrie 2022.
  3. M.D. Horsager-Boehrer, Robyn. Feeling your baby move during pregnancy. 2015, https://utswmed.org/medblog/fetal-movements/. Accesat in 14 septembrie 2022.
  4. M.D. Tantry, Tanya. 15 Weeks Pregnant. 2022, https://flo.health/pregnancy/week-by-week/15-weeks-pregnant. Accesat in 14 septembrie 2022.
  5. Idem.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor