Dezlipirea de retina: cauze, manifestari si optiuni de tratament

18. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Dezlipirea de retina

 

Cand lumina trece prin ochi, lentila focalizeaza o imagine pe retina. Retina, care se afla in partea din spate a ochiului, converteste imaginea in semnale pe care le trimite creierului prin nervul optic.

Retina functioneaza cu corneea, lentila si alte parti ale ochiului si creierului pentru a produce o viziune normala.

Deci, atunci cand retina se separa de partea din spate a ochiului, acest lucru provoaca pierderea vederii partiala sau totala, in functie de cat de mult din retina se dezlipeste.

Citeste articolul urmator si afla care sunt cauzele si manifestarile dezlipirii de retina!

Ce inseamna dezlipirea de retina?

Dezlipirea de retina sau detasarea retinei este o conditie serioasa care afecteaza simtul vazului si poate duce la orbire. Aceasta apare atunci cand retina se separa de partea din spate a ochiului, adica se departeaza de tesuturile care o sustin (1).

Dezlipirea retinei separa celulele retiniene de stratul vaselor de sange care furnizeaza oxigen si hrana ochiului pentru functionarea optima (2).

Daca afectiunea nu este tratata la timp, apare riscul de pierdere permanenta a vederii la ochiul afectat (2).

Semnele de avertizare pot aparea inainte de dezlipirea retinei, dar adesea aceasta se pot intampla spontan sau brusc (3).

Semnele de avertizare ale dezlipirii retinei pot include una sau toate dintre urmatoarele: vedere redusa, incetosata si aparitia miodezopsiilor (2). Adreseaza-te imediat unui medic oftalmolog in cazul in care te confrunti cu aceste manifestari!

Dezlipirea de retina: Cauze si factori de risc

 

Ochiul uman

Cauze

Exista trei cauze ale dezlipirii de retina:

  • lacrimi retinale. Cea mai frecventa cauza a dezlipirii retinei se intampla atunci cand exista o mica lacrima in retina. Fluidul ocular numit vitros poate calatori prin lacrima si se poate colecta in spatele retinei. Acest fluid colectat impinge retina departe de tesut, detasand-o de partea din spatele ochiului (3);
  • dezlipirea de retina de tractiune. Apare atunci cand tesutul cicatricial de pe suprafata retinei se contracta si face ca retina sa se indeparteze de partea din spate a ochiului. Este un tip mai putin frecvent de dezlipire de retina care afecteaza, de obicei, persoanele cu diabet zaharat (1);
  • dezlipirea de retina exudativa. Afectiunile retiniene care provoaca acest tip de detasare sunt:
    • o tulburare inflamatorie care cauzeaza acumularea de lichid in spatele retinei;
    • cancer in spatele retinei;
    • boala Coats care provoaca o dezvoltare anormala in vasele de sange care se acumuleaza in spatele retinei (1).

Factori de risc

Factori de risc care pot creste posibilitatea dezlipirii de retina (2):

  • inaintarea in varsta - dezlipirea retinei este mai frecventa la persoanele cu varsta de peste 50 de ani;
  • dezlipirea anterioara a retinei la un ochi;
  • istoricul familial;
  • miopie avansata;
  • interventii chirurgicale la nivelul ochilor, cum ar fi indepartarea cataractei;
  • leziuni oculare severe anterioare;
  • alte boli sau tulburari oculare tratate in trecut, cum ar fi reinoschiza, uveita sau subtierea retinei periferice.

Dezlipirea de retina: Simptome

Nu exista simptome foarte puternice care sa indice ca dezlipirea retinei s-a intamplat. Dar exista simptome inainte ca retina sa se detaseze complet.

Semnele de avertizare includ (1):

  • vedere incetosata;
  • pierderea partiala a vederii, cu un efect de umbrire in campul vizual;
  • flash-uri spontane de lumina care apar la unul sau ambii ochi;
    aparitia miodezopsiilor.

Simptomele dezlipirii de retina se dezvolta de obicei foarte rapid. In cazul in care problema nu este abordata imediat, atunci exista un risc mai mare de detasare, care poate creste riscul de pierdere a vederii (1).

Dezlipirea de retina: Diagnostic

 

Picaturi de ochi

 

Daca descoperi orice semne si manifestari ale unei posibile dezlipiri de retina, adreseaza-te medicului oftalmolog!

Medicul specialist poate indica un examen oftalmologic dilatat. Examenul implica aplicarea picaturilor oftalmice pentru dilatarea pupilei, permitand medicului sa priveasca retina in partea din spate a ochiului (4).

In cazul in care dilatarea pupilelor se intampla frecvent, fara aplicarea picaturilor oftalmice, adreseaza-te medicului pentru a evita alte afectiuni oculare!

De asemenea, medicul poate apasa pe pleoape pentru a verifica daca exista lacrimi retiniene, ceea ce poate fi inconfortabil pentru unele persoane.

Daca medicul oftalmolog are nevoie de mai multe informatii pentru diagnosticare dupa examenul oftalmologic dilatat, poate propune o ecografie sau o tomografie de coerenta optica (4).

Ambele teste sunt nedureroase si pot ajuta in identificarea pozitiei retinei. 

Optiuni de tratament pentru dezlipirea de retina

In cele mai multe cazuri, interventia chirurgicala este necesara pentru tratarea dezlipirii de retina. In situatiile minore de detasare sau pentru tratarea lacrimilor retinei, se poate efectua o procedura simpla in cabinetul medicului oftalmolog (1).

Pentru lacrimile retinei, chirurgia cu laser (fotocoagulare) si inghetarea (crioconexia) sunt cele mai frecvente optiuni de tratament:

  • fotocoagularea - Un fascicul de laser este directionat in ochi prin pupila. Laserul arde in jurul lacrimii retinei, creand cicatrici care, de obicei “sudeaza” retina la tesutul subiacent (2);
  • crioconexia - Pacientului i se ofera un anestezic pentru amortirea ochiului. In urmatorii pasi, chirurgul aplica o sonda care ingheata suprafata exterioara a ochiului direct peste lacrima. Inghetarea provoaca o cicatrice care ajuta la fixarea retinei pe peretele ocular (2).

Daca s-ar produs detasarea retinei, vei avea nevoie de o interventie chirurgicala imediata, de preferinta in cateva zile de la diagnosticare.

Tipul de procedura va depinde de mai multi factori, inclusiv de cat de severa este detasarea. Medicul oftalmolog poate recomanda:

  • injectarea de aer sau gaz in ochi - Aceasta interventie produce bule de aer sau gaz care imping zona retinei, oprind fluxul de lichid in spatiul din spatele retinei. Lichidul care s-a colectat sub retina este absorbit de la sine, iar retina se poate lipi inapoi de peretele ochiului (2);
  • indentarea suprafetei ochiului - Aceasta procedura implica suturarea unei bucati de material din silicon la albul ochiului (sclera) peste zona afectata (2);
  • drenarea si inlocuirea fluidului din ochi (vitrectomie) - Chirurgul indeparteaza vitrosul impreuna cu orice tesut care se trage pe retina. Aerul, gazul sau uleiul de silicon sunt apoi injectate in spatiul vitros pentru a ajuta la aplatizarea retinei (2).

Prevenirea dezlipirii de retina

In general, nu exista nici o modalitate de a preveni detasarea de retina. Cu toate acestea, poti lua masuri de preventie pentru a reduce factorii de risc, cum ar fi (1):

  • purtarea ochelarilor de protectie in anumite situatii si de soare atunci cand esti expus pentru o perioada indelungata;
  • controlarea glicemiei daca ai diabet zaharat;
  • administrarea suplimentelor alimentare pentru ingrijirea ochilor.
  • examene oftalmologice regulate.

Totodata, este important sa cunosti care sunt semnele de avertizare si manifestarile dezlipirii de retina si sa te adresezi medicului oftalmolog imediat ce apar aceste semne.

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive ale suplimentelor alimentare pentru sanatatea ochilor in prevenirea bolilor oculare. Adreseaza-te medicului oftalmolog pentru un plan de tratament si preventie corespunzator!

Surse de informare:

  1. Gabbey, A. E. (2022). Retinal Detachment: Symptoms, Signs, Causes, and More. Medically Reviewed by MD, Vinetz, J. https://www.healthline.com/health/retinal-detachment
  2. Mayo Clinic Staff. Retinal Detachment. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/retinal-detachment/symptoms-causes/syc-20351344
  3. Cleveland Clinic. Retinal Detachment: Symptoms, Causes & Prevention. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10705-retinal-detachment
  4. National Eye Institute. Retinal Detachment. https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/retinal-detachment

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor