Retinopatie de prematuritate (ROP): cauze, simptome, tratament

20. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Bebe

 

Chiar daca o nastere prematura poate fi si una de succes in acelasi timp, anumite afectiuni nu pot fi evitate complet. Printre acestea se numara si retinopatia de prematuritate, o afectiune care afecteaza vasele de sange din ochi.

La multi copii, retinopatia de prematuritate se vindeca pe cont propriu; cu toate acestea, sugarii cu forme mai severe se pot confrunta cu un risc grav de orbire.

Afla din articolul urmator: ce este retinopatia de prematuritate, care pot fi cauzele aparitiei afectiunii si care sunt optiunile de tratament pentru a avea grija de sanatatea copilului tau!

Ce este retinopatia de prematuritate?

Retinopatia de prematuritate sau ROP este o boala oculara ce afecteaza bebelusii nascuti prematur sau, in unele cazuri, care cantaresc mai putin de 3 kilograme la nastere (1). 

Aceasta afectiune apare atunci cand vasele de sange anormale se dezvolta in retina - un strat sensibil la lumina al tesutului din spatele ochiului. Aceste vase de sange pot provoca probleme oculare mai grave in perioadele de dezvoltare ale bebelusului (1, 2).

Retinopatia de prematuritate se poate vindeca natural in momentul in care un copil creste. Cu toate acestea, de-a lungul vietii, copilul va trebui sa fie sub observatie medicala regulata. Uneori, poate fi necesar un tratament urgent sau un plan de preventie pentru orbire. 

In cazul in care retinopatia de prematuritate nu este tratata corespunzator, copilul se poate confrunta cu o pierdere severa a vederii sau poate orbi permanent (2).

Retinopatia de prematuritate: cauze si factori de risc

In mod normal, vasele de sange din ochi isi incheie etapa de dezvoltare cu cateva saptamani inainte de nastere. De aceea, nasterea prematura poate expune bebelusul la o serie de riscuri care ii pun sanatatea in pericol.

La momentul actual, nu exista dovezi clare in privinta cauzelor care provoaca retinopatia de prematuritate. In schimb, exista cateva lucruri despre care cercetatorii cred ca ar putea contribui la aceasta afectiune (3):

  • greutate mica la nastere (3 kilograme sau mai putin);
  • cat de devreme se naste un copil. de exemplu, un copil prematur nascut la 28 de saptamani are un risc mai mare de retinopatie de prematuritate decat un bebelus prematur nascut la 32 de saptamani;
  • oxigenul suplimentar oferit sugarului la nastere.

Copiii prematuri sunt, de asemenea, mai susceptibili de a avea retinopatie de prematuritate in cazul in care sunt diagnosticati cu alte probleme de sanatate. Aceste probleme pot include anemie, deficit de vitamina E sau probleme de respiratie (3).

Retinopatia de prematuritate: simptome

Nu exista simptome sau semne ale retinopatiei de prematuritate care pot fi observate cu ochiul liber. In cazurile avansate de ROP, retina se poate indeparta partial sau complet din pozitia sa initiala. Acest caz poarta numele de detasarea retinei sau dezlipirea de retinasi poate provoca pierderea vederii si chiar orbire (1).

In cazul in care cel mic a fost diagnosticat cu retinopatie de prematuritate care a cauzat daune, este posibil sa observi mai tarziu urmatoarele semne:

  • ochii copilului au miscari neobisnuite sau se agita;
  • nu reusesc sa urmareasca un anumit obiect;
  • pupilele sunt albe;
  • are probleme in a recunoaste fetele oamenilor (1).

Copiii care au avut ROP la nastere sunt, de asemenea, mai susceptibili de a avea alte probleme oculare in timp ce inainteaza in varsta, inclusiv:

  • dezlipirea de retina;
  • miopie;
  • ambliopia (ochi lenes);
  • ochi incrucisati (1).

La momentul actual, nu exista nicio modalitate de a prezice care copii nascuti prematur vor dezvolta forme mai severe ale acestui tip de retinopatie. Acesta este motivul pentru care este foarte important pentru toti copiii nascuti la 28 de saptamani sau mai devreme si care cantaresc mai putin de 3 kilograme, sa fie consultati imediat de un medic oftalmolog.

Evalurile oculare ale copilului nascut prematur ar trebui sa aiba loc la 4 pana la 6 saptamani dupa nastere. Identificarea si tratarea timpurie a problemelor oculare vor ajuta la protejarea vederii copilului pe masura ce inainteaza in varsta.

Optiuni de tratament

La scurt timp dupa nastere, toti copiii prematuri trebuie verificati pentru retinopatie de prematuritate. Un medic oftalmolog poate examina ochii sugarului in timp ce se afla in spital. Cu toate acestea, afectiunea ar putea sa nu fie vizibila decat dupa cateva saptamani dupa nastere.

De aceea, este foarte important ca un copil prematur cu risc de ROP sa fie verificat de un oftalmolog intre 4 si 6 saptamani dupa nastere si in mod regulat dupa aceea, conform ghidarilor specialistului.

La inceput, medicul oftalmolog poate monitoriza afectiunea pentru a vedea daca exista posibilitatea sa se vindece pe cont propriu. Daca vasele de sange anormale continua sa se dezvolte, ochii bebelusului vor avea nevoie de o interventie mai complexa.

Medicul oftalmolog poate propune una dintre urmatoarele optiuni de tratament pentru retinopatia de prematuritate (3):

  • tratamentul cu laser pentru a arde marginea retinei;
  • crioterapie pentru distrugerea unei parti afectate a retinei;
  • injectii oftalmologice cu medicamente.

Atat tratamentul cu laser, cat si crioterapia, vizeaza parti foarte specifice ale retinei pentru a incerca sa opreasca dezvoltarea anormala a vaselor de sange.

Pentru injectiile oftalmologice cu anumite medicamente, cercetarile stiintifice sunt in curs de desfasurare. Aceste medicamente sunt injectate in ochi pentru a opri cresterea nedorita a vaselor de sange (3).

Pe masura ce copiii cu retinopatie de prematuritate cresc, trebuie sa fie evaluati in mod regulat de catre un medic oftalmolog pentru identificarea eventualelor probleme de vedere. Avand ROP, un copil se poate confrunta cu miopie, retina detasata sau ambliopie. De asemenea, creste riscul aparitiei glaucomului la varste mai inaintate.

Complicatiile sau problemele oculare provocate de netratarea retinopatiei de prematuritate vor putea fi mai tarziu rezolvate prin:

  • purtarea ochelarilor de vedere;
  • aplicarea picaturilor de ochi;
  • interventii chirurgicale la nivelul ochilor.

De obicei, optiunile de tratament functioneaza bine in randul copiilor cu retinopatie de prematuritate. Cel mai important lucru pe care il poti face in calitate de parinte pentru a ajuta la obtinerea celui mai bun rezultat este sa respecti toate programarile la oftalmolog si sa urmezi sfatul medicului pentru orice tratament.

Disclaimer: Acesta este un articol cu scop informativ si nu inlocuieste consultatiile personalului medical calificat. Adreseaza-te medicului sau oftalmologului pentru mai multe investigatii!

Surse de informare:

  1. National Eye Institute. Retinopathy of Prematurity. Retinopathy of Prematurity | National Eye Institute (nih.gov)
  2. Boston Childrens Hospital. Retinopathy of Prematurity (ROP). Retinopathy of prematurity (ROP) (childrenshospital.org)
  3. Boyd, K. (2022). What is Retinopathy of Prematurity (ROP)? Medically Reviewed by MD Vemulakonda, G.A. In the American Academy of Ophthalmology. What Is Retinopathy of Prematurity (ROP)? - American Academy of Ophthalmology (aao.org)

 

  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
  • Solutie oftalmica sterila si izotonica cu 0,3% acid hialuronic lubrifiaza si hidrateaza. Solutia are o formula delicata, fiind adecvata pentru utilizarea impreuna cu lentilele de contact.
  • Solutie oftalmica hidratanta si emolienta, indicata in special pentru ochi iritati.

    Iti recomandam si:

    • Vitamina E: beneficii, surse, rol

      Vitamina E: beneficii, surse, rol

      · 15 minute de citit
      Vitaminele nu sunt importante pentru sanatatea noastra doar pentru ca ne cresc imunitatea, ele ne ajuta si sa ne pastram frumusetea. Este stiut faptul ca multe vitamine intra in componenta produselor cosmetice, vitamina E fiind una dintre acestea. Vitamina E este foarte buna pentru sanatatea noastra: sustine sistemul imunitar, reduce riscul de boala cardiovasculara, pastreaza...
    • Glaucom: cauze, simptome, tratament

      Glaucom: cauze, simptome, tratament

      · 14 minute de citit
      Glaucomul este o afectiune progresiva prin care campul vizual se reduce sistematic, putand sa se ajunga la orbire. Afectarea nervului optic se produce odata cu cresterea presiunii intraoculare. Uneori persoanele care sufera de glaucom observa in faze tardive ca au pete in fata ochilor. Pentru ca afectiunea poate fi fara simptome uneori, medicii recomanda controale periodice, astfel incat boala sa fie...
    • Dezlipirea de retina sau detasarea retinei este o conditie serioasa care afecteaza simtul vazului si poate duce la orbire. Aceasta apare atunci cand retina se separa de partea din spate a ochiului, adica se departeaza de tesuturile care o sustin.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor