Miopia la copii: cauze, simptome, tratament

13. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Miopia la copii

 

Copiii cu miopie nu vad bine la distanta si acuza ca nu mai disting bine la tabla, la televizor sau cand merg pe strada. Ei au o vedere incetosata cand se uita in departare. Astfel, se incrunta si strang din ochi in incercarea de a distinge obiectele aflate la distanta. Acestea sunt semne ale instalarii miopiei, la care se pot adauga dureri de cap sau oboseala.

Exista trei categorii mari de vicii de refractie: miopia, hipermetropia si astigmatismul. Toate cele trei se caracterizeaza prin scaderea acuitatii vizuale si se corecteaza cu ajutorul dioptriilor. In cazul miopiei, copilul nu vede bine la distanta mare, la hipermetropie nu vede bine obiectele aflate aproape, iar la astigmatism vederea este slaba atat la aproape, cat mai ales la distanta. In acest articol vei afla toate informatiile necesare despre miopia la copii: cauze, simptome, tratament.

Ce este miopia?

Miopia este o tulburare de vedere caracterizata prin dificultatea de a vedea clar la distanta. Copilul are insa o vedere foarte buna la distanta mica, ca de exemplu la citit.

Miopia debuteaza in copilarie, apare in jurul varstei de 6 - 7 ani si are o evolutie progresiva pana in jurul varstei de 20 - 24 de ani [1].

Globul ocular al copilului miop este mai lung, iar razele luminoase venite de la distanta se focalizeaza intr-un punct inaintea retinei (in loc sa se focalizeze corect pe retina). Din acest motiv, obiectele aflate la departare sunt incetosate, iar cele situate aproape sunt clare. Pentru a vedea bine este nevoie de corectie optica, adica este necesara plasarea unei lentile divergente (cu minus) in fata ochiului. In felul acesta razele de lumina care vin de la un obiect din departare se focalizeaza intr-o imagine clara situata pe retina [2].

Miopia se clasifica in functie de gradul pe care il are, adica de puterea lentilelor prescrise pentru a corecta vederea incetosata. Se masoara in dioptrii. Cu cat valorile sunt mai crescute, cu atat si alungirea fizica a ochiului este mai mare.

  • miopie mica: -0.05 pana la -3.00;
  • miopie moderata: -3.00 pana la -6.00;
  • miopie mare: peste -6.00 [3].

De stiut! Odata ce miopia s-a instalat, ea nu mai scade. In copilarie si adolescenta ea evolueaza rapid, dat fiind organismul aflat in crestere accelerata. In jurul varstei de 24 de ani stagneaza. De exemplu, un copil de varsta gimnanziala (de 12 ani) poate fi diagnosticat pentru prima data cu miopie, de exemplu cu dioptrii -1.00. Acestea vor creste treptat pe parcursul anilor. Astfel, la finele adolescentei poate avea o miopie medie, de -4.00 (care va stagna la acest grad, odata incheiata perioada de crestere).

Din ce cauza apare miopia la copii? 

Cauza aparitiei miopiei poate fi genetica (se mosteneste de la parinti). Este cunoscut faptul ca daca unul sau ambii parinti au miopie, creste semnificativ riscul ca si copilul sa o dezvolte [3].

De asemenea, factorii de mediu contribuie si ei la instalarea miopiei la copii si adolescenti. Mai precis este vorba de activitatea vizuala prelungita de aproape: studiul si cititul, utilizarea computerului, a smartphone-ului, a tabletei, dar si un timp indelungat petrecut in interior, in detrimentul iesitului afara.

Cresterea fiziologica a globului ocular la copii are loc, cu precadere, in intervalul de varsta 6 - 12 ani. In aceasta perioada, factorii care cresc riscul de crestere anormala a ochiului pot conduce la miopie [3].

Odata cu evolutia tehnologiei digitale si utilizarea ecranelor in viata de zi cu zi inca de la varste fragede, copiii sunt expusi la solicitari vizuale intense. Se observa o crestere a cazurilor de miopie, lucru care se intampla la nivel global si are legatura cu utilizarea excesiva si indelungata a vederii la distanta mica [3].

De retinut! Mult lucru care implica efortul la aproape al ochiului (studiu prelungit, folosirea indelungata a ecranelor digitale - telefon, laptop, tableta) poate conduce la miopie.

 

Baiat cu miopie

 

Cum recunosc miopia la copil?

Un copil caruia i s-a declansat miopia face eforturi pentru a reusi sa vada la distanta si poate acuza urmatoarele simptome:

  • vedere incetosata la departare, ca de exemplu spune ca nu poate vedea la tabla;
  • mijirea ochilor in incercarea de a vedea mai bine la distanta;
  • frecare frecventa a ochilor;
  • dureri de cap [2].

Este recomandata testarea vederii in mod regulat, chiar si in lipsa unor simptome. Modificarile de vedere, la un copil al carui organism este in crestere, pot sa apara intr-un timp scurt. 

De stiut! Exista ideea potrivit careia, trebuie sa astepti pana la varsta de 3 ani a celui mic, pentru a merge cu el la un control oftalmologic, astfel incat acesta sa poata colabora verbal. Retine ca in prezent exista numeroase tehnici moderne. Se masoara de la sase luni, de la o distanta fata de copil, dioptriile, deviatia strabica si transparenta mediilor oculare. Deci consultul este confortabil pentru micul pacient.

De retinut! Poti incerca sa testezi vederea la distanta a copilului tau si acasa, printr-o simpla joaca. Daca observi nereguli, programeaza un consult oftalmologic!

Miopia la copii se vindeca?

Miopia nu se vindeca. Deci, odata instalata, ea nu mai dispare. Scopul tratamentului este de a imbunatati vederea copilului si de a incetini progresia miopiei. Retine ca organismul copilului este in dezvoltare, iar ochiul se afla si el intr-un proces de crestere care genereaza miopie (dat fiind forma alungita a globului ocular). Mai precis, tratamentul consta in purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact, dupa ce in prealabil medicul oftalmolog a pus diagnosticul de miopie.

Ochelarii - pentru copilul cu miopie acestia au lentile divergente, cu minus si il ajuta sa vada la distanta. Este important sa alegi rame care se potrivesc bine copilului tau si care sunt adecvate cu varsta si activitatile sale. Ochelarii trebuie sa ramana pe loc si nu sa alunece, caz in care copilul va fi tentat sa priveasca peste partea de sus a lentilelor. 

Daca este mic, alege niste ochelari a caror rama au curea. Daca face sport, ia in considerare o rama rezistenta la impact. Consulta-te cu opticianul inainte de a face achizitia, oferindu-i detalii despre stilul de viata al celui mic!

Lentilele de contact - sunt o optiune de inlocuire a ochelarilor, in cazul in care copilul le prefera. Acestea se poarta pe parcursul zilei, iar seara inainte de culcare se dau jos. 

Sunt utile mai ales in cazul practicarii sporturilor. Ceea ce este foarte important in cazul lentilelor de contact este ingrijirea acestora, respectarea ritualului de igiena (folosirea solutiei speciale de curatare) si a duratei de purtare. Se recomanda ca desi copilul poarta lentile de contact, sa existe si o pereche de ochelari de rezerva.

Bune practici in incercarea de a stopa evolutia rapida a miopiei la copii:

  • realizarea activitatilor la lumina zilei;
  • renuntarea la citirea de aproape pentru un timp indelungat
  • aplicarea regulii 20-20-20, adica la fiecare 20 de minute de citit sau privit in calculator, copilul sa se uite pentru 20 de secunde la distanta, preferabil pe geam, spre nori, pasari, copaci;
  • consult oftalmologic regulat.

De retinut! Se recomanda timpul petrecut in aer liber, datorita faptului ca sunt privite obiecte indepartate.

De stiut! Exista interventia chirurgicala cu laser, prin intermediul careia se realizeaza modelarea corneei, astfel ca persoana scapa de dioptrii si implicit de ochelari. Nu se face decat adultilor, este important ca miopia sa fie stabilizata (refractia oculara sa nu evolueze).

Respecta indicatiile oferite de medicul oftalmolog pentru copilul tau si retine ca minim doua ore petrecute in fiecare zi afara, pauzele de la ecrane pentru relaxarea vederii, distanta adecvata in timpul cititului si scrisului sunt absolut necesare!

 

    Iti recomandam si:

    • Astigmatismul este o afectiune oftalmologica destul de des intalnita. Ea poate sa apara si la copii, dar, si in cazul persoanelor adulte. In cele ce urmeaza, va prezentam cauzele, simptomele astigmatismului cat si metodele de tratament.
    • In acest articol explicam ce sunt durerile de ochi, care sunt cauzele ce le pot declansa, care sunt simptomele resimtite de pacient, cum se trateaza, si mai ales, cum pot fi prevenite.
    • Miopie: cauze, simptome, tratament

      Miopie: cauze, simptome, tratament

      · 9 minute de citit
      Miopia este un viciu de refractie care se refera la probleme oculare in vizualizarea obiectelor aflate la distanta. Vederea in ceata este doar pentru departare, obiectele aflate in apropiere sunt percepute clar. Tratamentul vizeaza corectarea vederii prin ochelari sau lentile de contact, chirurgie laser sau implant de cristalin artificial.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor